Zobacz pełną wersję : EOS 400D prośba, pytanie od laika
Do eosa 400d dopiekłem Sigme 18-200, proszę o podpowiedz
- jak ustawić podgląd planowanego zdjęcia na wyświetlaczu, teraz mam na nim nastawy aparatu a podgląd jest jedynie w wizjerze
- nie działa mi zbliżanie i oddalanie, nie wiem co jest grane
Dzięki za ewentualna pomoc
jaja sobie robisz????? :-)
Proponuję najpierw dokładnie przeczytac instrukcję i nie zaśmiecać forum.
1. 400D nie ma podglądu na wyświetlaczu!!!!!
2. Wbrew pozorom do ogniskowania (zoomowania) nie służą na aparacie przyciski "+" i "-" ale pierścien na obiektywie.
- jak ustawić podgląd planowanego zdjęcia na wyświetlaczu, teraz mam na nim nastawy aparatu a podgląd jest jedynie w wizjerze
Nie da się.
Nowsze lustrzanki (np. 40D) już to mają, ale w 400D takiej możliwości jeszcze nie było.
- gdy przed zrobieniem zdjęcia patrzysz do wizjera, to musisz kręcić pierścieniem na obiektywie:
3823
- gdy masz już zrobione zdjęcie i oglądasz je na wyświetlaczu, służą do tego te dwa przyciski:
3824
jaja sobie robisz?????
Niekoniecznie.
Tak wygląda pierwszy kontakt kompaktowca z lustrzanką.
Proponuję najpierw dokładnie przeczytac instrukcję i nie zaśmiecać forum.
a tu w pełni zgoda.
i skoro już tyle naśmieciliśmy, to mógłby to ktoś zamknąć, coby się przy okazji jakieś flejmo nie rozwinęło...
Dzięki za ewentualna pomoc
takie coś przestaje być smieszne.
Odrobinę, naprawdę odrobinę wysiłku - PRZECZYTAĆ INSTRUKCJĘ. Czy to jest aż takie trudne?
Nie mówię o inteligencji bo ciężko wymagać czegoś co jak widać jest w społeczeństwie w zaniku ale przeczytanie kilkudziesięciu stron chyba nie przekracza możliwości średnio rozgarniętej osoby. No chyba że się mylę co do oceny osoby.
przeczytanie kilkudziesięciu stron chyba nie przekracza możliwości średnio rozgarniętej osoby.
Chyba za duzo wymagasz...
Od kilku lat sprawdza się reguła, że przyswajalność słowa pisanego w większej części społeczeństwa jest ograniczona długością SMS'a.
Sorry, nie mogłem się powstrzymać,
a więc jeszcze raz: flame warning!
Nie mówię o inteligencji bo ciężko wymagać czegoś co jak widać jest w społeczeństwie w zaniku
to sie nawet nazywa aksjomatem Cole'a - suma inteligencji na ziemi jest stała tylko liczba ludnosci rosnie :mrgreen: ;-)
to sie nawet nazywa aksjomatem Cole'a - suma inteligencji na ziemi jest stała tylko liczba ludnosci rosnie :mrgreen: ;-)
chyba nie ma aż tyle ludzi. Przy tym co niektórzy pokazują to na ziemi musiałoby być z 10 razy więcej ludności :)
ej dajcie juz spokój chłopakowi...przeciez to nie jego wina,ze nie wie- dostał nowke aparacik i odrazu chciał bez PRZECZYTANIA INSTRUKCJI wszystko wiedzieć.
Ciekaw jestem ilu z Was wiedziałoby co zrobić jakbyscie dostali spawarke do rąk?
Więc uszanujmy niewiedzę w koncu nikt od poczatku nigdy wszystkiego nie wiedział.chłopak sie tak zawstydził,ze sie teraz juz nie odezwie:)
MacGyver
10-01-2008, 13:59
ej dajcie juz spokój chłopakowi...przeciez to nie jego wina,ze nie wie- dostał nowke aparacik i odrazu chciał bez PRZECZYTANIA INSTRUKCJI wszystko wiedzieć.
Nie, tak nie można podchodzić. Czy wiesz ile "dzwonów" spowodował w latach 90-tych ABS, tylko dlatego że świeżym nabywcom nie chciało się przeczytać jak on działa ?
