Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dyfuzor do 580exII

Dawidow21
13-12-2007, 18:51
Witam.
Mam takie pytanie, kupiłem dyfuzor do lampy 580exII ale wydaje mi się że jest coś nie tak. Problem tkwi w tym że, zbyt ciasno nachodzi na lampę i praktycznie nie możliwością jest wsunięcie go do połowy dyfuzora tak jak to powinno być.
Mam pytanie - czy ktoś wie czy 580ex i 580exII mają taki sam obwód palnika?

tombas
13-12-2007, 18:57
nie piszesz jaki kupiłes dyfuzor, na stofenie który kupiłem do nowej lampy było napisane 580EX and 580EXII i wchodzi normalnie

TomS
13-12-2007, 19:23
Nie przejmuj się mi też wchodzi trochę bardziej ciasno.

amroz
13-12-2007, 19:32
to te same wymiary.

schabu
13-12-2007, 23:06
nie piszesz jaki kupiłes dyfuzor, na stofenie który kupiłem do nowej lampy było napisane 580EX and 580EXII i wchodzi normalnie

ja też tak kupiłem, z tym że nie był to oryginał tylko zamiennik za 40 zł, co i tak jest dużo za ten kawałek mało użytecznego plastyku:)

to te same wymiary.
nie wiem o jakie chodzi - lampy mają różne wymiary, więc i stofeny też mają różne rozmiary(te dedykowane).
jeżeli stofen wchodzi ciasno można go trochę rozgotować, żeby plastyk zmiękł i wtedy go naciągnąć na lampę. potem zostawić żeby się rozciągnął i powinno być ok:)

Dawidow21
13-12-2007, 23:59
No więc właśnie ja też kupiłem taki zamiennik za 49 zł i jest z tym problem.
No nic, nagrzeje się i po kłopocie.

toras
15-12-2007, 19:48
No to ja mam problem w odwrotną stronę;-) Tyle, że mój problemik dotyczy dyfuzora (Tumax) i lampy 430ex. Dyfuzor jest niby dedykowany i niby sie trzyma, ale czuje że w ferworze jakiejś walki może szybko się zgubić, bo strasznie łatwo się ześlizguje. Teraz już chyba wiem czemu kawałek plastiku stofen jest droższy od kawałka plastiku tumax;)

himi
08-01-2008, 19:39
A mam rebus. Kupować dyfuzor do 580, czy nie. I jeśli już to stofena czy podróbę za 4 dyszki? Miałem podróbę na 420 EX i jakoś szału nie było. Używałem z przyzwyczajenia.

tomasek
08-01-2008, 22:22
ja mam podróbę, focę na wprost bardzo żadko, częściej do góry z wysuniętą "karteczką"... Jak na wprost i z bliska to zakładam ten plastik, IMO skóra (szczególnie jak ktoś jest spocony np. w klubach gdzie robię zdjęcia) znacznie lepiej wygląda...

Matsil
09-01-2008, 00:50
A mam rebus. Kupować dyfuzor do 580, czy nie. I jeśli już to stofena czy podróbę za 4 dyszki? Miałem podróbę na 420 EX i jakoś szału nie było. Używałem z przyzwyczajenia.

Nie - miałem, używałem, sprzedałem. Stofen daje mizerny efekt przy czym dość mocno osłabia błysk. Kupiłem Lumiquest Promax System i o wiele lepiej się sprawdza. W niższych pomieszczeniach i tak najbardziej porządane efekty daje palnik skierowany w górę z wysuniętym odbłyśnikiem.

ja mam podróbę, focę na wprost bardzo żadko, częściej do góry z wysuniętą "karteczką"... Jak na wprost i z bliska to zakładam ten plastik, IMO skóra (szczególnie jak ktoś jest spocony np. w klubach gdzie robię zdjęcia) znacznie lepiej wygląda...
Stofen osłabia błysk, dlatego skóra lepiej wygląda. Kąt padania światła masz ten sam a jak wiemy kąt padania = kątowi odbicia więc efekt musi być taki sam. Daj lampę trochę na + i nie zobaczysz różnicy.

Walenie lampą na wprost czy to ze stofenem czy bez daje jednakowo marny efekt. Ja ustawiam palnik na wprost jedynie w celu doświetlenia, ale tak żeby światło lampy było niezauważalne, w każdym innym przypadku staram się odbijać światło od czego się da.
Osobiście efekt jaki daje stofen mi nie odpowiada, więc go nie polecam.

himi
09-01-2008, 21:46
Tak sądziłem zakup na razie zawieszam. Moc 580-tki pozwala na odbicie nawet w dość (bez przesady ofkoz) wysokich pomieszczeniach. Efekt o niebo lepszy niż walenie na wprost.

koraf
09-01-2008, 22:00
Też zastanawiałem się nad dyfuzorem ... i po przeczytaniu paru wątków na ten temat kupiłem softbox Lumiquest . Z wyboru i efektów jestem zadowolony ( jak na razie ;) ). Moim zdaniem uzyskałem efekt lepszy niż przy dyfuzorze.
Wiem ... cena nie ta ale efekt jest :grin:.

donald7000
09-01-2008, 23:22
Ale jake sa efekty softbox'u Lumiquest'a przy kadrach pionowych ?
Moglbys wykonac jakis motyw, chodzby w domu jakiegos krzesla w kadrze poziomym i pionowych z tym softboxem i z kartonikiem dla porownania?
Ciekawy jestem roznic.

