Zobacz pełną wersję : Gwarancja Canon UK/EU
piotrek101
18-12-2007, 17:39
Witam.
Chciałbym kupić aparat w UK. Posiada on gwarancje dla UK. Czy jest jakaś możliwość żeby ją przerobić na gwarancję Canon Polska? Czy może ta gwarancja (UK) jest ważna we wszystkich krajach UE? Jeśli ktoś miał doświadczenia bardzo proszę o info.
Pozdrawiam
Gwarancja EU + paragon = Canon Polska nie zgłasza sprzeciwu
piotrek101
19-12-2007, 00:46
No to już właśnie wiem.
Może źle zadałem pytanie. Chodzi mi o to, czy ktoś wie czy w UK są dwa rodzaje gwarancji (UK i UE)? Jeśli są dwa to czy oba są honorowane przez serwis Canon Polska?
Raczej nie ma, canon to ujednolicil. No chyba ze sklep sam importuje na lewo...
piotrek101
19-12-2007, 01:13
Sklep jest partnerem Canona, więc nic na lewo na pewno się tam nie odbywa.
Nie dostałem konkretnej odp, więc jakby ktoś jeszcze miał na ten temat wiedzę proszę o więcej info
michaelx
19-12-2007, 10:24
Jak kupowałem w USA to dopłacałem 27 $ żeby mieć gwarancje na cały świat,nie wiem jak jest z UK ale skoro Canon PL nie zgłasza sprzeciwów to dlaczego to tak istotne?
spróbuj mailowo lub telefonicznie zapytać w canonie polska lub na żytniej
Arct-77-uruS
19-12-2007, 20:44
Czy prawda jest, ze w UK nie daja gwarancji do aparatow, tylko w sprawach rozszeniowych wystarcza dowod zakupu?
Pytam, poniewaz trafila mi sie mozliwosc nabycia tam aparatu jednak nie wiem, czy Canon Polska honoruje sam dowod zakupu?
Prosze o sugestie.
Pozdr.
Jak kupowałem w USA to dopłacałem 27 $ żeby mieć gwarancje na cały świat
Tylko jeszcze racz zauważyć że ta gwarancja jest wystawiana przez zewnętrzną firmę i z Canonem nie ma nic wspólnego...
Witam.
Chciałbym kupić aparat w UK. Posiada on gwarancje dla UK. Czy jest jakaś możliwość żeby ją przerobić na gwarancję Canon Polska? Czy może ta gwarancja (UK) jest ważna we wszystkich krajach UE?
Jesli masz papierowa gwarancje EWB - obowiazuje ona na terenie calej Europy.
Jesli nie masz - to tylko UK.
KrzysiekRally
26-12-2007, 21:02
A ja tak z kontekstu trochę wyrwę.
Kupiłem 400D body i gość mi nie podbił karty gwarancyjnej... myślicie, że teraz może się wypiąć? Kupiłem to od niego we wrześniu. Paragon jest, ale karta nie podbita.
towersivy
02-01-2008, 14:20
Aby zrealizować gwarancje w UK nie potrzeba podbitej gwaracji itp, zresztą mam kolegę który ma 40D tam kupione i nawet nie miał tej czerwonej karteczki która jest dołączana do sprzętu sprzedawanego czy to u nas czy to w DE.
Jednak w PL po za dowodem zakupu wymagana jest gwarancja czerwona lub biała z pieczątką sprzedawcy.
Pzdr.
Ja mam kilka niepodbitych i zapytałem serwis na Żytniej czy to nie problem - odpowiedzieli mi, że nie problem. Wystarczy gwara i dowód zakupu.
Wymagania zależą od danego kraju.
W Szwajcarii np. ogromna większość aparatów (a także - coraz więcej szkieł) są sprzedawane bez żadnego typu europejskiej gwarancji i serwisowalne tylko tutaj :-(
towersivy
02-01-2008, 19:14
Zadzwoniłem i powiedzieli mi to samo co raster-owi.......dziwnę bo w starym roku usłyszałem coś innego :) zapytałem dla pewności 2 razy i to co napisał raster jest zgodne z prawdą :)
michaelx
19-01-2008, 10:03
Tylko jeszcze racz zauważyć że ta gwarancja jest wystawiana przez zewnętrzną firmę i z Canonem nie ma nic wspólnego...
ale jest honorowana przez Canona
mor_feusz
19-01-2008, 12:46
Aby zrealizować gwarancje w UK nie potrzeba podbitej gwaracji itp, zresztą mam kolegę który ma 40D tam kupione i nawet nie miał tej czerwonej karteczki która jest dołączana do sprzętu sprzedawanego czy to u nas czy to w DE.
Jednak w PL po za dowodem zakupu wymagana jest gwarancja czerwona lub biała z pieczątką sprzedawcy.
Pzdr.
I to jest prawda. Kupujac aparat nie ma zadnej "czerwonej ksiazeczki". Jest dowod zakupu i karta rejestracyjna - nic wiecej. Rejestruje sie sprzet (albo wysyla albo wwww) i potem jak cos sie dzieje to sie dzwoni do CANONa i ustala sie co/gdzie/kiedy/jak i po klopocie. Zreszta jak duzo innych rzeczy w UK nie ma czegos jak "karta gwarancyjna". Kupujesz, masz dowod zakupu. Jak cos sie zepsuje to odnosisz sprzet - pokazujesz dowod i po klopocie.
ale jest honorowana przez Canona
Canon Polska?
To coś nowego...
a jak to jest z zakupami w Polsce?
słyszałem, że podobno część sklepów internetowych daje gwarancję 'sklepową' a nie canona.
jak rozumiem, kupując sprzęt w Polsce dostaję gwarancję polską? ... czy europejską...