PDA

Zobacz pełną wersję : GRIP - czy warto przepłacać??

Strony : 1 [2] 3

Vegoto
05-10-2010, 11:05
Z tymi gripami od "chińczyków" to różnie jest, zależy na jakiego się trafi.
A ja zmieniłem zdanie i chyba zaryzykuję kupno tego gripa dla wygody... :)

Handelson
05-10-2010, 11:55
A ja zmieniłem zdanie i chyba zaryzykuję kupno tego gripa dla wygody... :)

Twoja decyzja... :)

namoamo
05-10-2010, 12:42
A czy na forum zdarzyły się takie przypadki, aby komuś grip zniszczyl aparat? W googlach nie znalazłem ani jednego takiego przypadku.. a podejrzewam że w PL zdecydowana większość gripów do serii xxxD to zamienniki, więc zniszczeń powinno być wiele..

Vegoto
05-10-2010, 20:05
Hmm... też fakt nie doczytałem się, aby komuś zepsuł body.
Piszą tylko, że albo jakieś przyciski przestają chodzić w gripie, albo się po prostu rozpada ;)
Ale to zależy chyba jak się trafi ;).

Handelson
05-10-2010, 20:11
Gdzieś było o tym, że grip wywołał zwarcie w body, było też o tym jak zwarcia pożerały energię z baterii. Nie mogę teraz tego znaleźć. Jeśli ktoś ma pod ręką linki niech podrzuci.

milus
05-10-2010, 22:02
Ja mam takie doświadczenia z gripami... miałem i nawet jeszcze mam grip do 400D firmy delta... apart zrobił ponad 60 tyś zdjęć i grip działa i wygląda jak nowy, nic nie trzeszczy nie lata i nie rozkręca się.
Posiadam też gripy do 5D, jeden oryginał - nie miałem z nim żadnych problemów a drugi zamiennik phottix. Ten zamiennik to starcza tylko na rok, masakra, przestają działać kółeczka, aparat wariuje...po roku jeszcze na gwarancji został wymieniony na nowy....ale ten nowy nawet roku nie wytrzymał....guma się odkleja, kółka chodzą jak chcą, rozładowuje samoistnie baterię jak pozostawi się je w aparacie ( tak było od nowości ). Teraz kupuje tylko oryginały... przynajmniej do 5D :-D

HuleLam
05-10-2010, 22:19
Gdzieś było o tym, że grip wywołał zwarcie w body, było też o tym jak zwarcia pożerały energię z baterii. Nie mogę teraz tego znaleźć. Jeśli ktoś ma pod ręką linki niech podrzuci.

Gdzieś było == plotka == małą wartość informacyjna (czego nie zmieniłby link, którego nie możesz znaleźć - ja też to czytałem pewnie, tylko zaklasyfikowałem do informacji kategorii kumpel kumpla) :)
zdRAWki

Handelson
05-10-2010, 22:22
Gdzieś było == plotka == małą wartość informacyjna (czego nie zmieniłby link, którego nie możesz znaleźć - ja też to czytałem pewnie, tylko zaklasyfikowałem do informacji kategorii kumpel kumpla) :)
zdRAWki

Nie oceniaj innych swoją miarą.
Nie rozsiewam plotek.
Było na 100% na forum.

HuleLam
05-10-2010, 22:36
Nie oceniaj innych swoją miarą.
Nie rozsiewam plotek.
Było na 100% na forum.

Rozczulające
zdRAWki

Handelson
06-10-2010, 00:13
Rozczulające
zdRAWki

A to z kolei strasznie dorosłe i błyskotliwe.
EOT.

siudym
06-10-2010, 00:27
A czy na forum zdarzyły się takie przypadki, aby komuś grip zniszczyl aparat? W googlach nie znalazłem ani jednego takiego przypadku.. a podejrzewam że w PL zdecydowana większość gripów do serii xxxD to zamienniki, więc zniszczeń powinno być wiele..

hehe ale kombinujecie :) Jak kupisz samochod to bedziesz szukal w gogle, ktorym modelem mniej ludzi sie zabiło? :mrgreen:

Kup i uzywaj. Nawet jak padlo wiecej zamiennikow w PL, to dlatego ze ich wiecej sie sprzedalo pewnie 10x ;)

Mam Phottixa w 20D juz kupe czasu, dziala idealnie. Dziala i latem w goraca jak i zima w mocne mrozy. Jedyne co czytalem o nich w necie zlego (ogolnie o ZAMM) to, ze potrafia blokowac klawisze body. I tu sie zgadzam bo i phottix w 20D jak i moja ALFA w 5D2 potrafi przyblokowac np, gorne pokretło. Wtedy on/off/on gripa i smiga dalej. Ale to 1/100 uzywan bywa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Phott/Alpha wykonanie ok - jak nie razi kogos brak LOGO CANON to tylko brac i uzywac.

flankerp
21-10-2010, 18:29
Ja mam taki:
http://allegro.pl/do-450d-500d-1000d-jenis-pro-z-lcd-bg-e5-f-vat-i1278162695.html

Kupilem go za wzgledu na mozliwosc ustawienia bardzo dlugich czasow otwarcia (wyswietlacz LCD) oraz dowolnie ustawic czas wyzwolenia migawki.
Przydaje sie to w zdjeciach nocnych. Ustawiasz na kilkanascie dziesiat minut, lufe w gwiazdy i idziesz wypic gorace kakao.
Rewelacja.
Ponadto grip ma pozlacane zlacza i jest dosc solidnie wykonany, nic nie trzeszczy stuka. No i jeszcze mozliwosc wyzwolenia z Pilota bez koniecznosci ustawiania w aparacie. To wszystko zadecydowalo nad tym wyborem. Poprostu ma cos wiecej niz oryginal ;)

Handelson
21-10-2010, 18:32
Chyba warto wstawić:
http://canon-board.info/showthread.php?t=69871

dinderi
21-10-2010, 19:29
Ja mam taki:
http://allegro.pl/do-450d-500d-1000d-jenis-pro-z-lcd-bg-e5-f-vat-i1278162695.htmlO! Gandini!

