Zobacz pełną wersję : Czy już czas na 400d ?
Witam,
niestety skończyła się promocja na 400d (cashback) i tu powstaje pytanie. Czy kupić teraz nie licząc na jakieś obniżki cen? Czy jednak poczekać aż pojawi się 450d i marzyć, że wtedy ceny spadną.
Poradźcie coś !
skydiver
04-01-2008, 16:38
tak...
Nevermind
04-01-2008, 17:05
Ja bym polecał poczekać jeszcze 4-5 lat. Podejrzewam, że matryce będą mniej szumieć i może wrzucą FF w amatorską puszkę. Przez ten czas poczytaj, pooglądaj zdjęcia innych - czas szybciej zleci. Albo po prostu kup 400D i rób zdjęcia...
aknoimak
04-01-2008, 17:33
Podobnie zastanawiam się czy Eos 400D jeszcze stanieje i czy czekać do zakupu wyjścia jego następcy. Może też tak być że 450D który się pojawi będzie niewiele droższy.:)
Będziecie czekać 3 lub 4 miesiące, a 400D stanieje o max 200zł tak jak 350D gdy wyszedł 400D ;)
Niech kurde obiektywy tanieją!!! ;)
Dragunov
04-01-2008, 19:12
Żaden cashback nie zwróci Ci utraconych fotek z powodu braku aparatu... ;)
Rzeczywiście warto poczekać 5 lat! Niecałe 5 lat temu, kiedy kupowałem EOSa 30 to myślałem, że to porządny amatorski aparat na lata. No i niestety wczoraj został odsunięty w kąt przez 40D. Strach pomyśleć, co będzie za następne 5 lat więc jeśli chcesz uniknąć tego strachu, to poczekaj!
A jeśli chodzi o czysto handlowo-finansowe rozważania to czy naprawdę warto kupować stary model na kilka tygodni przed premierą nowego?
Roniu, zastanow sie czy nie lepszey bylby 20D albo 30D od tej 400setki. Po jakims czasie zaczelby cie rece bolec od tej malej puszeczki:)
a 40D jeszcze lepszy..;) czemu nie poczekać, aż nasze zarobki zbliżą się do unijnych a złotówka umocni... wtedy za jakąś tam małą część wypłaty kupisz sobie nowke z jakąś elką..;)
VomitroN
06-01-2008, 17:19
Ale moze niech lepiej poczeka az 40D stanieje jak moj stary, dobry EOS 300. Kupowalem go cale lata temu za prawie 2kzl a teraz na Allegro "chodza" po dwie stowy. :)
najlepiej to w ogólnie nie kupować bo cały czas wszystko tanieje, pojawiają się nowe modele i tak w kółko wiec jaki sens cokolwiek kupować......nie rozumiem ;)....
A tak na poważnie to najlepiej kupić od razu na co ma się kasę żeby po prostu robić zdjęcia i nie stracić fajnych kadrów :), pozdrawiam.
swoje 400D kupiłem 28 września 07. Potem się wkurzałem, że zawsze się przypale i coś przechodzi mi koło nosa. Obecnie mam za sobą ok 3 tys fotek i z perspektywy czasu (dla tych fot) niczego nie żałuję:lol:
drumandbass
11-01-2008, 11:16
kup 5D albo 1D predzej czy pozniej bedziesz szedl w te strone ;)
a tak realistycznie 30D jest w przystepnej cenie 20D nowy na gwarancji to raczej ciezko 40D to ok 4k pln
czemu nie poczekać, aż nasze zarobki zbliżą się do unijnych a złotówka umocni...
HeHe dobre:) ale wtedy trzeba byłoby czekac z 30 lat. Teraz np. najnizsza krajowa w U to jakies 1200 Euro a u nas?hmm 250 E? Smiech na sali;/
Piotr-Jot
13-01-2008, 14:32
Przychylam się do opinii, że nic nie skompensuje utraconych fotek.
Jeśli nowy xxxd ma mieć AF z 40d to bym poczekał. Chociaż zależy jeszcze ile trzebaby czekać. 1-2miesięcy bym wytrzymał w przeciwnym wypadku 400d - to bardzo fajny aparat. Rozejrzyj się też za używanymi - lepiej zaoszczędzić i dołożyć np. do jakiegoś obiektywu.