Zobacz pełną wersję : EOS 350D - problem z trybem P
Najpierw chciałbym przywitać wszystkich - mój pierwszy post.
Teraz do rzeczy (wstępne przegrzebanie forum nie przyniosło
odpowiedzi na mój problem). Otóż dziś zauważyłem że nie działa
mi jak należy tryb P właściwie działz tak jak tryb dla idiotów
czyli zielony kwadracik. Nie jestem wstanie ustawić ani czułości
ani balansu bieli - trym P jest pozbawiony tych możliwości.
Próbowałem wymienić soft - nic. Przeklikałem całe menu
licząc że jest aktywna jakaś funkcja której do tej pory nie znałem
i nadal nic.
Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić?
Najpierw chciałbym przywitać wszystkich - mój pierwszy post.
Teraz do rzeczy (wstępne przegrzebanie forum nie przyniosło
odpowiedzi na mój problem). Otóż dziś zauważyłem że nie działa
mi jak należy tryb P właściwie działz tak jak tryb dla idiotów
czyli zielony kwadracik. Nie jestem wstanie ustawić ani czułości
ani balansu bieli - trym P jest pozbawiony tych możliwości.
Próbowałem wymienić soft - nic. Przeklikałem całe menu
licząc że jest aktywna jakaś funkcja której do tej pory nie znałem
i nadal nic.
Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić?
Bo tryb P to w zasadzie zielony kwadracik.. jedyna chyba różnica to że masz kontrolę nad wyskakiwaniem lampy..
Bo tryb P to w zasadzie zielony kwadracik.. jedyna chyba różnica to że masz kontrolę nad wyskakiwaniem lampy..
No nie, ma shift no i właśnie dostęp do rzeczy typu czułość czy wybór punktów ostrości...
Akurat pożyczyłem moją 350kę - ale jutro jak kolega odda to sprawdzę.. ale o ile pamiętam to w trybie P było mniej mozliwości ustawiania w porównaniu do innych trybów..
Nie do końca - może to prostacki tryb ale kontrola czyłości i balansu
jest / to znaczy była dostępna. Chyba że mi jakaś zaćma z okazji świąt
się na umysł rzuciła - wsumie nie uzywałem aparatu już 2 tygodnie ;)
Faktycznie.. zajrzałem do instrukcji i jest możliwość.. sprawdzę jutro na "żywym" aparacie..
Sprawdziłem na aparacie i faktycznie powinno być jak piszesz..
Jedyne co przychodzi mi jeszcze do głowy to może jest uszkodzony styk na pokrętle i przesuwając na P z zielonego coś "nie styka" i zostaje na zielonym..
Sprawdź może w druga stronę tzn. z Av na P i zobacz czy nie zostanie czasem na Av..
Niestety wciąż "P" okastrowane z wszelkich dodatków :(
Powód jest jest niestety prawdopodobnie taki jak podaje arturs.Tak przy okazji to róznic miedzy zielonym kwadracikiem a P jest tyle ze hej.Policzyłem zgodnie z instrukcją. Uwaga .32 róznice.Sam sie zdziwiłem.Czytałem w 5d,ale nie sądzę zeby tu akurat była duza róznica miedzy 5d a 350.Te róznice sa wypisane w instrukcji w podrozdziale z takim własnie tytułem.Dla 5d na str nr.85.Pozdrawiam.
Niestety to nie styki. Tryb mimo że okastrowany
różni się od "zielonego" tym że nie działa w nim lampa
błyskowa - co teorie przełącznika obala niestety.
A spróbuj zrobic "Clear settings"Udało się?
Ani czyszczenie ustawień - ani wgranie od nowa softu nie pomogło ;(
Hmm a AV i TV , M.Działa dobrze??
Napewno dobrze działa M i AV - tv też deczko okastrowana
ale ja uzywałem w zasadzie jedynie P i M więc nie jestem wstanie
w 100% ich pracy potwierdzić.
Napewno dobrze działa M i AV - tv też deczko okastrowana
ale ja uzywałem w zasadzie jedynie P i M więc nie jestem wstanie
w 100% ich pracy potwierdzić.
Sorry, ale pisz dokładnie co zauwazyłeś.Moze Ktoś cos miał podobnego i sie skojarzy.Pachnie to mocno serwisem ,ale co tracisz dyskutujac?Pozdrawiam
Moim jedynym w 100% pewnym stwierdzeniem jest zła
praca trybu P - do innych mogę mieć jedynie przypuszczenia.
Już podskurnie czuje że serwis chyba zachacze :|
Nie no, przynajmniej u mnie (w 400D) P to bardzo powerfulny tryb. Można ustawiać iso/wb/tryb af/pomiar światła no i po wciśnięciu do połowy spustu migawki pokrętłem czas lub przysłonę (aparat wtedy na bieżąco sam dobiera ten drugi parametr).
Nie no, przynajmniej u mnie (w 400D) P to bardzo powerfulny tryb. Można ustawiać iso/wb/tryb af/pomiar światła no i po wciśnięciu do połowy spustu migawki pokrętłem czas lub przysłonę (aparat wtedy na bieżąco sam dobiera ten drugi parametr).
Pisałem.[trzydziesci dwie różnice od zielonego]. Jest trudny,ale ja uzywam.[czesto]Nie wiem dlaczego jest tak blednie oceniany:idea: :?: :evil:
Zrób zdjęcie i zobacz w EXIF jaki tryb pracy aparatu został tam zapisany. Są czasem problemy z kółkiem trybów. Wtedy serwis.