PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 20d a wyostrzanie w Photoshop



chocio
23-04-2005, 14:50
Witam,

Czy mozecie powiedziec, jakich technik uzywacie do ostrzenia zdjec w PS i z jakimi ustawieniami? Zadawalem to pytanie w innym watku (SRAD - dzieki za odpowiedz), ale z przyczyn ode mnie niezaleznych tamten watek zostal zamkniety.

Czyste zdjecie z aparatu jest niestety stosunkowo malo ostre (mam na mysli przede wszystkim podglądanie na ekranie, odbity sa juz calkiem przyzwoite). Probowalem je wyostrzac filtrem Unsharp Mask, przy ustawieniach 50-100%, 1, 0, ale nie wiem, czy jest to metoda optymalna.

SRAD podal, ze uzywa kombinacji 50; 4.5; 0. Czy macie jeszcze inne doswiadczenia w tym zakresie. Najlepiej w rozbiciu na docelowe przeznaczenie zdjec: a) wydruk 10x15, b) wydruk ok. 20x30, c) monitor (72dpi)?

Wszelkie rady bardzo mile widziane, dziekuje.

sid
23-04-2005, 15:01
wyostrzanie miekkich obiektow - 150% 1 10
wyostrzenie portretow - 75% 2 3
wyostrzanie mksymalne 65% 4 3
wyostrzanie dla sieci 400% 0.3 0

lepiej wyostrzac w trybie lab - zeby uniknac kolorowych kropeczek po wyostrzeniu (ew. w trybie jasnosci)

sa jeszcze inne bardziej zaawansowane metody, proponuje siegnac do ksiazki "fotografia cyfrowa, edycja zdjec" Scott Kelby

BartEPBY
23-04-2005, 15:04
hej
ja uzywam ultra-sharpen lite, jest to plug-in
do wyostrzania w PS'ie,
goraco polecam,

http://www.ultrasharpen.com/about_us_lite.html

pozdrawiam

Bartek

gietrzy
23-04-2005, 21:04
Witam,
Czy mozecie powiedziec, jakich technik uzywacie do ostrzenia zdjec w PS i z jakimi ustawieniami?
Według Canona USM 300; 0,3;0 to dobry początek by virtualnie wyeliminować filtr pokrywający matrycę.
Dalej
http://www.fredmiranda.com/shopping/20DCSpro
najlepsze
http://www.pixelgenius.com/sharpener/index.html
i recenzja
http://luminous-landscape.com/reviews/software/pk-sharpener.shtml
Aha, według Korena każde zdjęcie wymaga osobnego podejścia :mrgreen:

Arkan
23-04-2005, 21:53
1. 200 do 400, 0,3, 3
2. resize
3. 100 do 300, 0,3, 3
4. 15, 40, 0 (kontrast)

Bez resize'u 1 + 4

froolk
25-04-2005, 10:56
Gietrzy czy nie wiesz gdzie można zdobyc demo :) pluginu Freda Mirandy "20d CSpro" ?
Zanim kupię lubię wypróbować i sprawdzić czy o to mi chodziło.
Potwierdzam co do PhotoKit sharpener - bardzo dobry ale pieruńsko drogi!!!

kavoo
25-04-2005, 11:07
Bez wzgledu na temat zdjecia i jego przeznaczenie uzywam USM z parametrami 50%, 0.3, 0. Jesli pierwsze uzycie filtra nie jest satysfakcjonujace - poprawiam drugim przelotem z tymi samymi ustawieniami.

chocio
02-05-2005, 11:48
Dziękuję wszystkim za wskazówki
:)

ArtMag
13-06-2005, 11:47
Zdjęcia z 20D najlepiej wyostrzać dwustopniowo : pierwszy raz podczas konwersji z RAW, parametry np. dla C1 60,3. Następnie na końcu obróbki w PS. Osobiście często używam akcji 10Dfinisher , można ściągnąć ze strony http://www.canonians.com/sharpentest.htm jest tam też porównanie kilku innych "patentów" dot. wyostrzania. Przeznaczona co prawda do 10D, ale wciąż niezastąpiona w wielu zastosowanich w tym z plikami z 20D. Należy jedynie uważać przy rozmytych różnokolorowych tłach, mogą być problemy. Bardzo dobrze się sprawuje Intelisharpen II Freda Mirandy, wart wydanych pieniędzy, 20d CSpro jest wycinkiem jego możliwości. Na ciężkie przypadki NIK SharpenerPro, po tym nie ma siły musi być ostro. Norman Koren ma rację, każdy przypadek wymaga innego potraktowania.

