Zobacz pełną wersję : tamron 17-50 2.8 a SERWIS
michal_sokolowski
28-12-2007, 23:44
witam;
mam zamiar kupić tamrona 17-50 2.8 do canona 350.
Jak to jest z serwisem Tamron w Polsce ?
Dochodzą do mnie różne sprzeczne informacje...
W "e-oko" powiedzieli żebym tego nie kupował, bo na serwis to się
czeka nawet 3 miesiące, natomiast w pewnym sklepie w pewnym centrum
handlowym powiedzieli że nie ma problemu z serwisem...
Jeśli na gwarancji to nie ma problemu, później raczej będzie. Pisałem w innym wątku o serwisie bodaj w 3mieście, który się bawi w tamrona. Tu mam numer 058 620 16 45, zadzwoń, wypytaj. U Cichego na forum masz tamrona z 4 letnią gwarancją. To jest jakieś rozwiązanie.
W e oko mają tamrony? To komis, tam raczej szukaj szkieł canona. Nie zachęcą cię to zamiennika, zwłaszcza bez zysku...Wal do Cichego, wyjaśni ci, co trzeba.
michal_sokolowski
29-12-2007, 00:03
a ten Chichy to jest z WArszawy albo okolic ?
Bo ja bym chciał przetestować obiektyw...
Cichy z Poznania - szukajka - w pociąg i richtung nach Wielkopolska. Cichy wybiera szkła pod kątem FF BF selekcjonując tylko ostre...tak mówi legenda:)
michal_sokolowski
29-12-2007, 00:07
ok, dzieki
malkontent
29-12-2007, 00:12
W trójmieście serwis to http://www.foto-technika.pl/
I poczytaj forum - warto, podkreślam warto kupić u Cichego, albo zainwestować w przedłużoną gwarancję, bo z serwisem pogwarancyjnym to ciut ciężko.
michal_sokolowski
29-12-2007, 00:13
a przy okazji - zobacz jaki piękny bokeh - wiesz czym to robione ?
Piękny? ja trochę banding widzę no tak iso 1600/ 350d
Foto nieostre też nieco, ale - późno już...
michal_sokolowski
29-12-2007, 00:18
no dobra, napisze: to było robione 350 + taki stary obiektyw m42 Chinon
55 mm 1.7
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
troche nieostre, ale ten bokeh mnie sie podoba, hehe.
mam tez kita i czegos takiego tam sie nie da osiagnac..
Nie powala, niestety. Zobacz bokeh z jasnych stałek w wątku ,,wszystko o bokeh''...tam jest ładnie.
michal_sokolowski
29-12-2007, 00:25
no tak, zdjecie w ogole nie powala, wiem - takie pstrykanie.
powala mnie natomiast techniczna mozliwosc w tych starych obiektywach
za grosze..
ten kapeć poniżej - takiej ostrości za cholerę nie mogę mieć
robiąc kitem...
malkontent
29-12-2007, 00:26
Foto nieostre też nieco, ale - późno już...
U mnie też nieostre, ale właśnie popijam kolejne piwko - tym razem Żywe z Amberu. Tak więc bokeh mam coraz piękniejszy.
michal_sokolowski
29-12-2007, 00:28
ale kapeć do jasnej cholery chyba wszyscy ostry widzą !!!! ? :-)
KrzysiekRally
13-01-2008, 15:55
Pnowie jest problem!
Dziś podczas focenia na WOŚP zaciął mi się ten tamron i nie wiem co jest...
Kiedy przełączę na maual na obiektywie to spoko można robić, ale kiedy przełączę na AF to momentalnie traci ostrość i kupa. Silnik się męczy i cyka, bo nie może wyostrzyć... wiecie co sie mogło stać?
KrzysiekRally
13-01-2008, 16:39
Tak! Dodam, że byłem tam z kolegą i on ma taki sam model Tamrona i przepięliśmy mojego na jego body(20D) i było tak samo. Ja podpiąłem jego obiektyw do siebie i było git także to chyba nie wina body.
