PDA

Zobacz pełną wersję : Sportowe zdjęcia roku

Rob
17-12-2007, 10:47
Podaję za portalem gazeta.pl:
http://www.sport.pl/sport/5,68565,4756325.html

Szczególnie podobają mi się zdjęcia z hokeistą (co za refleks!) i chińską gimnastyczką.

merger
17-12-2007, 11:36
jest pare fajnych, jak wypadek na motorze, ale ogolnie to taka sportowa masowka. zdecydowanie ciekawze sa te pokazane na koncu. przynajmniej ktos nad kadrem chwile pomyslal..

minek
18-12-2007, 17:10
Warto chyba dodać, że spora część z tych zdjęć zrobiona była bez patrzenia i celowania, tylko z aparatu ustawionego w odpowiednim miejscu i wyzwolonego zdalnie, strzelającego niesamowitą ilość klatek na sekundę ... i coś się wybrało i wykadrowało (-:

adamek
18-12-2007, 17:23
Przesadzasz.
Na pewno ostatnie - to fakt.

I moim zdaniem to wszystko. :)

Ted
18-12-2007, 20:52
Zdjęcie z bramkarzem i krazkiem wygląda mi na duży crop. bo przy takim kadrze niemożliwe raczej celowo zrobić krazek lecący z duża predkoscia. Zresztą sam fakt ze bramkarz patrzy na krążek, pozwala przypuszczać ze krążek leci pionowo w dol lub w gore... Ale i tak fajne zdjęcie, Dobrze ze ktoś docenia zdjęcia z hokeja:)

adamek
19-12-2007, 13:26
A co to za różnica, czy crop czy nie crop?
Przyznaj się - sam pewnie też przycinasz zdjęcia, nie?
Bo ja oczywiście że tak. :)

(od kiedy widziałem jak znajomy dla papu wycinał 1/5 klatki przestałem mieć opory. ;) )

merger
19-12-2007, 13:45
zdjecia musza byc cropowane z chociazby prostego powodu, ze nie mam jeszcze w aparacie poziomicy ;)
no ale dla mnie jest prosta zasada - jesli zdjecie traci drastycznie na jakosci, to nie cropuje i szukam jakiegos kompromisu.

Ted
19-12-2007, 18:08
jasne ze cropuje, ale przyglądnijcie się jakości tego zdjęcia, to mi wygląda na max 20 % rzeczywistego kadru... a tak już nie cropuje na pewno, zresztą jeśli miałbym tak robić to mógłbym chyba dosc podobne zdjęcie, tyle ze krążek jest troszkę dalej...

akustyk
19-12-2007, 19:04
no z NHL widzialem lepsze foty ;) a ze to z bramkarzem jest crop to oczywiste

robgr85
22-12-2007, 16:26
Czy ja wiem żeby takie jakieś najlepsze roku? Nie żebym robił lepsze... ale np na forum potn w dziale sport

http://photography-on-the.net/forum/forumdisplay.php?f=30

często pojawiają się fajniejsze fotografie.

rene
22-12-2007, 16:52
Podaję za portalem gazeta.pl:
http://www.sport.pl/sport/5,68565,4756325.html

Szczególnie podobają mi się zdjęcia z (...) chińską gimnastyczką.

Tak... oryginalne, jedno z 1970826802 podobnych które już widziałem, kompletnie nic nowego...

Zdjęcie z kolarstwa Czerwińskiego i Trovatti bardzo dobre, F1 Augsteina też świetne i panczenista Meyera, Baker i jego Melissa Wu oraz 2 pierwsze - takie fotki lubię, reszta to wg mnie typowe zdjęcia zrobione na zasadzie "po co się ruszać skoro mam 300 2.8". Może i dobrze uchwycone momenty, ale kreatywności w tym 0

rolaj
22-12-2007, 21:55
Zbliżają sie Święta, pora składania życzeń. Życzę więc wszystkim szanownym krytykom, znawcom dyscyplin sprtowych i ich specyfiki, brzydzącym się cropowaniem (w czasach powiększalnika i maskownicy to nie wiedzieć czemu nie była żadna zbrodnia), by jak najczęściej robili takie banalne, nic nowego nie wnoszące, powszechnie już widziane i pozbawione myślenia zdjęcia z worka reporterskiej sieczki

adamek
22-12-2007, 22:02
A wiesz, że używając czarno-białego negatywu zawsze robię odbitki z pełnej klatki?
Cropuje tylko wtedy,gdy fotografuję cyfrowo.
;)

