Zobacz pełną wersję : wada wzroku-korekcja
Chcialem sie Was zapytac czy da sie jakos dorobic u optyka soczewke korygujaca wade wzroku.
Rozwijajac temat:
w prawym oku mam -1,75... niestety astygmatyzm. Potrzebuje szklo z tzw. cylindrem 180 stopni.
czy ktos z Was sobie z tym poradzil?
Ogladalem dzis nakladke na wizjer o symbolu EB, niestety nie mieli zadnych soczewek, zeby zobaczyc jak to jest zbudowane (mocowanie soczewki w nakladce)
chcialem udac sie do optyka w celu dorobienia takiej soczewki pod moja wade wzroku.
ktos cos takiego robil? zalezy mi na tym dosc mocno.
Czegos nie rozumiem.Nie znam sie chyba za bardzo,ale w związku z tym sie wypowiem.Pewno ktoś kto wie naprawdę wyjasni [Mówię o astygmatyzmie.].Wg. mnie wystarczy fotografować z jednym okiem zamkniętym.[tym co nie patrzy w wizjer].Pozdrawiam
niestety nie jest tak kolorowo.
niestety nie jest tak kolorowo.
Zdadza się, sam mam astygmatyzm. Powinienem nosić okulary niestety leżą w szufladzie. Ostatnio zacząłem robić zdjęcia manualnymi obiektywami m42 i naprawdę cięzko jest trafić z ostrością w punkt. Troszkę pomagają okulary ale za to wygoda pracy spada. Chętnie bym się dowiedział czy istnieje możliwość dorobienia odpowiedniej soczewki i zalożenie jej na wizjer.
Też posiadam tę wadę wzroku, ale bez okularów się nie obejdę. Kiedyś miałem taki problem jak koledzy. Zmieniłem puszkę z 350D na 40D i teraz już problemu nie mam. W wizjerze widzę cały obraz i "drabinkę".:D
Ja mam dużą wadę (ponad minus 6,5) - i na focenie idealne są soczewki kontaktowe - przez 20 lat noszenia okularów nie wyobrażałem sobie jak można sobie wpychać coś do oka - po paru dniach prób okazało się całkiem wygodne.. nie wiem tylko czy są szkła kontaktowe korygujące astygmatyzm
są szkła korygujące astygmatyzm ale niestety sa bardzo drogie, jak narazie nie stac mnie na nie:(
soczewki kontaktowe nie wchodza w gre, chce zrobic nakladke na wizjer z soczewka korygujaca moja wade wzroku, jesli macie jakies zdjecia jak to wyglada w kawalkach, to prosze wrzuccie tutaj.
dziekuje
A nie możesz po prostu w okularach?
znam ten ból. m.in. dlatego zrezygnowalem z m42. bez okularow ani rusz /w moim przypadku/.
damy rade :) trzeba dorobic u optyka, tylko nigdzie nie moge znalezc "na wzor"...
jak ktos ma to moze zrobi zdjecia...
cholernie niewygodnie :/
A ja jakoś nie zauważyłem żadnego dyskomfortu. Ani w eos33 ani 350d ani zenitach ani zorkach. Co jest niewygodnie, bo nie rozumiem ... ?
Mirek B.
11-01-2008, 23:30
Ja też mam astygmatyzm :( I zgodzę się z poprzednikami - w okularach focenie jest cholernie niewygodne, zawsze je zdejmuje i zdaje się na AF, raz uż przez to nawet okulary zgubiłem :(
Ja robię zazwyczaj z okularami i nie czuję dużego dyskomfortu. Da się przyzwyczaić. Inna sprawa, że nie mam tej gumki na wizier i trochę je pewnie rysuję.
Ja robię zazwyczaj z okularami i nie czuję dużego dyskomfortu. Da się przyzwyczaić. Inna sprawa, że nie mam tej gumki na wizier i trochę je pewnie rysuję.
Tak załatwiłem poprzednie okulary :(
mam optyka co sie podejmie zrobienia takiej soczewki :)
tylko potrzebuje "wzor" jakis :)
Astygmatyzm to dosyć "niewygodna" wada wzroku ale wg mnie focenie w okularach to żaden dyskomfort. Mógłbyś kupić np muszlę oczną na allegro i już byłoby przyjemniej. Pomysł z soczewką? Zacny, jeżeli faktycznie się uda to na pewno będziesz wniebowzięty bo to zawsze wygodniej :):D
jezeli mi sie to uda to nie widze przeszkod, zeby zrobic takie soczewki innym na tym forum :)
theremin
12-01-2008, 14:33
W!
Generalnie nie widzę problemu... Tylko w przypadku astygmatyzmu taką soczewkę, trzeba odpowiednio zorienotwać (kąt nachylenia osi cylindra). Swego czasu dorabiałem sobie soczewkę do Kieva60 - tam ma ona średnicę 16mm. Na maszynie "dojechałem" do 20mm (na to pozwalały najmniejsze uchwyty), dalej ręcznie. W Canonie masz bodajże czworokąt (ze ściętymi kantami ?), też trzeba to szlifować ręcznie, vision-ekspresy wyposażone w CNC odpadają z racji stosowanych uchwytów. Najlepiej użyć zwykłą soczewkę mineralną o n=1.54 (kron), "minusy" są bardzo cienkie w obszarze centrum optycznego. Konkretnie,jakią masz moc (sfera, cylinder)?
Oczywiście moc soczewki można obliczyć (zmienia się odległość od oka w porównaniu z normalymi okularami), ale w praktyce (-1.75 to bardzo niewiele, choć wkurzające), może zostać taka sama.
Pzdr!
-1,75, 180 stopni.
wkurzajace strasznie...
bede wdzieczny za pomoc
theremin
13-01-2008, 22:40
-1,75, 180 stopni.
wkurzajace strasznie...
bede wdzieczny za pomoc
W!
Przyjrzałem się mojej puszcze (30D)... Najlepiej to skombinuj muszlę oczną Canona "E" i na podstawie gniazda określ kształt i wymiary tej soczewki. Możesz wykonać szablon z twardej tektury - każdy (prawdziwy) optyk wyszlifuje Ci (ręcznie) na jego podstawie soczewkę. Rozumiem, że masz sfere=0, cyl=-1.75D - więc bez problemu standardowe szkło (kron) podejdzie (ale będzie cienka). Oczywiście soczewka musi być zamontowana centrycznie i zachowany kąt osi cylindra, ale to dla optyka normalka.
Od biedy możesz "na chama" wkleić soczewkę w standardową muszlę, ale tego nie polecam. Z pryzmatem Kieva było prosto, ponieważ tam przewidzieli standardowo gniazdo na soczewkę korekcyjną, w Canonie olałem sprawę i fotografuję w okularach (mam -4.5D).
Pzdr!
PS O, albo takie coś:
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/4194
i szkło wymień (ale to drogie...)