Zobacz pełną wersję : Jakie oswietlenie studyjne?
09071986
26-12-2007, 09:18
witam,
chce zaczac kompletowac studio do fotografii kobiet i reklamowej.
szukam 2xlamp i 2xstatowow do ceny 1 tys zl, w ostatecznosci 1400 zl.
softboxy i parasolki mam zamiar dokupic pozniej - bo na poczatek same lampy mi wystarcza do zabawy?
moglibyscie mi cos polecic w tej cenie? aktualnie zastanawiam sie nad CY200K z funsport.pl ale na sprzecie studyjnym prawie w ogole sie nie znam.
a jakie to mają być kobiety - szczupłe czy bardziej tęgie??:D
w sumie to nie masz w tej cenie za dużego wyboru. i weź na początek choćby parasolki. no chyba że będziesz inaczej zmiękczał światło.
chyba nie funsport ino funsports.pl...;)
a odnosnie lamp bez rozpraszaczy to ciut bez sensu zwłaszcza że softboxy to tylko ok 100zł/szt
porpoponuje zestaw - cena okolo 1700zl - w sklepie ELTEC - jelsi ktos by chcial robic wieksze zakupy to skontaktujcie sie ze mna bo ja chce kupic kilka rzeczy a mam dodatkowo duza znizke przy zakupach w tym sklepie.
2x Lampy F&V Figter 300
2x statyw 295 cm
2x Softbox Boling 70x100cm
Wyzwalacz radiowy - opcionalnie
To jest najtanszy rozsadny zestaw od ktorego mozna zaczac cokolwiek robic. A i tak bedziesz lada moment potrzebowal drugiej blendy, tla, trzecierj lampy :]
09071986
26-12-2007, 14:32
a jak duze masz te znizki? :)
co myslicie zeby na poczatek zamiast softboxa kupic biale parasolki?
taki zestaw miescilby sie w moich funduszach...
A ktos cos wie o quantruumach ? Warte to kupna ?
Ja mam te lampy. 2x300Ws i 1x600Ws, kilka softboxów, strumienice, wrota, słoneczko itp.
Same lampy działają bez zarzutu, płynna regulacja mocy z samoczynnym rozładowaniem przy zmniejszaniu. Softboksy wykonane porządnie, poza drutami z których wypadło mi kilka końcówek. Lampy mają mocowanie Bowensa ale jakieś takie lekko niedorobione bo wszystko co zakładam to ma jakiś luz i się rusza lub minimalnie opada pod swoim ciężarem.
Bagnet007
26-12-2007, 22:58
Bardzo przyjemne w użytkowaniu. Ja polecam :smile:
Można dokupić również adapter do mocowania ELFO.
Uzywam quantuumow - same lampy bez zadnego zarzutu. Sotfboxy oktaboxy raz zlozone dla mnie nie do zoslozenia. Ogolnie jesli chodzi o ten zakres cenowy szukalem dlugo nic lepszego nie znalezlem. Moge polecic.
A jak Wam się to podoba:
http://fotosklepik.pl/index.php?cat_id=53
Cytat: "Fotosklepik zaprzestał dystrybucji wyrobów Quantuum z powodu licznych awarii i trudności z realizacją reklamacji u importera"
Na stronce quantuum :
Cytat:"Z uwagi na niska jakosc obslugi klienta oraz klopoty z kontaktem fotosklepik ( fotosklepik.pl ) stracil prawo do dystrybucji produktów Quantuum na terenie Warszawy.
Sprzet zakupiony poprzez fotosklepik.pl w przypadku problemów prosimy odsylac bezposrednio na nasz adres z uwagi na niewlasciwe traktowanie przesylek przez fotosklepik.pl i mozliwosc dodatkowego uszkodzenia sprzetu."
Uj... to się pożarli równo :)
bartosz108
27-12-2007, 20:57
Polecam Elfo.
Ale nie statywy tutaj raczej manfrotto itp.
Jak zapolujesz na allegro to 2 lampy za 1400 kupisz.
Sprzęt na poziomie europejskim, a osprzęt możesz dokupić np. w Quantuum, albo oryginalny na allegro po przyzwoitych cenach.