-_Draco_-
22-10-2010, 18:54
Kupiłem sobie już kilka miesięcy temu zamiennik firmy Alpha i nie narzekam :) Czasami tylko rolka nie przeskakuje dokładnie o punkt i wtedy nie działa druga rolka ( ta przy body), ale wtedy tylko muśnięcie palcem pokrętła na gripie i bangla ;) Nie żałuje zakupu ;)

Handelson
22-10-2010, 21:08
Kupiłem sobie już kilka miesięcy temu zamiennik firmy Alpha i nie narzekam :) Czasami tylko rolka nie przeskakuje dokładnie o punkt i wtedy nie działa druga rolka ( ta przy body), ale wtedy tylko muśnięcie palcem pokrętła na gripie i bangla ;) Nie żałuje zakupu ;)

Gratuluję takiego sprawnego gripa ;)
Wolę takie, które "banglają" bez muskania.

Thorunium
13-12-2010, 22:59
Też mam taki, sprawdza się bardzo dobrze. Na forum znalazłem opinie że wyświetlacz negatywnie wpływa na zużycie baterii, czego osobiście nie mogę potwierdzić, w moim jest wszystko o.k.

Ja mam taki:
http://allegro.pl/do-450d-500d-1000d-jenis-pro-z-lcd-bg-e5-f-vat-i1278162695.html

Kupilem go za wzgledu na mozliwosc ustawienia bardzo dlugich czasow otwarcia (wyswietlacz LCD) oraz dowolnie ustawic czas wyzwolenia migawki.
Przydaje sie to w zdjeciach nocnych. Ustawiasz na kilkanascie dziesiat minut, lufe w gwiazdy i idziesz wypic gorace kakao.
Rewelacja.
Ponadto grip ma pozlacane zlacza i jest dosc solidnie wykonany, nic nie trzeszczy stuka. No i jeszcze mozliwosc wyzwolenia z Pilota bez koniecznosci ustawiania w aparacie. To wszystko zadecydowalo nad tym wyborem. Poprostu ma cos wiecej niz oryginal ;)

flankerp
13-12-2010, 23:28
Bzdury pisza na forum :)
Grip ma osobna baterie do zegarka/wyświetlacza. Tylko podświetlenie czerpie baterie aparatu i to nie jakoś mega mocno. Bardziej źre baterie wyświetlacz na górze w 40D czy 50D (sprawdzone z kolegi aparatem) :P
;)

lozik
21-12-2010, 04:31
Swego czasu używałem grip firmy Delta bodajże przy 1000d. Zapłaciłem za niego może 150zł i działał i dalej działa u teraźniejszego własciciela aparatu bardzo dobrze. Nic nie trzeszczy ani nie pęka, a wygoda dużo większa. To co skłoniło mnie do niego w porównaniu z oryginalnym Canona to na pewno cena oraz to że Delta miał skóropodobną, chropowatą wyściółkę pod palcami a Canon miał coś podobnego tyle że gładkiego więc bałem się, że przy lekko spoconej ręce się wyślizgnie ;) ogólnie polecam tego gripa do serii XXXD i 1000D

marekbodzioch
23-12-2010, 00:14
jask miałem 50d to miałem oryginał
teraz mam 5dII i mam podróbkę

Nie widze róznicy w jakości
nie ma tylko napisu CANON

kosztował 30% czyli o 700 zł taniej

Handelson
23-12-2010, 00:20
jask miałem 50d to miałem oryginał
teraz mam 5dII i mam podróbkę

Nie widze róznicy w jakości
nie ma tylko napisu CANON

kosztował 30% czyli o 700 zł taniej

W takiej sytuacji nie warto przepłacać ;)
Ale są tacy co widzą różnicę :)

Slay33
23-12-2010, 00:35
Ja kupiłem 2 m-ce temu grip Alpha do 40D.
Grip jak we wcześniejszych postach napisano jest bardzo dobrze wykonany i spasowany.
Niestety grip "żre" baterie.
Po pełnym naładowaniu aku i włożeniu go do gripa, po 2-3 tyg nieużywania sprzętu, body wskazuje 1 kreskę na ikonce baterii.

marito
23-12-2010, 00:36
Swego czasu używałem grip firmy Delta bodajże przy 1000d. Zapłaciłem za niego może 150zł i działał i dalej działa u teraźniejszego własciciela aparatu bardzo dobrze. Nic nie trzeszczy ani nie pęka, a wygoda dużo większa.

Także posiadałem Deltę ale z 350D a odczucia miałem te same co kolega. Brak jakichkolwiek problemów.

_igi
28-12-2010, 20:46
Gratuluję takiego sprawnego gripa ;)
Wolę takie, które "banglają" bez muskania.

Tyle że wiesz, przy 5DII grip za kafla da się w miarę spokojnie przeżyć, bo samo body kosztuje 8 kafli. Kupiłem oryginalny bez wahania. W przypadku 500D, płacenie 500 zł mi się nie uśmiecha, bo sama pucha kosztuje koło dwójki.

