Zobacz pełną wersję : robienie portretów
Chciałbym żebyście mi poradzili jakiego filtra użyć do robienia portretów ludzi, aby kolor skóry bladych osób nabrał lekkiej opalenizny. Z góry dziękuję.
najlepszy będzie krem z filtrem 5 i solarium..;)
W ps'ie sie trzeba sie bedzie pobawic... raczej innej mozliwosci nie ma.
No chyba ze krem samoopalający, albo rada kolegi post wczesniej ;)
Damiano spróbuj w PS:
W wersji CS3 tworzysz warstwę dopasowania Black & White i jej krycie dajesz w tryb Luminance, nastepnie bawisz się suwakami.
Inna opcja to warstwa dopasowania Channel mixer i wybierasz monochrome i tylko kanał niebieski dajesz na 100% a inne na 0%. Teraz ustawiasz mieszanie tej warstwy na Luminance i sterujesz jej kryciem dla uzyskania odpowiedniego efektu.
ArturBonoVox
09-01-2008, 20:50
Robisz zdjcie modelce/modelowi. Stosujesz lub nie makijarz. Modelujesz swiatlem jesli chcesz i to czujesz. Potem obrobka w PS. W zaleznosci co chcesz osiagnac taka stosujesz obrobke.
Najlepiej zakupic lub porzyczyc ksiazke albo znalezc przepis na necie.
Chciałbym żebyście mi poradzili jakiego filtra użyć do robienia portretów ludzi, aby kolor skóry bladych osób nabrał lekkiej opalenizny. Z góry dziękuję.
nie znam się więc nie sugeruj się za bardzo... bo moja praktyka w robieniu portetów, fotek ludzi jest nikła... może złota parasolka by wystarczyła (tyko że ona podbarwi całe zdjęcie)
W CS kliknij z menu OBRAZ > dopasuj > kolor selektywny. Następnie wybierz z górnego pola kombi: czerwienie i zwiększ nasycenie przez przesuwanie suwaka koloru żóltego. Tak samo z pola kombi wybierz żółcie i zwiększaj nasycenie przesuwanie suwaka koloru żóltego. Kombinuj;-)