Serwis w Elfo jest tani i bardzo dobrej jakości nawet jeśli chodzi o starsze lampy.
Jest to sprzęt na lata i śmiało mogę go polecić.
09071986
27-12-2007, 22:12
kazdy mowi co innego... i kogo tu sluchac? :)
sa jakies znaczace roznice w lampach za 500-600 zl? czy co kupie bedzie dobre?
jak macie jakies lampy to mozecie wrzucic jakies zdjecia robione przy ich pomocy bez obrobki?
kazdy mowi co innego... i kogo tu sluchac? :)
sa jakies znaczace roznice w lampach za 500-600 zl? czy co kupie bedzie dobre?
Nie ma. W tej cenie, co kupisz - będzie słabe.
A taki w miare konkretny zestaw(lacznie z drobnymi szczegolami) by przez pare miesiecy miec swiety spokoj z zakupami moze ktos polecic? W teorii niby wszystko jasne ale w praktyce pewnie wychodza cuda;). 3 tys zl wystarcza na poczatek?
bartosz108
28-12-2007, 04:27
Fotografia nie różni się od innych dziedzin życia.
Jak kupisz gazetkę Donald z zabawką za 5 PLN jakiemuś dziecku, to jak myślisz ile czasu potrwa zanim ta zabawka się rozleci??? (pytanie retoryczne) :wink:
Czy ludzie kupujący do studia lampy BRONCOLOR zamiast Chińskiego Quantuuma to idioci wyrzucający pieniądze w błoto?
Z g..na bata nie ukręcisz przyjacielu.
Ot cała filozofia.
PS Zdjęcie zrobione za pomocą Chińskich lamp i dobrych firmówek nie będzie się specjalnie różniło.
Natomiast firmowe lampy mają lepszy serwis który się rzadko przydaje bo się prawie nie psują, poza tym powtarzalność ustawień jest bardzo duża i mają cały arsenał dodatków modelujących światło typu softbox, fresnel itp
09071986
28-12-2007, 08:08
a ktos ma jakies doswiadczenia z awariami tanich lamp? :)
bo zdawalo mi sie, ze nie maja zbyt skomplikowanej budowy i ze zbyt szybko sie nie popsuja...
i czy to lamp z eltec FV300 mozna podlaczyc te wszystkie filtry, plastry miodu itp. czytalem ze boiling to juz lepsza firma...
Bagnet007
28-12-2007, 10:31
Natomiast firmowe lampy mają lepszy serwis który się rzadko przydaje bo się prawie nie psują, poza tym powtarzalność ustawień jest bardzo duża i mają cały arsenał dodatków modelujących światło typu softbox, fresnel itp
Całkiem niedawno mieliśmy taką sytuację:
Przychodzi klient ze swoim światłomierzem i prosi o kilka egzemplarzy naszych lamp. Każdą testował po kilkanaście minut. Wyzwalał błysk o jednej mocy kilka razy sprawdzając powtarzalność (oczywiście przeleciał cały zakres mocy).
Po długim czasie pozwolił nam wrócić do normalnej pracy (niech ktoś powie, że Fototip się źle obchodzi z klientami :grin: ) i był bardzo zadowolony.
Co od awaryjności, to od pół roku jakie tam pracuje miałem 3 lampy.
Zwykle to bardzo proste usterki, więc serwis nie trwa długo.
Lampa studyjna Qunatuum R600 979,00zł
Lampa studyjna Qunatuum R1000 1.190,00zł
Softbox 80x120 cm Quantuum x3 840,00zł
Grid do softboxu 120x80 cm 110,00zł
Snoot - strumienica 80,00zł
Ścienny wieszak do teł 65,00zł
Statyw AIR 260 cm 300,00zł
Podsuma: 3.564,00zł + tla
---------------------
Co tu zmienic/dodac, wyrzucic by miec swiety spokoj z zakupami na jakis czas? Sotboxy ok czy wybrac mniejsze i wieksze? Powyzszy sprzet to dobra inwestycja?
Do F&V Fighterow jest mocowanie Bolinga wiec wszystko w2 zasadzie pasuje. Mam softboxy (bolinga) Strumiennice, plastry miodu, wrota, disha i nigdy niemailem problemu zeby cos podpiac :)
Masz gdzieś może linka do beauty disha bolinga?
