PDA

Zobacz pełną wersję : Filmy 6x6

Elandril
26-12-2007, 01:15
Czesc
Mam pewien problem z klisza kodaka, tri-x pan 120 iso 325, przeterminowany o jakies 8 lat.
Czy te filmy maja cos, po czym mozna poznac np. w Starcie, przez to czerwone okienko, ze to juz film, ze teraz mozna zrobic zdjecie, a nastepnie jak daleko przewinac?
Wlasnie przewinalem caly film, widzialem tylko napis START, po czym zrobilo sie czarne tlo. No i po jakims czasie film sie skonczyl :) Nie bylo zadnych cyferek, strzalek, kropek, nic.
Ma ktos jakis pomysl, lub po prostu wie, po czym poznac jak duzo przewinac?

Pozdrawiam

Zakk Wylde
26-12-2007, 01:40
Jeśli film nie miał takich kropek to pewnie oznacza to że jest przeterminowany ;]

A tak naprawdę to na tym powinno być wykropkowane.

piszczal
26-12-2007, 08:48
Czesc

Czy te filmy maja cos, po czym mozna poznac np. w Starcie, przez to czerwone okienko, ze to juz film, ze teraz mozna zrobic zdjecie, a nastepnie jak daleko przewinac?

Mają takie oznaczenia na trzech wysokościach taśmy, tylko że taśma ta jest biała od zewnątrz, z czarnymi oznaczeniami nr klatek albo co 4,5 cm albo co 6 cm albo co 9 cm.
Jeśli tego nie widziałeś przez czerwone okienko istnieją następujące możliwości:
1. założyłeś film, taśmą do obiektywu a błoną do czerwonego okienka (prawdopodobne)
2. masz brudne czerwone okienko
3. Film leżał na słońcu i czarne oznaczenia wyblakły

Jeśli robiłeś zdjęcia to tylko w jednym przypadku będzie szansa na ich otrzymanie ;-P

Elandril
26-12-2007, 11:44
Zdjec jeszcze nie robilem, zal mi filmu :)
Ad.1 Film jest dobrze zalozony, bo na poczatku widac napisy, Kodak Tri-x, Black & white film, itp.
Ad.2 Czerwone okienko nie jest brudne, bo widac inne napisy :)
Ad.3 Film lezal w lodowce, w hermetycznym opakowaniu.
No i tasma w srodku, jak na poczatku jest zolta i sa na niej czarne napisy, tak pozniej zmienia sie w czarna. Mam nadzieje, ze to nie blona :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Juz wszystko wiem. Rozpakowalem film i pobawilem sie nim przy swietle dziennym. On po prostu nie ma oznaczen. Na poczatku napisane jest, start for standart cameras, pozniej jeszcze jeden start. A pozniej zaczyna sie emulsja. Nie wiem tylko dlaczego wydaje mi sie, ze emulsja jest po stronie tego czerwonego okienka... Od strony obiektywu folia jest jasna, po drugiej stronie jest ciemna. Tak ma byc?