PDA

Zobacz pełną wersję : Ramka na zdjecia (papierowa)

Atryda
17-12-2007, 12:41
Witam
Wiecie moze, gdzie mozna kupic zwykla papierowa ramke na zdjecie w Wawie lub w necie? Najlepiej taka zabezpieczona folia z wierzchu, wymiary zdjecia 20x30. Tylko nie piszcie, ze allegro bo juz naprawde szukalem. Sa cyfrowe, metalowe, drewniane i inne cuda, wianki ale najzwyklejszej papierowej nie:) Wczoraj pojechalem doObi byly cale 3 sztuki ale nie ten kolor:/.

adamek
17-12-2007, 12:52
Nie wiem co to jest papierowa ramka.
Pass-partou? (czy jak to tam się fachowo pisze)

Szukaj w sklepach plastycznych.

A np antyramy często można kupić...w tesco. :)

Atryda
17-12-2007, 13:03
No wlasnie ja tez nie wiem jak to sie fachowo nazywa i moze dlatego nie moge znalesc. Moze opisze o co chodzi. Sprawa jest tak, ze chce powiesic zdjecia na scianie ale z pewnych powodow nie moge nic w nia wbijac (odpadaja wiec wszystkie ciezkie ramki z szklem, pleksiglasem). Widzialem takie papierowe cos, pokryte folia co by mi odpowiadalo ale nie moge dorwac odpowiedniej ilosci i koloru. Moze ktos wie jak to sie fachowo nazywa?

Viracocha
17-12-2007, 13:07
Oto co wyskoczyło w Google, po wpisaniu dwóch magicznych słów - "passe partout":

http://www.nielsen.com.pl/kartony_passe-partout.php

Poza tym passe-partout znajdziesz w punktach zajmujących się oprawianiem obrazów oraz sklepach dla plastyków. Konkretne miejsca znam tylko we Wrocławiu. W Warszawie sam musisz poszukać.

Atryda
17-12-2007, 14:06
Dzieki ale mi raczej chodzilo juz o gotowe ramki :) No nic, bede musial polazic po sklepach foto i papierniczych. Moze gdzies sie znajdzie.

Viracocha
17-12-2007, 14:41
Dzieki ale mi raczej chodzilo juz o gotowe ramki :) No nic, bede musial polazic po sklepach foto i papierniczych. Moze gdzies sie znajdzie.
Hmm..., zawsze myślałem, że to ramkę łatwiej dopasować do zdjęcia, a tu proszę - jest zupełnie odwrotnie... :twisted:

Atryda
17-12-2007, 15:07
Bywa:) Gdyby nie problem z wbijaniem gwozdzi w sciane nie byloby zadnego gadania. A tak trzeba kombinowac:)

Krzychu
17-12-2007, 15:21

To co widziałeś to prawie na pewno było właśnie passe partout - są sprzedawane gotowe i to w folii właśnie - żeby użyć go jako ramki musisz jeszcze zdjęcie razem z passe partout na czymś podkleić, inaczej będzie kiszka...
Są firmy które naklejają takie rzeczy na specjalnej piance - takie zdjęcie o zewnętrznych wymiarach passe partout 40x50 cm wisi u mnie na ścianie na dwustronnej taśmie klejącej...

kami74
18-12-2007, 12:25
w castoramie docinaja na wymiar.

kadr.org.pl
18-12-2007, 14:29
Kupuj tutaj, o niebo taniej i lepiej niż w Castoramie:
www.paleta-art.com.pl

iktorn92
18-12-2007, 17:32
Mój kumple takie wycina. Kupuje taką tekturę twardą czarną np. i wycina ramkę z tego. Chyba 32zł m2. Fajnie to wygląda mam taką całą ścianę:) Zrobie później fotkę to wrzucę żebyś zobaczył jak to wygląda.

Viracocha
18-12-2007, 18:10
Mój kumple takie wycina. Kupuje taką tekturę twardą czarną np. i wycina ramkę z tego. Chyba 32zł m2. Fajnie to wygląda mam taką całą ścianę:) Zrobie później fotkę to wrzucę żebyś zobaczył jak to wygląda.
Wycięcie nie jest takie proste. Wewnętrzna "dziura" w passe-partout nie jest cięta pod kątem prostym. Oczywiście jeśli karton nie jest gruby, nie ma to znaczenia.

iktorn92
18-12-2007, 18:21
heh właśnie ma on taką linijkę z nożykiem pod kątem i ciacha te ramki.

kadr.org.pl
18-12-2007, 22:46
Karton A0 dowolnego koloru do passepourt można nabyć*w dobrze zaopatrzonym sklepie dla plastyków (kolorów jest bardzo dużo), jednak polecam zakup w internecie, bo taniej o niebo. Bardzo dobry karton to ten marki Canson (wewnętrzna biel, która wystaje po ucięciu pod kątem 45 stopni) nie zmienia barwy z upływem lat. Ale dobrej jakości karton ma w ofercie także www.paleta-art.com.pl - tam kupuję ów karton.
Do cięcia potrzebny jest specjalny nóż (co tnie pod kątem 45 stopni) i liniał (im dłuższy tym lepszy), który jednocześnie jest prowadnicą tego noża - wystarczy marki Logan.... Tylko nie kupować badziewia za kilkadziesiąt złotych - bo do d... to się nadaje.
Do cięcia kartonu A0 pod kątem 90 stopni proponuję bardzo ostry nóż z wymiennymi i twardymi ostrzami lub wersja dla bardziej zamożnych - gilotyna A1, lub A0 - do kupienia na Allegro (w cenie ok.1500 zł).
Pozostaje jeszcze zakup jakiegoś dobrego i dużego podkładu, który zatapia nóż w sobie i dzięki niemu ostrze nie rysuje nam stołu i nie zagina się.
Potem już tylko kreatywność nam pozostaje.
Polecam bo sam z tego korzystam

koyot77
08-01-2008, 11:40
Z czystej ciekawości rozejrzałem się w kilka minut znalazłem coś takiego
http://www.kalinex.poznan.pl/prod01.htm
Gotowe i różne kolory na dodatek na papierach dobrej jakości o których tu już powyżej ktoś wspominał.

Atryda
08-01-2008, 19:15
Koyot77: Wlasnie o to chodziło. Dzieki:)