Handelson
28-12-2010, 20:59
Jednemu się uśmiecha innym nie. Każdemu wg. potrzeb jak mówią :-D
Do 400D, 40D, 50D, 5d2 zawsze kupowałem oryginalne gripy i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Nie rozumiem tylko jak można zachwalać towar, który działa (bangla) tak jak wiele postów wyżej - dla mnie to niedopuszczalne i już.

gadget_zary
28-12-2010, 21:17
Miałem Phottixa - wytrzymał pół roku.
Na święta dostałem grip MK Alpha - na 1 rzut oka jak dla mnie wykonany nawet lepiej niż Phottix. Zobaczymy ile wytrzyma.
Jeżeli i ten padnie szybciej niż bym się spodziewał kolejny będzie Canon BG-E2N.

Roy P
29-12-2010, 00:22
Tyle że wiesz, przy 5DII grip za kafla da się w miarę spokojnie przeżyć, bo samo body kosztuje 8 kafli. Kupiłem oryginalny bez wahania. W przypadku 500D, płacenie 500 zł mi się nie uśmiecha, bo sama pucha kosztuje koło dwójki.
Kupiłem około 2 m-ce temu Alphę do 5mkII i jestem zadowolony - nic się na razie nie dzieje
Za różnicę w cenie to można sporo kupić np. Zenitar 16mm lub drugą lampę zewnętrzną szczególnie że gripy Canona to tragedia w porównaniu do Sony i szlag mnie trafia na myśl ile liczą sobie za taki klocek.:evil:
Jak się popsuje to i tak mogę sobie kupić za te pieniądze jeszcze trzy kolejne :-D

gadget_zary
29-12-2010, 09:34
Kupiłem około 2 m-ce temu Alphę do 5mkII i jestem zadowolony - nic się na razie nie dzieje
Za różnicę w cenie to można sporo kupić np. Zenitar 16mm lub drugą lampę zewnętrzną szczególnie że gripy Canona to tragedia w porównaniu do Sony i szlag mnie trafia na myśl ile liczą sobie za taki klocek.:evil:
Jak się popsuje to i tak mogę sobie kupić za te pieniądze jeszcze trzy kolejne :-D

Pytanie tylko kiedy się popsuje. Mój padł w najgorszym momencie bo podczas zlecenia na ślubie...
Przy puszce za grubą kasę jak dla mnie nie warto oszczędzać na gripie (jeżeli naprawdę uważa się go za niezbędny element). Sam chwaliłem zamienniki ale jakoś zdanie zmieniłem. No i bądź co bądź racja - za co oni sobie życzą tyle kasy to sam się zastanawiam ;/

MacGyver
29-12-2010, 10:15
Niestety grip "żre" baterie.

Też się spotkałem z takim problemem. Kolega ma jakiegoś wynalazka doczepionego do trzydziestki i pomijając tandetne wykonanie i dziwny paten z bateriami umieszczonymi na sankach wkładanych z boku grip zwiększa zużycie prądu. Rozkręcałem go, czyściłem wszystkie styki, ale to nie pomogło.

ozzman1
29-12-2010, 10:36
Ja mialem od poczatku zamienniki. Do 400D skusilem sie na produkt firmy Ownuser(zakup przez neta) i byla to totalna porazka. Trzeszczy, zle spasowany, sliski, wycierajacy sie gumoplastik.

50D kupilem od razu z gripem (uzywany, rowniez zamiennik, ale za Chiny nie moge sobie firmy przypomniec, a nie mam go przy sobie. Ta polska firma. Delta chyba?). Tym razem jestem bardzo zadowolony.

Moja rada - lepiej kupic zamiennik i pozostala kase zainwestowac w jakies dodatki, a moze nawet na 50 1.8 by starczylo. Wazne zeby wiedziec co sie kupuje. Albo wczesniej pomacac, albo wziac jakis sprawdzony przez innych zamiennik.

niechcemisie
30-12-2010, 15:31
Miał ktoś w dłoniach ten wynalazek za 105zł Jenisa z wyświetlaczem?:)
http://allegro.pl/grip-jenis-wersja-pro-canon-450d-500d-1000d-bg-e5-i1388091140.html

Bialy_92
30-12-2010, 18:08
Jedni mówią szkoda przepłacać a drudzy kupić bo oryginalne jest lepsze. A ja jestem zdania, że warto kupić oryginał. Kiedyś będziesz chciał sprzedać zestaw zawsze będzie większa wartość. A zamiennik to zawsze schodzi w dół na cenie.

axk
30-12-2010, 21:48
...wynalazek za 105zł Jenisa z wyświetlaczem?:)

Jeżeli chodzi o gripy z wyświetlaczem to jest o nich dużo negatywnych opinii.

krzysiek1508
03-01-2011, 23:41
sam mam zamiennik do 1000d i juz nigdy wieej ma 3 miesiace a juz sie husta i buja mimo ze jest dokrecony na maxa kosztowal 300 a orginal 500zl powtarzam nigdy juz

bob_
04-01-2011, 08:44
Miałem przez chwilę zamiennik kupiony o towersa, do 50D. Używałem go niedługo bo chyba tylko niespełna 2 miesiące, ale w tym czasie nie mogłem narzekać na stabilność i pewność mocowania. Jakoś wykonania na co najmniej czwórkę! Elektrycznie też pracował poprawnie. Nie pasowała mi tylko praca kółka, chciałem to na własną rękę poprawić i zacząłem w nim dłubać, przy okazji czego mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że i wykonanie, i montaż wewnątrz budziły zaufanie. Reasumując nie miałem żadnych przykrych doświadczeń z tym zamiennikiem.
Ostatecznie jednak poszedł na sprzedaż, dziś mam oryginał i ciężko byłoby obronić tezę, że jest dużo lepszy. Owszem, wykonanie i spasowania troszkę na korzyść oryginału, ale jakichś drastycznych różnic nie zauważyłem. Można jednak domniemywać, że tak na prawdę różnica jest w trwałości i niezawodności pracy przez lata.