Byc moze sie powtorze ale dla mnie stoffen przy 550EX dawal identyczny rezultat co kartonik, tyle ze wygladal bardziej "zawodowo" i latwiej bylo sie poruszac wsrod ludzi czy tlumu z lampa nie gubiac kartonika.

koraf
09-01-2008, 23:34
Dobra , spróbuję coś wrzucić ale dopiero w weekend ( jutro wyjeżdżam ).

Matsil
10-01-2008, 22:14
Ale jake sa efekty softbox'u Lumiquest'a przy kadrach pionowych ?
Moglbys wykonac jakis motyw, chodzby w domu jakiegos krzesla w kadrze poziomym i pionowych z tym softboxem i z kartonikiem dla porownania?
Ciekawy jestem roznic.

Byc moze sie powtorze ale dla mnie stoffen przy 550EX dawal identyczny rezultat co kartonik, tyle ze wygladal bardziej "zawodowo" i latwiej bylo sie poruszac wsrod ludzi czy tlumu z lampa nie gubiac kartonika.

Efekt w kadrach pionowych jest bardzo ciekawy - obiekt zostaje oświetlony z boku i wygląda to bardzo fajnie.

Lampa skierowana w górę ze stofenem czy z kartonikiem da podobny efekt - masz rację. Tylko, że w tym pierwszym przypadku musisz dać lampę na +1EV w stosunku do tego drugiego.
Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?

schabu
10-01-2008, 22:27
na 2 i 3 focie cienie, a na drugiej tło dosyć ciemne. lepiej robić na niższym ISO i potem podbijać ciemne partie w LR albo PS.

Matsil
10-01-2008, 22:41
na 2 i 3 focie cienie, a na drugiej tło dosyć ciemne. lepiej robić na niższym ISO i potem podbijać ciemne partie w LR albo PS.

Zgadzam się w 100%. Pomieszczenie było bardzo ciemne (zdjęcia 2 i 3 były robione przy zgaszonym świetle) i nawet na ISO1600 tło nie było zbyt jasne. W przypadku odbijania od sufitu ISO800 wystarczało i wszędzie było jasno. Cienie zawsze będą przy oświetleniu z jednej strony. Nie przełączałem czułości tylko obracałem aparat żeby zobaczyć jaki będzie efekt - pierwszy raz robiłem z lumiquestem :-). Zdjecia wkleiłem żeby pokazać efekt a nie się nimi chwalić, bo nie ma czym :D.

donald7000
10-01-2008, 22:55
Jesli 2 i 3 sa z lumiquestem to ja zdecydowanie wole stoffena.
Na salach nie mam problemu bo uzywam 2x250Ws, ale w innych okolicznosciach rozproszenie sie przydaje nawet jesli dodam gazu o +1EV.

Matsil
10-01-2008, 23:17
Jesli 2 i 3 sa z lumiquestem to ja zdecydowanie wole stoffena.
Na salach nie mam problemu bo uzywam 2x250Ws, ale w innych okolicznosciach rozproszenie sie przydaje nawet jesli dodam gazu o +1EV.
Wszystkie z lumiquestem. 2 i 3 zostały zrobione przy zgaszonym świetle jak napisałem. Ze stofenem zdjęcia pionowe wyjda ci inaczej, bo tam światło jest rozproszone wszędzie, a tu tylko w jedną stronę. Nie gadajcie, że jest źle, moim zdaniem warto mieć z imprezy choćby 2 takie ujęcią bo są ciekawe - inne niż wszystkie :lol:.

himi
10-01-2008, 23:33
Ja dzisiaj walczyłem w fatalnie oświetlonej sali - studniówka i zmagam się z białym odbłyśnikiem 580 przy kadrach pionowych. Doświetlanie z boku w pionie mi nie pasuje. W poziomych kadrach odbyśnik (palnik pion) spisał się bardzo dobrze.

dj_zibi
10-01-2008, 23:40
Ja polecam stofena. Mozna spokojnie odbijać światło od ścian i sufitu dodatkowo jak to już zostało napisane działa jak kartka-odbłysnik. W kadrach pionowych jest jeszcze lepiej.

marekk_ok
17-04-2008, 15:40
Witam.
Mam takie pytanie, kupiłem dyfuzor do lampy 580exII ale wydaje mi się że jest coś nie tak. Problem tkwi w tym że, zbyt ciasno nachodzi na lampę i praktycznie nie możliwością jest wsunięcie go do połowy dyfuzora tak jak to powinno być.
Mam pytanie - czy ktoś wie czy 580ex i 580exII mają taki sam obwód palnika?

Jak sobie poradziles z problemem ciasnoty?
Gdzie wyszulaes info ze trzeba wsuwac do polowy dyfuzora - bo u mnie nowy stofen nie da sie tak gleboko wsunac - czy gotowales/ogrzewales/ inaczej to rozwiazales?

Jak sie sprawdza dyfuzor w akcji?

schabu
17-04-2008, 16:13
można go zanurzyć w gorącej wodzie i rozciągać.

Max_im
17-04-2008, 16:44
ja owinąłem lampę kartką papieru
rozgrzałem dyfuzor suszarką do włosów
nałożyłem na owiniętą lampę
poczekałem aż wystygnie

marekk_ok
17-04-2008, 21:16
Po "temperaturowych" operacjach juz jest u Was OK?