Zobacz pełną wersję : 350D plus Sigma 18-125
Witam,
wczoraj córka zrobiła kilka fotek zachodu słońca i przeglądając zdjęcia zauważyłem w lewym górnym rogu coś podobne do krzyża a nad drzewem ciemne plamki, wszystko zrobione w priorytecie przesłony, f32, 1/30, iso 400,
czy to jakiś śmieć na matrycy?
obiektyw jest czysty, na pozostałych zdjęciach jakie zrobiłem z tym zestawem nic takiego nie ma. Może ktoś na to zerknąć i pomóc wyjaśnić?
http://fotogalerie.pl/process?_cmd=edit_showCurrGal
dzięki i pozdrawiam
Heniek
przepraszam tu jest porawny link
http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_henek
FotoZiutek
22-04-2005, 08:10
Jak na moje oko to wielki paproch na matrycy. Grucha w łapkę i do roboty ;) Po przedmuchaniu powinno być O'K
A na zdjeciu 465 nie ma... to chyba ufo bylo ;-)
ten krzyz to przypomina atmosferyczny mysliwiec krótkiego zasiegu typ B imperium Klingonow...;-)
Na ostatnim zdjeciu juz go nie widac (wrocil do domu), wiec raczej to nie smiec na matrycy. Zreszta cos tak duzego wyszlo by chyba na pierwszym zdjeciu jakiejs jasnej powierzchni.
Ja stawiam jednak na moja pierwsza teorie :-)
FotoZiutek
22-04-2005, 08:14
e tam ufo... Paproch był tak wielki, że spadł pod własnym ciężarem i teraz leży gdzieś na dole matrycy ;)
e tam ufo... Paproch był tak wielki, że spadł pod własnym ciężarem i teraz leży gdzieś na dole matrycy ;)
Tia, dobrze ze nie przykleil sie na amen... skoro byl tak duzy i ciezki, to zamiast odpasc moglby matryce oderwac ;-)
FotoZiutek
22-04-2005, 08:19
Myślę, że trzeba sprawdzić czy nie porysował :D
Dobra... zarty zartami, wiadomo - piatek weekendu poczatek, wiec humor dopisuje ;-)
Wracajac do tematu - procedura w takim wypadku jest oczywista: paproch > grucha > czysto ;-)
Heniek, skoro na fotce 465 jest czysto, to nie może być paproch z filtra matrycy (chyba że był i spadł ;-) ).
Przy okazji, na tej stronce jest napisane, że wszystkie fotki wykonano Canonem G5 bez statywu. Czy aby podałeś nam właściwy link? Miały być fotki sprzętem jak w temacie :roll:
Jeżeli chcesz sprawdzić filtr pod względem czystości to w każdej chwili możesz wykonać fote jakiejś białej powierzchni, z dużą wartością przysłony, i poszukać plamek.
Swoją drogą dziwne ustawienia zastosowano przy tych fotkach (f/32 :roll: ).
opis z g5 jest stary i nieaktualny
a co do ustawień to córka raczej nie zwraca na to wiekszej uwagi ( ma13 lat)
fotka 465 ma f/8 i chyba dlatego ich nie widać, sorry że nie sprawdziłem tej wartości
właśnie takie testy dzisiaj zrobiłem , są śmiecie i za cholere nie mogę tego wydmuchać ..
dzieki za glos rozsądku..
dzięki
fotka 465 ma f/8 i chyba dlatego ich nie widać, sorry że nie sprawdziłem tej wartości
właśnie takie testy dzisiaj zrobiłem , są śmiecie i za cholere nie mogę tego wydmuchać ..
A to f8 wiele zmienia - paprochow jeszcze moze nie byc widac. Co do wydmuchiwania - super polecam gruszke z apteki ale taka duuuuza "do lewatywy" a nie "do nosa/ucha" - 3 razy wieksza od takiej nosowej, stabilnie sie trzyma i sile dmuchu ma prozadna :D - na spacerze w ZOO szkla zmienialem, paprochy spadaly ze az na matowce bylo widac, pare dmuchow i bez paprochow :)
"gruchę" mam oczywiście, czyściłem i paproch się dał usunąć ale te kropki zostały i za cholere tego nie mogę ruszyć, całe szczęście że widać je dopiero po przymknięciu do f20