Zobacz pełną wersję : Canon 50/1,8 a 100/2,8Macro
Witam
Pytanie do osób które ww. obiektywy mają lub miały z nimi stycznosć.
Czy przy F2,8 można się spodziewać podobnej ostrosci z obu czy też jednak 50/1,8 będzie gorsza?Wszak i pieniadze nie te same :)
Pozdrawiam serdecznie
Przy f2.8 mozna sie spodziewac nawet bardzo podobnej ostrosci.
Przy f2.8 mozna sie spodziewac nawet bardzo podobnej ostrosci.
To w takim razie dlaczego wywalac tyle forsy w 100 2.8 macro?
Ano dlatego ze skala odwzorowania, odleglosc ostrzenia, ogniskowa, szybkosc.
:mrgreen:
@Vitez, chyba nie odpowiedziales na pytanie zawarte w pierwszym poscie tego watku :)
Nie no ale pytanie jest tendencyjne bym powiedzial :)
Czy zarowka 200 W da tyle samo swiatla co 420Ex bo pieniadze nie te same ? :)
I zeby nie bylo ze nie w temacie to ostrosc bedzie na mniej wiecej tym samym poziomie tyle ze te obiektywy sa zupelnie do czego innego stad takie roznice w cenie.
Witam wszystkich ,noszę się własnie z zamiarem kupna canona EF 100mm f/2.8 USM makro.Obecnie posiadam sigmę EX 50mm f/2.8 makro. Moje pytanie czy warto wykładać kasę na canona???Wiem żę są to inne ogniskowe,ale czy uzyskam na canonie lepszą jakość optyczną niż na sigmie??? No i jaką jakość optyczną uzyskuje się ww.canonem z matrycami cyfrowymi???
Nie wydaje mi się,by pytanie było tendencyjne.....
Jest wyraźnie sformułowane i dotyczy tylko i wyłącznie OSTROŚCI przy F2,8.
I jest skierowane raczej do praktyków niż teoretyków :)
Nie wydaje mi się,by pytanie było tendencyjne.....
Jest wyraźnie sformułowane i dotyczy tylko i wyłącznie OSTROŚCI przy F2,8.
I jest skierowane raczej do praktyków niż teoretyków :)
Sorki za minimalny sarkazm ale pokaz Ty mi takiego praktyka, ktory porownuje te dwa szkla bo ja jakos nie widze sensu.
Sorki za minimalny sarkazm ale pokaz Ty mi takiego praktyka, ktory porownuje te dwa szkla bo ja jakos nie widze sensu.Widzę,że dalej nie rozumiesz pytania....
Przykład:Sytuacja typu np.koncert-100/2,8 na pełnej dziurze robi ostre zdjęcia ale to jest... 100mm jakbym jeszcze miał 50mm(za ok. 300zł) i porównywalą
jakośc optyczną a w szczególnosci ostrość to byłbym mocno zadowolony.
100/2,8 to nie tylko macro...:)
O tak teraz to ma zdecydowanie wiekszy sens z tym ze do koncertow kupilbym Sigme 70-200 2.8 :)
Moim zdaniem w oparciu o wszystkie testy jakie widzialem na necie ostrosc tych obiektywow bedzie bardzo zblizona. Nie jestem w stanie tego porownac ale sa na tym forum osoby ktore maja taki zestaw wiec moze poswieca pare minut i wrzuca sample.
np.koncert-100/2,8 na pełnej dziurze robi ostre zdjęcia ale to jest... 100mm jakbym jeszcze miał 50mm(za ok. 300zł) i porównywalą
jakośc optyczną a w szczególnosci ostrość to byłbym mocno zadowolony.
Na koncercie robisz przy ISO 800-1600, więc nie ostrość w obydwu przypadkach bedzie mocno dyskusyjna, a dodatkowo dołożą się błędy AF spowodowane słabym i mało kontrastowym oświetleniem. Z moich doświadczeń wynika, że ostrzejsze zdjęcia wychodzą przy dłuższych ogniskowych, ale jest to spowodowane tym, że portretowane twarze, są z reguły dużo lepiej oświetlone niż cała scena i AF lepiej się sprawuje.
Arkan
@Vitez, chyba nie odpowiedziales na pytanie zawarte w pierwszym poscie tego watku :)
Ano nie i jest to wyraznie oznaczone cytatem - uzupelnilem odpowiedz tego, kogo cytuje :p
Witam wszystkich ,noszę się własnie z zamiarem kupna canona EF 100mm f/2.8 USM makro.Obecnie posiadam sigmę EX 50mm f/2.8 makro. Moje pytanie czy warto wykładać kasę na canona???Wiem żę są to inne ogniskowe,ale czy uzyskam na canonie lepszą jakość optyczną niż na sigmie??? No i jaką jakość optyczną uzyskuje się ww.canonem z matrycami cyfrowymi???
Roznica nie jest rzucajaca na kolana, jesli chodzi o optyke. Na pewno jest, ale bez przesady. Sigma to bardzo dobre optycznie szklo.
Na pewno zyskasz:
- wieksza minimalna odleglosc ostrzenia,
- cicha i szybsza prace AF.
Jest ci to niezbedne? Zmieniaj. Nie jest? Nie ma sensu zmieniac. Prosta sprawa.
Tylko,że ja już mam setkę :)
Ostatnio miałem okazję zrobić parę zdjęc na koncercie i właśnie setką wyszły zdjęcia wyjątkowo udane.Tamron 28-75 poległ...ale to zrozumiałe stałka to nie zoom.
Co mie jeszcze zaskoczyło-właśnie wyjątkowo pewna praca AF przy setce.Wiem z doswiadczenia że lubi sobie on czasami "poszukać"-a tu była miła niespodzianka :)
Jakby piędziesiątka wykazywała podobne cechy przy F2,8 to byłbym więcej niż zadowolony.
Dodam,że koncert to tylko przykład :)