Zobacz pełną wersję : Ustawienie balansu bieli dla Canona 350D
Szemrana
20-04-2005, 21:20
Proszę o pomoc jak to zrobić prawidłowo.
Napisze tylko tyle ,że w Canonie zdjęcia robione w pomieszczeniach mają takie kolory że chce się płakac. Tak naprawdę tylko z uzyciem lampy są ok.
Pomocy kochane chłopaki i dziewczyny. :-(
Na jakich ustawieniach balansu bieli focisz? W pomieszczeniach i bez lampy ustawiam custom white balans (jpg). AWB bardzo dobrze radzi sobie z fotkami z lampą. Również RAW jest rozwiązaniem bo WB skorygujesz podczas obróbki.
A w ogóle masz instrukcję?
Szemrana
20-04-2005, 22:31
Instrukcje oczywiście mam i wiem jak zrobic próbne zdjęcie. Włączam custom WB , akceptuje wybraną na biało sfotografowana plaszczyznę - akceptuję przyciskiem Set. Potem przełaczam się na White balance i przestawiam z Auto na Custom. **** blada - dalej cholery wyłażą żółtawo-czerwone. Cos źle robię?????
Wiem że AWB radzi sobie ok ale tylko przy lampie.Ale niestety tylko przy lampie. Inne ustawienia (tunsten,fluore light) tez dają fatalną kolorystyke.
Tomasz Golinski
20-04-2005, 22:40
Custom też wychodzi źle?? Bardzo dziwne. W wielu podobnych okazjach było u mnie OK.
Aha, nie przełączasz się potem w programy tematyczne?
Nigdy nie ustawiam balansu bieli podczas focenia, zawsze jade na AWB - dopiero podczas "wywolywania" RAWa dobieram odpowiednia temperature bieli 8)
Szemrana
20-04-2005, 22:51
Nie robie na tematycznych. Praktycznie jedyne jaie używam to priorytety przeysłony lub czasu. Najczęściej jednak na manualu. Kavoo - czasem (np zawody) robie dużo zdjęć - w RAWie zrujnuję się na karty :)))))))
robie dużo zdjęć - w RAWie zrujnuję się na karty :)))))))
Kup sobie kartę do ustawiania AWB. Np. Whiball
http://www.rawworkflow.com/products/whibal/index.html
Działa bosko aka czyni cuda :)
Szemrana
21-04-2005, 00:55
Dzieki.
Albo TO (http://www.expodisc.com/) - kiedys czytalem na forum DPR ze naprawde dziala zajebiscie. No i zdecydowanie wygodniejsze w uzyciu od kart.
Chociaz niektorzy uwazaja, ze szkoda na to kase wydawac... Marek Lewandowski np. twierdzi, ze rownie dobre efekty daje dekielek od paczki Pringles :lol: :D
FotoZiutek
21-04-2005, 09:35
A ma ktoś może do sprzedania Whiballa? Nie mam żadnych doświadczeń w kupowaniu za granicą, a mam wielka ochote na te karteczki :D
Pomoże ktoś? Bo w Polsce to nikt chyba tego nie sprzedaje...
Rzeczywiscie awb dziala slabo w pomieszczeniach, chyba przy swietle zarowym, ale custom wb pomaga zdecydowanie. Mysle, ze po prostu dalej robisz na awb.
czasem (np zawody) robie dużo zdjęć - w RAWie zrujnuję się na karty :)))))))
A ile tych RAWów wychodzi Ci średnio z takiej imprezy? Karty nie są już tak drogie jak kiedyś.
1GB CF ok. 250 zł. Dwie takie karty może załatwią sprawę? Ewentualnie databank za kilkaset złotych...
Nie mam żadnych doświadczeń w kupowaniu za granicą,
Mi kupił Amerykanin mieszkający w Rosji...
FotoZiutek
21-04-2005, 10:44
Mi kupił Amerykanin mieszkający w Rosji...
:shock: znam Polaka mieszkającego w Kanadzie - może tak się uda... Ale jakby ktoś miał możliwość "załatwić" to lokalnie - to nadal proszę o kontakt!
Do książki Scotta Kelby'ego Edycja Zdjęć jest dołączona tekturka w trzech kolorach: białym, szarym i czarnym, cos jak ten Whiball, o którym piszecie, tylko na jednej karcie.
Czy tego też można używać do ustawiania balansu bieli? I jak tego się uzywa, tak samo jak zwykłej białej kartki?
Do książki Scotta Kelby'ego Edycja Zdjęć jest dołączona tekturka w trzech kolorach: białym, szarym i czarnym, cos jak ten Whiball, o którym piszecie, tylko na jednej karcie.
Bez urazy ale to jest syf.
