Zobacz pełną wersję : dyfuzor do 580exII
Dawidow21
13-12-2007, 18:51
Witam.
Mam takie pytanie, kupiłem dyfuzor do lampy 580exII ale wydaje mi się że jest coś nie tak. Problem tkwi w tym że, zbyt ciasno nachodzi na lampę i praktycznie nie możliwością jest wsunięcie go do połowy dyfuzora tak jak to powinno być.
Mam pytanie - czy ktoś wie czy 580ex i 580exII mają taki sam obwód palnika?
nie piszesz jaki kupiłes dyfuzor, na stofenie który kupiłem do nowej lampy było napisane 580EX and 580EXII i wchodzi normalnie
Nie przejmuj się mi też wchodzi trochę bardziej ciasno.
nie piszesz jaki kupiłes dyfuzor, na stofenie który kupiłem do nowej lampy było napisane 580EX and 580EXII i wchodzi normalnie
ja też tak kupiłem, z tym że nie był to oryginał tylko zamiennik za 40 zł, co i tak jest dużo za ten kawałek mało użytecznego plastyku:)
to te same wymiary.
nie wiem o jakie chodzi - lampy mają różne wymiary, więc i stofeny też mają różne rozmiary(te dedykowane).
jeżeli stofen wchodzi ciasno można go trochę rozgotować, żeby plastyk zmiękł i wtedy go naciągnąć na lampę. potem zostawić żeby się rozciągnął i powinno być ok:)
Dawidow21
13-12-2007, 23:59
No więc właśnie ja też kupiłem taki zamiennik za 49 zł i jest z tym problem.
No nic, nagrzeje się i po kłopocie.
No to ja mam problem w odwrotną stronę;-) Tyle, że mój problemik dotyczy dyfuzora (Tumax) i lampy 430ex. Dyfuzor jest niby dedykowany i niby sie trzyma, ale czuje że w ferworze jakiejś walki może szybko się zgubić, bo strasznie łatwo się ześlizguje. Teraz już chyba wiem czemu kawałek plastiku stofen jest droższy od kawałka plastiku tumax;)
A mam rebus. Kupować dyfuzor do 580, czy nie. I jeśli już to stofena czy podróbę za 4 dyszki? Miałem podróbę na 420 EX i jakoś szału nie było. Używałem z przyzwyczajenia.
ja mam podróbę, focę na wprost bardzo żadko, częściej do góry z wysuniętą "karteczką"... Jak na wprost i z bliska to zakładam ten plastik, IMO skóra (szczególnie jak ktoś jest spocony np. w klubach gdzie robię zdjęcia) znacznie lepiej wygląda...
A mam rebus. Kupować dyfuzor do 580, czy nie. I jeśli już to stofena czy podróbę za 4 dyszki? Miałem podróbę na 420 EX i jakoś szału nie było. Używałem z przyzwyczajenia.
Nie - miałem, używałem, sprzedałem. Stofen daje mizerny efekt przy czym dość mocno osłabia błysk. Kupiłem Lumiquest Promax System i o wiele lepiej się sprawdza. W niższych pomieszczeniach i tak najbardziej porządane efekty daje palnik skierowany w górę z wysuniętym odbłyśnikiem.
ja mam podróbę, focę na wprost bardzo żadko, częściej do góry z wysuniętą "karteczką"... Jak na wprost i z bliska to zakładam ten plastik, IMO skóra (szczególnie jak ktoś jest spocony np. w klubach gdzie robię zdjęcia) znacznie lepiej wygląda...
Stofen osłabia błysk, dlatego skóra lepiej wygląda. Kąt padania światła masz ten sam a jak wiemy kąt padania = kątowi odbicia więc efekt musi być taki sam. Daj lampę trochę na + i nie zobaczysz różnicy.
Walenie lampą na wprost czy to ze stofenem czy bez daje jednakowo marny efekt. Ja ustawiam palnik na wprost jedynie w celu doświetlenia, ale tak żeby światło lampy było niezauważalne, w każdym innym przypadku staram się odbijać światło od czego się da.
Osobiście efekt jaki daje stofen mi nie odpowiada, więc go nie polecam.
Tak sądziłem zakup na razie zawieszam. Moc 580-tki pozwala na odbicie nawet w dość (bez przesady ofkoz) wysokich pomieszczeniach. Efekt o niebo lepszy niż walenie na wprost.
Też zastanawiałem się nad dyfuzorem ... i po przeczytaniu paru wątków na ten temat kupiłem softbox Lumiquest . Z wyboru i efektów jestem zadowolony ( jak na razie ;) ). Moim zdaniem uzyskałem efekt lepszy niż przy dyfuzorze.
Wiem ... cena nie ta ale efekt jest :grin:.
donald7000
09-01-2008, 23:22
Ale jake sa efekty softbox'u Lumiquest'a przy kadrach pionowych ?
Moglbys wykonac jakis motyw, chodzby w domu jakiegos krzesla w kadrze poziomym i pionowych z tym softboxem i z kartonikiem dla porownania?
