Zobacz pełną wersję : Canon PRO 1 czy S1 IS?
troinmaja
24-04-2005, 20:22
Witam. Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie czy Canon Pro 1 wart jest wyłożenia dodatkowo ok. 700 PLN w zamian za kupno Canona S1 IS? S 1IS ma stabilizację ale małą matrycę: 3,2 mln. Czy dla amatora lubiącego "bawić" się fotogafią 3,2 mln wystarczy? Może poczekać na S2 IS? Nie wiem co wybrać - mam ograniczone fundusze, ale musi to być CANON. Pomocy.
troinmaja
24-04-2005, 20:31
Witam. Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie czy Canon Pro 1 wart jest wyłożenia dodatkowo ok. 700 PLN w zamian za kupno Canona S1 IS? S 1IS ma stabilizację ale małą matrycę: 3,2 mln. Czy dla amatora lubiącego "bawić" się fotogafią 3,2 mln wystarczy? Może poczekać na S2 IS? Nie wiem co wybrać - mam ograniczone fundusze, ale musi to być CANON. Pomocy.
kesli juz nie PRO 1 to raczej S2 IS. Do kupienia powinien byc chyba na dniach albo naprawde niedlugo. PRO bedzie napewno lepszy, ale o ile to nie wiem, gdyz nim nie focilem. Ja bym zamiast pro kupil 300D (chocby uzywanego i z kitem tylko).
troinmaja
24-04-2005, 20:56
Dzięki za radę, ale chciałbym konkretnych różnic między tymi dwoma najlepiej od użytkowników, czy te różnice warte są ceny?
Dzięki za radę, ale chciałbym konkretnych różnic między tymi dwoma najlepiej od użytkowników, czy te różnice warte są ceny?
hmm więc może ta strona pomoże:
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4
poczekaj na S2 IS, albo kup 350D
Witam. Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie czy Canon Pro 1 wart jest wyłożenia dodatkowo ok. 700 PLN w zamian za kupno Canona S1 IS?
Jesli juz to 300D z kitem ;)
S 1IS ma stabilizację ale małą matrycę: 3,2 mln. Czy dla amatora lubiącego "bawić" się fotogafią 3,2 mln wystarczy?
Czy jestes swiadomy tego ze od ilosci pikseli zalezy glownie wielkosc maksymalnej odbitki jaka ci wyjdzie z aparatu i praktycznie nic poza tym?
Czy gdy juz sie o tym dowiedziales - nadal uwazasz ze ilosc megapikseli to jeden z najwazniejszych argumentow decydujacych o zakupie tego czy innego sprzetu?
Czy dajesz sobie mydlic oczy marketingowcom piszacym coraz wieksze cyferki przy megapikselach i zoomach by ludzie - nieswiadomi co te cyferki w praktyce oznaczaja - kupowali te wg marketingowcow "najlepsze" ?
3 megapiksele starcza ci z powodzeniem do odbitek 13x18 wysokiej jakosci.
Potrzebujesz wiekszych odbitek - szukaj wiekszych matryc.
Ewentualnie jeszcze dochodzi temat wycinania fragmentow zdjec...
Może poczekać na S2 IS? Nie wiem co wybrać - mam ograniczone fundusze, ale musi to być CANON. Pomocy.
Nie napisales do jakiego typu zdjec ci potrzebny. Zoom ze stabilizatorem i skutecznym nagrywaniem filmikow jest lepszy na wycieczki. Pro1 ma lepsza jakosc, szerszy kat i nieco wiecej bajerow - wg mnie lepszy na zdjecia w pomieszczeniach, imprezy.
S2 IS czy Pro1 beda w cenie ok 2000-2300 zl. 300D z kitem masz za 2400 zl a do niektorego typu zdjec (male messerszmitodzieci, zwierzeta, sport, portrety) bedzie o wiele lepszy (szczegolnie z 50 1.8) - szybkosc AF zalatwia problem frustracji i wrzodow ;)
troinmaja
25-04-2005, 19:50
Jesli juz to 300D z kitem ;)
Czy jestes swiadomy tego ze od ilosci pikseli zalezy glownie wielkosc maksymalnej odbitki jaka ci wyjdzie z aparatu i praktycznie nic poza tym?
