PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka pytań nt. Neat Image



Jurek Plieth
19-04-2005, 11:20
Witam,
Zainstalowałem sobie właśnie demo programu jak w tytule i próbuję jego działania. Ponieważ, co użytkownicy wiedzą - nie jest to program banalny w obsłudze :wink: , więc będę miał do Was kilka pytań. Z góry dzięki za pomoc.
1. Czy są jakieś ograniczenia czasowe wersji demo (ilość wejść do programu itp.)?
2. Po odszumieniu z wykorzystaniem domyślnego profilu plik *jpg zmniejszył mi się z niemalże 3 MB do zaledwie niecałych 800 kB. Wielkość obrazka pozostała ta sama, na oko też niczym się nie różni (poza odszumieniem), ale jako agnostyk w cuda to ja nie wierzę. Obawiam się więc, że odszumieniu towarzyszył proces jakiejś stratnej kompresji. Czy tak w rzeczy samej jest (musi być)?
Na razie tylko tyle.

tpop
19-04-2005, 11:25
2. Poniewaz gdy zapisujesz obrazek po odszumieniu domyslnie jest rowniez ustawiona kompresja JPG na poziomie 75%. Ustaw na 100% i strata bedzie niewielka.
Zajzyj sobie jeszcze tu. Sa tu gotowe profile pod konkretne aparaty. Moze sie przydać i pomaga zrozumiec http://www.neatimage.com/noise-profiles/digital-cameras/Canon/download.html

Jurek Plieth
19-04-2005, 11:31
Zajzyj sobie jeszcze tu. Sa tu gotowe profile pod konkretne aparaty. Moze sie przydać i pomaga zrozumiec http://www.neatimage.com/noise-profiles/digital-cameras/Canon/download.html
Dzięki bardzo :grin:
Wgrać te profile (pliki *.dnp) do folderu Profiles?

Jurek Plieth
19-04-2005, 11:55
2. Poniewaz gdy zapisujesz obrazek po odszumieniu domyslnie jest rowniez ustawiona kompresja JPG na poziomie 75%. Ustaw na 100% i strata bedzie niewielka.
Kurcze, nie mogę tego znaleźć :confused:

tpop
19-04-2005, 12:27
kurcze teraz nie sprawdze bo siedze w robocie.

Jurek Plieth
19-04-2005, 12:28
kurcze teraz nie sprawdze bo siedze w robocie.
Kurcze, ja też :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tomasz Golinski
19-04-2005, 12:46
Nie zmienisz kompresji w wersji demo. Do tego potrzeba już jednej z wersyj full.

Vitez
19-04-2005, 15:47
W pelnej wersji mozesz rowniez zapisywac do TIFFa i to 16bit, oraz robic batch processing. Szczerze polecam :)

tomsong
20-04-2005, 10:42
a co sadzicie o noise ninja? czy lepszy jest powyzszy program czy moze noise ninja?
wogole jest moze polska nakladka, niby z angielskim wszystko ok, ale by sie przydala :)

DoMiNiQuE
20-04-2005, 10:51
ja od niedawna testuje Helicon Filter (http://heliconfilter.com/pages/index.php?id=446) i nawet zaczyna mi sie podobac :)

Vitez
21-04-2005, 00:46
a co sadzicie o noise ninja? czy lepszy jest powyzszy program czy moze noise ninja?

Efektywnosc porownywalna. Ergonomia - rzecz gustu. Noise ninja podobno jest bardziej zautomatyzowany, co pozwala ulatwic obsluge ale czasem popsuc efekty. W NeatImage podobno trzeba bardziej sie nabiedzic, potestowac ustawienia, sprofilowac (najlepiej recznie na testowych obrazkach choc sciagane profile ttez daja rade).



wogole jest moze polska nakladka, niby z angielskim wszystko ok, ale by sie przydala :)

W takim wypadku chyba lepiej wez noise ninja... mniej czytania, mniej ustawiania, mniej klikania a wszystko to po angielsku ;)

Pszczola
21-04-2005, 13:30
Testowalem oba programy. Na razie - dla mnie - zwyciezca jest NI. Stosuje go do "korekcji" skanow negatywow.

Kubaman
23-04-2005, 07:46
no to ja się też zapytam - zazwyczaj stosuję Noiseware Community, bo jest bardzo szybki, darmowy i działa świetnie. Jednak ciekawy wyników z NI próbowałem kilka razy coś odszumić, i za każdym razem dostawałem koszmarnie zmiękczony obraz. Koszmarnie, niestety.... :confused:

Na jakich ustawieniach odszumiacie w NI najczęściej ?

Pszczola
23-04-2005, 09:20
Na zadnych. Przynajmniej na odszumianiu skanow negatywu. Przed odszumianiem robie indywidualne 'profile' dla kazdego zdjecia. Mozna to robic bardziej recznie lub wykorzystac niektore 'automaty' zaszyte w NI.

bogunow
07-05-2005, 11:49
Jeśli chodzi o Neat Image to najwygodniej chyba stosować go jako plugin do PS. Uruchamiamy go wtedy z Filters z poziomu PS. Odpada wtedy dodatkowe zapisywanie pliku.

srad
13-05-2005, 19:51
Jeśli chodzi o Neat Image to najwygodniej chyba stosować go jako plugin do PS. Uruchamiamy go wtedy z Filters z poziomu PS. Odpada wtedy dodatkowe zapisywanie pliku.