Skoro tak to zdecydowanie na to wskazuje, a jak inne szkła na twojej puszce?
KrzysiekRally
13-01-2008, 17:03
70-200 bez zarzutów. Ale widze, że coś odzyskuje władze ten tamron teraz...dziwne
Jakiś kryzys wieku młodzieńczego? :roll:
witam;
mam zamiar kupić tamrona 17-50 2.8 do canona 350.
Bo oni pewnie ciągną sprzęt z Niemiec, a potem serwis faktycznie tak długo, bo polski nie przyjmie sprzętu spoza naszej dystrybucji.
MacGyver
14-01-2008, 12:38
http://www.canon-board.info/search.php
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18670
graphite
10-04-2008, 00:14
tamron 17-50 2.8 + kurz na tylnym szkle ale od środka :cry:
czy w jakiś punktach naprawy rozkręcą i wydmuchają czy to jest jakoś uszczelnane specjalnie. Sam nie będę rozkręcał - nie śpię na pieniążkach na obiektywy :(
próbowałem gruszką ale nic nie drgnęło...
widać bardziej na f11
jakiś serwis tamrona istnieje? bo coś mi o uszy się odbiło, że nie bardzo ...
pozdrawiam
Rafal913
10-04-2008, 13:33
Wystarczyło zerknąć na pierwszą stronę tego wątku :
...Pisałem w innym wątku o serwisie bodaj w 3mieście, który się bawi w tamrona. Tu mam numer 058 620 16 45, zadzwoń, wypytaj...
W trójmieście serwis to http://www.foto-technika.pl/...
MariuszM
10-04-2008, 13:42
Bo oni pewnie ciągną sprzęt z Niemiec, a potem serwis faktycznie tak długo, bo polski nie przyjmie sprzętu spoza naszej dystrybucji.
To jest Polska właśnie.
Sprzedać, kasę zarobić, a klient niech się później buja...
Posiadam Tamrona 17-50 z polskiej dystrybucji Foto-Technika. Obiektyw wysłałem ponad 2,5 miesiąca temu do serwisu do kalibracji. Jak do tej pory obiektywu jeszcze nie otrzymałem. Obsługa serwisu jest niezorientowana i traktują klienta zbywalczo. Strasznie zraziłem się do tej firmy i to był mój pierwszy i ostatni produkt Tamrona jaki kupiłem. Dopóki obiektyw działa - jest OK, ale jeśli masz korzystać z serwisu - porażka. W zeszłym roku kalibracja puszki na Żytniej trwała 4 dni łącznie z czasem przesyłki. Daje to więc sporo do myślenia. Czasami jest lepiej trochę poczekać i dozbierać na zakup sprzętu lepszej marki niż kupić coś tańszego i się borykać z problemami.
Nadal czekam na powrót obiektywu z serwisu Foto-Techniki. Niedługo stuknie 4 miesiące jak jest w serwisie. W międzyczasie kupiłem C 17-55. Bajka :) Nigdy nie kupię już więcej żadnego Tamrona! Przede wszystkim ze względu na serwis. Ludzie, przed zakupem Tamrona przeczytajcie gwarancję!
Misiaque
07-06-2008, 23:37
No cóż, ja będąc świadom tego, jak działa serwis, oddałbym do reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową. Tam co prawda prawo nie jest idealnie precyzyjne, ale jakieś rozsądne terminy narzuca (niestety opisowo, a nie konkretnie w dniach :|), zresztą argumentując, że 4 miesiące bez obiektywu naraża Cię na wielkie niedogodności mógłbyś liczyć na wymianę na inny egzemplarz lub zwrot gotówki.
Przykra sprawa z tym Tamronem, ale jednak Canon jest drastycznie droższy.
Posiadam Tamrona 17-50 z polskiej dystrybucji Foto-Technika. Obiektyw wysłałem ponad 2,5 miesiąca temu do serwisu do kalibracji. Jak do tej pory obiektywu jeszcze nie otrzymałem. Obsługa serwisu jest niezorientowana i traktują klienta zbywalczo...