mar_ko
04-01-2011, 09:30
Miał ktoś w dłoniach ten wynalazek za 105zł Jenisa z wyświetlaczem?:)
http://allegro.pl/grip-jenis-wersja-pro-canon-450d-500d-1000d-bg-e5-i1388091140.html

Ja mam i powiem tyle, że zawodowca nie usatysfakcjonuje,ale dla takiego amatora jak ja zupełnie wystarcza. Nie używam go za często, choć nieraz bardzo się przydaje. Jak ktoś już napisał - pewnie w oryginalnym spasowanie z body jest lepsze, ale tutaj też nie ma tragedii.

Heilsberg
12-01-2011, 15:48
Ja miałem Jenisa z wyświetlaczem w 400D i złego słowa o nim nie powiem. Nawet upadek na beton kantem z wysokości metra przeżył i tylko malutka ryska na plastiku była, a spodziewałem się, że się rozleci w kawałeczki. Do tej pory używa go osoba, której sprzedałem Jenis wraz z 400D. Też nie narzeka nic nie trzeszczy a spasowanie jest OK. Nie zżera baterii, nie cuduje z poziomem baterii. Z perspektywy trzech lat od zakupu to działa i wygląda jak nowy.

obcy21
12-01-2011, 16:49
w moim 350d jest zamiennik gripa i powiem szczerzę że na uchwyt nie narzekam, ale pokrętło od ustawiania parametrów lubi się zaciąć "informatycznie" i podwyższać wartość bądź zniżać ją niezależnie w którą stronę kręcimy. pomaga tylko reset gripa i wszystko jest ok. - jak na razie nie przeszkadza ale mogło by być lepiej...

4kwiatek
12-01-2011, 17:08
Hi...

w moim 350d jest zamiennik gripa i powiem szczerzę że na uchwyt nie narzekam, ale pokrętło od ustawiania parametrów lubi się zaciąć "informatycznie" i podwyższać wartość bądź zniżać ją niezależnie w którą stronę kręcimy. pomaga tylko reset gripa i wszystko jest ok. - jak na razie nie przeszkadza ale mogło by być lepiej...

Nie zwalaj na gripa. Ostatnio tak mi zrobiło kółko na body, co ciekawe - kółko na gripie akurat działało w obie strony. W moim przypadku nawet wyjęcie baterii nie pomagało. Pomogło dopiero odpięcie szkła na kilkanaście sekund. Grip mam oryginalny.

Pozdrawiam..

GoomeX
12-01-2011, 18:50
Podpisuje się pod bob_
Wszystko co napisałeś, to szczera prawda. Miałem i mam zamiennik gripa, też od Towersa, też do serii XXD i też firmy Alpha. Używam rok. Nie mogę złego słowa o nim napisać. Mało tego, cieszę się, że nie kupiłem oryginału, bo ja zaryzykuję stwierdzenie, że kupując oryginał, przepłaciłbym onegdaj o 500 PLN ! Dodam również, że raczej jestem z typu tych ludzi, którzy wolą używać jedną parę markowych butów przez 2 lata, niż co 3 miesiące zmieniać paputy kupując podróbki na targowisku. W tym jednak przypadku /z gripem/ kupowanie zamienników - tylko ALPHA - mz ma bardzo dużo sensu i każdemu kto się waha, a sprzętu potrzebuje, bardzo polecam!

PNC
17-01-2011, 23:47
miałem zamiennik gripa do D300 i D700, czyli MB-D10 firmy Delta i nie polecam nikomu.
Zbliżony wyglądem do oryginału, funkcje te same co oryginał.

Ale po jakimś czasie widzę że coś nie styka.
Okazało się że jeden z pinów się po prostu gdzieś tam wygiął, trochę byłem w szoku jak to rozkręciłem (nie miałem pojecia jak to mogło sie w ogóle stać).
Włożyłem sprężynkę od zwykłej zapalniczki (tej która wypiera kamień w zapalcznice) i zwykły drucik i normalnie śmigał.
No, ale trzeba było ingerencji białego człowieka, bo koreańczyk który go składał, sobie nie poradził ;-) (bez rasizmu!)

diplo
20-01-2011, 12:01
Ani do 350 ani do 40 nie miałem gripa, ale do 5Dmk2 zakupilem - podróbkę Alhpa od Towersa. Odczucia jak najbardziej pozytywne i cena praktycznie 1/4 oryginalu. Jeszcze tylko muszę się z niego nauczyć korzystać a nie obracać łapy jak śmigiełko :)

Adamszum
22-01-2011, 14:21
Od kiedy pstrykam jedynkami nie mam tego problemu ale kiedyś miałem zamiennik gripa do 20D i nie byłem zadowolony. Nie pamiętam już jaka to była firma ale po 3 miesiącach kółko nastaw zaczęło strasznie ciężko chodzić a po kolejnych 3 całkiem przestało się obracać. Naprawić się tego nie dało. Fakt że grip kosztował 30% ceny oryginału ale i tak musiałem po pół roku kupić oryginał bo nie wyobrażam sobie pstrykania bez gripa ...

