Zobacz pełną wersję : eos 300 a szkła M42
Hej!
Mam pytanie co do pomiaru światła w eosie 300 po podpięciu szkieł m42 głównie chodzi mi o heliosa 58mm oraz jupitera 135mm. Należy stosować jakąś korekte itp. ? szukałem po forum i cieżko bylo cos znaleźć na ten temat...
Roger_Sway
15-12-2007, 14:38
mam kilka szkieł na M42 (tego heliosa też) i wszystko u mnie dobrze działa :)
Ustawiam tryb Av i już. Na żadnym obiektywie nie musze wprowadzać korekty. Pozdrawiam
u mnie od ponad roku hula beż żadnego problemu, pomiar precyzyjny niezależnie od przysłony
Hej!
Mam pytanie co do pomiaru światła w eosie 300 po podpięciu szkieł m42 głównie chodzi mi o heliosa 58mm oraz jupitera 135mm. Należy stosować jakąś korekte itp. ? szukałem po forum i cieżko bylo cos znaleźć na ten temat...
Dużo informacji na temat stosowania obiektywów m42 znajdziesz tutaj.
http://www.forum.stock-photo.pl/
będzie działał - możesz mieć jedynie problem z Mirem 1b jest tam głęboka soczewka - mi w 500n zawadzał
Mnie nawet w zenicie zawadzał :)
Mam Canona 300, jupitera i heliosa :) Nie bedziesz miał zadnych problemow z uzywaniem tych obiektywów z body. Nie ustawialem zadnych korekt, fociłem tak jak aparat nakazał i fotki wychodziły dobrze.
michalab
19-12-2007, 09:39
Mam Canona 300, jupitera i heliosa :) Nie bedziesz miał zadnych problemow z uzywaniem tych obiektywów z body.Żadnych? Nie będzie problemów z pomiarem światła, to się zgodzę, ale ustawić ostrość może być ciężko, z powodu małego i ciemnego wizjera w 300.
FlatEric
19-12-2007, 13:02
No nie wiem, jak jest z tą ciężkością, małością i ciemnością.
Ja osobiście nie widzę żadnej wyraźnej różnicy między np. pryzmatycznym celownikiem EOSa 50E, a lustrzanym 300V, a na pewno nie taką, abym mógł je rozpoznać po jakości obrazu na matówce (pomijając oczywiście punkty AF itp.). Co więcej - 'światełko w tunelu' 350D też nie jest dla mnie dramatyczne i ostrość można tam ręcznie ustawić spokojnie, przynajmniej z obiektywem f/5,6 lub jaśniejszym.
No ale może to kwestia przyzwyczajenia z kilkunastu lat jazdy na zenicie. ;)
Pzdr
Grzesiu