Zobacz pełną wersję : Lens Case do 70-200/4 IS L
Witam
Mam pytanie czy używacie Lens Case do wyżej wymienionego obiektywu i jeśli tak to jaki moglibyście polecić obiektyw ma wymiary 17,2x7,6
Znalazlem dwa Lowepro Lens Case :
- "2" wymiar wew.9x21
- "3" wymiar wew.11,5x20,5
Jaki byście polecili a może cosik innego .
Pozdrawiam
Używałem Lens Case 3 - 70-200 4.0 wchodzi do niego razem z osłoną (założoną odwrotnie). Do dwójki osłona już sie nie zmieści.
Witam
Mam pytanie czy używacie Lens Case do wyżej wymienionego obiektywu i jeśli tak to jaki moglibyście polecić obiektyw ma wymiary 17,2x7,6
Znalazlem dwa Lowepro Lens Case :
- "2" wymiar wew.9x21
- "3" wymiar wew.11,5x20,5
Jaki byście polecili a może cosik innego .
Pozdrawiam
Radzę podjechać do sklepu i osobiście sprawdzić czy dane szkło się zmieści.
Ja bardzo się rozczarowałem ściągając sobie Lowepro Lens Case 5, gdzie szkło musiałem dosłownie prawie wciskać na siłę, a o wsadzeniu szkła razem z odwróconą osłoną przeciwsłoneczną mogę tylko pomażyć.
Według Lowepro, osłona przeciwsłoneczna to chyba zbędna rzecz, która nie jest używana, a jeśli już ktoś ją uzywa to może sobie ją nosić osobno w rękach.:lol:
Nie do końca - w katalogu LowePro który posiadam, często jest info, że zmieści się np. 80-200/2,8 w założoną odwrotnie osłoną.
Nie do końca - w katalogu LowePro który posiadam, często jest info, że zmieści się np. 80-200/2,8 w założoną odwrotnie osłoną.
Czy móglbyś sprawdzić co jest do 70-200/4 IS L
Serbio,
jak napisałem w poprzednim poście: do 70-200 4.0 idealnie pasuje Lens Case 3. Nie piszę tego na podstawie porównania wymiarów obiektywu i pokrowca ale ponad półrocznego użytkowania jednego z drugim.
Czy móglbyś sprawdzić co jest do 70-200/4 IS L
Stawiam tezę - bez osłony -> LC2. Dlaczego? Trzeba wziąć oba do ręki aby zrozumieć, że przy LC2 osłona LC3 jest kolosalnie wielka. Do LC2 mieści mi się odrobinę krótszy od 70-200/4 (także IS)L 70-300/IS _wraz_ z osłoną przeciwsłoneczną. Te dwa obiektywy mają podobną średnicę. Wersja 2,8 _na pewno_ nie wejdzie do LC2. Tutaj potrzebne jest LC3, które jak mówiłem, różni się zasadniczo wielkością (średnica oraz grubość ścianek) od LC2. Jeśli jednak w przyszłości planujesz 2,8 - bierz LC3.
Moj 70-300IS wraz z osłoną prawie się mógł turlać w LC3.
Odgrzebuję żeby nie zakładać nowego wątku.
Czy ktoś mógłby podać największą zewnetrzną średnicę ET-74 (doniczka do 70-200 f4)?
Dzięki!
EDIT:
A jeśli ktoś się w miedzyczasie zdecydował na jakiś pokrowiec do tego szkła, to także będzie miło jeszcze poczytać co z czym i jak się sprawuje...
Czy ktoś mógłby podać największą zewnetrzną średnicę ET-74 (doniczka do 70-200 f4)?
10 cm
borkomar
16-08-2008, 21:41
A czy ktoś wie czy Lens case 3 zmieści z osłoną odwrotnie założoną naturalnie 70-2004IS natomiast czy Lens case 4 wejdzie w ten sam sposób 100-400L - mam zamiar zakupić takie gadgety a nie mam gdzie tego przymierzyć :-(
mam zamiar zakupić takie gadgety a nie mam gdzie tego przymierzyć :-(
Byłem kilka razy w sklepie torbylowepro.pl i sprzedający za każdym razem wspominał że przy zakupach na odległość nie ma problemu ze zwrotem jak coś nie pasuje, nie mieści się itp. Zadzwoń, zaggadaj, pogadaj. A nawet bez ugodności sprzedawcy i tak masz 10 dni na zwrot (http://www.torbylowepro.pl/privacy.php 'DOSTAWA' ), właśnie z tego powodu - nie masz możliwości sprawdzić że pasuje, więc obie strony kontraktu ponoszą ryzyko.
Jaki byście polecili Lens Case do 17-40? Wydaje się że któryś z tych byłby dobry 1W lub 4S.
Ja do 70-200/2,8 USM używam pokrowca Mekko 30 chyba tak sie nazywa. Obiekktyw wchodzi bez problemow sam ale z zalozona oslona ( odwrotnie ) i mocowaniem statywowowym tez sie miesci ale troche na wcisk. Pokrowiec jest fajnie wykonany a cene tez ma niezla bo na Allegro za 65zl go kupilem. Jak kots chce to mozna moj pokrowiec obejzec w Warszawie.
Poszukując pokrowca na 70-200 f/4 z odwróconą osłoną znalazłem Lowepro Lens Case 3 i Fancier L240. O ile o jakość LowePro nie ma co pytać, to interesuje mnie jakość tego Fanciera. Porównując ceny widać że Fancier jest zdecydowanie tańszy. Czy warto dopłacić do Lowepro?
warto dopłacić
mam używam LC3 do 70-200 i do 135mm
Fancier jest cienki i miękki
w LC3 boki są bardzo sztywne i grube
warto dopłacić
mam używam LC3 do 70-200 i do 135mm
Fancier jest cienki i miękki
w LC3 boki są bardzo sztywne i grube
Dzięki. I chyba tak zrobię, bo jak mówią "Kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje".
ja wciskam do LC3 70-200 2.8 IS z odwrotna oslona i daje rade :]