Po pierwsze jest nadruk z drugiej strony!
Po drugie nie ma kontroli jakości: każdy Whiball jest sprawdzany specjalnym urządzeniem i lepsza, "wierniejsza" strona jest zaznaczana nalepką
Po trzecie kartonik Heliona jest wrażliwy na porysowanie a WhiBall nie :)
Czy tego też można używać do ustawiania balansu bieli? I jak tego się uzywa, tak samo jak zwykłej białej kartki?
Są cztery karteczki. Ciemniejsza szara służy do WB w rawie.
Pozostałe używasz do jpg'a Służą do wyznaczania odpowiednich punktów w dolnym, prawym rogu okienka Levels w Photoshopie.
Chcesz zrobić fotkę dziecku: dajesz dziecku WhiBalla'a i robisz zdjęcie, potem robisz właściwe już bez WhiBall'a. Reszta w Shopie.
Mam to, nosze zawsze ze soba w plecaku... i jeszcze nigdy z kieszonki nie wyciagnalem :lol: :D Szkoda mi czasu na focenie wzorcow, jesli RAW pozwala mi na osiagniecie dokladnie tego samego. Tym bardziej, ze jeszcze nie zdarzyla mi sie sytuacja, w ktorej zabrakloby mi miejsca na karcie. A jesli zabraknie, to i tak bede wolal dokupic kolejne 1 czy 2 GB i miec wszystko w RAWach, z ktorymi moge w dowolny niemal sposob tancowac... niz strzelac w JPG, zamykajac sobie droge do swobodnego operowania parametrami zdjecia.
Popieram Kavoo - robie tak samo :)
Nabiera to szczególnego sensu jesli przyjrzeć się nowemu PS CS2 i ACR.
Widać, że obróbka zdjęć idzie w tym kierunku - coraz więcej rzeczy można zrobić jeszcze z "surowym" zdjęciem w RAW.
FotoZiutek
21-04-2005, 11:27
kavoo, chętnie od Ciebie odkupię te nieużywane karteczki :D
Po hybrydzie dopiero poznaję uroki RAW-ów i jestem zachwycony tym niewywołanym cyfrowym filmem! To zupełnie nowa jakość w porónaniu z "zamkniętym" jpg-iem...
A nie masz szarej karty? Np z NG - okładka w każdej ich książce z serii Szkoła Fotografowania?. W ostateczności na Allegro karta szara Kodaka 18%.
Będziesz miał to samo - a dodatkowo mozliwość precyzyjnego ustawienia ekspozycji.
Ale albo ja Ciebie nie rozumiem albo TY nie zrozumiałeś Kavoo - on pisał właśnie , że przy RAW-ach jest to zbędne - balans ustawisz w kompie.
nie wiem skad u Ciebie sie biora problemy z WB... najlepiej uzywaj opcji CUSTOM WB, nawet bez kartek a wg danych zdjec, lepiej sie sprawdza w pomieszczeniach ze sztucznym swiatlem... a najlepiej przejdz na RAW i odrazu Cie oswieci :)
Szemrana
23-04-2005, 03:19
Ok zrobię jak radzicie ale......po jaka cholere jest funkcja AUTO?????
Ok zgoda że zdjęcia na zewnątrz wychodza ok. Zdjęcia we wnętrzach z fleszem wychodza ok ale na litośc boską dlaczego w pomieszczeniu bez flesza wychodzą do bani???? Dlaczego maja diabelsą czerwonawo-żółtą kolorystykę. Czy to taki problem jesli byle przeciętny cyfrak nie ma z tym problemu?? Czemu mój chłop ma gębe jak po wypiciu flaszki gorzały, a meble i ściany mają mahoniowy odcień. Czy ja naprawdę muszę kombinowac jak ustawić by było dobrze. Juz wiem że można to wszystko ustawić tylko teraz to ja juz się pytam - dlaczego?? Niedoróba?? Mam wyjatkowy i niepowtarzalny kolor żarówek w chałupie?? Zasłony maja dziwny kolor?? Chłop i syn nadużywają napojów wyskokowych??Gdzie leży przyczyna?? Problem jest tylko w moim aparacie czy u innych osób też?? RAW ok. Ale moim zdaniem to jakas wpadka. Czytałam juz w postach że ludzie mają problem ze zdjęciami w pomieszczeniach z 350D. Temat coraz częsciej jest poruszany na zachodnich portalach. Wrrrrrrrr.
KuchateK
23-04-2005, 03:52
Bo to lustro jest :mrgreen: Kompakty maja w/b z matrycy ktora jest w kolorze, non stop naswietlana i ma duzo mpix.... DSLR jest nieco inaczej skonstruowany.
