Zobacz pełną wersję : Zdjęcia roku 2007 EPA
terminator
17-12-2007, 15:45
http://wiadomosci.onet.pl/74903,21,0,pokaz.html
nr 18 rządzi
http://wiadomosci.onet.pl/74903,21,17,0,1,pokaz.html
usa = najlepsza na swiecie demokracja, najlepsza na swiecie nauka, najlepsi na swiecie koksowcy. pardon: sportowcy :)
rosja = biedne stare babcie, zolnierze wysylani na wojne
afganistan = ogien, wojna, urwane konczyny (you get the picture)
polska = Zydzi
chiny = nowoczesnosc, ale taka dziwna
azja poludniowa = bida, szczesliwi ludzie
europa srodkowa = jakies dziwne zadymy sprzeczne z jedynym slusznym amerykanskim pojeciem spoleczenstwa obywatelskiego
ameryka poludniowa = smieszni ludzie gadajacy po hiszpansku o dziwnych zwyczajach katolickich
egipt = biedni Arabi, chaos albo wykopaliska. cyklicznie kolejny temat co 3 lata
ogolnie, to ja chyba nie lubie takich zestawien pokazujacych jedyny sluszny punkt widzenia. paskudnie tendencyjne i plytkie. same zdjecia... chyba widzialem lepsze zestawienia. ciekawsze, lepsze fotograficznie
Nie da sie zaprzeczyć Twojej obserwacji Akustyk. Coś w tym jest, że stereotypy rządzą praktycznie niepodzielnie. Z drugiej strony zastanawiam sie, czy to nie jest prawda? No bo byłeś tam? Widziałeś coś innego niż biedę w Afryce Środkowej? Czy Chiny faktycznie nie są krajem kontrastów biedy i nowoczesności? Czyż Ameryka faktycznie nie jest biegunowo podzielona między pompatyczny kult demokracji i własną potęgę a wybitne społeczeństwo zdolne do największych osiągnięć?
No chyba kurcze właśnie tak jest.
A Ty byś chciał reportaż o czym?
O mewach w Gdańsku, o góralach?
A może coś o wspaniałej nadziei wyleczonego dziecka z białaczki?
To też już było Akustyk :)
terminator
18-12-2007, 12:14
Świat jest mały i zadeptany przez fotografów. Nudy .........
Nie da sie zaprzeczyć Twojej obserwacji Akustyk. Coś w tym jest, że stereotypy rządzą praktycznie niepodzielnie. Z drugiej strony zastanawiam sie, czy to nie jest prawda? No bo byłeś tam? Widziałeś coś innego niż biedę w Afryce Środkowej?
nie bylem w Afryce Srodkowej, znam czlowieka, ktory mieszka w Kanadzie i pochodzi z RŚA. zupelnie inny obraz kraju niz to co sie serwuje przecietnemu Amerykaninowi czy Polakowi (bo poki co jestesmy w podobnym kregu kulturowym. ich, niestety :( )
byles w Rosji? czy wyglada to tak jak sie serwuje w polskiej TV? gdzie jedyne rzeczy jakie sie slyszy o ziemiach na wschod od Bugu (za wyjatkiem Ukrainy, ktora jest simply the best) to * Putin, wojna w Czeczeni, itd. itp.? a ostatnie pozytywne wiesci z Moskwy w TV mozna datowac na byly, ten jedyny sluszny ustroj :)
Czy Chiny faktycznie nie są krajem kontrastów biedy i nowoczesności?
tak. ale rowniez krajem wielowiekowej tradycji i zupelnie innego stylu zycia. zagadnienie pominiete na zdjeciach. prawda, ze to w koncu tylko 21 ujec wiec sie nie da wszystkiego zrobic, ale jest to kolejny przypadek tematu potraktowanego wedlug jedynego slusznego szablonu
Czyż Ameryka faktycznie nie jest biegunowo podzielona między pompatyczny kult demokracji i własną potęgę a wybitne społeczeństwo zdolne do największych osiągnięć?
i np. potezna ilosc emigrantow, ktorzy zyja we wlasnych gettach. brudne i niebezpieczne ulice albo bogate przedmiescia :) i najwiekszej ilosci smieci na mieszkanca oraz najbardziej syfiacego, pi* wszelkie uklady o ograniczaniu emisji zanieczyszczen przemyslu? jak rowniez, o ironio, mesjasza Ala Gore'a, ktory Europejczykow, swiadomych zagrozenia efektem cieplarnianym od dobrych 10 lat, teraz ewangelizuje, ze bedzie zle :mrgreen:
ja powiem tak - bez watpienia, to nie sa zdjecia reprezentatywne dla tego co reporterzy robia na swiecie. nawet amerykanscy fotoreporterzy. to jest pewien podzbior zdjec swiata wybrany przez fotoedytora, chcacego zaserwowac latwo strawialna, pasujaca do wizji ogladajacego, papke.
