PDA

Zobacz pełną wersję : Osłona LCD

traffic
08-01-2008, 20:29
Witam, przeglądam internet w poszukiwaniu takiej osłony LCD http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/2324 tyle, ze do 400d. Czy jest sens szukać, czy istnieją takie tylko do Nikonów?

HenrykG
08-01-2008, 20:35
W Canonach nie ma odpowiedniego mocowania na taką płytkę...

januszP.
08-01-2008, 20:41
Ale są inne. Może tutaj coś znajdziesz:
http://www.foto-tip.pl/sklep/index.php?cPath=48

traffic
08-01-2008, 20:55
Tego typu osłony widziałem i nie interesują mnie one. Jakoś cięzko jest mi sobie wyobraźić ciągłe zamykanie, żeby wykadrować zdjęcie i otwieranie, żeby podejrzeć efekt, takiej osłony.
No nic pozostaje tylko kupic folie.

TomS
08-01-2008, 20:59
Najlepiej i najwygodniej jest bez żadnych osłon i foli. LCD rysuje się bardzo trudno więc nie martwił bym się o niego

tomek1961
08-01-2008, 21:07
I jeszcze coś takiego.Wygląda interesująco?

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=294525308

traffic
08-01-2008, 21:14
Oglądałem, przyglądałem się, rozważałem, nie powiedziałem jeszcze nie ale ta cena troszkę mnie odrzuca:P

jar14
09-01-2008, 18:00
moj znajomy ma 20d z którym pracuje co dzień i ja jak kupiłem sobie 400d w grudniu to sie go pytałem jak chroni lcd a on mi na to że nie ma potrzeby bo jemu sie jakoś jeszcze nie porysował i szkoda kasy na takie pierdoły. ludzie są po prostu przewrażliwieni na tym punkcie i ktoś na tym zarabia. on nie poleca a ja i tak nakleiłem folie tak na wszelki wypadek

Yoshitaka
09-01-2008, 18:13

Mam takie badziewie. Ekran chroni, ale finał był taki, że któregoś dnia wyrwałem tą klapkę, bo ciągłe otwieranie i zamykanie doprowadzało mnie do szału.

Nie polecam :/

JanJar
09-01-2008, 19:42
Mam takie badziewie. Ekran chroni, ale finał był taki, że któregoś dnia wyrwałem tą klapkę, bo ciągłe otwieranie i zamykanie doprowadzało mnie do szału.

A ja zdjąłem po 3 dniach z tego samego powodu. Od tego czasu spokojnie leży w szufladzie. Przedmiot całkowicie bezużyteczny.

Kolaj
09-01-2008, 19:45
Czy jest na sali ktokolwiek, kto porysował LCD? Używam 20D od blisko 3 lat i nie ma nawet najmniejszej ryski.

TomS
09-01-2008, 20:03
Mi się udało zrobić rysę. Jak dobrze pamiętam to było to jak wspinałem się na drzewo

darekk1
09-01-2008, 21:43
Nie polecam :/

Mam ten bajerek, faktycznie otwieranie i zamykanie jest irytujące. Zastanawia mnie tylko co w tym wyrwałeś skoro element otwierany jest demontowalny a na ekranie pozostaje jedynie przeźroczysta plastykowa osłona :-D :-D

KrzysiekRally
14-01-2008, 22:54
A ja zakupiłem na swojego 400D w Saturnie na dziale z artykułami foto taką folię ochronną na ekran LCD i jest taka jak by jej w ogóle nie było czyli nie rzuca mi się za bardzo w oczy, nie przeszkadza, nie odkleja się, a chroni bardzo skutecznie przed zarysowaniami.
Koszt zakupu to około 5 zł w komplecie 2szt. takowej folii.

m_o_b_y
14-01-2008, 23:27
Mam ten bajerek, faktycznie otwieranie i zamykanie jest irytujące. Zastanawia mnie tylko co w tym wyrwałeś skoro element otwierany jest demontowalny a na ekranie pozostaje jedynie przeźroczysta plastykowa osłona :-D :-D