Ciekawy jestem roznic.
Byc moze sie powtorze ale dla mnie stoffen przy 550EX dawal identyczny rezultat co kartonik, tyle ze wygladal bardziej "zawodowo" i latwiej bylo sie poruszac wsrod ludzi czy tlumu z lampa nie gubiac kartonika.
Dobra , spróbuję coś wrzucić ale dopiero w weekend ( jutro wyjeżdżam ).
Ale jake sa efekty softbox'u Lumiquest'a przy kadrach pionowych ?
Moglbys wykonac jakis motyw, chodzby w domu jakiegos krzesla w kadrze poziomym i pionowych z tym softboxem i z kartonikiem dla porownania?
Ciekawy jestem roznic.
Byc moze sie powtorze ale dla mnie stoffen przy 550EX dawal identyczny rezultat co kartonik, tyle ze wygladal bardziej "zawodowo" i latwiej bylo sie poruszac wsrod ludzi czy tlumu z lampa nie gubiac kartonika.
Efekt w kadrach pionowych jest bardzo ciekawy - obiekt zostaje oświetlony z boku i wygląda to bardzo fajnie.
Lampa skierowana w górę ze stofenem czy z kartonikiem da podobny efekt - masz rację. Tylko, że w tym pierwszym przypadku musisz dać lampę na +1EV w stosunku do tego drugiego.
Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?
na 2 i 3 focie cienie, a na drugiej tło dosyć ciemne. lepiej robić na niższym ISO i potem podbijać ciemne partie w LR albo PS.
na 2 i 3 focie cienie, a na drugiej tło dosyć ciemne. lepiej robić na niższym ISO i potem podbijać ciemne partie w LR albo PS.
Zgadzam się w 100%. Pomieszczenie było bardzo ciemne (zdjęcia 2 i 3 były robione przy zgaszonym świetle) i nawet na ISO1600 tło nie było zbyt jasne. W przypadku odbijania od sufitu ISO800 wystarczało i wszędzie było jasno. Cienie zawsze będą przy oświetleniu z jednej strony. Nie przełączałem czułości tylko obracałem aparat żeby zobaczyć jaki będzie efekt - pierwszy raz robiłem z lumiquestem :-). Zdjecia wkleiłem żeby pokazać efekt a nie się nimi chwalić, bo nie ma czym :D.
donald7000
10-01-2008, 22:55
Jesli 2 i 3 sa z lumiquestem to ja zdecydowanie wole stoffena.
Na salach nie mam problemu bo uzywam 2x250Ws, ale w innych okolicznosciach rozproszenie sie przydaje nawet jesli dodam gazu o +1EV.
Jesli 2 i 3 sa z lumiquestem to ja zdecydowanie wole stoffena.
Na salach nie mam problemu bo uzywam 2x250Ws, ale w innych okolicznosciach rozproszenie sie przydaje nawet jesli dodam gazu o +1EV.
Wszystkie z lumiquestem. 2 i 3 zostały zrobione przy zgaszonym świetle jak napisałem. Ze stofenem zdjęcia pionowe wyjda ci inaczej, bo tam światło jest rozproszone wszędzie, a tu tylko w jedną stronę. Nie gadajcie, że jest źle, moim zdaniem warto mieć z imprezy choćby 2 takie ujęcią bo są ciekawe - inne niż wszystkie :lol:.
Ja dzisiaj walczyłem w fatalnie oświetlonej sali - studniówka i zmagam się z białym odbłyśnikiem 580 przy kadrach pionowych. Doświetlanie z boku w pionie mi nie pasuje. W poziomych kadrach odbyśnik (palnik pion) spisał się bardzo dobrze.
Ja polecam stofena. Mozna spokojnie odbijać światło od ścian i sufitu dodatkowo jak to już zostało napisane działa jak kartka-odbłysnik. W kadrach pionowych jest jeszcze lepiej.
marekk_ok
17-04-2008, 15:40
Witam.
Mam takie pytanie, kupiłem dyfuzor do lampy 580exII ale wydaje mi się że jest coś nie tak. Problem tkwi w tym że, zbyt ciasno nachodzi na lampę i praktycznie nie możliwością jest wsunięcie go do połowy dyfuzora tak jak to powinno być.
Mam pytanie - czy ktoś wie czy 580ex i 580exII mają taki sam obwód palnika?
Jak sobie poradziles z problemem ciasnoty?
Gdzie wyszulaes info ze trzeba wsuwac do polowy dyfuzora - bo u mnie nowy stofen nie da sie tak gleboko wsunac - czy gotowales/ogrzewales/ inaczej to rozwiazales?
Jak sie sprawdza dyfuzor w akcji?
można go zanurzyć w gorącej wodzie i rozciągać.
ja owinąłem lampę kartką papieru
rozgrzałem dyfuzor suszarką do włosów
nałożyłem na owiniętą lampę
poczekałem aż wystygnie
marekk_ok
17-04-2008, 21:16
Po "temperaturowych" operacjach juz jest u Was OK?