Zobacz pełną wersję : M42 do EOSa
Ranger80pl
01-01-2008, 16:01
Czy to możliwe, żeby EOS 400D nie ostrzył na nieskończoność przy zastosowaniu teleobiektywu na m42? Zamontowałem portretówkę taira. Zdjęcia wychodzą bardzo ostre, ale ma mały kadr (to ma stałą ogniskową 200 mm i do tego crop dochodzi bo to m42)
Pojawił się jednak problem. Na obiektywie jest symbol nieskończoności ale przy ustawieniu na ten symbol obiektyw ostrzy na jakieś 5 metrów nie dalej nie bliżej. Pojawia się pytanie czy tak będzie z każdym teleobiektywem na m42 który założę do tego aparatu? Słyszałem, że jest jakiś aparat który na m42 nie ostrzy na nieskończoność jeśli to właśnie EOS to czy da się coś z tym fantem zrobić?
Aparatem który nie ostrzy na nieskonczoność jest Nikon. Ale to też nie jest całkowitą prawdą. Jeśli zastosujem adapter bez soczewki to tak będzie ale jeśli mamy adapter z soczewką to obiektyw będzie ostrzył na nieskończoność.
A czy ten obiektyw jest całowicie sprawny ? Jeśli możesz to sprawdź go z jakimś korpusem m-42. Mi się jeszcze nie trafiło coś takiego. Wszystkie które używałem nie miały takiej przypadłości. A miałem ich pięć różnych rodzajów.
Ranger80pl
01-01-2008, 17:38
Całkiem możliwe, choć może oznaczenie na korpusie obiektywu jest błędne bo Tair jest z założenia portretówką, i obiektyw 50mm (made in CCCP:) ładnie ostrzy na nieskończoność. Więc albo w tairze coś się zacina albo nie jest telefoto mimo swoich 200 mm stałej ogniskowej...
Dziękuję za odpowiedź właśnie to chciałem wiedzieć o tym ostrzeniu, nie mogłem sobie przypomnieć co to było co nie chciało ostrzyć na nieskończoność.
Blindseeker
01-01-2008, 21:22
Prawdopodobnie obiektyw wymaga justowania (jest rozregulowany). Nie jest to drogie - koszt ok 50-60 zł. Miałem dokładnie tak samo z jednym z obiektywów M42 (konkretnie 50mm Pancolar).
Pozdrawiam
Czy to możliwe, żeby EOS 400D nie ostrzył na nieskończoność przy zastosowaniu teleobiektywu na m42? Zamontowałem portretówkę taira. Zdjęcia wychodzą bardzo ostre, ale ma mały kadr (to ma stałą ogniskową 200 mm i do tego crop dochodzi bo to m42)
Pojawił się jednak problem. Na obiektywie jest symbol nieskończoności ale przy ustawieniu na ten symbol obiektyw ostrzy na jakieś 5 metrów nie dalej nie bliżej. Pojawia się pytanie czy tak będzie z każdym teleobiektywem na m42 który założę do tego aparatu? Słyszałem, że jest jakiś aparat który na m42 nie ostrzy na nieskończoność jeśli to właśnie EOS to czy da się coś z tym fantem zrobić?
zależy jaki masz adapter - ale na +oo raczej większego wpływu mieć nie powinno
piszesz że masz jaki obiektyw? jakieś oznaczenia? napisy?
piszesz że masz obiektyw Tair 200mm możesz to jakoś zweryfikować
jak dobrze pamiętam to znam 3 rodzaje TAIRów
tair - 11a 2,8/135mm
tair - 33 4,5/300mm fotosnajper
tair - 16 4,5/500mm
w żaden sposób mi nie pasuje to do Twojego opisu
piszesz również że ustawiasz obiektyw na +oo i obiektyw ostrzy na 5m a czy dalej pierścień ostrości możesz przekręcić?
jeśli obiektyw poprawnie jest zamontowany na body do powinien osiągać +oo bez problemu nawet na tej czarnej matówce będziesz to widział
Całkiem możliwe, choć może oznaczenie na korpusie obiektywu jest błędne bo Tair jest z założenia portretówką, i obiektyw 50mm (made in CCCP:) ładnie ostrzy na nieskończoność. Więc albo w tairze coś się zacina albo nie jest telefoto mimo swoich 200 mm stałej ogniskowej...
Dziękuję za odpowiedź właśnie to chciałem wiedzieć o tym ostrzeniu, nie mogłem sobie przypomnieć co to było co nie chciało ostrzyć na nieskończoność.
Zależy o jakim obiektywie piszesz bo tair żaden nie był obiektywem portretowym tylko były to ogniskowe powyzej 135 w konstrukcji tele
rosyjskimi obiektywami portretowymi były
były produkowane z takim przeznaczeniem
jupiter 9 2,/85mm
helios 1,5/85mm
jesłi podrzucisz dokładny opis lub jakieś fotki to może obejdzie się bez serwisu - obiektyw mógłby być niepoprawnie skręczony na ślimaku wielogwintowym jest to proste do przestawienia lub skorygowania
Bagnet007
01-01-2008, 23:16
Ranger80pl
Czy masz jakieś informacje co się wcześniej działo z tym obiektywem ?
Czy był naprawiany/w ogóle rozkręcany ?
Jeżeli ktoś go naprawiał domowymi sposobami lub robił to jakiś niewprawny serwisant to jest możliwość, że został źle skręcony.
Mechanizm ostawiania ostrości w manualnych obiektywach, które nie posiadają takich prowadnic tak jak obiektywy AF, bardzo łatwo rozkalibrować.
Oczywiście jest to do zrobienia, ale to troszkę mozolna robota.
EDIT: Przechodziłem to na Jupiterze 37A :)
Ranger80pl
02-01-2008, 00:19
No właśnie na portretówkę miał mi strasznie długą ogniskową:) coś czuję że wyjdzie szydło z worka za chwilę co z nim jest. Powiedziałem, że to portretowy obiektyw bo ktoś idento sprzedawał na allegro. Ten co ja mam jest pożyczony od kolegi z jego zenita. to jest tair-11A
Tu daje linka do galerii z na razie całym moim wyposażeniem m42
http://foto.onet.pl/te60,wtk0togbuw0k,d1b5x,u.html#d1b7w
Macro jest zrobione na pierścieniach to z zapałką to z tego małego 50mm a procesor jest zrobiony tym dużym na pierścieniach macro. Moja twarz pstryknięta też tairem i to było wszystko co mógł wyostrzyć ani dalej ani bliżej... (no może plus minus 1 metr za pomocą pierścienia)
taira 11a oddaj do serwisu jesli dobrze ci go wykalibrują to będziesz miał bardzo dobre ostre szkiełko
on ma ogniskową 135mm
przy okazji zajrzyj na Forum M42