Nigdy nie widziałem żadnego profesjonalisty z klapką, to chyba wynalazek dla naiwnych, poczatkujących amatorów.:mrgreen:
Pozdrówka

darekk1
14-01-2008, 23:48
Nigdy nie widziałem żadnego profesjonalisty z klapką
Pozdrówka

Super tylko co z tego ??. Uważasz że wygląd aparatu świadczy o profesjonalizmie ??? Nie wiem w takim razie kto tu jest większym amatorem

Kubak82
17-01-2008, 09:36
I jeszcze coś takiego.Wygląda interesująco?

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=294525308

i cytat z aukcji:

Chroni wyświetlacz przed promieniowaniem UV.

wkrotce wyswietlacze beda chronione lepiej niz najslawniejsze VIP-y :mrgreen: :lol:

sam kiedys mialem takie skladane g**o bo nie moglem nigdzie muszli ocznej dostac.. jak tylko ja kupilem, oslonka zaczela oslaniac najglebsze dno szufklady ;-) .. to bylo w 350d.. teraz foce 40'tka gdzie ekran jest rozmiarow malego kina domowego i tak samo dynda mi czy bedzie chroniony czy nie.. bez przesady z tym chronieniem wszystkiego - soczewki, wyswietlacze a teraz juz i cale body przez jakies "camera armor".. robic zdjecia mosci panowie a nie chronic, chuchac, dmuchac, piescic bo to w dluzszej perspektywie niezdrowe moze byc :p

macieksowinski
17-01-2008, 12:52
Szczerze mówiąc zakupiłem ten "wynalazek" w foto-tipie służący jako osłona na LCD i wielce się naciołem z tego powodu iż były to pieniądze wyrzucone w błoto z tego powodu iż (może trafiłem na taki egzemplarz, choć nie wydaje mi się) iż osłona nie pasowała tzn. odstawała, skrzypiała - plastik badziewny, a obsługa aparatu z tą osłoną to droga przez męke. Stanowczo odradzam tego typu wynalazki, a już napewno te proponowane w foto-tipie.

m_o_b_y
17-01-2008, 13:33
Super tylko co z tego ??. Uważasz że wygląd aparatu świadczy o profesjonalizmie ??? Nie wiem w takim razie kto tu jest większym amatorem

Chyba nie zrozumiałeś, co miałem na myśli.
Po prostu profesjonaliści mają większą od nas praktykę i lepiej wiedzą, co jest dobre dla apratu, a co złe. :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrówka

Biperek
17-01-2008, 14:06
Ja mam folię naklejoną rok temu i przylega tak dobrze jakoby jej nie było. Na folii mam jedną dość głęboką rysę, zakładam, że gdyby jej nie było to bym tą rysę miał LCD, chociaż mogę się mylić, bo tworzywo na ekranie może być twardsze. Tak czy siak folię mam i jak mi się poniszczy nakleję drugą. Koszt żaden, a aparat zdarza mi się kłaść w różne miejsca i wolę potem tego nie żałować.

szybki-pl
17-01-2008, 18:48
Koszt foli żaden a wole nie pluć sobie później w brodę że nie założyłem. Żadne wynalazki mnie nie interesują folia wystarcza w zupełności.

Tanto
17-01-2008, 20:48
... bez przesady z tym chronieniem wszystkiego - soczewki, wyswietlacze a teraz juz i cale body przez jakies "camera armor".. robic zdjecia mosci panowie a nie chronic, chuchac, dmuchac, piescic bo to w dluzszej perspektywie niezdrowe moze byc :p

Wszystko zależy od tego co i gdzie robimy, czasami warto sprzęt zabezpieczyć. Po sobotnim rajdzie off-road'owym już prawie wysyłałem 40D do serwisu po tym jak na body trafiła grudka mokrego piasku - efekt: zgrzyty przy obracaniu kółkiem i zablokowany przycisk 'set' :sad: Zabawa ze szpilką i cienkimi drucikami uzdrowaiła body, ale chętnie bym założył coś co realnie uszczelni aparat.

