PDA

Zobacz pełną wersję : Rozbudowa komputera

Redskull
03-01-2008, 19:13
Pracuje w szopie-to 90% mojego czasu przed komputerem. Chce rozbudowac zestaw, ktory mam poniewaz uwazam, zemoze dzialac szybciej, przez co oszczedzac moj czas. Chcialbym zmodyfikowac zestaw, ktory mam, ale podstawowym paramertem bedzie cena/wydajnosc.

Mam:

Plyta ASUS P5GDC DELUX
Proc Pentak IV 2.8
2x1GB ram KINGSTON 533
2x200GB SATA II Barracuda V-spiete w RADI 0
Zasilacz chyba 450W chieftec
Jakas grafika z gddr3-chyba geeforce 6600GT

Planuje zostawic sobie dyski, napedy, grafike i zasilacz(jesli sie uciagnie na mocniejszym zestawie) i tu pytanie

Plytka dowymiany, czy obsluzy cos jeszcze? jeli do wymiany to na jaka z oferty ASUSA (musi miec RAID 0, muzyke, sieciowke, i obsluge 4gb ramu ddr2)
Proc 2 czy 4 rdzenie (czy xp i PS obsluguja 4 rdzenie?)
wymiana ramek na 1066 czy nie zauwaze roznicy?

Moze ktos ma inne pomysly? Ma byc rozsadnie cenowo, poniewaz wole wymienic kompa co 1.5roku, niz wypruwac flaki na nowinki...

alfsky
03-01-2008, 21:22
Jeśli o RAM chodzi to wg mnie 800 góra czyli DDR2.
1066 to już DDR3. Sporo droższe a zysk na prędkości marny, no i zupełnie inne płyty.
Procek brałbym 2 rdzeniowe Core2Duo. 4 to w chwili obecnej za duży wydatek.
Jak chcesz zmienić procka to niestety płyta do wymiany C2D nie pociągnie.
Na nowinki nie ma się sensu rzucać bo i tak po pół roku tracą 40-50% na wartości a pojawia sie coś nowego lepszego w tych samych pieniądzach.
W miarę rozsądny cenowo wydaje sie być E6550.Wyżej nie ma sensu szaleć podobnie jak z 4 rdzeniowymi.
Polecam poczytać: http://pclab.pl/art27171.html
Można też pomyśleć o czymś tańszym i podkręcić ale to już zupełnie inna para kaloszy.

Scott
03-01-2008, 21:43
2x200GB SATA II Barracuda V-spiete w RADI 0

musi miec RAID 0

Czemu RAID 0. Jak padnie jeden dysk ..... to po zdjęciach. Proponowałbym przynajmniej RAID 1, nie mówiąc już o RAID 5 ... :)

Co do proca to XP i PS jak dotąd nie wspierają chyba platform wieloprocesorowych (chyba ze nowy PS, ale nic o tym nie wiem). No chyba, że oprócz szopa coś jeszcze zżera proca to wtedy OK.

W sumie w pierwszej kolejności stawiałbym na dużo szybkiej pamięci (w granicach rozsądku), później na szybszego proca.

A tak na marginesie zasilacz chieftec (co prawda 300W) załatwił mi kiedyś kompletnie wszystko w kompie. Przetrwała tylko karta sieciowa ;)

Redskull
03-01-2008, 21:53
@Scott

Widze, ze specjalista nie jestes :D RAID 0 i koniec-moj wybor-DVD kosztuje 1zl.

PS a przynajmniej jego pluginy wspieraja wielordzeniowosc

Posatwilbys na ram? Ile, jaki? W jakiej plycie?

Vitez
03-01-2008, 22:17
http://www.canon-board.info/announcement.php?f=23&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).
"

:arrow: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20885