PDA

Zobacz pełną wersję : albumy/magazyny z fotografiami

cabeza
05-12-2007, 16:48
witam
ciekawi mnie gdzie (czy?) mozna nabyc albumy (ewentualnie czasopisma) z interesujacymi fotografiami. chodzi mi oczywiscie o wydania papierowe, ze zdjeciami w 'ogladalnym' formacie (ok. a4). tematyka? - fotografia wojenna (rewolucje, niepokoje spoleczne etc. spotykana na world press photo) oraz taka ogolna, spotykana np. w magazynach typu 'life' (pytanie poboczne: gdzie nabyc konkretnie ten niewydawany juz tytul?). dodam jeszcze ze interesuja mnie zarowno slynne zdjecia zakorzenione juz w popkulturze (protesty na tiananmen, czarne pantery na igrzyskach w seulu, etc.), jak tez cos w rodzaju monografii wybitnych (rowniez kontrowersyjnych, jak np. tina modotti) tworcow fotografii.

dotychczas potrafilem znalezc tylko jeden album na allegro: http://www.allegro.pl/item276353901_world_press_photo_this_critical_mirr or.html
kiedys, rowniez na allegro widzialem pojedyncze numery life'a.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dodam jeszcze, ze ewentualnie przydadza rowniez mi sie adresy stron internetowych, z ktorych pobrac mozna interesujace mnie fotografie w miare dobrej jakosci i sobie zwyczajnie wydrukowac.

Don_Pedro_123
05-12-2007, 19:24
witam
dodam jeszcze, ze ewentualnie przydadza rowniez mi sie adresy stron internetowych, z ktorych pobrac mozna interesujace mnie fotografie w miare dobrej jakosci i sobie zwyczajnie wydrukowac.

Wybacz, ale to trochę nieuczciwe podejście: chcesz mieć fajną fotkę za free? A gdzie wynagrodzenie dla autora? Właśnie m.in. z powodu takich chętnych jak Ty nie umieszcza się w sieci zdjęć dużej rozdzielczości. Wystarczy, że gazety kiepsko płacą - nie trzeba jeszcze dawać im gratisów w postaci fotek wysokiej jakości w necie.
Chcesz super zdjęcie? Odwiedź strony REPORTERA, KAPiF-u, Reuters'a lub innych agencji i... kup fotkę.

adamek
06-12-2007, 11:54
Nie wiem, gdzie mieszkasz.
W Poznaniu - Bookarest. Chyba najlepsza księgarnia pod tym kątem w mieście.

W internecie - księgarnia F5.

Historyczne fotografie najczęściej są w książkach o historii - np getty wydaje taką serię (10 złotych w poznańskim arsenale - w taniej książce) fotografie 80`s, 90`s 70`s itp.

cabeza
06-12-2007, 18:38
@Don_Pedro_123
dlatego napisalem ze "ewentualnie". zreszta wiele z interesujacych mnie fotek jest juz raczej dobrem publicznym, nieobciazonym prawem autorskim, ponadto pamietajmy o 'wolnej kulturze' - ale to tylko przy okazji...
dzieki za sugestie o agencjach. wlasnie o cos takiego mi chodzilo. jeszcze tylko jedna prosba: moglbys podac link do strony reportera? bo domyslam sie ze nie chodzi o firme odziezowa ;) a ciezko inna znalezc.

@adamek
mieszkam w malej wiosce, ale w dobie internetu to chyba malo istotne... w kazdym badz razie dzieki za ksiegarnie f5 - teraz mniej wiecej wiem za czym mam sie rozgladac. przede wszystkim jednak dziekuje za info o albumach getty - wydaja mi sie idealna odpowiedzia na moje poszukiwania. pare znalazlem tutaj: http://www.gandalf.com.pl/w/konemann/ jednak za cene niemalze dwukrotnie wieksza (wciaz jednak mala :)). ale sprobuje jeszcze poszperac.

Don_Pedro_123
06-12-2007, 18:45
dzieki za sugestie o agencjach. wlasnie o cos takiego mi chodzilo. jeszcze tylko jedna prosba: moglbys podac link do strony reportera? bo domyslam sie ze nie chodzi o firme odziezowa ;) a ciezko inna znalezc.

Proszę bardzo: A.F. REPORTER (http://www.reporterpoland.pl). Przegląd archiwum jest dla zalogowanych użytkowników, więc sugerowałbym zadzwonić i zapytać. Duży wybór będzie na pewno na: REUTERS (http://www.reuters.pl)
Pozdrawiam

adamek
06-12-2007, 19:38
tak, tak to te.
Tylko mówię z góry - formatu A4 to one zdecydowanie nie mają. ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a agencja gazeta ma w swoich zbiorach fotografie AP.
east news - getty images.
FPM tez ma getty

fyrste
06-12-2007, 22:08
seria Getty... jest super, mam wszystkie części i co jakiś czas lubię sobie to przeglądać :) No i nie od razu trzeba kupować wszystkie części :)
Z fajnych rzeczy to poszukaj sobie jeszcze na Allegro magazynu Pozytyw (czasami jaki Foto pozytyw lub Fotopozytyw) - za niewielkie pieniążki ma się ciekawy (mniej lub bardziej w zależności od numeru), dobrze wydany magazyn. Niestety już nie istnieje ;(

cabeza
18-12-2007, 01:37
dzieki za wszystkie odpowiedzi - okazaly sie naprawde przydatne. a ten 'pozytyw' (nigdy wczesniej nie slyszalem) - fajna rzecz :)