PDA

Zobacz pełną wersję : problem z 400D+Tamron AF28-300mm XR VC

arturo70
26-12-2007, 22:47
w USA kupiłem nowość do swojego EOS 400D: obiektyw Tamron
AF28-300mm F/3.5-6.3 XR VC (Vibration Compensation) Di LD Aspherical (IF) Macro

przy włączonej stabilizacji obrazu obiektyw (?) zawiesza aparat w taki sposób, ze pomaga mu tylko wyjecie baterii; sprawę poprawia jedynie wyłączenie stabilizatora; zawieszenie objawia sie tym, ze aparat nie reaguje na nic, nawet na wyłączenie przyciskiem ON-OFF, cały czas pali sie zielona kontrolka ON, wyświetlacz nie działa

kto może mi pomoc zrozumieć w czym jest problem?? dodam tylko, ze w aparacie mam już nowy firmware v 1.1.1...
dzieki

maxpawel
27-12-2007, 12:54
Podpiąłem ten obiektyw do 5d (hehehe...) i wszystko działało bez zarzutu. Nawet b. dobre wrażenie zrobił VC. Ale zadnego wieszania nie było zatem sprawa pewnie dotyczy tylko 400D albo tego konkretnego obiektywu. Podepnij go - jezeli możesz - do jakiegoś innego CANONA, nawet 400D i zobacz, bo może to awaria obiektywu...

arturo70
27-12-2007, 21:19
aparat "wiesza się" nie zawsze, co utrudnia diagnozę, ale chyba zaobserwowałem taka prawidłowość - nie wiesza się jak ma włożoną świeżo naładowaną baterię, dopiero po kilku/kilkunastu fotach zaczyna się wieszać (oczywiście poziom energii baterii NIE jest zerowy - wskaźnik pokazuje ca. 2/3 mocy...)

dudley
29-12-2007, 21:56
Mam ten obiektyw od 2-3 tygodni, zrobiłem ze 200 zdjęć i nie było żadnych problemów ani na pełnych ani na kończących się bateriach. Co prawda zaliczyłem pierwszy i jedyny póki co zwis, gdzie dopiero wyjęcie baterii pomogło ale już nie pamiętam co go spowodowało i jakoś nie kojarzyłbym tego z obiektywem.

rychu
30-12-2007, 11:57
Korzystając z okazji - a jak oceniasz ten obiektyw? Od jakiej przysłony można mówić o dobrej ostrości i jak się sprawuje na krańcach zakresu (szczególnie tele)? Mam Tamrona 28-200XR z Canonem 400d z którego jestem ogólnie zadowolony, i chciałbym wymienić go na 28-300VR, dlatego interesują mnie opinie użytkowników, a nie tylko testy.

dudley
30-12-2007, 16:37
Do moich zastosowań, czyli amatorskiego pstrykania zdjęć tu i ówdzie, uważam, że jest bardzo dobry. Ale ja jestem totalnym laikiem, rozpoczynającym dopiero przygodę z fotografią i robiącym zdjęcia prawie że w trybie "auto", więc nic mądrego i rzeczowego nie umiem Ci odpowiedzieć niestety.
Parę moich zdjęć z tego szkła znajdziesz na stronie http://picasaweb.google.pl/p.dudlej/WypadWGRy02 jednak są one zmniejszone z oryginałów, więc nie wiem czy dadzą Ci jakikolwiek pogląd na tego Tamrona.