Pozdrawiam

ArtMag

muflon
13-06-2005, 11:58
Bez wzgledu na temat zdjecia i jego przeznaczenie uzywam USM z parametrami 50%, 0.3, 0.
A ja mam pytanie: jak się mają te parametry do Radius/Amount/Threshold w Gimpie? Bo ciężko to wyczuć - powiedzmy że 0 to pewnie będzie Threshold, ale np. Radius to typowo więcej niż jeden (poniżej 1 praktycznie ciężko zauważyć jakikolwiek efekt) - zatem żadna z tych wartości nie pasuje.

Tomasz Golinski
13-06-2005, 12:05
A ja mam pytanie: jak się mają te parametry do Radius/Amount/Threshold w Gimpie? Bo ciężko to wyczuć - powiedzmy że 0 to pewnie będzie Threshold, ale np. Radius to typowo więcej niż jeden (poniżej 1 praktycznie ciężko zauważyć jakikolwiek efekt) - zatem żadna z tych wartości nie pasuje.
Radius w Gimpie dla zdjęć do netu mam zawsze mniejszy niż 1. Zazwyczaj nawet najmniejszy: 0.1 i odpowiedni "amount" daje.

kavoo
13-06-2005, 12:45
A ja mam pytanie: jak się mają te parametry do Radius/Amount/Threshold w Gimpie?
Dokladnie tak samo, tylko kolejnosc w PSie jest inna :-)

Amount: 50%
Radius: 0.3 pixels
Threshold: 0 levels

muflon
13-06-2005, 12:52
Amount: 50%
Radius: 0.3 pixels
Threshold: 0 levels
Aha - czyli znaczy że do tej pory robiłem wszystko nie tak jak trzeba :) bo nigdy chyba nie zszedlem z radius poniżej 1.

piotr.23
13-06-2005, 20:18
Czy można przykleić ten wątek?

A co do wyostrzania, to dla PSa polecam Lab sharpen (zawarty w pakiecie Mike'a Fina)
http://homepages.slingshot.co.nz/~mikefinn/action.html
Znalazłem też podobny skrypt dla Gimpa.

Pozdr | Piotr

Vitez
14-06-2005, 07:13
Czy można przykleić ten wątek?


Nie trzeba. Znajduje sie na pierwszym miejscu po wpisaniu "wyostrzanie" w wyszukiwarke :roll: .
Oczywiscie trzeba najpierw pomyslec i zachciec uzyc wyszukiwarki .

przemo_21
14-06-2005, 14:18
A ja robie troszkę inaczej
1. tworzę nową warstwę
2. unsharp mask lub innym plugin z ustawieniami dosyć mocnymi.
3. zmieniam krycie na darken i 100%
4 kopiuje warstwę wyostrzoną i zmieniam na lighten ale krycie 50%
To powoduje ukrycie białej obwódki która jest jednym z głównych przyzyn zauważenia wyostrzenia.
Pozdrawiam

chocio
15-06-2005, 07:37
Czy wasze opisy są w miarę uniwersalne i niezależne od formatu docelowego (z przeznaczeniem na ekran bądź papier), czy raczej dotyczą tylko jednej konkretnej działki?

ArtMag
15-06-2005, 15:03
Opcję ustawień w zależności od formatu, odległości z której oglądamy zdjęcie, rozdzielczości i jakości drukarki, ma NIK SharpenerPro + "siła" działania filtra.

ArtMag

Tomasz Golinski
15-06-2005, 16:00
Opcje mocno zależą od formatu. Ogólnie, im większe zdjęcie, tym można dać większy radius. Robiąc do A2 wyostrzyłem tak, że w oczy kłuło na ekranie, ale na papierze jest elegancko.

Riccardo
08-07-2005, 10:24
Według Canona USM 300; 0,3;0 to dobry początek by virtualnie wyeliminować filtr pokrywający matrycę.


przepraszam, a skad to wiesz? Moglbys jakiegos linka rzucic?
Wiesz, ja to musze sam wszystko zobaczyc ;)

borkomar
21-12-2005, 03:24
True True