Nie twierdzę że koniecznie trzeba każdą instrukcję czytać od początku do końca (chociaż niczemu to nie zaszkodzi) ale jeśli bierze się do rąk całkiem nowy, nieznany sprzęt to należy przeczytać przynajmniej te podstawowe rozdziały załączonej "makulaturki".
Inną, acz też niebagatelną, kwestią jest dzisiejsze roszczeniowe zdziczenie obyczajów, charakterystyczne głównie dla młodzieży: "Po co mam zadawać sobie jakikolwiek trud skoro mogę potruć d.. innym, a oni mają obowiązek mi pomóc, bo przecież ja jestem najważniejszy" Autor tego wątku dodatkowo nie chciało się nawet poczytać na tym forum, lub gdziekolwiek indziej, co właściwie kupuje... bo po co !
Ciekaw jestem ilu z Was wiedziałoby co zrobić jakbyście dostali spawarkę do rąk?
Pewnie niewielu, tyle że wnioskując z poziomu wiedzy o sprzęcie kolegów którzy pisali tu wcześniej, spędzają oni wiele czasu na szukaniu, czytaniu i słuchaniu co mówią mądrzejsi, więc zapewne przed wzięciem do rak elektrod samodzielnie dokształcili by się w tej dziedzinie.
P.S. Gdyby aparat nie miał polskiej instrukcji, to pobrać ją można tutaj (http://instrukcje.elektroda.net/main0,modelu,FOTO,,CANON.html).
MacGyver masz racje. Ale nie można odrazu naskakiwać na człowieka tak całą grupa.W końcu napisał,że jest "laikiem", ja sam nim jestem ale owszem - najpierw sobie poczytam troszke.
Hehe a ja spawarke miałem w ręku i jak mi kazali cos zrobić to nie wiedziałem co oni do mnie mówią:))) Dali mi migomat a co to takiego...ale wszystkiego sie można nauczyć:D Tak apropos ja też osobom ktore juz wiedziały co to spawara zadawałem takie pytania,że ze smiechu nie mogli...ale sie dowiedziałem co chciałem.
Obecnie dwa najpopularniejsze tłumaczenia własnego lenistwa na forach to:
1. Jestem laikiem
2. Jestem dyslektykiem
Tępić!
Obecnie dwa najpopularniejsze tłumaczenia własnego lenistwa na forach to:
1. Jestem laikiem
2. Jestem dyslektykiem
Tępić!
3. Mam ADHD
Mnie dziwi, że gość ma czas na włączenie komputera, odpalenie forum, napisanie bzdurnego postu i jeszcze czekanie na odpowiedzi. Gdyby ten czas spożytkował na przeczytanie instrukcji, nie byłoby tematu.
Makudonarudo
11-01-2008, 00:50
Mnie dziwi, że gość ma czas na włączenie komputera, odpalenie forum, napisanie bzdurnego postu i jeszcze czekanie na odpowiedzi. .
już nie wspominając o czasie na rejestrację na forum i weryfikację .
Widać miał za dużo kasy , i kupił lustro nawet o nim nie czytając
bo to jest "lepszy aparat".
Też tak bym chciał kurcze , a ja tu już czytam forum od paru miesięcy i jeszcze lustra nie mam , ale już przynajmniej wiem na jaki komplet zbierać i dlaczego.
Ja instrukcje do swojego aparatu czytałem w sumie 4 razy
(nie , nie jestem tępy:P) .to taka odnoga onanizmu sprzętowego.
Ale zanim w ogóle zacząłem ją czytać to już przez praktykę 1/2 ustawień aparatu miałem w małym paluszku . a jak coś mi nie wychodziło to w pierwszej kolejności właśnie INSTRUKCJA.
Instrukcja prawdę Ci powie zaiste.
A jak nie to google.
Hehe a ja spawarke miałem w ręku i jak mi kazali cos zrobić to nie wiedziałem co oni do mnie mówią:))) Dali mi migomat a co to takiego...ale wszystkiego sie można nauczyć:D Tak apropos ja też osobom ktore juz wiedziały co to spawara zadawałem takie pytania,że ze smiechu nie mogli...ale sie dowiedziałem co chciałem.
ale nie pytałeś ich dlaczego spawarką nie da się malować ścian po założeniu innych elektrod niż dotąd używanych.
Pierwszy post "Do eosa 400d dopiekłem Sigme 18-200, proszę o podpowiedz"
czyli problem zaczął się dopiero po założeniu sigmy - wcześniej go nie było.