to nie jest zestawienie zdjec, ktore stawia jakies pytania, wprowadza jakis temat do przemyslenia. w dzialce reportaz, ktora jest absolutnie "najpierwsza" do wlasnie stawiania takich problemow i pytan. z checia obejrzalbym takie zestawienie, ktore nie pokazuje do popularnych nieprawd
usa = najlepsza na swiecie demokracja, najlepsza na swiecie nauka, najlepsi na swiecie koksowcy. pardon: sportowcy :)
rosja = biedne stare babcie, zolnierze wysylani na wojne
afganistan = ogien, wojna, urwane konczyny (you get the picture)
polska = Zydzi
chiny = nowoczesnosc, ale taka dziwna
azja poludniowa = bida, szczesliwi ludzie
europa srodkowa = jakies dziwne zadymy sprzeczne z jedynym slusznym amerykanskim pojeciem spoleczenstwa obywatelskiego
ameryka poludniowa = smieszni ludzie gadajacy po hiszpansku o dziwnych zwyczajach katolickich
egipt = biedni Arabi, chaos albo wykopaliska. cyklicznie kolejny temat co 3 lata
ogolnie, to ja chyba nie lubie takich zestawien pokazujacych jedyny sluszny punkt widzenia. paskudnie tendencyjne i plytkie. same zdjecia... chyba widzialem lepsze zestawienia. ciekawsze, lepsze fotograficznie
hehe niezłe :)
Ale co - oczekujesz np. zdjęć bogatych nowych Ruskich albo zdjęć z więzień w USA?
Nie wiem czy w pojedynczych zdjęciach można osiągnąć obiektywność?
Człowiek myślący (to wcale nie jest truizm) i tak dotrze do potrzebnej mu wizji oraz rozpozna w mig kreowanie rzeczywistości fotografiami.
coś w temacie:
http://fishki.net/comment.php?id=29290
nie wnikając w obiektywizm niektóre zdjęcia rzuciły mnie na glębę, jak wstałem i wróciłem do oglądania spadłem ponownie ;-)
coś w temacie:
nie wnikając w obiektywizm niektóre zdjęcia rzuciły mnie na glębę, jak wstałem i wróciłem do oglądania spadłem ponownie ;-)
gdzies juz ogladalem. bardzo mi sie podobaly. ciekawe fotograficznie i tematycznie
ja powiem tak - bez watpienia, to nie sa zdjecia reprezentatywne dla tego co reporterzy robia na swiecie. nawet amerykanscy fotoreporterzy. to jest pewien podzbior zdjec swiata wybrany przez fotoedytora, chcacego zaserwowac latwo strawialna, pasujaca do wizji ogladajacego, papke.
to nie jest zestawienie zdjec, ktore stawia jakies pytania, wprowadza jakis temat do przemyslenia. w dzialce reportaz, ktora jest absolutnie "najpierwsza" do wlasnie stawiania takich problemow i pytan. z checia obejrzalbym takie zestawienie, ktore nie pokazuje do popularnych nieprawd
Tak stawiając sprawę, chciałbyś jednocześnie aby to Twój punkt widzenia reprezentowali ci edytorzy wybierający zdjęcia.
Zarówno ich podejście jak i Twoje jest pewnie uzasadnione, ale nie da sie w wybranych 30 zdjęciach pokazać ani całego świata, ani kontynentu, ani nawet Rosji, o której wspomniałeś. Sam o tym wiesz.
Ja bym po prostu nie ryzykował stwierdzenia, że: cyt.: "to ja chyba nie lubie zestawien pokazujacych jedyny sluszny punkt widzenia. paskudnie tendencyjne i plytkie."
Nie uważam tak.
Podrzucasz po prostu inne tematy, które Twoim zdaniem ukazałyby "prawdziwy" obraz danego kraju, konfliktu. Znowu byłoby to subiektywne i nie do końca prawdziwe.
Skupiłbym sie na samych zdjęciach, a nie ich konotacji z rzeczywistością, bo wówczas każda fotografia będzie jedynie "płytka i tendencyjna".
pozdro
terminator
19-12-2007, 16:33
nr 18 rządzi
http://wiadomosci.onet.pl/74903,21,17,0,1,pokaz.html
No właśnie... Myślę, że niektóre zdjątka, np. 18 miały dobrą cenę w swoim czasie.
coś w temacie:
Dawka konkretnej reporterki, można zaniemówić
Dawka konkretnej reporterki, można zaniemówić
To co pokazują Fishki to są Reuters'a zdjęcia roku, juz było na forum