violan
22-01-2011, 15:44
Jeden raz mialem gripa razem z Canonem 5D.
Kiedy odczulem wyraźnie wieksza wage zestawu przyszła mi do glowy myśl po co wlasciwie mi ten grip??
Nie potrafilem znaleść żadnej sensownej odpowiedzi..No chyba tylko tą,że całość- aparat +grip zewnetrznie wyglada jak profesjonalna "jedynka".Szybko sprzedalem ten niepotrzebny wg gadżet .Nosze w kieszeniu druga baterie a czas jej wymiany w aparacie jest znikomo dłuższy niz przelaczenie na druga baterie w gripie..
Napewno tez aparat jest bardziej ergonomiczny w użytkowaniu niz z dopietym do niego gripem..

gadget_zary
22-01-2011, 15:49
Violan wydawało mi się że w gripie obie baterie rozładowują się w takim samym stopniu jednocześnie. Co do ergonomii to osobiście twierdzę że to właśnie z gripem jest lepsza. Jak nie miałem przez jakiś czas gripa to owszem przyzwyczaiłem się ale jak dla mnie z gripem jest poprostu wygodniej, a to że zestaw waży więcej to już inna sprawa, mi to osobiście aż tak nie przeszkadza nawet przy długich wypadach na zdjęcia.

violan
22-01-2011, 16:02
W gripie jaki ja uzywalem aparat korzystał tylko z jednej baterii ,po jej wyczerpaniu przelącznikiem zalaczało sie druga baterią.Co do ergonomii..No coz..ja mam swoje zdanie.Cżesto stosuje długie tele i waga calego zestawu ma dla mnie podst.znaczenie..Nawet paska od aparatu nigdy nie zalozylem!

gadget_zary
22-01-2011, 16:13
A co miałeś za grip jeśli można wiedzieć ? U mnie w mk alpha obie baterie idą równo. Każdy sam wie co mu najlepiej odpowiada :)

Michał Świerkot
22-01-2011, 16:30
Ja w swoim 50d mam oryginał, i cenię sobie w nim przede wszystkim niezawodność i wykonanie. Do 5d MkII też mam zamiar kupić i na pewno oryginał.

Polemizowałbym. Dla mnie nie-jedynka z gripem nie wygląda wcale jak jedynka, tylko jak nie-jedynka z przypiętym "czymś". Pod względem estetyki grip wygląda paskudnie.

No jeśli dla kogoś jedyną dostrzegalną różnicą jest waga, to raczej grip nie jest dla niego.

Ale jeśli ktoś jest przyzwyczajony np. do komfortu pracy z jedynką, to przy pionowym kadrowaniu doceni zalety gripa... bo nagle się okaże, że wcale nie trzeba niewygodnie zadzierać łokieć do góry, żeby pionowe kadry robić.
Dobrze prawisz, w pionowych kadrach z 70-200 grip bardzo jest pomocny, z resztą z każdym szkiełkiem przy pionach.

Adamszum
22-01-2011, 18:16
[QUOTE=calamus;923661]Polemizowałbym. Dla mnie nie-jedynka z gripem nie wygląda wcale jak jedynka, tylko jak nie-jedynka z przypiętym "czymś". Pod względem estetyki grip wygląda paskudnie.
QUOTE]

Może i wygląda paskudnie ale jeśli chodzi o ergonomię to jest moim zdaniem lepszy niż w jedynkach, bo one mają dość "płytki uchwyt do pionu a gripu zazwyczaj mają głęboki

foggy_lad
23-01-2011, 17:21
a ja mam phottixa do 40d i ...leży w szufladzie, jak dla mnie totalnie zbędny gadżet. Owszem, do kadrów pionowych może i by się przydał ale to też kwestia przyzwyczajenia. Z gripem aparat jest dla mnie tak nieporęczny, że tam a nie gdzie indziej to ustrojstwo skończyło :-D

Kolekcjoner
23-01-2011, 17:27
Może i wygląda paskudnie ale jeśli chodzi o ergonomię to jest moim zdaniem lepszy niż w jedynkach, bo one mają dość "płytki uchwyt do pionu a gripu zazwyczaj mają głęboki

Hmm.. jak zwykle kwestia ergonomii jest dość dyskusyjna. Dla mnie uchwyt w jedynce jest dużo wygodniejszy niż grip przy 40-tce.

BTW: weź do ręki D3 tam to jest dopiero masakra - nie wiem dla kogo to było projektowane :rolleyes:.

BTW2: dla mnie wzorem to jest grip do Pentaxa K10 - świetne rozwiązanie.

Michał Świerkot
26-01-2011, 01:02
a ja mam phottixa do 40d i ...leży w szufladzie, jak dla mnie totalnie zbędny gadżet. Owszem, do kadrów pionowych może i by się przydał ale to też kwestia przyzwyczajenia. Z gripem aparat jest dla mnie tak nieporęczny, że tam a nie gdzie indziej to ustrojstwo skończyło :-D
Życzę sukcesów z 70-200 2.8 , bez gripa rączka lata jak u alkoholika ;)

foggy_lad
26-01-2011, 02:04
hehe, spoko, ten problem wystepuje do pierwszej 50-ki, potem juz pelna koncentracja ;)

Bangi
01-02-2011, 08:40
Ja właśnie nabyłem nieorginalny grip do 550 Alpha Digital (Meike) i jestem w pełni zadowolony. W przyapdku gripa uważam, że nie warto przepłacać.... :)
A tak na marginesie to po podpięciu byłem w dużym szkoku, nareszcie wygodnie się trzyma ten aparat i nie ucika mi mały palec :) Jak ktoś się zastanwia to niech kupuje naprawdę jest bardzo duża różnica w trzymaniu, zdecydowanie.

