Zobacz pełną wersję : ocena panoramy
Piotrekp
09-12-2007, 00:43
Jestem tutaj nowy, wiec po pierwsze Witam wszystkich :).
A teraz prosba. Ostatnio robilem zdjecia panoramy Rotterdamu.
Udalo mi sie zrobic kilka. Wybralem dwa, ktore moim zdaniem sa najlepsze.
Zdjecia byly robionie canonem eos 350d.
Pierwsze bylo zrobione w polautomatycznym trybie krajobrazowym.
ISO 400 czas 1.3 sek. przyslona 5.6.
http://fotokonto.pl/showimage.php?id=21716&size=640
Drugie w trybie Av.
ISO 100 czas 5 sek. przyslona 7.1
http://fotokonto.pl/showimage.php?id=21715&size=640
p.s. Prosze skopiowac linki do przegladarki jakby nie chcialy sie same otworzyc :).
W obu przypadkach balans bieli byl automatyczny. Probowalem z innymi ustawieniami, ale efekt byl mizerny.
Jakbyscie mogli ocenic te dwie fotki i doradzic mi co zle zrobilem. Jak je mozna poprawic. Moim zdaniem pierwsza jest ciekawsza. Wyczytalem tutaj na forum ze najlepiej jak ISO jest najmniejsze, ale przy 100 mam wrazenie jakby bylo za ciemne ( nie widac wody). Co do ziarnistosci przy 400 podobno sa programy ktore moga sobie z tym poradzic.
Dopiero od niedawna zaczalem sie powaznie interesowac fotografia, wiec mile widziane wszystkie negatywne opinie.
Pozdrawiam
Piotrek
Nie chodzą mi te linki nawet po skopiowaniu.
Piotrekp
09-12-2007, 09:41
juz powinno wszystko dzialac, Sorki za klopoty
pozdrawiam :)
ja nie jestem jakims specjalista bo tez zaczynam ale sprobuje pomoc moge sie mylic po:
I. to statyw bo 1 leci w prawo a 2 w lewo
II. na pierwszym za duzo dolu i w obydwuch za duzo nieba
III. w 1 po lewej stronie drazni mnie niebieskie swiatlo
IV. kompresja troche wali
V. nie zalamuj sie foc i ogladaj fotki na forach
pozdrawiam :-P
ps. nie jest az tak zle
januszP.
09-12-2007, 10:23
Moim zdaniem przyjąłeś zły format jak na panoramę. Panoramy nie powinno się pokazywać w tym formacie. Po sklejeniu tnij górę i dół i już masz 2 uwagi kolegów mniej. Ponadto poszczególne klatki muszą mieć te same parametry nastaw. A to może zagwarantować tryb M. O krzywym horyzoncie nie piszę bo widać. No i podstawa do panoram to statyw z głowicą dającą sie zablokować w poziomie ale z możliwością obrotu. No i ćwiczmy dalej. Człowiek uczy sie do końca życia! tak trzymać!
Zacznijmy od tego, ze to nie sa panoramy tylko pojedyncze zdjecia (:
Na razie sprobuj wykonac kilka ujec w dzien, sklej je uzywajac np. canonowego PhotoStitch a po tem bierz sie za panoramy nocne. Nocne sa niestety o wiele trudniejsze i na pewno dobrze ich nie wykonasz majac chociaz jeden parametr ustawiany przez aparat.
Piotrekp
09-12-2007, 23:31
dzieki za rady :).
Racja fotki sa troche krzywe, ale nie jest latwo po ciemku ustawic poziomu :)
Moze zle sie wyrazilem z ta panorama. To racja zdjecie jednorazowe. O typowej panoramie pomysle jak znajde dobre ustawienia aparatu.
Co myslicie o ustawieniach, ktore zalozylem. Sa poprawne czy powinienem cos zmienic np. balans bieli ?
pozdrawiam
dzieki za rady :).
