Zobacz pełną wersję : canon eos 30d + tamron 28-75
Hej, zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu : canon eos 30d + tamron 28-75 f2.8...co o nim myślicie?? aparat chcę by mi posłużył do robienia zdjęć plenerowych :) Na pewno jakieś imprezki, dzieci itp (taki życiowy ;) ) ale również do martwej natury (typu sprzęt rtv agd ). Z góry dziękuję za pomoc :)
1. plener - tak srednio. brak szerokosci bedzie zauwazalny.
2. dzieci - tak, zdecydowanie. bardzo wygodny zakres ogniskowych do zdjec malych czlowiekow. byle zbyt ruchliwe nie byly, bo AF w Tamronie nie wydoli :)
3. imprezy - srednio. patrz punkt 1.
4. martwa natura - z powodzeniem.
ale ogolnie, to pomyslalbym nad 17-50, bo do tych zastosowan bedzie wygodniejszy dzieki szerokiemu katowi
"brak szerokości" "szeroki kąt"?? a co to dokładnie oznacza?? muszę zaznaczyć, że ja nie za bardzo się na tym wszystkim znam...
a czy do zdjęć biżuterii ten 17-50 nada się?? doczytałam się również na testach, że ten obiektyw (17-50) ma dosyć duże winietowanie.....
"brak szerokości" "szeroki kąt"?? a co to dokładnie oznacza?? muszę zaznaczyć, że ja nie za bardzo się na tym wszystkim znam...
a czy do zdjęć biżuterii ten 17-50 nada się?? doczytałam się również na testach, że ten obiektyw (17-50) ma dosyć duże winietowanie.....
17mm to w 30D szeroki kat, czyli ogniskowa pozwalajaca na ujecie szerokiej sceny przed fotografujacym. 28mm w 30D da wezszy kadr, ktory w ujeciach plenerowych moze byc zbyt waski, zeby objac to co chcesz sfotografowac.
zobacz:
http://www.sigma-foto.de/cms/bildwinkel/brennweitenvergleich.html
to co jest nieprzyciemnione w srodku to wyglad sceny ogladanej w aparacie typu 30D. po prawej jest suwak i mozesz porownac roznice miedzy 17mm a 28mm.
co do bizuterii - tak, jak najbardziej. wolalbym do tego dedykowany obiektyw makro, ale jesli ma byc tylko jeden obiektyw do wielu rzeczy, to ten Tamron 17-50 bedzie ogolnie lepszym wyborem. winietowanie? nie wiem.
bardzo dziękuję za pomoc :) ja zawsze sądziłam, że im większy *mm tym większy kąt widzenia...a tu jednak na odwrót, dziękuję ślicznie jeszcze raz :) a czy to prawda, że canon źle toleruje "obce" szkła? i lepiej kupić szkło tej samej marki?
a czy to prawda, że canon źle toleruje "obce" szkła? i lepiej kupić szkło tej samej marki?
w sklepie firmowym Canona lub w takim, ktory ma wyraznie wyzsza marze na sprzet Canona jest to prawda.
w ogolnym przypadku tak nie jest. ten Tamron tez bedzie prawidlowo dzialal
Co kto lubi. Ja na imprezy mam Sigmę 17-70 i tych 17mm nie używam, za to na długim końcu czasem kilku zabraknie. Nie mówiąc już o świetle na tych 70mm. No i generalnie to zamierzam w przyszłości zmienić oną Sigmę na onego Tamrona :)
Tamron to bardzo dobry wybór. Nie znajdziesz nic konkurencyjnego w podobnej cenie. Nawet droższe szkła niektóre mogą się schować wobec takiego 17-50. 28-75 to również doskonałe szkiełko za tysiaka. Af spokojnie daje radę. Przy sporcie bywa kiepski (w hali).