Zobacz pełną wersję : Czyszczenie w środku obiektywu Canon EF 75-300
Foto_graf
19-12-2007, 00:17
Na środkowej wewnętrznej soczewce patrząc od przodu zalegają sobie pyłki kurzu. Średnio to wygląda na zdjęciach bo wychodzą planki itp.
Czy realne jest zdjęcie przedniej soczewki tak by przedmuchać środek powietrzem w celu wyczyszczenia go ?
Mam na myśli oczywiście domowe warunki.
Udało mi się zdjąć część do której mocujemy dekielek ale dalej nie wiem jak się zabrać by zdjąć pierwszą soczewkę.
Jeśli jest to zbyt skomplikowane oddam po prostu obiektyw do czyszczenia w serwisie.
Pozdrawiam
paweleverest
19-12-2007, 00:39
Powiedz odrazu że te pyłki Cię poprostu denerwują bo w to że widać je na zdjęciach nie uwierze :) Zdejmowanie przedniej soczewki - hymm - ja bym oddał do serwisu :)
zdejmiesz, złożysz i ....................... wyślesz do serwisu :)
ja bym się za to nie brał. Poza tym jak pisał paweleverest wątpię żeby te paprochy były widoczne na zdjęciach. W 100-300 miałem mnóstwo pyłków i na zdjęciach ich nie było.
Na środkowej wewnętrznej soczewce patrząc od przodu zalegają sobie pyłki kurzu. Średnio to wygląda na zdjęciach bo wychodzą planki itp.
Jeśli masz lustrzankę cyfrową i plamki na zdjęciach to winy oraz rozwiązania szukaj tu:
http://canon-board.info/showpost.php?p=52316&postcount=3
MacGyver
19-12-2007, 20:22
Zrób sobie test: obróć aparat obiektywem pionowo do góry, połóż na soczewce skrawek papieru i popatrz w wizjer, albo trzymając aparat w standardowej pozycji zbliżaj do obiektywu jakiś cienki, długi przedmiot, np kawałek drutu, do momentu aż oprze się o gwint mocowani filtra.
Jeśli jest to zbyt skomplikowane oddam po prostu obiektyw do czyszczenia w serwisie.
Jeśli chcesz się pozbyć obiektywu to próbuj go rozbierać sam. Jeśli mocno namieszasz to koszty poskładania i regulacji w serwisie mogą przekroczyć wartość szkła.
Foto_graf
19-12-2007, 23:26
Fakt denerwują. Zrobiłem kilka fotek i faktycznie coś mi się ubzdurało z tymi plamkami ;/
Dzięki wszystkim za info i wesołych świąt zarazem.
Nic rozbierał nie będę