Nadal czekam na powrót obiektywu z serwisu Foto-Techniki. Niedługo stuknie 4 miesiące jak jest w serwisie...
Widzisz, tak jak Tobie mówiłem - niestety w PL nie ma czegoś takiego jak SERWIS TAMRONA! Jest tylko i wyłącznie dystrybutor u którego jesteśmy klientem dopóki, dopóty mamy pieniądze we własnej kieszeni. Potem jesteśmy już tylko petentami... i to niezbyt mile widzianymi. No ale w PL to chyba nie wyjątek :) Przecież przy niemalże najmniejszej usterce i tak wysyłają do serwisu w DE więc co to za serwis...?
I nie zmieni tego niestety utyskiwanie osób zachwalających dystrybucję PL z której to zakup nie wiąże się z ŻADNYMI korzyściami i przywilejami... i tak trzeba czekać 2-3 miesiące na naprawę i tak... :)
... niestety w PL nie ma czegoś takiego jak SERWIS TAMRONA! Jest tylko i wyłącznie dystrybutor u którego jesteśmy klientem dopóki, dopóty mamy pieniądze we własnej kieszeni.
nowart mnie uprzedził ... nie ma i nigdy nie było w naszym kraju serwisu firmy Tamron. Jest tylko serwis sprzedawcy/importera - firmy FOTO-TECHNIKA. Serwis taki musi być, bo sprzedawca bierze odpowiedzialność za sprzedawane przez siebie produkty.
Prezes firmy TAMRON pewnie nawet nie wie gdzie jest Polska.
A propos serwisu Tamrona w Polsce mam dwie wiadomości - złą i dobrą.
No niestety, do tej pory było różnie z tym serwisem. Dystrybutor korzystał z usług zewnętrznego serwisu z Gdyni, o którym to opinie jak wiemy były różne. Potem był okres przejściowy, w którym szkła odsyłane były do niemieckiego serwisu.
Teraz sytuacja zapowiada się na dużo lepszą, a to dlatego (i tu zacytuję przedstawiciela firmy FOTO-TECHNIKA) :
"Urządzenie do kalibracji (obiektywów) dostepne bedzie w Tamron Gmbh na koniec czerwca, plynie z Japonii, i przy najblizszej dostawie bedzie u nas. Następnie potrzeba jeszcze pewnie jakiegos niedlugiego czasu zeby to wszystko poustawiac i wówczas mamy swoj serwis ktorego Foto-technika nigdy nie miala".
No i miejmy nadzieję, że własny serwis na miejscu z profesjonalnymi maszynami będzie rozwiązaniem całego kłopotu związanego z naprawami sprzętu z polskiej dystrybucji.
PS. Jeszcze jedna dobra wiadomość - będą realizowane naprawy pogwarancyjne Tamronów nie tylko z polskiej dystrybucji.
zła wiadomość to to że zanim nauczą się na obiektywach które do nich trafią, możemy oczekiwać wielu 'wesołych' sytuacji? ;-)
A propos serwisu Tamrona w Polsce mam dwie wiadomości - złą i dobrą.
No niestety, do tej pory było różnie z tym serwisem. Dystrybutor korzystał z usług zewnętrznego serwisu z Gdyni, o którym to opinie jak wiemy były różne. Potem był okres przejściowy, w którym szkła odsyłane były do niemieckiego serwisu.
Teraz sytuacja zapowiada się na dużo lepszą, a to dlatego (i tu zacytuję przedstawiciela firmy FOTO-TECHNIKA)...
a gdzie ta zła wiadomość? :)
Kuba, nie chciałbym poruszać tego tematu ponownie gdyż kiedyś dość obszernie już to omawialiśmy w niezbyt przyjemnej atmosferze na sąsiednim forum ale czegoś tu nie rozumiem...
od DOBREGO ROKU zapewniasz, iż nie korzystasz już z serwisu w DE z powodów terminów, czasu oczekiwania na naprawę itd itp. Twierdziłeś, że serwis w PL osiągnął już taką jakość, że korzystanie z w.w. całkowicie mija się z celem.
