Zobacz pełną wersję : Użytkowanie akumulatorów w BatteryPack'u
janzwolinski
08-01-2008, 21:48
Witam.
Zakupiłem dziś grip Canona BG-E3. Mam dwa akumulatory nie równo rozładowane jeden pół drugi prawie pełny. Czy grip poradzi sobie z ich rozładowaniem do końca czy np. zostawi trochę energii w jednym i każe ładować baterie. Poza tym
jeden jest canona drugi zamiennik o rzekomej pojemności 2500, ale to chyba nie ma znaczenia.
Pozdrawiam
Grip sobie poradzi, natomiast zasadne wydaje sie pytanie: po co rozładowywać do końca? Aku lijon nie mają efektu pamięciowego, "lubią" być doładowywane, a jeżeli nie masz drugiego kompletu i bedzie najazd Marsjan, to jak będziesz focił gdy akurat ogniwa się rozładują?;)
janzwolinski
08-01-2008, 23:03
Przewidując atak Marsjan mam zamiar kupić komplet aku zapasowy :lol: Chodziło mi czy muszę się bawić w rozładowywanie baterii pojedynczo. Ale skoro można je wrzucić jak są i się nie martwić to tylko się cieszę :)
sbogdan1
08-01-2008, 23:14
W zestawie powinieneś mieć jeszcze koszyk na akumulatorki ,,paluszki,,tak więc w razie nagłej potrzeby masz dodatkowe źródło energii ,pozdro...
W zestawie powinieneś mieć jeszcze koszyk na akumulatorki ,,paluszki,,tak więc w razie nagłej potrzeby masz dodatkowe źródło energii ,pozdro...
...które wystarcza na parę zdjęć przy obecnych warunkach na zewnątrz. Wczoraj się próbowałem "paliszkami" z lampy ratować w razie nagłej potrzeby. Efekt dziś zamówiłem 2 aku na zapas do gripa.
janzwolinski
09-01-2008, 14:49
koszyczka na paluszki to nigdy nie użyję pewnie. Dokupię 2 akumulatory i nic mnie nie zaskoczy. Tak sądzę :lol: . Właśnie wróciłem ze spaceru i moje nie równo naładowane akumulatory aparat z gripem wyssał do cna. Oba, sprawdziłem pojedynczo. I o to mi chodziło więc wniosek jest taki że nie ma znaczenia jak są naładowane. Jak mniej to na krócej starczy i już. Teraz naładuje oba na full i mam 200% mocy :D. Pozdrówki
anzelm-74
08-02-2008, 19:13
Posiadam zamiennik deltę bg-e3 i wystepuje dziwna rzecz , a mianowicie na wyswietlaczu nie widac zużucia akumulatorkow. Jest to o tyle przykre ,że nie wiadomo kiedy się skonczą- aparat po prostu sie wyłącza.
Czy ktoś z Was ma także taki problem?
Pozdrawiam.
a ja mam gripa i uzywal akumulatorkow AA i jestem bardzo zadowolony , za pierwszym razem wykonałem dobrze ponad 2500 zdjec , a teraz znowu zaladowalem i starczy mi pewnie na kolejny miesiąc bez ładowania :-)
Skorpion
10-02-2008, 11:24
a ja mam gripa i uzywal akumulatorkow AA i jestem bardzo zadowolony , za pierwszym razem wykonałem dobrze ponad 2500 zdjec , a teraz znowu zaladowalem i starczy mi pewnie na kolejny miesiąc bez ładowania :-)
Tak optymistycznie bym do tego nie podchodził. Standardowe akumulatorki Ni-Mh mają niemiłą przypadłość jaką jest samorozładowanie. Po miesiącu czasu (zakładając że były naładowane w 100% i tylko leżały) może będą miały jeszcze ze 30% zmagazynowanej energii. Podobno niezłą alternatywą są akumulatorki Sanyo Eneloop (http://www.eneloop.info/whatseneloop_pl.html) które zachowują energię zdecydowanie dłużej.
Tak optymistycznie bym do tego nie podchodził. Standardowe akumulatorki Ni-Mh mają niemiłą przypadłość jaką jest samorozładowanie. Po miesiącu czasu (zakładając że były naładowane w 100% i tylko leżały) może będą miały jeszcze ze 30% zmagazynowanej energii. Podobno niezłą alternatywą są akumulatorki Sanyo Eneloop (http://www.eneloop.info/whatseneloop_pl.html) które zachowują energię zdecydowanie dłużej.
i własnie takowych używam Sanyo Eneloop wiec sie nie martwie ( narazie) :-)
anzelm-74
01-03-2008, 13:10
Witam.
Przy użyciu Delty BG-E3 z dwoma zamiennikami o pojemnosci 2500 i plus obiektyw ze stabilizacją robię średnio 700 zdjęć (w tym około 10% z lampą).
Pozdro.
AlphaFox
01-03-2008, 14:13
używam zamiennika, producent napisał że przy włożonych 2 akumulatorach nie zrobię 2x więcej zdjęć niż na jednym, a jedynie 1,6 - 1,8
(ma to sens? pytanie do doświadczonych użytkowników)
na razie jeśli mam gdzie nosić drugi akumulator to nosze go osobno, a w gripie tylko jeden (w moim 350d grip jest i tak konieczny żeby mi aparat nie wypadał z łapy)