Czy może chodzi Ci o tego Quantuum...?
Bagnet007
28-12-2007, 15:04
Masz gdzieś może linka do beauty disha bolinga?
Czy może chodzi Ci o tego Quantuum...?
Przepraszam, że się wtrącę, ale obecnie nie mamy beauty dish'ów :smile:
eryk jesli chodzi ci o mojego disha :P to robielm go sam na mocowaniu bolinga ;P
A uzytkownicy Quantuum mogli by sie wypowiedziec jak tam powtarzalnosc błysku ? Czy nagrzewaja sie mocno. Moze jakies Semple z paru sesji back stage chwalcie swoje lampki jestem ciekaw bo sam zaniedlugo chciałbym je kupic... Czy zawiodły was kiedys ?
Na forum Nikona opisane/przetestowane:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28346
Przeczytalem juz dawno topick umarł i zero konkretów tylko pierwsze wrazenia po kupnie a mnie interesuje chociaz po troche dłuzszym uzytkowaniu...
No to zapytaj bezpośrednio autora tematu, trochę czasu już minęło.
towersivy
28-12-2007, 23:16
Qunatuum dla mnie to to samo co lampki z funsportu które wcześniej używałem z naprawdę dużym powodzeniem.....jakość wykonania, spasowania na identycznym poziomie, palniki itp po prostu jedna i ta sama kopia tyle że za większą kasę....
Osobiście przesiadłem się na hensel-e, przygoda z tą firmą zaczęła się u mnie od kupna ringa + generator.....bajer obsługa, świetne wsparcie servisowe jak i same konsultację co i jak i kiedy najlepiej.....czyli można dostać na prawdę wyczerpującą wiedzę na temat sprzętu z którym zaczyna się prace....w tej chwili mam wyżej wymienionego ringa + 3x integra Pro 500w , 1x integra pro 250w i + ich wyzwalacz, softy i inne pierdoły do modelowania światła opieram na chinczykach ponieważ ceny są bardzo konkurencyjne a jakość wykonania w zupełności mi wystarcza.
softy i inne pierdoły do modelowania światła opieram na chinczykach
Jakich chińczykach i jak to mocujesz? Bo z tego co patrzyłem, to np Qantuumy mają mocowanie Bowensa, gdzie indziej widziałem mocowanie/przejsciówkę na Elfo, ale takie na Hensele jeszcze nie trafiłem.
(...) czytalem ze boiling to juz lepsza firma...
Bowens, nie boiling. Boiling to jakaś zupełnie najtańsza chińszczyzna, znaczy wygląda identycznie jak funsports, ale jest zniewiadomokąd.
Całkiem niedawno mieliśmy taką sytuację:
Przychodzi klient ze swoim światłomierzem i prosi o kilka egzemplarzy naszych lamp.(...)
Znaczy dokładnie - jakich? Bo nie wydedukowałem jakie sprzedajesz / sprzedawałeś. Quantuumy?
Lampa studyjna Qunatuum R600 979,00zł
Lampa studyjna Qunatuum R1000 1.190,00zł
Softbox 80x120 cm Quantuum x3 840,00zł
Grid do softboxu 120x80 cm 110,00zł
Snoot - strumienica 80,00zł
Ścienny wieszak do teł 65,00zł
Statyw AIR 260 cm 300,00zł
Podsuma: 3.564,00zł + tla
---------------------
Co tu zmienic/dodac, wyrzucic by miec swiety spokoj z zakupami na jakis czas? Sotboxy ok czy wybrac mniejsze i wieksze? Powyzszy sprzet to dobra inwestycja?
Według mnie najwygodniej mieć:
- duży okta (co najmniej 140) i odpinany plaster do niego
- dwa średnie, tak 60x90 lub ciut więcej
- mały wąski soft z plastrem (lub samymi żeberkami)
do tego lampy im mocniejsze tym lepsze, dwie na początek, ale lepiej trzy.
Bagnet007
29-12-2007, 10:47
Znaczy dokładnie - jakich? Bo nie wydedukowałem jakie sprzedajesz / sprzedawałeś. Quantuumy?