oswald
01-02-2011, 14:33
U mnie grip też ostatnio leżakuje. Podpinam go tylko wtedy gdy zakładam tele albo lampę, czyli stosunkowo rzadko. Najwygodniejsze dla mnie rozwiązanie to samo body + stałka.

kołaj
10-02-2011, 02:39
Witam!
Prosiłbym użytkowników o opinię, jak współpracuje Wam grip DELTA BG-E4 z Canonem 5d.
http://allegro.pl/canon-5d-battery-pack-delta-bg-e4-grip-promocja-i1435361107.html

radek-postawa
10-02-2011, 08:36
160zł?
to musi być niezłe ścierwo.
:)

Bolek02
10-02-2011, 08:57
FOTO-TIP raczej byle czego nie sprzedaje. Za tą cenę pewnie odbiega wykonaniem od oryginału i zapewne trwałością, ale coś za coś :) Sprzedawca jest dość solidny ( sam korzystam z zakupów ) więc i gwarancja dość solidna. IMHO zakup ma sens jeśli grip używany sporadycznie.

Lulu1988
12-02-2011, 13:38
Ja kupowałem grip ALPHA do 5DII i narzekać nie mogę. Kosztuje 30% tego co oryginał, a jakość wykonania najgorsza nie jest. Jak się rozleci to kupi się nowy i tyle...

Bolek02
12-02-2011, 14:07
Ja kupowałem grip ALPHA do 5DII i narzekać nie mogę. Kosztuje 30% tego co oryginał, a jakość wykonania najgorsza nie jest. Jak się rozleci to kupi się nowy i tyle...

Jest w tym jakaś logika, nie powiem, ale co zrobić jak się rozsypie w trakcie pstrykania jakiś ważnych ceremonii :(
Nieoryginalnego gripa, to ja bym może nabył, gdybym potrzebował go tak 2-3 razy w roku :)
Miało być "jakichś" ale klawiatura szwankuje :)

Lulu1988
12-02-2011, 14:57
Jest w tym jakaś logika, nie powiem, ale co zrobić jak się rozsypie w trakcie pstrykania jakiś ważnych ceremonii :(

Rozwiązanie jest banalnie proste: należy zabierać ze sobą klapkę od baterii :-D Jak padnie grip to go odczepiasz i robisz bez.

Jeśli ktoś jest nastawiony na całoroczne maltretowanie uchwytu pionowego - btw. co za nazwa :shock: - to kupi oryginał. Chociaż osobiście wolałbym kupić nawet 2 zamienniki - jeden można wozić w samochodzie ;)

Jest jeszcze jeden plus gripa ALPHA - 2 letnia gwarancja.

Heilsberg
18-02-2011, 09:09
Klapkę od baterii to się i tak ze sobą nosi w gripie. Zawsze można grip odpiąć, klapkę przypiąć, baterię przełożyć do body i dzida dalej fotki robić. Operacja nie powinna trwać dłużej jak minutę.

Bolek02
20-02-2011, 16:14
Teraz, kiedy oryginalne gripy potaniały i np nowy BG -E2N można nabyć za ok 300zł kombinacja z zamiennikami wydaje się pozbawiona sensu. Nabyłem właśnie nowiutki oryginał z 2-letnią gwarancją za 306zł :)

Kolekcjoner
20-02-2011, 20:05
Klapkę od baterii to się i tak ze sobą nosi w gripie. Zawsze można grip odpiąć, klapkę przypiąć, baterię przełożyć do body i dzida dalej fotki robić. Operacja nie powinna trwać dłużej jak minutę.

Pod warunkiem że się jej nie zgubi :cool:.

Heilsberg
20-02-2011, 20:38
To już trzeba być wybitnie zdolnym by zgubić klapkę z gripa w czasie jego odpinania. Ona tam dosyć ciasno siedzi i jak się gripa odpina z myślą, że zaraz się zapnie klapkę to by zgubić klapkę to się trzeba mocno postarać. A inaczej zgubić się przecież nie da.

Kolekcjoner
20-02-2011, 21:38
No widzisz, a mnie się to przytrafiło ale dzięki za komplement :D.

jacek_73
20-02-2011, 22:10
...
Miało być "jakichś" ale klawiatura szwankuje :)

Tak to jest jak się byle klawiatury używa ;) Co do gripów to najczęściej używanym argumentem przeciw jest, że złośliwie odmówi współpracy podczas superważnych zdjęć - jest to oczywista demagogia, bo oryginał może odmówić w tym samym momencie. Gripy - te najbardziej popularne czyli Alfy - kuszą niższą ceną i na pewno warto się nad nimi zastanowić. A dla tych, dla których canon to canon nie pozostaje nic innego jak dozbierać i kupić oryginał. Samopoczucie jest jednak najważniejsze :-D

Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.
Pozdrawiam.

basala
21-02-2011, 00:49
(...)A dla tych, dla których canon to canon nie pozostaje nic innego jak dozbierać i kupić oryginał. Samopoczucie jest jednak najważniejsze :-D

Pozdrawiam. W tym miejscu muszę zaprotestować. Jako użytkownik dwóch zamienników gripów Canona (Alphy i Phottiksa) stwierdzam (kiedyś już o tym pisałem), że jeśli używa się uchwytów w celach komercyjnych, to tylko oryginał, a jeśli hobbistycznie, można sobie pozwolić na chińszczyznę (bo trzeba otwarcie przyznać, że zawiechy zdarzają się). :)

Bolek02
21-02-2011, 09:43
Tak to jest jak się byle klawiatury używa ;) Co do gripów to najczęściej używanym argumentem przeciw jest, że złośliwie odmówi współpracy podczas superważnych zdjęć - jest to oczywista demagogia, bo oryginał może odmówić w tym samym momencie. Gripy - te najbardziej popularne czyli Alfy - kuszą niższą ceną i na pewno warto się nad nimi zastanowić. A dla tych, dla których canon to canon nie pozostaje nic innego jak dozbierać i kupić oryginał. Samopoczucie jest jednak najważniejsze :-D

Pozdrawiam.

