PDA

Zobacz pełną wersję : sprzet z US / HK

persival
13-12-2007, 23:31
witam, czesc,

Powiedzcie prosze jakie macie doswiadczenia jesli chodzi o sprzet kupowany w importu, czy faktycznie jest roznica w jakosci wykonania tego co jest z US przywozone w rozny sposob i to co jest np. kupowane na ebay.com i jest z Hong Kong'u...
Zamowilem 70-200 wlasnie na ebay, w skutek wielu zawirowan to zmowienie chyab nie dojdzie do skutku, chodzi mi jednak o to ze na 10 zapytanych sprzedawcow skad jest towar 9 odpowiada HK a jeden US, lecz gosc ktory mial mial mi sprzedac ten obiektyw jest nieco malo konkretny....wiec zosatje HK chyba Jaka jest wasza opinia, kupowac made in HK czy szukac dalej made in Japan?

pozdrawiam
Jarek

Rob
14-12-2007, 10:50
witam, czesc,

Powiedzcie prosze jakie macie doswiadczenia jesli chodzi o sprzet kupowany w importu, czy faktycznie jest roznica w jakosci wykonania tego co jest z US przywozone w rozny sposob i to co jest np. kupowane na ebay.com i jest z Hong Kong'u...
...Jaka jest wasza opinia, kupowac made in HK czy szukac dalej made in Japan?
Jarek

To, że sprzęt pochodzi z Hong Kongu nie oznacza, że jest "made in HK". Poczytaj na ten temat tutaj:
http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Gray-Market.aspx

Różnice między sprzętem pochodzącym z "Canon USA" a tym z importu ("grey market") dotyczą w zasadzie gwarancji.

Cytat:
The "USA" Canon lenses are imported to the US by Canon USA. "USA" Canon lenses' warranties are supported by any Canon service facility worldwide.

The "Gray/Grey Market", "Imported" or "Direct Import" Canon lenses are directly imported by the retailer or their import agent. They are not covered by the manufacturer's warranty.

Jeśli chodzi o różnice fizyczne, a więc to, co interesuje Cię najbardziej, praktycznie nie występują. Obiektywy te pochodzące z Canon USA i te z importu produkowane są w tych samych zakładach, przy użyciu tych samych części itd.

Cytat:
What physical difference is there between USA and Gray Market Canon Lenses?

Usually none - in fact, I haven't found any differences yet. These Canon lenses are made in same factory using the same parts and are identical in the finished product form. Reputable retailers would make any differences clear.

Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi :wink:

kucza21
14-12-2007, 15:15
witam, czesc,

Zamowilem 70-200 wlasnie na ebay, w skutek wielu zawirowan to zmowienie chyab nie dojdzie do skutku, chodzi mi jednak o to ze na 10 zapytanych sprzedawcow skad jest towar 9 odpowiada HK a jeden US, lecz gosc ktory mial mial mi sprzedac ten obiektyw jest nieco malo konkretny....wiec zosatje HK chyba Jaka jest wasza opinia, kupowac made in HK czy szukac dalej made in Japan?

pozdrawiam
Jarek
Persivel !! Na ebayu masz gościa ze szkocji co obiektywy tanio sprzedaje, wszystko na terenie UK http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=130181261844&ssPageName=MERC_VI_RSCC_Pr4_PcY_BIN_Stores_IT&refitem=130180689815&itemcount=4&refwidgetloc=active_view_item&usedrule1=StoreCatToStoreCat&refwidgettype=cross_promot_widget

towersivy
14-12-2007, 15:37
To, że sprzęt pochodzi z Hong Kongu nie oznacza, że jest "made in HK". Poczytaj na ten temat tutaj:
http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Gray-Market.aspx

Różnice między sprzętem pochodzącym z "Canon USA" a tym z importu ("grey market") dotyczą w zasadzie gwarancji.

Cytat:
The "USA" Canon lenses are imported to the US by Canon USA. "USA" Canon lenses' warranties are supported by any Canon service facility worldwide.

The "Gray/Grey Market", "Imported" or "Direct Import" Canon lenses are directly imported by the retailer or their import agent. They are not covered by the manufacturer's warranty.[/I]

Jeśli chodzi o różnice fizyczne, a więc to, co interesuje Cię najbardziej, praktycznie nie występują. Obiektywy te pochodzące z Canon USA i te z importu produkowane są w tych samych zakładach, przy użyciu tych samych części itd.

Cytat:
What physical difference is there between USA and Gray Market Canon Lenses?

Usually none - in fact, I haven't found any differences yet. These Canon lenses are made in same factory using the same parts and are identical in the finished product form. Reputable retailers would make any differences clear.

Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi :wink:

Dobrze myślisz :)

W każdym razie zakupy w HK dają sporo oszczędność, choć oszczędność może się okazać daremna kiedy sprzęt ulegnie awarii....:(

persival
14-12-2007, 16:11
dzieki za linka do goscia ze Szkocji.....ja juz zamowilem szklo, uparlem sie jednak ze bedzie przywiezioen z US (Made in Japan), moz ejst roznica moze i nie jak zapewniaja na stronie....bede spokojniejszy, pisac na stronie moga:-) jak juz je bede mial to napisze cos wiecej-nie chce zapeszyc teraz

pkalamajski
14-12-2007, 18:28
uparlem sie jednak ze bedzie przywiezioen z US (Made in Japan), moz ejst roznica moze i nie jak zapewniaja na stronie...

Trochę nie rozumiem. Kupiłem w HK 40d, i jest made in Japan. Jedyny sprzęt, kupiony w HK, który jest "made in Malaysia" & "for China only" to 50 f/1.8.