Tymaczasem znów słyszymy, że tak naprawdę do tej pory było - a raczej JEST - różnie (czytaj "kiepsko") i diametralna poprawa sytuacji to tylko pieśń przyszłości...
coś mi się tu nie zgadza... i to bardzo... :-?
od DOBREGO ROKU zapewniasz, iż nie korzystasz już z serwisu w DE z powodów terminów, czasu oczekiwania na naprawę itd itp. Twierdziłeś, że serwis w PL osiągnął już taką jakość, że korzystanie z w.w. całkowicie mija się z celem.
Rzuć cytatem, wyszukiwarka działa dość sprawnie. Nigdy nie pisałem żadnej opinii na temat polskiego serwisu, bo po prostu z niego nie korzystałem. Przy wszelkich dyskusjach dotyczących serwisu w Gdyni wstrzymywałem się od głosu, więc proszę nie wciskaj w moje usta słów, których nigdy nie wypowiedziałem.
A zła wiadomość to ta, że ci, którzy wysłąli szkła do serwisu w okresie "przejściowym" faktycznie sobie mogą poczekać.
Źródło zmieniłem, żeby odciążyć się od problemu pośrednictwa serwisowego i tyle. A serwis w Niemczech jak działał, tak działa, szkła leżą tam po parę miesięcy (wiem, bo nadal sporadycznie muszę korzystać) i nic się nie zmieniło. Miejmy nadzieję, że uruchomienie polskiego, OFICJALNEGO seriwu (nie jakiegoś podwykonastwa) poprawi znacząco sytuację.
Rzuć cytatem, wyszukiwarka działa dość sprawnie. Nigdy nie pisałem żadnej opinii na temat polskiego serwisu, bo po prostu z niego nie korzystałem. Przy wszelkich dyskusjach dotyczących serwisu w Gdyni wstrzymywałem się od głosu, więc proszę nie wciskaj w moje usta słów, których nigdy nie wypowiedziałem.
Mam nadzieję, że chyba żartujesz bo chwilowo mnie zatkało... cytatów szukać nie mam ochoty bo na forum N. wystarczająco dogłębnie w ub. r. omówiliśmy temat. Łącznie z wieloma cytatami Twoich wypowiedzi, w których zachwalałeś Polski "serwis" krytykując przy tym serwis w De...
Nie piszę tego aby wywoływać jakąś kłótnię ale pamiętając Twoją zażartą obronę dystrybutora PL owe "fakty" zaczynają się bardzo rozjeżdzać...
No to śmiało, rzuć cytatem. Nie będę miał żalu.
Krajanie, zarówno ja, Ty jak i połowa forum Nikona doskonale pamięta moją ubiegłoroczną ofertę Tamronów. Tak Cię to ogłoszenie zmierziło, iż migiem założyłeś podobny a w moim wątku odstawiłeś niesamowite przedstawienie starając się zdeprecjonować moją ofertę twierdząc, że moje szkła to lipa bo serwisuję w De a Twoje super bo w Pl (a suma sumarum i tak w DE :))...
Ja naprawdę nie chcę robić szumu wokół tamronów bo wiem od dawna ile wart jest polski "serwis" a wszystko wyjaśniliśmy sobie kulturalnie na PM.
Strasznie jednak zdziwiła mnie Twoja diametralna zmiana postawy co jest dla mnie kompletną paranoją. Porównując - to tak jakby kolega MMM nagle stwierdził, że nigdy nie miał do Ciebie szczypty pretensji... ;)
Tak myslałem, że dobrze pamietałem. Nie wyrażałem NIGDY żadnej opinii na temat serwisu Tamrona w PL. Pisałem, że zmieniłem dystrybucję, bo mnie zirytowało przeciąganie terminów w niemieckiej dystrybucji i tyle. Jeśli sobie dopowiedziałeś jakieś superlatywy z mojej strony na temat polskiego serwisu, to już inna sprawa...
Dajcie sobie po razie... ale na privie. OK?