Tak tak. Faktycznie zapomniałem dopisać (-:
Dzieki wielkie, o taka rade mi chodzilo;) Niech Ci bozia w dzieciach obrodzi:p
towersivy
02-01-2008, 12:32
Iwan - takie przejściówki można bez problemu zakupić choćby na e-bay.
Pzdr.
bartosz108
02-01-2008, 13:58
Do tego warto mieć ze dwie czasze, kilka plastrów i wrota.
2 lampy to troszkę mało (choć czasem i z jedną się foci).
Z 3 lampami można zrobić większość zdjęć.
5 lamp to wypas, ale czasami się przydaje.
cezary188
22-05-2008, 18:39
witam jestem początkujący w fotografii(normalnie zajmuję się filmowaniem) i stanąłem przed wyborem lampy błyskowej do portretu ponieważ światło stałe mi nie starcza żeby dostatecznie oświetlić jak potrzeba posiadam aparat Canon 400D z kitowym niestety narazie obiektywem na allegro znalazłem takie lampy do wyboru w moim przedziale cenowym http://allegro.pl/item366548074_studyjna_lampa_blyskowa_100ws_oplaca lna_.html
oraz
http://allegro.pl/item367837712_profesjonalna_lampa_studyjna_120sma_ 120ws_warszawa.html
Dodam że ta druga chyba nie ma mocowania parasola który będzie trzeba jednak przymocować. Która z nich polecali byście, dodam że jedna ma napięcie wyj na wtyczce 6V a druga 12V (jakie pasowało by do mojego aparatu nie znalazłem). A może jakąś inna lampę w tych cenach??
Canclerz
22-05-2008, 20:31
Mam trzy sztuki tej pierwszej, do portretu w zupełności wystarczy. Tyle, że jedna to mało. Jak jedna to przynajmniej dokup blendę. Dwie to dobry start.
cezary188
22-05-2008, 22:28
Już mam blendy a może ktoś wie o co dokładnie chodzi z tym napięciem bo wszyscy sie chwalą ze ich lampy maja bezpieczne napięcie na wyjściu a jest ono rożne 6,9,12 i ponoć wszystkie działają na 400D to o co chodzi z tym bezpieczeństwem??
do rozproszenia światła lepsze parasolki czy softboxy?
Tezet-gdynia
23-05-2008, 15:48
cezary, bezpieczne to zdaje sie do 12v, tak zostalo ogolnie przyjete w elektryce, ale moge sie mylic, czasami jest to 6 a czasami 9, trzeba poprostu poszukac jakie dla aparatu sa bezpieczne. Z drugiej strony sa lampy ktore maja napiecie na stopce rzedu 200-300v i to juz staje sie niebezpieczne, co raczej jest zrozumiale ;)
Picia, to chyba zalezy do czego bedzie to uzywane ? Niech sie wypowiedza inni, bardziej obeznani w temacie parasolek i softboxow ;)
cezary188
23-05-2008, 18:32
Lepsze softboxy według mnie.
Canclerz
23-05-2008, 20:56
Z softboxami lepiej kontrolujesz światło (szczególnie w małych pomieszczeniach). Oprócz tego lepiej wyglądają bliki w oczach (moim zdaniem). Wyglądają bardziej naturalnie,jak odbicia okien.
cezary, bezpieczne to zdaje sie do 12v, tak zostalo ogolnie przyjete w elektryce, ale moge sie mylic, czasami jest to 6 a czasami 9, trzeba poprostu poszukac jakie dla aparatu sa bezpieczne. Z drugiej strony sa lampy ktore maja napiecie na stopce rzedu 200-300v i to juz staje sie niebezpieczne, co raczej jest zrozumiale ;)
;)
Nie ,nie jest zrozumiałe :smile: . I nie jest niebezpieczne jesli posiadają ,[a powinny]oznakowanie swiadczace o tym że zostaly wykonane zgodnie z normą.Niebezpieczne sa prowizorki,naprawy, lub instalacje wykonywane przez ludzi bez kwalifikacji.[Wiertarki,lampy ,piły,pralki,zmywarki telewizory.....maja na zasilaniu napiecie rzędu 200-300V ].Pozdrawiam :smile:
Pojęcie napięcia bezp. jest ściśle okreslone przepisami,podobnie jak zasady ochrony przeciwporażeniowej.Tak na marginesie 12v nie jest górna granicą.Np przy zasilaniu z trafo separacyjnego 220V jest napięciem bezpiecznym.
