Zobacz pełną wersję : 30D za dlugi czas od pstrykniecia do reviev przy długich czasach.
Przy dłuższych czasach jakoś od 2 sekund czekam właściwie tyle samo na wyświetlenie się zdjęcia (4" to około czterech sekund zapisu - czerwona dioda). Zaczęło mnie to zastanawiać jak zobaczyłem ze kolega w 350 ma od razu nawet przy 10 sekundach.Dopiero przy trzydziestu jest długo ale to już normal. Nastepnie zapytałem dwóch użytkowników 30-stki i tez mają od razu. Kartę mam extreme III wiec to nie to. Aparat był kupiony w sklepie wysyłkowym w USA i stamtąd przywieziony. Dzieki.
Obiektyw
01-01-2008, 22:37
...a nie masz po prostu wlaczonej redukcji szumow dla dluzszych ekspozycji (funkcje custom w menu)? Przeczytaj w instrukcji. Efekt taki jak opisales. Czas ekspozycji=czas odszumiania.
Tak! Dzięki za pomoc. Czy ta funkcja dużo daje ?
Raczej nie, lepiej wylaczyc.
Czy ta funkcja dużo daje ?
Zależy co pstrykasz i na jakim ISO.
Zrób dwa zdjęcia z włączonym i wyłączonym odszumianiem i sprawdź czy widzisz różnicę.
na 350D przy kilkuminutowym naswietlaniu roznica byla niesamowita. szkoda tylko ze odszumianie trwa zwykle tyle samo co robienie zdjecia (:
na 40D jeszcze sie nie bawilem takimi czasami.
na 350D przy kilkuminutowym naswietlaniu roznica byla niesamowita. szkoda tylko ze odszumianie trwa zwykle tyle samo co robienie zdjecia (:
na 40D jeszcze sie nie bawilem takimi czasami.
To nie odszumianie trwa tyle tylko aparat wykonuje drugie zdjecie trwajace tyle samo. Nastepnie nastepuje odszumianie ale ono nie trwa juz dlugo
To nie odszumianie trwa tyle tylko aparat wykonuje drugie zdjecie trwajace tyle samo. Nastepnie nastepuje odszumianie ale ono nie trwa juz dlugo
kiedys o tym czytalem i wydaje mi sie ze to dziala inaczej niz piszesz, ale nie wnikam - moze mi sie przysnilo (:
kiedys o tym czytalem i wydaje mi sie ze to dziala inaczej niz piszesz, ale nie wnikam - moze mi sie przysnilo (:Działa dokładnie tak, jak pisze Trampek. Drugie zdjęcie z tym samym czasem jest wykonywane przy zamkniętej migawce i następnie na podstawie obu zdjęć procesor wykonuje obliczenia odszumiające. Te obliczenia trwają bardzo krótko.
Na pewno elementem odszumiania, jest wykonanie przez aparat drugiego zdjęcia bez podnoszenia lustra, a następnie odjęcie go od wlasciwego zdjecia. Co jeszcze przy okazji robi aparat tego nie wiem.
edit:
Kolaj mnie uprzedził :-)