Tak naprawde to dslr bardzo dobrze oddaje kolory we wnetrzu :D Widmo z zarowek i rzeczywista barwa jest najczesciej bardzo blisko tego zoltego... To twoje oko sie dostosowywuje do kolorystyki i wydaje Ci sie ze biala sciana jest biala :D Jest jeszcze pare innych trikow tego typu.
Dslr jest bardzo neutralny. To nie kompakcik gdzie sa ustawienia pod publike... Tutaj sie nie jedzie na auto bo to drogi i duzy aparat i ma byc lux. To jest drogi i duzy aparat ktorym sie robi co ty chcesz... Ty musisz wiedziec co chcesz i poinformowac o tym aparat. On oddaje kolory dokladnie. To co ze ty chcesz biala sciane mimo zoltego swiatla... Musisz to "powiedziec". Na lux auto co sie zdjecia widza cioci i dziadkowi to sa kompakciki.
W kazym aparacie ktory mialam w reku w trybie auto po wylaczeniu Flesza Balans bieli byl nadal taki jak przy świetle lampy a wiec mniej wiecej taki jak dla swiatla dziennego ... i wymaga to do robienia zdjec bez flesza do przelacznia balansu na swiatlo sztuczne (zarowka) lub zdefiniowania manualnego (np na biala kartke).
Pozdrawiam: Piotr Lutynski
po wylaczeniu Flesza Balans bieli byl nadal taki jak przy świetle lampy a wiec mniej wiecej taki jak dla swiatla dziennego
Lutek... a wywolywales kiedys RAW'a? Sproboj, to sie przekonasz, ze kolory wedlug swiatla dziennego a swiatla z lampy zdecydowanie sie roznia
:confused:
A o kompaktach to "pietro" wyzej :mrgreen:
Roznica nie jest taka zdecydowana... bo widac to nawet w doswietlaniu twarzy na sloncu... kolorystyka twarzy jest prawidlowa.....
\Mi chodzilo bardziej o to ze ABW nie pokrywa w 98% aparatow zakresu swiatla sztucznego gdy wylaczy sie flesz... to tak jakby automatyka nie przestawiala sie na swiatlo sztuczne gdy wylaczy sie flesz...
Pozdrawiam
RAW w AWB i po temacie :D
a jesli nie RAW to custom WB lub kareczki
Ok zrobię jak radzicie ale......po jaka cholere jest funkcja AUTO?????
Ok zgoda że zdjęcia na zewnątrz wychodza ok. Zdjęcia we wnętrzach z fleszem wychodza ok ale na litośc boską dlaczego w pomieszczeniu bez flesza wychodzą do bani???? Dlaczego maja diabelsą czerwonawo-żółtą kolorystykę. Czy to taki problem jesli byle przeciętny cyfrak nie ma z tym problemu?? Czemu mój chłop ma gębe jak po wypiciu flaszki gorzały, a meble i ściany mają mahoniowy odcień. Czy ja naprawdę muszę kombinowac jak ustawić by było dobrze. Juz wiem że można to wszystko ustawić tylko teraz to ja juz się pytam - dlaczego?? Niedoróba?? Mam wyjatkowy i niepowtarzalny kolor żarówek w chałupie?? Zasłony maja dziwny kolor?? (...) Wrrrrrrrr.
Celem wyjaśnienia przyczyn róznych kolorów przy róznym oświetleniu proponuję poczytać o temperaturze barwowej. Na zewnątrz również kolory powinny być inne o wschodzie słońca, w środku dnia i o zachodzie. Jeżeli WB i to uśrednia do "prawidłowych" barw to wcale nie jest dobrze. Ja osobiście lubię te żółcie. Podobnie przy świetle żarowym. Np. zdjęcia w kościołach, zwłąszcza drewniacnych w świetle lamp i świec dają przyjemne ciepłe zabarwienie, a nie krystalicznie wierne odwzorowanie kolorów. :)
Tomasz1972
04-05-2005, 22:24
Ja ostatnio kupiłem COŚ TAKIEGO (http://www.foto7.com.pl/lastolite/ezybalance.htm) i się sprawdza :-)
Ja ostatnio kupiłem COŚ TAKIEGO (http://www.foto7.com.pl/lastolite/ezybalance.htm) i się sprawdza :-)
Ile to coś kosztuje igdzie mozna to kupić
Pozdrawiam wladbur
Tomasz1972
05-05-2005, 19:11
Ile to coś kosztuje igdzie mozna to kupić
Pozdrawiam wladbur
Niestety nie pamiętam ile kosztowało :-( a można kupić TUTAJ I TO WYSYŁKOWO:-) (http://www.foto7.com.pl)
Kavo wyjasnisz proszę jak TO działa?