Prawdę rzekłeś - z gripami jest tak, jak z moją klawiaturą, jest napisane DELL a działa raczej tak sobie :)
Co do oryginalnego gripa, to jest on znacznie masywniejszy od zamiennika i nie trzeszczy w łapkach :)

duperel
21-02-2011, 10:55
Dla mnie jakość wykonania spustu w zamiennikach gripów jest średnia...
Ktoś ma podobne odczucia?

Bangi
21-02-2011, 11:31
Dla mnie jakość wykonania spustu w zamiennikach gripów jest średnia...
Ktoś ma podobne odczucia?

ja mam zamiennik Alpha Digital (Meike) i jedyne zastzreżenia jakie mogę mieć to do gumy, która wygląda troche inaczej niż oryginał (ale trzeba się przjrzeć) i zaraz po kupieniu pachniała niezbyt przyjemnie, ale teraz już jej nie czuć, poza tym zastzreżeń nie mam

Goomis
21-02-2011, 12:03
W moim zamienniku spust jest ok. zastrzeżenia mam raczej do kółka które potrafi się "zaciąć" w jakby półustawieniu i to blokuje kółko w body.
Ale ja się już przyzwyczaiłem, że jak kółko na body nie działa to muszę zmienić szybko kółkiem w gripie...
A ten zamiennik alpha już pracuje u mnie prawie 2lata i nic się z nim nie dzieje( no ok. lekko farba się starła na przyciskiem AF-ON) a tak to działa znakomicie.

diplo
11-04-2011, 09:14
Tak, tak farba z lekka sie ściera to trzeba przyznać. W sumie niewiele go uzytkowałem (4 miesiące) a wygląda jakbym go z 5 lat katował.

mario_n
11-04-2011, 12:44
Co do działania alphy to nie powiem złego słowa, ale jak ktoś jest estetą to faktycznie zawsze może ponarzekać.

Bolek02
18-04-2011, 15:23
Zawsze bylem zwolennikiem kupowania i używania oryginałów ale w obecnej sytuacji szukam gripa do &D i cena oryginału jest powalająca. 800zł za nowy oryginał to jednak kupa kasy. rozważam zakup zamiennika f-my Phottix.
Oczywiście chodzi o 7D

Bolek02
18-04-2011, 17:39
Jeżeli macie jakieś inne typy zamiennika do 7D czyli BG-E7, to proszę o opinię.

r.zakow
19-04-2011, 12:31
Do 550d sa jeszcze zamienniki firmy Newell - wie ktoś jak wypadają w porównaniu z Alpha Digital? Nie wiem który wybrać :)

Bolek02
21-04-2011, 13:19
Znalazłem trzy sensowne zamienniki BG-E7 : Phottix, Newell i Delta. Który z nich waszym zdaniem jest lepszy ?

levco
08-08-2011, 06:38
Mogę się dołączyć do pozytywnej opinii o Phottixie - solidny, dopasowany itd. Mam go od dwóch lat podpiętego pod 50d - myślę, że i do pozostałych serii też robią solidnie. Ale od miesiąca grip zaczął zawieszać body - wygląda to tak - aparat robi jedno zdjęcie i już go nie wyświetla na podglądzie ( choć powinien przez 2s ) - przycisk spustu nie działa - właściwie to żaden przycisk nie działa - tylko kiedy przekręcam kółkiem zmiany trybu fotografowania (Av, Tv itd) aparat klapie lustrem i robi zdjęcia - można je sobie potem obejrzeć po "zresetowaniu" aparatu. Właśnie - aby aparat znów zadziałał trzeba odłączyć gripa i z powrotem go podpiąć - można wtedy wejść do menu, obejrzeć zdjęcia i wykonać jedną fotkę - w tym momencie następuje zawiecha. Ostatnio pomogło zdjęcie go na parę dni i nawet udało mi się zrobić całe wesele ale znów mam to samo. Gdyby ktoś miał coś podobnego u siebie i znał rozwiązanie... Wiem oryginalny grip w tej chwili to jedyne 350 pln - jak kupowałem 2 lata temu kosztował od 600 do 800pln. Jednak mam nadzieję, że ktoś mógłby pomóc...

Bolek02
08-08-2011, 15:48
W przypadku gripa do 50D oszczędność nie ma większego sensu. Porządny zamiennik to 250-280zł, oryginał 350zł :( Warto sie zastanawiać przy zakupie gripa do 5DII czy 7D ale tutaj oryginał to zupełnie inna klasa ( w stylu body ) i raczej warto kupić oryginalną używkę niż zamiennik :)

gadget_zary
09-08-2011, 07:53
Znalazłem trzy sensowne zamienniki BG-E7 : Phottix, Newell i Delta. Który z nich waszym zdaniem jest lepszy ?

