Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chroń swój sprzęt foto !!!

id4
03-01-2008, 12:07
Witam

numeroo.pl to serwis, w którym gromadzisz i sprawdzasz dane dotyczące swoich przedmiotów. Załóż konto, zapisz numery seryjne swoich rzeczy. Wprowadź informacje o ich utracie czy kradzieży. Pomożemy Ci je odzyskać.

numeroo.pl to elektroniczna szuflada, w której znajdziesz instrukcję obsługi do Twojego odtwarzacza dvd, telewizora czy telefonu komórkowego. Przechowaj u nas elektroniczną wersję karty gwarancyjnej swojego sprzętu.

numeroo.pl to wyszukiwarka, w której sprawdzisz historię sprzętu kupowanego przez Ciebie w internetowych portalach aukcyjnych. Zobacz, czy kupowany przez Ciebie przedmiot nie pochodzi z kradzieży.

numeroo.pl - dodawaj, pokazuj, chroń

Każdy z nas ma sprzęt, który warto chronić (foto, komórki, laptopy, drogie zegarki itp). Serwis numeroo.pl jest własnie po to, by zgromadzić Wasz sprzęt w ogólnopolskiej bazie danych na wypadek kradzieży. Dzięki serwisowi można również sprawdzić, czy kupowany przez nas przedmiot używany nie jest kradziony. Przydatne narzędzie - polecam

Koniecznie odwiedź: www.numeroo.pl (http://www.numeroo.pl/1.html)

LemonR
04-01-2008, 06:17
numeroo.pl - jest też po to by potencjalny złodziej wiedział do jakiej chaty warto iść

kompi
04-01-2008, 10:50
numeroo.pl - jest też po to by potencjalny złodziej wiedział do jakiej chaty warto iść

właśnie to samo pomyślałem czytając to.
Za niedługo w necie będzie można się wszystkiego dowiedzieć.
nasza klasa - z kim się zadajesz, kogo znasz itd
numeroo - co posiadasz
za niedługo w necie dowiem się kto jakie skarpety nosi i ile czasu spędza w kiblu.

Ale tak naprawde nie jest źle - to jest baza tylko sprzętu więc dane osobowe nei są udostępniane. Pomysł raczej dobry tylko mało wiarygodny ze względu na to że nie będzie to pełna baza. Serwis musiałby być dosyć popularny aby wszyscy z niego korzystali.

A co jeśli ktoś zrobi literówkę i przypadkiem wklepie moje numery seryjne?
ja bedę chciał sprzedać i zonk!

ryszard_ochódzki
04-01-2008, 11:10
Numery seryjne TAK (z podwójnym sprawdzeniem przed wpisaniem).

Dane o userach NIE (złodzieje zacierają rączki).

Nasza klasa - narzędzie wymyślone dla CBA :)

bebesky
04-01-2008, 11:47
niedługo powinny powstać:
nasz_gang;
nasza_mafia;
nasze_kochanki;
nasi_kochankowie;
nasze_lewe_zarobki;
nasza_korupcja;
wymieniać można wiele

co niby ma na celu upublicznianie danych sprzętu który jeszcze nie został skradziony??
Sprawdzenie czy sprzęt który kupiłem nie jest kradziony jest dla mnie słuszne i dobre ale nie widzę potrzeby zapoznawania się z tym kto ten sprzęt posiadał - bo po co, przecież jeżeli będę np 4 nabywcą a sprzęt okaże się być wadliwy to nie będę próbował uzyskać odszkodowania od pierwszego właściciela tylko od tego który mi to sprzedał.

Może w końcu ktoś stworzy bazę danych skradzionego sprzętu, bazę która będzie wiarygodna, najlepiej tworzona przez policję i przez policję aktualizowana. Bo co ze sprzętem który został skradziony a potem odzyskany np. dzięki działaniom policji? Czy już nigdy nie bedzie go można sprzedać bo wisi gdzieś jako skradziony? Tak czy inaczej policja posiada dokładną bazę skradzionego sprzętu tyle tylko że jest bardzo rozproszona i przydałyby się działania któe zbiorą to do kupy i opublikują w sieci. Gdyby takie coś było to ja chętnie oddam 1% podatku na takie działania, które, jestem o tym przekonany, w znacznym stopniu przyczyniłyby się do zmniejszenia liczby kradzieży.

dazz
04-01-2008, 12:38
a w jaki sposób nomeroo mi pomoże w przypadku kradzieży???
Sorry, ale chyba tylko gdybym był złodziejem to ucieszłbym się z tego serwisu.
A post to zwykły spam.

Mac
04-01-2008, 13:04
No cóż totalna inwigilacja, Wielki Brat czuwa :))

Vitez
04-01-2008, 15:24
Może w końcu ktoś stworzy bazę danych skradzionego sprzętu

http://sssf.art.pl/

bazę która będzie wiarygodna, najlepiej tworzona przez policję i przez policję aktualizowana.

Policja podobno ma taką bazę ale raczej jej nie opublikuje ("dla dobra śledztwa" ).

robgr85
04-01-2008, 15:32

hehe na tym forum juz zostal dawno temu wymyslony lepszy sposob aby pokazac zlodziejom skad krasc. Duzo ludzi pisze jaki maja sprzet w swoich stopkach, profilach.

Powstal watek 'skad jestes', mozna tam naniesc pinezke na swoj dom, widok z satelity etc.

Jeszcze barkuje watku skad kiedy i gdzie jedziesz na wakacje, ale pewnie w hydeparku od czasu do czasu pojawi sie zapytanie 'jak zabezpieczyc dom przed wyjazdem', albo 'dokad pojechac na dwutygodniowe wakacje polaczone z foceniem' ;)

Pozdrawiam,
Robert

bebesky
04-01-2008, 15:40
Jeszcze barkuje watku skad kiedy i gdzie jedziesz na wakacje,

na szczęście na wakacje przeważnie zabiera sie sprzęt ze sobą :) przynajmniej ten fotograficzny

bartosz108
04-01-2008, 16:20
niedługo powinny powstać:
nasz_gang;
nasza_mafia;
nasze_kochanki;
nasi_kochankowie;
nasze_lewe_zarobki;
nasza_korupcja;
wymieniać można wiele

nasze_lewe_zarobki już jest :-D
patrz wątek zarabianie na zdjęciach 8)