Racja fotki sa troche krzywe, ale nie jest latwo po ciemku ustawic poziomu :)
Moze zle sie wyrazilem z ta panorama. To racja zdjecie jednorazowe. O typowej panoramie pomysle jak znajde dobre ustawienia aparatu.
Co myslicie o ustawieniach, ktore zalozylem. Sa poprawne czy powinienem cos zmienic np. balans bieli ?
Powinieneś poczytać nieco o fotografowaniu.
Piotrekp
10-12-2007, 08:56
Powinieneś poczytać nieco o fotografowaniu.
Masz racje z tym czytaniem. Na pewno skorzystam z Twojej rady :).
Ale rowniez jestem ciekaw opinii forumowiczow. Macie na pewno duze doswiadczenie, wiec licze na wasze rady :)
pozdrawiam
Moje uwagi:
panorama 1
1. krzywy horyzont / robione pod kątem innym od prostego w stosunku do linii nabrzeża - wpływa to niekorzystnie na odbiór perspektywy (wydaje się krzywe)
2. nieciekawy kadr - za dużo góry, za mało dołu + złe proporcje obrazu (tu pasowałoby np. 2,2:1)
3. niedoświetlone - drugie zdjęcie jest dużo lepiej naświetlone
panorama 2
1. krzywy horyzont
2. kadr, proporcje obrazu
To nie są panoramy w sensie technicznym, bo takie robi się z >1 zdjęć.
Witam... to moja pierwsza panoramka... w prawdziwym słowa znaczeniu z 2 fotek sklejona...
http://plfoto.com/1418249/zdjecie.html
Jakościowo średnia bym rzekł bo jakies duże szumy mi się zrobiły pomimo ISO 100 no i może trochę się jakość dodatkowo pogorszyła poprzez sklejanie programem bo on obraca zazwyczaj troche zdjecia, żeby je do siebie dopasowac i wtedy traci się również jakość... rozmiary obrazka to 850 x ... bo szerszego na plfoto wstawic nie można ale da się zobaczyć jeśli można to również proszę o komentarz :)
michalab
14-12-2007, 12:24
ja nie jestem jakims specjalista bo tez zaczynam ale sprobuje pomoc moge sie mylic po:
I. to statyw bo 1 leci w prawo a 2 w lewo
II. na pierwszym za duzo dolu i w obydwuch za duzo nieba
III. w 1 po lewej stronie drazni mnie niebieskie swiatlo
IV. kompresja troche wali
V. nie zalamuj sie foc i ogladaj fotki na forach
pozdrawiam :-P
ps. nie jest az tak zle
Zgadzam się, z tym że ten lekki przechyl w lewo na drugim to może być kwestia perspektywy, a nie przechyłu aparatu, przecież na zdjęciu nie widać horyzontu, a tylko linię brzegu, która nie musi być przecież prostopadła do osi obiektywu. Poza tym przy takim kadrze można wyprostować zdjęcia na komputerze, co tutaj bym doradził razem z obcięciem z góry i dołu.
Zacznijmy od tego, ze to nie sa panoramy tylko pojedyncze zdjecia (:
Nie szkodzi, że jedno zdjęcie, to są panoramy w klasycznym znaczeniu tego słowa.
jsemeniuk
24-12-2007, 02:59
Po pierwsze, jak już poprzednicy zaobserwowali to nie są panoramy a jedynie pojedyncze zdjęcia. Owszem - jeśli byś chciał mógłbyś im nadać bardziej przyjazny panoramom format (preferuję 18:8 :) ). Przy okazji croppowania załatwiłbyś od razu sprawę krzywego horyzontu.
Druga sprawa - paskudne abberacje rzucają się w oczy, nie sprawdzałem exifa jednak myślę że wyższa przysłona załatwiłaby sprawę (jeśli KIT to polecam w okolicach F8).
No i trzecie - ja mam zboczenie co do ostrości :-) MYDŁO!
Postaraj się jeszcze raz ustrzelić ten widoczek stosując się do moich skromnych rad - okolica ładna - jest szansa na całkiem miłe zdjęcie!