Zobacz pełną wersję : Poradźcie co kupić !
Przygodę z fotografią zacząłem z Canonem EOS 300 od niedawna bawię się canonem EOS 300 V +Obiektyw Canon EF 75-300 mm f 4-5.6 III.
Teraz chcę kupić lustrzankę cyfrową ale nie mogę na sprzęt wydać więcej niż 3 tys zł. chciałbym aby mój nowy sprzęt współpracował z ww obiektywem. Czy może mi ktoś poradzić czym warto się zainteresować?
Za wszelkie rady wielkie dzięki.
Olszewski
27-12-2007, 20:41
Obiektyw ten będzie współpracował z każdą lustrzanką cyfrową. Mocowanie EF pozwala również na współprace z pełnymi klatkami (full frame).
Odnośnie kwoty, którą chcesz wydać na body to albo 400D albo 30D. Jeśli nie chcesz się pchać w koszta wysokie od razu to weź 400D.
Nie wiem również co chcesz fotografować, może to ułatwi sprawę, który korpus wybrać.
Fotografuję głównie przyrodę pejzarze powoli straram zbliżyć się coraz bardziej do zwierząt i ptaków.
Olszewski
27-12-2007, 20:48
No to przyda Ci się wysokie ISO i małe szumy, skłaniałbym się ku 30D.
ArturBonoVox
27-12-2007, 21:18
Jesli masz czym focic w tej chwili to polecam poczekac do lutego. A w lutym bedzie stac Cie na wiecej. Wiecej dozbierasz i ceny nieco spadna poniewaz Canon wprowadzi cos nowego na rynek. Czekaj, no chyba, ze musisz juz, natychmiast.
Raczej się wstrzymam wg porady i zobaczę co się będzie działo na rynku.
Gdzie ewentualnie powinienem rozglać się za sprzętem? Interesują mnie konkretne sprawdzone miejsca.
ArturBonoVox
27-12-2007, 21:54
Sprzet, wedlug mnie, kup u znanego i sprawdzonego sprzedawcy. Np. znanego z forum Canon Board. Nie ma sensu kupowac w sklepie bo sklep ma marze wieksza niz Tipowiec. Poczekaj a nie bedziesz zalowac.
papierzyna
28-12-2007, 00:16
Jak na tym forum mówią głosy to między 20D a 30D nie ma dużej różnicy. 20D wyrwiesz nawet za 1700 zł, trochę trzeba poszukać by trafić na dobry egzemplarz (nie zajechany), a resztę wydać na dobre szkło :) No chyba że zaryzykujesz i kupisz coś zagranicą, więc nawet w 3000zł zmieścisz się kupując nowego Canona 40D:)
I jak masz tylko 75-300 to kup z kitem.. na cropie z 75 zrobi ci się ponad 100mm a to troche wąsko, poza tym to szklo na cyfrze jest bardzo słabe więc przygotuj się na kolejne wydatki ;)
Przygodę z fotografią zacząłem z Canonem EOS 300 od niedawna bawię się canonem EOS 300 V +Obiektyw Canon EF 75-300 mm f 4-5.6 III.
Teraz chcę kupić lustrzankę cyfrową ale nie mogę na sprzęt wydać więcej niż 3 tys zł. chciałbym aby mój nowy sprzęt współpracował z ww obiektywem. Czy może mi ktoś poradzić czym warto się zainteresować?
Za wszelkie rady wielkie dzięki.
Moja rada: kup 30D, bo teraz tanio można kupić i obiektyw 50 f1.8 za 350 PLN.
Popróbujesz i potem się zastanowisz, co kupić dalej.
Pozdrówka
z optyki Canona też coś ma nowego wyjść. Myślicie że mocno ceny polecą?
z optyki Canona też coś ma nowego wyjść. Myślicie że mocno ceny polecą?
kiedys byc moze tak, ale zwykle dosc pomalu.
paweleverest
28-12-2007, 15:00
Oj ceny optyki to aż tak mocno nie lecą - niestety :)
A wracając do pytania myśle że przy takich założeniach kwotowych kupiłbym 30D z kitem a jakby coś zostało to doskładałbym w przyszłości na sigme 100-300 4,0 ( sprzedając oczywiście 75-300 canona).
Olszewski
28-12-2007, 16:46
Raczej się wstrzymam wg porady i zobaczę co się będzie działo na rynku.
Gdzie ewentualnie powinienem rozglać się za sprzętem? Interesują mnie konkretne sprawdzone miejsca.
Ot to może 40D będzie w takiej cenie, że przy budżecie 3000zł będziesz rozważał jego zakup :)
ryszard_ochódzki
28-12-2007, 16:55
Poczekaj jeszcze chwilę i kup 30D + następny obiektyw. Bardziej się przyda.
z całą pewnością 30d . miałem i byłem bardzo zadowolony
ArturBonoVox
28-12-2007, 21:29
Tdrul napisal: z optyki Canona też coś ma nowego wyjść. Myślicie że mocno ceny polecą?
Ceny poleca, moze nie mocno ale poleca.Generalnie ceny spadaja. Wystarczy porownac je z cenami z lata 2007.
Ceny poleca, moze nie mocno ale poleca.Generalnie ceny spadaja. Wystarczy porownac je z cenami z lata 2007.
Ceny na co?
Bo w Polsce roznica cen wynika glownie z roznicy kursow walut.
W Szwajcarii np. na szkla sa prawie identyczne ceny, jak w lipcu 2007.