Zobacz pełną wersję : Sigma 18-200 f3.5-6.3 OS vs Sigma 18-50 f2.8 EX MACRO, przykładowe zdjęcia z 18-200
witam!
przeprowadziłem szybki teścik w/w szkieł, chciałbym się podzielić spostrzeżeniami;
obydwa z wyglądu i dotyku są bardzo podobne, można by powiedzieć, że na 18-200 brakuje tylko EX i złotego paska:)
w jednym i w drugim tubus wysuwa się, więc zasysanie kurzu możliwe,
fotki testowe zrobiłem ze statywu w takich samych warunkach i parametrach przymykając odpowiednio sigmę 18-50 do minimalnych wartości przysłon 18-200 np. 18mm-F3.5, 28mm-f4.0, 50mm f5.0
po fotkach stwierdzam, że szkła pracują bardzo podobnie, nawet trudno mi powiedzieć które lepiej... oczywiście nie biorąc pod uwagę światła 2.8 w całym zakresie sigmy 18-50 i stabilizacji w 18-200
poniżej link z fotkami, klikając na lupke jest powiększenie 1:1 i można ściągnąć oryginał (dotyczy 14 pierwszych - test porównawczy), reszta Sigma 18-200 z dzisiejszego dnia
http://picasaweb.google.pl/dawidf1/Sigma18200mmF3563OSVsSigma1850mmF28MACRO
ps.
nie sugerować się ostrością na focie coca-coli z sigmy 18-50, 50mm f/5.0 - wystąpił BF co niestety sigmie się zdarza:(
pozdrawiam
Chyba chodziło o taki link:
http://picasaweb.google.pl/dawidf1/Sigma18200mmF3563OSVsSigma1850mmF28MACRO
:smile:
Link dość tajemniczy...
sorry, coś się wysypało przy kopiowaniu, już oki!
Witam!
na poczatku sie przywitam- to moj pierwszy post na tym forum i jestem świeżym
użytkownikiem 40d z 17-85 is :)
szukam obiektywu z wiekszym zoomem-taki spacerowy zoomik :)
w zwiazku z powyzszym czy moglbys opisac jak sprawuje sie AF (np w porownaniu z canonem 17-85 is-jesli masz do takowego dostep) .
serdecznie pozdrawiam Kondziu
witam!
kiedyś miałem przyczepiony 17-85 i AF jest szybszy, pewnie dokładniejszy; zrobiłem kikadziesiąt fotek sigma 18-200 w różnych warunkach mogę powiedzieć BDB nawet nie pamiętam jakiejś większej pomyłki; co do optyki to ten 17-85 oprócz IS i dłuższego końca pracuje podobnie co Kit, a w zakresie 18-50 to ta sigma bije go o głowę!:) i to jeszcze przy minimalnie lepszym świetle, pzdr.
witam.
Od 2 tygodni używam Sigmy 18-200 OS. Przedtem miałem KIT 18-55 oraz testowałem Sigmę 17-70 2.8-4, S18-200, T18-200, T28-75. Kupiłem ten obiektyw ze względu na szeroki zakres ogniskowych. Co prawda nie ma dobrego światła, ale nawet w pochmurny dzień można spokojnie na 200mm fotki z ręki trzaskać (stabilizacja "trochę" pomaga), a poza tym w tym zakresie ogniskowych nie ma praktycznie konkurencji, któraby oferowała taką jakość zdjęć. Jeżeli chodzi o zdjęcia robione nocą lub w pomieszczeniach, to przy 18-35 nie potrzeba nawet statywu - tylko solidne ramie:). AF działa sprawnie lecz dosyć wolno powyżej 100mm, na dodatek czasami może się pomylić (nie wykluczam że jest to wada jednostkowa), ale dzięki HSM jest o niebo lepszy od wcześniejszego modelu 18-200 czy podobnego mu Tamrona. Jak już wcześniej napisałem posiadam tą sigmę od 2 tygodni i zabrałem ją na wycieczkę sylwestrową do Paryża i pstryknąłem ok 500 razy. Fotki wyszły bardzo ładne, nie mam kompletnie zastrzeżeń co do jakości zdjęć. Zdjęcia nocą również bardzo ładne, chociaż przy ISO 400-800 troche szumów widać, ale to już nie jest wina obiektywu. Podsumowująć, Sigma 18-200 OS jest obiektywem uniwersalnym, idealnym na wycieczki. Rozdzielczość zdjęć jest bardzo dobra, tylko w L-kach widziałem lepszą. Jeśli chodzi o wady, to muszę powiedzieć, że w połączeniu z body 30D jest co nosić na szyi:) a do tego jeszcze dochodzi statyw i jakiś plecak - po całym dniu zwiedzania gnaty bolą. Wcześniej zastanawiałem się nad zakupem 2 obiektywów z dobrym stałym światłem, np. T28-75 f/2.8 i C70-200 f/4 ale:
-po pierwsze: taka zabawa kosztuje
-po drugie: taka zabawa waży
-po trzecie: trzeba zmieniać szkła
-po czwarte: brakuje szerokiego końca
W przyszłości planuje jeszcze dokupienie Canona 10-22
ja właśnie od niedawna mam tego canona 10-22, gdy do tego dołożę sigmę 18-200 OS to będe miał ekstra zestaw z zakresem 10-200mm w bardzo zgrabnych rozmiarach o bardzo dobrej jakości:) mnie rozbroiła ta fotka:
http://pliki.optyczne.pl/sig18-200OS_fot13.jpg
kontrast, ostrość - biorąc pod uwagę, że to zoom 11-krotny
"ale dzięki HSM jest o niebo lepszy od wcześniejszego modelu 18-200 czy podobnego mu Tamrona"
witam
czy sigma 18-200 os ktora posiadasz jest w wersji HSM?
ostatnio czytalem ze sigma dopiero wypusci taki obiektyw na rynek (jest juz do nikona)...
ta ktora obecnie jest sprzedawana do canona chyba nie posiada jeszcze hsm?
przepraszam, mój błąd. oczywiście do Canona nie ma jeszcze wersji HSM, niemniej jednak AF w wersji z OS jest o wiele lepszy niż w 18-200 bez stabilizacji czy w Tamronie. A jeśli chodzi o tą fotkę z optyczne.pl to rzeczywiście tego typu zdjęcia można trzaskać tym obiektywem. Gdybym sam się nie przekonał, to pomyślałbym że to HDR czy coś w tym stylu