.... a tak wracając do Tamronów, to ja czekam na swojego 17-50 już 7 tyg. podróżuje sobie po Niemczech, ma być skalibrowany :), już nawet o nim zapomniałem... nie mam pojęcia kiedy wróci - nikt tego nie wie ani Foto-Technika ani Duch Święty...
Z tego co wiem to gwarancja przedłuża się o okres jaki obiektyw był w serwisie???????
Witam, ja również mam tamrona 17-50 kupionego w USA i okazł sie nieostry. Wysłałem mojego canona 10d razem z tamronem do Warszawy i stwierdzili, że moje body z ich obiektywem wzorcowym ostrzy bezbłędnie, natomiast mój tamron jest do kitu, bo nawet nie są w stanie stwierdzić czy ostrzy "przed" czy "za". Odradzili mi kalibracje aparatu pod tego tamrona, bo tylko sie rozreguluje i nie będzie dobrze ostrzył z żadnym obiektywem.
Napisałem więc do Fototechniki, ale mnie zbyli i odpisali, że obiektywów z dystrybucji USA nie serwisują. W akcie rozpaczy napisałem jak umiałem po angielsku do tamrona de, ale osobiście do ich szefa jakiegoś japończyka i o dziwo bardzo grzecznie odpisał. Poinformował mnie, że polecił, czy poprosił tych gości z fototechniki, aby sie zajęli moim przypadkiem, dodając abym mu napisał, czy jestem zadowolony z usługi.
Widać zrobiła sie w fototecnice lekka panika, bo natychmiast do mnie napisali, że w drodze wyjątku zajmią sie moim obiektywem i żebym koniecznie napisał do "Japończyka" że już skontaktowali sie ze mną. Teraz otrzymałem następna wiadomość, ze już dopłynęły do nich z Japonii urządzenia do kalibracji i proszą o przysłanie obiektywu 4 sierpnia. Tak tez uczynię i mam nadzieje, ze mój Tamron będzie ostrzejszy od kita.
Misiaque
25-07-2008, 18:36
Mają już urządzenia do kalibracji? Hmm... daj znać koniecznie jak efekty! Może w końcu będzie można ze spokojem ducha kupić Tamrona 17-50? 90mm kupiłem i jest świetnie, ale 17-50 się boję. Kalibracja (skuteczna) w PL to by było coś...
Napisali, że już mają i instalują. Mam nadzieję, że razem ze sprzętem przypłynie jakiś Japoniec i przynajmniej na początek wykona kilka kalibracji i nauczy naszych jak to sie robi.
Misiaque
25-07-2008, 23:05
Trzymam kciucki za tę sprawę :-)
Trzymam kciucki za tę sprawę :-)
Jak będzie dobrze to chyba też kupie tamrona 17-50/2.8 bo tak to się boję bo jak mam sie wnerwiac na AF to dziękuję za taki obiektyw... Sigma 70-300 wszystko co produkuje jest jak dla mnie mydlane :) No może prócz zdjęć z bliska. Ale na pełnym otworze to niezależnie od ogniskowej czuję mydło ;] Po przymknięciu o działke dopiero sie cos poprawia... A KIT jak KIT też coś wydaje mi sie malo ostry... przy F8 i 18mm to daje rade :] ale mam wrazenie ze tamron na f/4 jest ostrzejszy niz kit na f/8 ;-/ Czekam na relacje z kalibracji jak bedzie dobrze to kupuje tamiego ;)
a ja po prostu 3 tygodnie temu swojego miesiecznego tamiego 17-50 2.8 sprzedałem (celnośc autofokusa z 400d w low light mnie nie zadowalał). na razie nabyłem c17-85 usm is, dozbieram to kupie c17-55 2.8 is usm.
janusz333g
03-12-2008, 17:31
odświeżam wątek,czy jest mozliwość kalibracji T 17-50 2.8 z 350D w okolicy Krakowa lub Katowic,a może na Żytniej.
mastercheat
28-12-2008, 12:12
Czy ktoś ostatnio oddawał obiektyw do kalibracji do fototechniki? jak to teraz wygląda z terminami?