(a tak serio - to specyfika pracy :D )

rolaj
22-12-2007, 22:43
A wiesz, że używając czarno-białego negatywu zawsze robię odbitki z pełnej klatki?
Cropuje tylko wtedy,gdy fotografuję cyfrowo.
;)

(a tak serio - to specyfika pracy :D )
Wiesz co, adamek, ja nie jestem specjalistą sportowym. Jestem niespecjalistą od wszystkiego. I czasem, a może nawet częściej, podobnie jak wymieniony parę postów wyżej i inni koledzy wycinam 1/5 a nawet więcej. I się cieszę że mam co wyciąć. A gwoli kolegi co pisał o zerowej kreatywności mających zapięte 2,8/300: miewam tak. I czasem, rzeczywiście, się nie ruszam. Bo nie wolno. Ty - jak sądzę - wiesz, ja wiem, inni wiedzą lepiej.

muflon
23-12-2007, 00:18
Ej no kurde, 1/5 klatki to nawet ja nie wycinam :mrgreen:

rolaj
23-12-2007, 00:19
Ej no kurde, 1/5 klatki to nawet ja nie wycinam :mrgreen:
Bo nie musisz:-)

rene
23-12-2007, 00:32
Rolaj - ty masz swoją opinię, ja swoją, oboje bazujemy na własnych doświadczeniach. Nie musisz się zgadzać z moją opinią, tak samo jak ja z twoją, ale daruj sobie nic nie wnoszące "inni wiedzą lepiej", bo ten sarkazm jest całkowicie chybiony. Wesołych...

rolaj
23-12-2007, 00:35
Rolaj - ty masz swoją opinię, ja swoją, oboje bazujemy na własnych doświadczeniach. Nie musisz się zgadzać z moją opinią, tak samo jak ja z twoją, ale daruj sobie nic nie wnoszące "inni wiedzą lepiej", bo ten sarkazm jest całkowicie chybiony. Wesołych...
Owszem, bazuję na doświadczeniach, własnych. Wzajemnie!

adamek
23-12-2007, 12:15
Tzn ja też wycinam jak robię sport.
Bardzo często.
Jednak wycinanie 1/5 klatki to jest przesada jak dla mnie - bo potem już nie ma co drukować. ;)
No, ale to sprawa indywidualna.

Oczywiście, nie dotyczy to sytuacji ekstremalnych, kiedy naprawdę nie da rady zrobić inaczej niż wycinać 10% klatki - ale z takich sytuacji nie chciałbym robić normy, o!

Ted
23-12-2007, 12:36
Zgodzę się, ze cropowanie w reporterce to norma, czasami tez nie ma innego wyjścia jak duże cropowanie. Ale jak z wszystkim nie można popadać w przesadę. Martwi mnie to, ze z tego co widze niektórzy uwazaja ze jeśli ktoś ma inne zdanie to nie ma pojęcia o czym pisze... Zabrałem glos na temat tego zdjęcia, bo akurat z hokeja ma jakieś doświadczenia. Dla mnie to zdjęcie nie jest wcale specjalnie i na pewno nie zasługuje na wybór do najlepszych zdjec sportowych roku. I tyle. Weolych Świat dla wszystkich.

rolaj
23-12-2007, 12:52
Tzn ja też wycinam jak robię sport.
Bardzo często.
Jednak wycinanie 1/5 klatki to jest przesada jak dla mnie - bo potem już nie ma co drukować. ;)
No, ale to sprawa indywidualna.

Oczywiście, nie dotyczy to sytuacji ekstremalnych, kiedy naprawdę nie da rady zrobić inaczej niż wycinać 10% klatki - ale z takich sytuacji nie chciałbym robić normy, o!
Nikt nie chce takiej normy. Tylko, że czasem trzeba niestety. A jeśli kolega z papa, o którym wspominasz, wyciał 1/5 i poszło w serwisie, to - zapewniam Cię - było co, a przynajmniej z czego drukować. Wesołych Świąt wszystkim!

muflon
23-12-2007, 12:58
Ja do cropowania mam pojęcie proste: dozwolone jest tyle, ile pozwala zachować jakość wystarczającą do docelowego zastosowania. I ten współczynnik jest inny dla:

- rozkładówki A3 w kolorowym piśmie (minimalny)
- "normalnej" fotki na pół strony w artykule (powiedzmy tak 1/3 z 8Mpix można wyciachać, w skrajnych przypadkach do pół klatki)
- wrzucania zdjęć na na plf/oph/CB (do proporcji 1:1, zakładając że samo zdjęcie jest dobre technicznie)

(duża przerwa ;-))

- paparazzich :mrgreen: (no limits :) z nagiej piersi którejś z tzw. "gwiazd" Fakt zrobi pierwszą stronę, choćby i fotka była 200x200px :mrgreen:)
- samolotów uderzających w WTC, spadającego Air Force One, Britney łamiącej nogę, Zidane'a walącego z główki Materazziego itp. - j.w.

adamek
23-12-2007, 16:03
muflon, rolaj:
no właśnie! Ja rozumiem "czasem trzeba". No bo wiadomo - trzeba to trzeba. Sytuacja podbramkowa.

Ale sytuacja o której ja mówię, to był zwykły mecz koszykowki kobiet.
;)

a propos Papu - strasznie dużo razy widziałem w serwisie foty, które mają na dłuższym boku mniej niż 1500px... I to właśnie takie zwykłe sportowe foty - nie spadający Mazoch, Kubica po wypadku czy coś równie ważnego.
Zwykły rzut do kosza. ;)

Goose
23-12-2007, 16:40
Ogólnie to niektóre foty są świetne ale też zdarzają się średniaki. Np. to http://www.sport.pl/sport/5,68565,4756325.html?i=15 imo widziałem z boksu w tym roku dużżżżoooo lepsze zdjęcia, jak mnie pamięć nie myli to nawet na tym forum ktoś prezentował o wiele lepsze zdjęcia.

merger
23-12-2007, 18:17
no wlasnie :) sek w tym, ze to pewnie trzeba gdzies cos zglosic, opublikowac, whatever .. bo tak jak mowisz. sportowych zdjec widzialem pare lepszych w tym roku.

rolaj
23-12-2007, 21:52
muflon, rolaj:
no właśnie! Ja rozumiem "czasem trzeba". No bo wiadomo - trzeba to trzeba. Sytuacja podbramkowa.

Ale sytuacja o której ja mówię, to był zwykły mecz koszykowki kobiet.
;)

a propos Papu - strasznie dużo razy widziałem w serwisie foty, które mają na dłuższym boku mniej niż 1500px... I to właśnie takie zwykłe sportowe foty - nie spadający Mazoch, Kubica po wypadku czy coś równie ważnego.
Zwykły rzut do kosza. ;)
Wiesz co, patrzę w serwis i widzę, że zdjęcia z meczu, na które czeka wiele redakcji, mają na przykład 1179x1801. Owszem są też większe, ale jest i takie: 1310x1082. Mają tą zalete, że są, w dodatku nie najgorsze. Takie, jak piszesz "zwykłe". I spokojnie dadzą się wydrukować.

Army
31-12-2007, 16:58
Nie chce pisac jak jakis farafara ale wydaje mi sie ze od 2 lat w fotografii sportowej zagoscily straszne schematy i stereotypy - wszystkie zdjecia sa takie same te same momenty, te same perspektywy, dla formalnosci zeby odepszec ataki o plagiat zmienia sie troszeczke kadr. Oby 2008 byl rokiem kreatywnosci dla fotografii :)

adamek
01-01-2008, 13:11
Ależ nie mówię, że się nie da wydrukować. Po prostu mam czasami wrażenie, że to jest takie troszkę pójście na łatwiznę - zamiast podejść, spróbować inaczej tylko się tnie i tnie i tnie. A ja tak nie lubię.

Oczywiście, powyższe nie dotyczy sytuacji, gdy nie ma innego wyboru (coś ważnego się stało) --> wtedy wiadomo, że jest mus.

Zupełnie inna sprawa, że czasami wysyła się cały kadr, a fotoedytor w gazecie wycina z tego np 1/5 bo tak mu się podoba. ;)

jsemeniuk
01-01-2008, 14:27
Może kiepskie sportowo zdjęcie, ale jakoś tak sobie o nim przypomniałem :-)

Zrobione całkowicie przypadkiem, miałem szczęście że był USM :mrgreen:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://straight2hell.ovh.org/imgv0030.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://straight2hell.ovh.org/imgv0031.jpg)

tłumaczyć chyba nie muszę co się stało :-)