Czy gdy juz sie o tym dowiedziales - nadal uwazasz ze ilosc megapikseli to jeden z najwazniejszych argumentow decydujacych o zakupie tego czy innego sprzetu?
Czy dajesz sobie mydlic oczy marketingowcom piszacym coraz wieksze cyferki przy megapikselach i zoomach by ludzie - nieswiadomi co te cyferki w praktyce oznaczaja - kupowali te wg marketingowcow "najlepsze" ?
3 megapiksele starcza ci z powodzeniem do odbitek 13x18 wysokiej jakosci.
Potrzebujesz wiekszych odbitek - szukaj wiekszych matryc.
Ewentualnie jeszcze dochodzi temat wycinania fragmentow zdjec...
Nie napisales do jakiego typu zdjec ci potrzebny. Zoom ze stabilizatorem i skutecznym nagrywaniem filmikow jest lepszy na wycieczki. Pro1 ma lepsza jakosc, szerszy kat i nieco wiecej bajerow - wg mnie lepszy na zdjecia w pomieszczeniach, imprezy.
S2 IS czy Pro1 beda w cenie ok 2000-2300 zl. 300D z kitem masz za 2400 zl a do niektorego typu zdjec (male messerszmitodzieci, zwierzeta, sport, portrety) bedzie o wiele lepszy (szczegolnie z 50 1.8) - szybkosc AF zalatwia problem frustracji i wrzodow ;)
Dzięki za pomoc, ale nadal nie wiem czy te 700 PLN więcej za aparat da się przełożyć na jakość zdjęć, czy to są tylko dodatkowe bajery a w rzeczywistości zdjęcia przy odbitkach niewiele większych od pocztówki będą w zasadzie jednakowe. Może te pieniądze przeznaczyć na osprzęt?
morfeusz_30
25-04-2005, 21:42
Hehehe :D Witaj w klubie. Ja mam zgryz czy wybrać G6 czy Pro 1 i czytając wypowiedzi na tym forum można się tylko jeszcze bardziej skołować. Skończy się chyba na tym że będę rzucał monetą ;)
Osobiście odradzam Ci kupowanie aparatu z matrycą 3,2. Tym bardziej że jak pewnie wiesz, w praktyce efektywna ilość pikseli na matrycy jest zawsze troche mniejsza niż ta podawana. Z takiego aparatu dużo nie wyciśniesz. Może zastanów się nad czymś pomiędzy Pro 1, a S1 IS ?? Np. G5 ??
Dzięki za pomoc, ale nadal nie wiem czy te 700 PLN więcej za aparat da się przełożyć na jakość zdjęć, czy to są tylko dodatkowe bajery a w rzeczywistości zdjęcia przy odbitkach niewiele większych od pocztówki będą w zasadzie jednakowe. Może te pieniądze przeznaczyć na osprzęt?
Niby mi odpowiadasz ale nie wiem o ktorym porownaniu piszesz.
Jesli sie zastanawiasz czy pieniadze dolozone by kupic 300D przeloza sie na jakosc zdjec - to odpowiedz jest zdecydowanie pozytywna. Tylko odrobinke wysilku w nauke podstaw fotografowania bedziesz musial wlozyc.
Oprocz lepszej jakosci (GO, detale,szumy) masz jeszcze wieksza wygode (AF, opoznienie migawki)... chyba ze jestes uzalezniony od obrotowego LCD wtedy wygode masz mniejsza :roll: ;)
Osobiście odradzam Ci kupowanie aparatu z matrycą 3,2. Tym bardziej że jak pewnie wiesz, w praktyce efektywna ilość pikseli na matrycy jest zawsze troche mniejsza niż ta podawana. Z takiego aparatu dużo nie wyciśniesz.
