Zobacz pełną wersję : komunikat błędu 6A00
witajce
od przeszło roku używam świetnej drukarki pixma ip 4200 i w końcu stanęła i drukować nie chce, pojawił się komunikat: błąd serwisowy 6A00....czy ktoś z Was się na tym zna by mi pomóc??? za wszystkie odpowidzi z góry dzięki
Udało Ci się usunąć ten błąd? bo mi właśnie się pojawił i nie wiem za bardzo co robić :/
nawet Wam się zagooglać nie chce....
pixma 6A00 --> www.google.pl (http://www.google.pl)
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=pixma+6A00&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
pierwszy!! link:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic947780.html
Sheet feed unit -błąd pozycji podajnika. prawdopodobnie wyłamał się zaczep kółka saperującego papier. obejżyj dokładnie podajnik, sprawdź znaczniki na kołach zębatych. jeżeli nic nie znajdziesz to Logic board ass'y, czyli płyta główna według serwisówki.
drugi link:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic444392.html
a tu jest serwisówka:
http://noel.bouvet.free.fr/ip4200/Canon%2520Servicemanual_ip4200.pdf
i to wszystko po minucie spędzonej z google...
nawet Wam się zagooglać nie chce....
......
i to wszystko po minucie spędzonej z google...
Ja goooglowałem i to dużo, te linki po za servisówką są z młodszą datą niż mój post ....., ale linki się przydadzą sprawdze przy okazji swoj starą drukarke
a wracając do pytania ....niestety nie udało mi się usunąć komunikatu, wysłanie do serwisu wiązało się z duużymi kosztami bo trzeba mieć załadowane oryginalne tusze (zwłaszcza na gwarancji) - koszt ok.200 zł, przyczyny awarii może być kilka: awaria płyty głównej (to wiem z tych linków), wykonanie odpowiedniej ilości kopii, podane m.inn. w servisówce - koszt nowej głowicy 150 zł, można zdjąć kod w servisie ale to też kosztuje coś poniżej 100, starcza na kilka tysięcy kolejnych wydruków, możliwe są też uszkodzenia podajnika to co pisze w linku podanym wyżej
w sumie najtańszym wyjściem okazało się zakupienie nowej drukarki(canon ip 4500) za 340 z kompletem nowych tuszy i 18 000 kopii do wykonania:p
oczywiście pisałem do canona w tej sprawie kilka razy ( chciałem by odpowiedzieli czy np. zdjęcie kodu na gwarancji coś kosztuje) - nie odpisali...
gdybyś Ty coś więcej wiedział to daj znać[/QUOTE]
gwozdzt dzięki za linki, ale zanim napisałem posta to już je przestudiowałem. Niestety żaden z tych podanych możliwości u mnie nie zadziałał, dlatego pisałem na forum.
kusy, nie wiem dokładnie czy to było u mnie powodem że komunikat zniknął, ale udało się. Zrobiłem to w ten sposób.
Włączyłem wszystkie powiadomienia i komunikaty jakie zostały wyłączone przeze mnie, między innymi o poziomie tuszu.
Po przywróceniu tych komunikatów, zrestartowałem drukarkę. Przy próbie wydrukowania strony wyskoczył jakiś komunikat(już nie pamiętam dokładnie co), którego wcześniej nie miałem. W każdym bądź razie miałem na końcu wcisnąć cancel i drukarka zaczęła drukować. Nie wiem czy to przypadek, ale póki co działa. Nie wiem jak długo ;)
Witajcie. Chciałbym się z wami podzielić moim sposobem na naprawienie błędu 6A00. Prawde mówiąc to trafiłem na to zupełnie przypadkowo rozmyslając już o kupnie nowej drukarki. sprawa jest czysto mechaniczna. Powoli....
...kiedy otworzycie pokrywę tuszy głowica z tuszami powinna byc po prawej stronie / jezeli nie jest to nie szkodzi /. Jeżeli jest to odsuncie ją ręcznie. Pod nią powinny być poduszki. Jeżeli ich nie ma to spróbujcie tą część która jest w ich miejscu / z takimi dwoma wystajacymi "wypustkami' z folii /odsunąć ręcznie do tyłu. powinna ona wtedy odsłonić poduszki które wcześniej blokowała a które teraz się wysuną do góry. sprawa załatwiona. powinno działać. dodam , że w książce serwisowej błąd 6A00 jest okreslany również jako błąd oczyszczania. Myślę , że w moim przypadku to było to. pozdrawiam i powodzenia.
Witajcie. Chciałbym się z wami podzielić moim sposobem na naprawienie błędu 6A00. Prawde mówiąc to trafiłem na to zupełnie przypadkowo rozmyslając już o kupnie nowej drukarki. sprawa jest czysto mechaniczna. Powoli....
...kiedy otworzycie pokrywę tuszy głowica z tuszami powinna byc po prawej stronie / jezeli nie jest to nie szkodzi /. Jeżeli jest to odsuncie ją ręcznie. Pod nią powinny być poduszki. Jeżeli ich nie ma to spróbujcie tą część która jest w ich miejscu / z takimi dwoma wystajacymi "wypustkami' z folii /odsunąć ręcznie do tyłu. powinna ona wtedy odsłonić poduszki które wcześniej blokowała a które teraz się wysuną do góry. sprawa załatwiona. powinno działać. dodam , że w książce serwisowej błąd 6A00 jest okreslany również jako błąd oczyszczania. Myślę , że w moim przypadku to było to. pozdrawiam i powodzenia.
Masz u mnie duże Piwo!! Miałem Ten sam błąd i metoda którą podałes zadziałała!! Czas przygotowania do druku trwa sporo dłużej ale drukuje:)
pinelesss
31-08-2009, 22:58
WIELKIE PIWKO :)
MEGA DZIĘKI. Pomogło. Musiałem ruszyć poduchami, bo się z nieużywania zakleiły lekko tuszem.