A może czytał instrukcję , lecz może była napisana tylko w niezrozumiałym języku ? np po angielsku lub niemiecku ... nie każdy rozumie te języki. Jednak nie zmienia to faktu ,że mógł sobie troszkę poszukac w necie na temat 400D ...
MacGyver
11-01-2008, 09:23
A może czytał instrukcję , lecz może była napisana tylko w niezrozumiałym języku ? np po angielsku lub niemiecku ... nie każdy rozumie te języki....
Polską instrukcję można ściągnąć z netu, szalenie łatwo, choćby za pośrednictwem tego forum.
ale nie pytałeś ich dlaczego spawarką nie da się malować ścian po założeniu innych elektrod niż dotąd używanych.
No tego sie nie pytałem ale np. po co jest butla gazowa do spawarki? hiehie dla nich to było takie samo pytanie co dla Was Laik zadał.
O co chodzi z tą spawarką? Jakieś butle gazowe, elektrody, migomaty... - działa to z EOSem, jaki to model? ;-)
Macie racje! Ekscytując się tu przydatnością instrukcji obsługi zniechęcicie chłopaka zupełnie, bo na pewno jej nie przeczyta tylko stwierdzi, że ma wybrakowany aparat i wreszcie sprzeda za bezcen na allegro w dziale Uszkodzone. - Oj perfidne, perfidne... :mrgreen:
Macie racje! Ekscytując się tu przydatnością instrukcji obsługi zniechęcicie chłopaka zupełnie, bo na pewno jej nie przeczyta tylko stwierdzi, że ma wybrakowany aparat i wreszcie sprzeda za bezcen na allegro w dziale Uszkodzone. - Oj perfidne, perfidne... :mrgreen:
To może niech sprzeda na forum, w dobrej cenie chętnie kupię :-P
O co chodzi z tą spawarką? Jakieś butle gazowe, elektrody, migomaty... - działa to z EOSem, jaki to model?
HeHe a tutaj jeszcze dodam,ze drucik jest potrzebny:) I niestety z EOS'em nie działa:(((.A szkoda bo przy spawaniu tyle światła idzie:D, że żadne szkło 2.8 czy niżej nie potrzebne ok off top.
Ataman zrób sobie kawe, weź papieroska i włącz jakas muzyczke. Poźniej weź do reki INSTRUKCJE OBSŁUGI i delektując sie papierosem i kawa poczytaj troszke.Dużo się dowiesz.A jak nie lubisz czytać z papieru to podano juz link do Instrukcji w pdf'ie i możesz czytać na monitorku kompa.
- jak ustawić podgląd planowanego zdjęcia na wyświetlaczu, ...
Dla mnie to 2 możliwości:
1. Chcesz powtórzyć sukces wątku "Porażka 40D"
2. Dali Ci instrukcję od 40D, ale tam też nie poradzili sobie (jeszcze) z zoomowaniem przy pomocy przycisków-lupy ;)
Z jednej strony OKI, nie wszyscy wszystko muszą od razu wiedzieć ale to o co zapytał kolega to jest podstawa podstaw przy lustrzance........wydaje mi się że tutaj byłby lepszy zaawansowany kompakt...........hehe
to tak jakby kupić dzisiaj nowy samochód i wsiadając szukać miejsca na wpisanie adresu aby sam zajechał pod dom..........trochę wyobraźni :)
co do instrukcji to się zgadzam, najpierw należy przeczytać choćby te podstawowe tematy.
a co do spawarki to ja bym wiedział co trzeba zrobić hehe a i koledze napisze że w jego nowym nabytku też jest wbudowana spawarka.........................
pozdrawiam i młody nie poddawaj się :)
FlatEric
12-01-2008, 18:02
Ech, czepiacie się - a ja tam widziałem niedawno kola, który robił na chrzcie zdjęcia rodzince trzymając dSLRa dwoma rękami za korpus (i nigdy inaczej) - i był szczęśliwy. :D
Pzdr
Grzesiu
Ech, czepiacie się - a ja tam widziałem niedawno kola, który robił na chrzcie zdjęcia rodzince trzymając dSLRa dwoma rękami za korpus (i nigdy inaczej) - i był szczęśliwy.
Lepsze to niż robienie zdjęć 40D na wyprostowanych rękach :razz:
Może trzeba zatrudnić jakiegoś specjaliste, który obliczy jak ma się ogniskowa do czasu przy trzymaniu 'na zombie' :) Tak jak w przypadku odwrotności przy otrzymaniu 'przy oku'..