Na wyświetlacz też bym nakleił folię ale matową, wkurza mnie jak patrząc na niego widzę własną facjatę. Wolę aparat bez lusterka :-)

KrzysiekRally
17-01-2008, 23:47
Na wyświetlacz też bym nakleił folię ale matową, wkurza mnie jak patrząc na niego widzę własną facjatę. Wolę aparat bez lusterka :-)

Pociągnij papierem ściernym jakimś cienkim. Powinno pomóc.
:confused: :mrgreen:
Na 400D mam naklejoną i jakoś nie mam żadnego lusterka z aparatu, a i wyświetlacz LCD to ten aparat ma sporawy.

jar14
23-07-2008, 06:46
odświeże trochę temat bo miałem aparat z takim czymś w ręku http://www.allegro.pl/item400037415_oslona_lcd_dedykowana_canon_350d_f_v at_promocja.html
i pal sześć o ochronę lcd ale w słońcu ten daszek umożliwia podgląd fotki i wygląda to całkiem nieżle tylko cena mogłoby to kosztować 20zł to bym sobie zafundował ;-)

Kubak82
23-07-2008, 08:46
pal sześć o ochronę lcd ale w słońcu ten daszek umożliwia podgląd fotki i wygląda to całkiem nieżle

mialem to ustrojstwo i nikomu tego nie polecam.. zreszta pisalem o tym strone wczesniej ;-) .. w sloncu mozna zaslonic ekran reka - daje to takie same rezultaty a ciagle skladanie i rozkladanie tej "konstrukcji" jest po prostu irytujace.. szkoda kasy - naprawde :!:

piday
27-07-2008, 00:07
Czy jest na sali ktokolwiek, kto porysował LCD? Używam 20D od blisko 3 lat i nie ma nawet najmniejszej ryski.
Ja na moim 300D na ~30 tyś. zrobionych zdjęć mam jakieś 15 rysek długości 2-3 mm i szerokości około 0,1 czy może raczej 0,05 mm (trudno na oko ocenić) i jedną większą, ale aparat dużo przeżył. Jak się tych rys nie szuka to trudno jest je zobaczyć i w ogóle nie przeszkadzają w używaniu aparatu.
Aparat z innej ligi niż "dwucyfrowe", ale powierzchnia tego czegoś, co przykrywa LCD wygląda na taką samą.

popi
27-07-2008, 09:22
szkoda ze canon nie ma takich oslon na lcd jak nikon daje seryjnie, a co do camera armor to chyba lampy nie mozna podpiac z tym ubranym na aparat

Flanel
27-07-2008, 14:01
Nie wiem czy pomogę, ale spróbuję w temacie.
Przerobiłem kilka folii, ale na koniec dałem się przekonać Maciomanowi.
Przy 30D nie założyłem folii, i żałuję, bo dorobiłem się nie wiem jakim cudem rysy na środku dosyć wyraźnej. Wiem, nie wpływa to na zdjęcia, ale wiecie jak jest.

Egzamin zdała folia Brando z serii UltraClear. Folia antystatyczna, wielokrotnego użytku.
Koszt jednego arkusika to ok 26-29 zł na allegro. Sprawdzamy jaką przekątną ma nasz LCD, a potem szukamy odpowiednika ( folie te są robione głównie do palmtopów ). Ja np do 5D zamówiłem folię Brando od SE p990. Pasuje bez przycinania, niemal idealnie ( tzn zasłania cały ekran, ale dochodzi do połowy dolnego napisu canon.

Praktycznie jest nie do zauważenia, przy tym nie psuje jakości obrazu nic a nic.

Szczerze każdemu polecam.