A podaj jakiej wielkosci odbitki ty chcesz wyciskac z aparatu ze nie podoba ci sie 3 megapiksele?
O faktycznej "wartosci" megapikseli napisalem powyzej :roll: . Nie dajcie sie marketoidom :!:
morfeusz_30
26-04-2005, 07:59
A podaj jakiej wielkosci odbitki ty chcesz wyciskac z aparatu ze nie podoba ci sie 3 megapiksele?
O faktycznej "wartosci" megapikseli napisalem powyzej :roll: . Nie dajcie sie marketoidom :!:
Nie planuję sobie że będę robił jakieś ściśle określone wielkości odbitek. Ale wydaje mi się że (choć może się mylę), że raczej poniżej 4 mega to nie ma sensu schodzić. To teraz prawie standart i nie kosztuje jakieś większe pieniądze, a może się przydać. Nie jestem szpecem w sprawach fotografii, ale gdzieś tu czytałem że ilość pikseli ma wpływ nie tylko na wielkość możliwej odbitki, ale też na odwzorowanie kolorów. Ale może to bzdury. Wiem z doświadczenia, że lepiej kupować coś z leciutkim zapasem ponad planowane możliwości. Bo jak to się mówi "apetyt rośnie w miare jedzenia" :) Za pikselami nie gonię. W moim obecnym aparacie nie to akurat mi przeszkadza. To automat i nie wiele sie z niego da wycisnąć. Brakuje mi większego zoomu. Brakuje mi możliwości ustawiania przesłony, czasu naświetlania itd. Dlatego jestem na etapie zmiany aparatu. Tylko się cholera nie mogę zdecydować na który :D Zapewne to będzie albo G6, albo Pro 1, chyba że mnie "olśni" coś innego. Troszke bardziej skłaniam się ku G6, ale może mi przejdzie :D
Marfackib
26-04-2005, 13:50
Wczoraj przepytałem kilku znajomych ile zrobili odbitek swoich fotek z cyfraków. I co się okazało 90% ogląda zdjęcia na monitorze a te 10% wywołało kiladziesiat odbitek o rozmiarach 10x15. Czyli wystarczą im 2 megapiksele. Ale każdy z nich marzy o przynajmniej 10 MPikseli w swoim aparacie.
Wczoraj przepytałem kilku znajomych ile zrobili odbitek swoich fotek z cyfraków. I co się okazało 90% ogląda zdjęcia na monitorze a te 10% wywołało kiladziesiat odbitek o rozmiarach 10x15. Czyli wystarczą im 2 megapiksele. Ale każdy z nich marzy o przynajmniej 10 MPikseli w swoim aparacie.
I o to wlasnie mi chodzi...
Morfeusz pisze ze nie wie i "lepiej miec wiecej niz mniej" . Owszem... ale w przypadku megapikseli od ich ilosci zalezy tylko rozmiar odbitki. I jesli raz na rok zdarzy ci sie potrzeba 20x30 czy wiecej zrobic to albo powiekszanie po 10% albo Genuine Fractals zaprzac i gotowe - jesli nie ma sie okreslonych potrzeb co do wielkosci odbitki a wiekszosc zdjec i tak laduje na monitorze - to po co stawiac ilosc megapikseli wsrod najwazniejszych cech porownywanych? Po co dawac sie oglupiac marketoidom?
Po co przeplacac za megapiksele? Lepiej poszukac roznic w srod innych cech, wyczyscic umysl z reklam i spojrzec obiektywnie na porownanie sprzetow... a nie na "zoom i megapiksele" :?
Jesli masz kase to bierz pro1 (ja swojego kupilem za 2300) i NIE zaluje super sprzecik - a za rok lub 2 nie bedziesz znow szukal czegos lepszego - ja mam zasade ze zawsze kupuje wiecej niz potrzeba by pozniej nie ponosic wiekszych kosztow. A ten PRO 1 w zupelnosci zaspokoi Twoje potrzeby na dluższy czas i jesli bedziesz kiedys zmienial to pewnie juz na lustrzanke!!!!