PDA

Zobacz pełną wersję : zimowe nocne z lampą jakie ISO ??

Skylines
06-01-2008, 18:04
Chciałem się wybrac na spacer wieczorem ze znajomymi i porobić jakies szalone zdjęcia na śniegu zlampa.obiektyw 50mm f/1.8 + wbudowana lampa.Jakie iso dobrac ?? od śniegu raczej światła troche jest nie chce przesadzić z czułością.Wybaczcie ze o takie podstawy pytam,nie robilem wcześniej po prostu...

an_zak
06-01-2008, 18:16
Zrób na każdym i zobacz, które Ci najbardziej odpowiada. Jaki to będzie wieczór (która godzina, jaka ilość światła) ?

Skylines
06-01-2008, 18:16
godzina 20,w szczecinie parkKasprowicza z jakimis lekkimi latarenkami

an_zak
06-01-2008, 18:25
No to teraz o godzinie 20 już masz dobrą noc od paru godzin. Przy iso ~800, f/2-2,8, stosunkowo długich czasach (do 1/2s) i dopalaniu pierwszego planu lampą miałbyś szansę złapać trochę światła zastanego na tle. Tylko, że AF 50/1,8 w takich warunkach, bez wspomagania zewnętrzną lampą będzie trafiał przy dobrych wiatrach max. 10-20%

Zasadniczo to najlepiej bedzie odpowiednio domknąć przysłonę, by zwiększyć prawdopodobieństwo trafienia i zastosować wbudowanego flasha jako główne źródło światła. Będzie wyglądało to nie najlepiej, ale przynajmniej będzie ;)

Skylines
06-01-2008, 18:29
czyli wysokie ISO i większa przysłona żeby się nie gubił z ostrością...no i lampa...dziekuje za pomoc

Tomasz Golinski
06-01-2008, 19:30
Przepraszam, a jaki sens ma ta lampa? Osobiście odradzam, chyba że masz jakiś wyrafinowany pomysł.

ISO jak najniższe - tylko ustaw czas odpowiednio długi. A jeśli czas nie może być długi, bo jakiś obiekt się porusza - no to dobierz iso do czasu.

Edit - rozumiem - chodzi Ci o ludzi na śniegu - przegapiłem to. Czyli pewnie musisz podbić iso, żeby lampy starczyło.

Skylines
07-01-2008, 00:58
tak własnie Tomaszu,już sobie poradziłem,ale serdecznie dziekuje za pomoc...