SORKI MOŻE ZA GŁUPIE PATYNIE ALE JAK ZROBIC ZEBY CHODZIL POD PS??

Janusz Body
13-05-2005, 20:04
SORKI MOŻE ZA GŁUPIE PATYNIE ALE JAK ZROBIC ZEBY CHODZIL POD PS??

Pod CS chodzi bez problemow - powinienes miec najpierw zainstalowanego PS i potem instalacja NI - instaluje sie automatycznie w Filters - powinien wyjsc na samym dole jako Neat Image. Z CS2 mi sie nie chcial zaintalowac ale Ted poradzil jak to zrobic:

http://hazan.emiasto.com.pl/showpost.php?p=42167&postcount=16


Aha nie wiem czy wersja demo tez sie instaluje i nie wiem jak jest z wczesniejszymi wersjami PS'a.

wYLACZ tEGO cAPS lOCKA ;-)


Janusz

srad
14-05-2005, 09:10
wielkie dzieki, chodzi bez problemow, człowiek uczy sie całe życie :D

skrzat
23-05-2005, 17:26
Właśnie ukazała się wersja 5.0 programu Neat Image, w którym rzekomo poprawili jakość i efektywność redukcji szumów. Teraz podobno działa 2-2,5 x szybciej niż wersja 4.0.
Dla użytkowników starszych wersji upgrade jest za darmo :)

chyrek
24-05-2005, 07:19
Dziwnym trafem :) wpadl mi w rece Neat Image 4 Pro Plus "przetestowany pod katem ograniczen" przez kolegow zza wschodniej granicy (po angielsku oczywiscie). Gdyby ktos chcial przetestowac poprawnosc dzialania :) ... sluze pomoca.

Jurek Plieth
24-05-2005, 18:23
Dziwnym trafem :) wpadl mi w rece Neat Image 4 Pro Plus "przetestowany pod katem ograniczen" przez kolegow zza wschodniej granicy (po angielsku oczywiscie). Gdyby ktos chcial przetestowac poprawnosc dzialania :) ... sluze pomoca.
No to ja chętnie przetestuję...

chyrek
25-05-2005, 08:16
No to ja chętnie przetestuję...


Poszlo do testow :)

Pszczola
25-05-2005, 08:23
Poprawnosc dzialania jest calkiem ok. Ja jestem zadowolony.

Vitez
25-05-2005, 09:50
"
Kiedy przyjdą przeszukać dom...

Kiedy przyjdą przeszukać dom,
Ten, w który mieszkasz chłopie,
Kiedy sprawdzą twój CD-ROM,
Oraz na płytach nagrane kopie,

Gdy pod drzwiami staną, i nocą
Nakazem w dłoni w drzwi załomocą
- Wiesz o jaką im chodzi zbrodnię?
Ściągałeś pliki - przez dwa tygodnie!

Już przed twym domem setki są glin,
Dokąd uciekać? Chyba do Chin.
A wszystko przez to, że owe dane,
Wprost z Ameryki były pobrane
Co czyni z ciebie kogoś gorszego,
Niźli mordercę wielokrotnego...

Kiedyś przyjdą na pewno pogrzebać ci w kompie
Czy się zlitują?.. – ja szczerze w to wątpię,
Jak GROM w nocy przez dach się wkują,
płyty połamią, save'y skasują...

Pójdzie się j***ć w Fifie kariera,
znów w NFS'a startujesz od zera,
Choć w Call of Duty wojnę wygrałeś,
choć wiele nocy przez to zarwałeś,
brak tu skrupułów, litości nie mają,
za dyskutowanie zarobisz pałą,
i nie pomogą płacze , lamenty
cały twój hardware w folię zapięty,
już biurko puste, już wiatrak nie huczy
może mnie w końcu to coś nauczy...

Mijają godziny, mijają dni,
chyba zwariuję - wciąż komp mi się śni,
Dzwonię na pały – dłużej nie mogę!
a glina na to: "Nic tu nie zrobię...
Tutaj jest Polska, tu cuda się dzieją,
kompa pan oddał przebranym złodziejom
"

chyrek
25-05-2005, 12:18
Kiedy przyjdą przeszukać dom...


Great ! ... but no comments

woyd
05-07-2005, 20:01
Vitez - wierszyk czadowy :D

To jak to jest z tym Neat Image ?? Gdzieś w necie czytałem, że do użytku domowego jest darmowy. Ale zajrzałem na www.neatimage.com i tam za wersję Home każą płacić ok. 30$.

Czy była jakaś wcześniejsza wersja która była darmowa ???

Vitez
05-07-2005, 21:56
To jak to jest z tym Neat Image ?? Gdzieś w necie czytałem, że do użytku domowego jest darmowy. Ale zajrzałem na www.neatimage.com i tam za wersję Home każą płacić ok. 30$.

Czy była jakaś wcześniejsza wersja która była darmowa ???

Home Edition Demo jest za darmo ale ma ograniczenia:
- brak batch processing (tryb masowy)
- brak zapisu w TIFF
- brak kontroli nad stopniem jakosci zapisu JPG (bodajze default 90% jakosci i tyle)

Home Edition za 30$ ma ograniczenia:
- batch processing max do 50 jobs (czyli np 50 plikow)
- zapis w TIFF lub dowolnej jakosci JPG ale tylko 8bit
- nie jest wersja pluginowa do PS