PDA

Zobacz pełną wersję : problem z ustawieniami w s1 is

foxiu
14-12-2007, 23:18
witam wszystkich. Od razu zaznaczę, że się nie znam ;)

szukałem, szukałem, ale nie mogłem znaleźć. Mam taki problem z Canonem S1 IS - mianowicie zapamiętuje ustawienia do trybu C. Wyłączam aparat... i szlag wszystko trafia. Ustawienia są tracone, mimo że teoretycznie nie powinny być. Co może być przyczyną?

Dżobert
15-12-2007, 00:37
Możesz mieć padniętą baterię podtrzymującą ustawienia aparatu(mała bateria obok baterii głównej). Powiedz czy inne ustawienia też wracają do wartości domyślnych.

foxiu
15-12-2007, 00:39
wszystkie - ale, co ciekawe, data i czas się trzymają. :/

też myślałem o tej baterii, w sumie aparat już trochę ma.

foxiu
15-12-2007, 15:17
dziś kupiłem taką baterię, wymieniłem i dalej nie działa jak powinno...

Makudonarudo
16-12-2007, 00:18
W moim a610 jest tak samo , ale aby zapamiętał ustawienia to trzeba kliknąć menu -> i w pierwszej zakładce na samym dole mam opcję "pamięć nastaw" po użyciu tego zapamiętuje co ma zapamiętać (choć nie wszystko , np trybu migawki co akurat mnie wkurza bo chciałbym czasem aby mi startował z domyślnym seryjnym trybem)

Oczywiście mówimy o trybie C , inne tryby trzymają u mnie pamięć bez konieczności zapisywania.

foxiu
17-12-2007, 11:21
więc nie jest tak samo ;)

u mnie nie zapamiętuje w żadnym trybie nic, a wybranie opcji o której mówisz powinno powodować zapisanie ustawień do trybu C (wg instrukcji) ale też nie działa - w sensie ustawienia przechodzą, ale po wyłączeniu i włączeniu aparatu są resetowane.

napisałem do canona i czekam...

Makudonarudo
17-12-2007, 20:03
hm, najprawdopodobniej to coś ze sprzętem. Kable od baterii nie łączą i ta pamięć nie ma zasilania , ewentualnie jakiś chip padł . najciekawsze jest to że data Ci działa .

Można by jeszcze spróbować zresetować aparat do ustawień fabrycznych - jakaś kombinacja klawiszy trzymana przez 5 sekund . ale jak mówiłem to raczej ma podłoże hardware-u niż software-u.

Aha , jak możesz to wywal główne akumulatory z aparatu na noc (tą podtrzymującą zostaw), i zobacz czy data nadal trzyma następnego dnia po ich włożeniu.

foxiu
18-12-2007, 10:46
też tak próbowałem ;)

na forum photography-on-the.net dowiedziałem się że to może być coś z CMOSem. Z canona odpowiedzieli mi żebym skontaktował się z ich autoryzowanym serwisem. Aparat już nie jest na gwarancji, także dziś się skontaktuje, ale z panem z Hajduckiej w Chorzowie ;)