Tezet-gdynia
24-05-2008, 00:41
Nie no nie zaglebiajmy sie w normy itp bo musial by tu powstac zupelnie nowy temat o bezpieczenstwie zwiazanych z elektryka. Ale widze Janmar ze dobrze prawisz i na 99% masz tak samo jak ja uprawnienia SEP :) O tych normach to pewnie chodzilo Ci o normy szczelnosci IP ?? Bo nawet jesli urzadzenie ma 3 kable to nie mozna byc pewnym jesli instalacja w pomieszczeniu jest zrobiona prowizorycznie :( Co do gornej granicy 12V przez trafo separacyjne, to nie jest przypadkiem stosowane w pomieszczeniach typu lazienka itp ;-) ? W innych przypadkach normalnych, bezpieczne to zmienne do 50v, stale do 120v ;) ?
:smile: :smile: :smile: miło spotkac kolegę .....Pozdrawiam.
z napięciem chodzi o to, że przy wyzwoleniu lampy na końcówce, którą masz podłączoną do aparatu pojawia się napięcie. Jeśli lampki podłączysz przez stopkę w aparacie to musisz uważać, żeby nie przekroczyć dopuszczalnego dla aparatu napięcia, bo spalisz elektronikę stopki lub nawet całego aparatu. Dla 400D napięcie na stopce to podobno (tak jak w 350D) - 250V więc lampki z napięciem rzędu 10V są bezpieczne
heh, no to się pospieszyłem i szybko odpowiedziałem, tylko przede mną się jeszcze 5 postówzmieściło :D
No ale jak użyjesz wyzwalania radiowego, a zaprezentowane lampy posiadają złącze do podłączenia wyzwalacza radiowego, to chyba nie musisz się bać o napięcie?
Witam wszystkich,
Zamowilem sobie zestaw 3 lamp po 300w Interfita. Zestaw jest na parasolkach + comb + snoot + inne.
Chce dokupic do niego softboxa (lub dwa).
Jakiej wielkosci sofboxa mam kupic oto moj dylemat. Nie chce kupic czegos malego a z drugiej strony jak kupie monstrum to przy lampach 300w moge stracic troche swiatla.
Bede wdzieczny za rade. A jak ktos ma dobry namiar na tanie/solidne softboxy w Polsce lub UK to bede podwojnie wdzieczny.
Milego tygodnia.
Patart
Witam wszystkich,
Zamowilem sobie zestaw 3 lamp po 300w Interfita. Zestaw jest na parasolkach + comb + snoot + inne.
Chce dokupic do niego softboxa (lub dwa).
Masz lampy 3 * 300W światła stałego, czy 3*60W światła stałego, czy 3*300Ws (dżuli) światła błyskowego?
Wydaje mi się, że przy świetle ciągłym softbox będzie Ci sporo światła zżerał.
Jeżeli (jak zakładam) masz zestaw 3*(3*24W świetlówka) to myslę że podpasuje Ci jakiś mały softbox (40cm?). Producent do zestawu (5*24W świetlówka) dołącza softbox 60cm kwadratowy.
Masz lampy 3 * 300W światła stałego, czy 3*60W światła stałego, czy 3*300Ws (dżuli) światła błyskowego?
Wydaje mi się, że przy świetle ciągłym softbox będzie Ci sporo światła zżerał.
Jeżeli (jak zakładam) masz zestaw 3*(3*24W świetlówka) to myslę że podpasuje Ci jakiś mały softbox (40cm?). Producent do zestawu (5*24W świetlówka) dołącza softbox 60cm kwadratowy.
Sorry,
Mam 3*300 swiatla blyskowego.
Mam 3*300 swiatla blyskowego i prosze o opinie tych doswiadczonych jakiej wielkosci softboxy sobie dokupic. Zestaw ktory zamowilem jest z 2 parasolkami a ja chcialbym miec cos bardziej kierunkowego.
Planuje sie skupic na portretach 1-2 osob.