Kupiłem niedawno tamiego i po wstępnych testach wychodzi mi że ma FF... :(
tak w sumie to kupiłem jakieś 3 tyg. temu, ale dopiero wczoraj miałem okazję przetestować bo wcześniej wylądowałem z dzieckiem w szpitalu (zapalenie płuc...)
jeklaskaMM
28-12-2008, 12:24
w maju oddałem T70-200 trwało to bez mała miesiąc. w październiku oddawał kolega T17-50 i czekał z wysyłkami 11 dni.
mastercheat
28-12-2008, 12:48
no to 11 dni brzmi już bardzie pozytywnie. A jak z ustawieniem? duż poprawa?
A mój Tami zachowuje się ta jak na fotkach.
Zrobiłem bateryjki, bo tem test a chart-em jest bardzo niepowtażalny (no chyb aże coś źle robię, ale na bateryjkach zawsze wychodzi to samo):
Odległośc od bateri ok 50 cm, odległość między bateriami (w głąb) 3 cm
ISO 100, f2.8, 50mm/ 1/250s autofocus na środkową
https://canon-board.info/imgimported/2008/12/2ee60a45946797eem-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2ee60a45946797ee)
ISO 100, f2.8, 50mm/ 1/250s autofocus na ostatnią
https://canon-board.info/imgimported/2008/12/2c1ef427eb416296m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2c1ef427eb416296)
ps. puszki wina to raczej nie jest bo mam drugi obiektyw Tokiny i na nim wychodzi ok.
a ja tak tylko informacyjnie
dzisiaj dzwoniłem do fototechniki, aby dowiedzieć się o cenę kalibracji T17-50
i trochę mnie przytkało, 190 zł netto + VAT + przesyłka, czyli razem wyjdzie ze 280 zł (albo i lepiej) - Tamron nie z polskiej dystrybucji
wysyła się razem z body, maszynkę mają swoją, czeka się zależnie od ilości pracy ok. 2 tyg.
robiąc test z tablicą jako laik:) odkryłem ciekawą rzecz, a mianowicie to, że głębia ostrości na linijce, przy wyostrzeniu z pomocą LV na kratkę cofa się poważnie do tyłu
nie wiedząc tego powiedziałbym nawet, że mam spory bf, a tu się okazuje że jest dobrze
poniżej zdjęcie przy 17mm - z lewej ostrzone manual LV z prawej AF - z porównania wychodzi jakiś ff na 3-4mm
przy ogniskowej 50 mm jest niestety dużo gorzej i z porównania wychodzi ff ok. 12-15mm
w plenerze za bardzo tego nie widać i ze wzgledu na dość duże koszty kalibracji zostanę przy tym co mam
https://canon-board.info/imgimported/2009/03/0f44965e9740d9a5-1.jpg
źródło (http://images38.fotosik.pl/81/0f44965e9740d9a5.jpg)
tomek1976
18-03-2009, 23:31
Miałem problem z ff w 17-50. Wysłałem w poniedziałek, dziś sympatyczny pan z serwisu zapytał, czy nie zechcę podesłać swojego body do kalibracji, bo serwis kalibruje pod Canona 40D. Z różnych powodów nie mogę rozstać się ze swoim body, więc zaakceptowałem kalibrację na serwisowym sprzęcie. W trakcie rozmowy tel. serwisant poinformował mnie, że szkło zostanie wysłane w dniu jutrzejszym przesyłką kurierską na koszt serwisu.
Bardzo miła i sympatyczna obsługa. Dodaję, że szkło posiada gwarancję foto-techniki. Rezultaty kalibracji opiszę, jak tylko otrzymam obiektyw.
miernick
20-05-2011, 22:14
Mam tez ff , czy po kalibracji jest O.K.?Może ktoś się wypowie jak wygląda obecnie sprawa kalibracji ? "serwisu"? Może oddać do sprzedawcy ?
Mam jeszcze czas na zwrot..
Pomocy :-(