PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie jakich wiele.

syggi
12-12-2007, 23:06
Witam.
Jestem zupełnie zielonym typkiem z dużymi(i stale rosnącymi ambicjami, hamowanymi rzez zasobność portfela)
I z tego wynika poniższe pytanie:
Co wybrać: Panasonic Lumix DMC-FZ8 czy Hit CANON SX100 IS?
Jeśli z jego pomocą mają powstawać fotki gor, lasów, ludziów etc.
A może są jeszcze jakieś inne- lepsze możliwości?

TomS
12-12-2007, 23:12
Ja zazwyczaj odradzam Panasonica ponieważ nie zachwycają mnie zdjęcia nimi robione. Tego Canona nie miałem w rękach.
Ale mogę polecić Canona 720 IS

bruckner
12-12-2007, 23:28
może z Canona coś z serii G (g8 g9) starczy Ci na dłużej. rozwiniesz się, a on dalej będzie :roll: :mrgreen:

janmar
12-12-2007, 23:39
A moze jakas lustrzanka....

maxbmx
13-12-2007, 01:43
A moze jakas lustrzanka... np canon 300d albo 10d albo d60 nawet d30 :)

jarekA
13-12-2007, 12:10
Witam.
Jestem zupełnie zielonym typkiem z dużymi(i stale rosnącymi ambicjami, hamowanymi rzez zasobność portfela)
I z tego wynika poniższe pytanie:
Co wybrać: Panasonic Lumix DMC-FZ8 czy Hit CANON SX100 IS?
Jeśli z jego pomocą mają powstawać fotki gor, lasów, ludziów etc.
A może są jeszcze jakieś inne- lepsze możliwości?

1. Ile chcesz przeznaczyć kasy?
2. Sprzet uzywany czy nowy?
3. Jakie masz doświadczenie w foceniu?
4. Czego wymagasz od aparatu (zoom, rozdzielczość, tryby tematyczne czy manualne, itp)?
5. Czy w przyszłosci zamierzasz przeznaczać na sprzęt dodatkową gotówkę?

Spróbuj najdokładniej jak możesz odpowiedzieć na te pytania, a my chętnie podpowiemy.

syggi
13-12-2007, 13:04
1) Do tysiaka
2) raczej nowy, chyba, że używany
jak nowy(choć chyba taki nie istnieje:-) )
3) mam wielkie ambicje, by zdobyć jakiekolwiek doświadczenie;]
4) tryby manualne i zoom są niejako dla mnie priorytetem
5) nie w najbliższym czasie.

I z tych odpowiedzi wyłania się obraz aparatu dla mnie?

Co do lustrzanek to właśnie przymierzając się do kupna o jakiejś myślałem, lecz ceny skutecznie wybiły mi je z głowy...

Dzięki za wszelkie sugestie;]

radmro
13-12-2007, 14:01
Zastanów się może nad Fujifilm Finepix S6500fd. Ma wszystko czego potrzeba do nauki robienia zdjęć. Budowa "lustrzankopodobna" z dobrym zakresem ogniskowych i dobrej jakości matrycą. Cena na allegro to ok 1.000 pln.

Matsil
14-12-2007, 10:26
Zastanów się może nad Fujifilm Finepix S6500fd. Ma wszystko czego potrzeba do nauki robienia zdjęć. Budowa "lustrzankopodobna" z dobrym zakresem ogniskowych i dobrej jakości matrycą. Cena na allegro to ok 1.000 pln.

W tej cenie ten fuji będzie najlepszym rozwiązaniem, ma niezły obiektyw i prezentuje najlepsza ergonomię.

syggi
14-12-2007, 14:43
A co powiecie o Canonie S3 IS.
Rozmawiałem ze znajomym i polecił mi właśnie ten model.

Juriko
14-12-2007, 15:24
A co powiecie o Canonie S3 IS.
..
Ma oczywiście wady wszystkich kompaktów, czyli małą matrycę. W tym przypadku 1/2.5 cala.
Ma też trochę zalet. Mianowicie silnik USM, daje to szybkie bezgłośne ostrzenie i pozwala na wykorzystanie zooma w czasie filmowania. Filmiki ładne, jak pisałem z zoomem optycznym, do tego z dźwiękiem stereo. Przyda się też IS, oraz 12-krotny zoom z dość jasnym obiektywem.
Jeśli Ci nie przeszkadzają dosyć duże gabaryty i waga, to aparacik całkiem sympatyczny, zważywszy na dodatek, że można go uzbroić jeszcze w soft CHDK.