Wczesniej mialem Phottixa (padl po pol roku podczas uroczystosci slubnej.... )
Teraz mam Meikke do 20d od grudnia 2010
Po pol roku grip po przelaczeniu z innej puszki przestal dzialac. Po przeczyszczeniu wszystko w normie.
Teraz zakupie pewnie tez do 7d jak dla amatora wystarczajaca jakosc wg. mnie

O Newell'ach zdaje sie ze Cichy wypowiadal sie dosc pozytywnie jako o zamiennikach. Delta zawsze zbierala slabe opinie (nie wiem jak jest teraz).

Moze rozwaz Alphe (w sklepach od 200 do 300 zl mozna zakupic)

Bangi
09-08-2011, 08:15
(...)Delta zawsze zbierala slabe opinie (nie wiem jak jest teraz).
Moze rozwaz Alphe (w sklepach od 200 do 300 zl mozna zakupic)

a Delta i Alpha to nie o tym samy mowa przypadkiem,
Delta to nazwa dystrybutora a Alpha Digital nazwa "producenta" gripa, przy czym i tak jest to Meike z czaina :cool:

gadget_zary
09-08-2011, 10:05
A to szczerze mówiać nawet nie zwróciłem na to uwagi ;] (u towersa sprzedawane są jako Alpha i Delta/Jenis)

Bolek02
09-08-2011, 16:18
Zdecydowałem sie jednak na zakup oryginału BG-E7, bo zdecydowanie solidniejszy i udało sie wyhaczyć za niecałe 500zł :)

barkam43
19-08-2011, 16:22
WITAM!
Chcę kupić grip do 450d (bg-e5).
Zastanawiam się, który wybrać - firmy phottix (około 200zł) czy alpha digital (około 130zł).
Czy jest duża różnica w jakości wykonania.....????

Totalny
19-08-2011, 18:10
Posiadam już w 2gim body grip Meike (alpha digital) żadnych problemów z wykrywaniem baterii, że gumowe tryzmacze inne niż w oryginale? Mi to nie przeszkadza. Dobrze się trzyma, mocno się przykręca, nie ma luzów..

barkam43
19-08-2011, 19:56
niektórzy piszą, że guma się odkleja.....

gadget_zary
19-08-2011, 20:16
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28235&page=34

Nawet na 1 stronie z tematami.....

Bolek02
21-08-2011, 16:38
Zdecydowanie Phottix - jeśli chodzi o wykonanie, to nie ma porównania.

meg83
23-08-2011, 10:33
miałam grip alpha digital i nic mi się nie odklejało a współpraca z body była doskonała

Bangi
23-08-2011, 12:37
Mam Meike (alpha digital) do 550d i też nic się nie dzieje, polecam!

fafinek
23-08-2011, 13:49
Ja również posiadam od niedawna ten grip do 550d co prawda, ale to ten sam. Sprawuje się świetnie. Jeżeliby czepiać się szczegółów to brakuje troszkę przycisku do zmiany ISO no ale za te pieniądze - 150-160zł i tak się opłaca :) tylko brać - polecam z czystym sumieniem!

Em Es
23-08-2011, 16:30
ja używam Nevell z 5d2 i jak na 230 zł brutto to tragedii nie ma :-D

Bolek02
27-08-2011, 13:29
W zasadzie jeśli rozpatrujemy tanie body xxxD, to szukanie zamiennika za 150zł jest ekonomicznie uzasadnione. Jest to świadomy wybór samego użytkownika.
Jesli natomiast kupujesz sprzęt za 6-7 tyś. zł, to należy raczej zainwestować w oryginał. To jednak tylko moje zdanie i kazdy robi co uważa :)

wymarzonyzawod
31-08-2011, 11:39
NIe wyobrażam sobie jak ktoś robi zawodowo fotografie nie ma gripa.
Przecież to jest jakby nie wymienić opon na zimowe, bo niby na letnich cały sezon pojeździsz.. Moim zdaniem jest to udogodnienie warte tych pieniędzy

No, tyle, że opon nie nosisz na rękach ;)

amroz
31-08-2011, 13:48
Mam Meike (alpha digital) do 550d i też nic się nie dzieje, polecam!
Ja też byłem z Meike (alpha) do 5dII zadowolony ale do czasu aż okazało się że nie za każdym razem widzi w sobie dwie baterie. Kiedy widzę w body że zaskoczył tylko jeden akumulator muszę odkręcić grip, wyciągnąć go tyle żeby styki nie stykały i z powrotem wkręcić, no i wtedy działa. Tanio ale z niedogodnościami. Coś za coś, kolejny raz kupie oryginał.

Bangi
31-08-2011, 14:57
odpukać jak na razie żadnych problemów czy to technicznych, czy to elektronicznych nie mam ;)

Chudy
31-08-2011, 15:45
Miałem swego czasu grip Meike do 1000D i faktycznie guma zaczęła się odklejać i to już po kilku miesiącach użytkowania. Kropelka załatwiła sprawę.

wojciech794
31-08-2011, 18:07
Ja również posiadam grip Meike (7 miesięcy) , z moją 450-ką działa idealnie.

ChM
11-09-2011, 15:03
Oryginał jest zawsze lepszy, jak kogoś stać to czemu nie. Ja do 50D kupiłem zamiennik i do tego używany (Delta). Zapłaciłem 100zł, więc ok 50%ceny nowego zamiennika i 25% oryginału. Jak na razie sprawdza się, jak padnie nie będzie tak szkoda, za zaoszczędzone pieniądze można dokupić jakieś inne fanty, np dołożyć do zapasu akumulatorków, kupić zapasową kartę.

lukasz5DmkI
25-09-2011, 09:24
http://allegro.pl/grip-bg-e2-pilot-canon-eos-20d-30d-40d-50d-wawa-i1821205642.html
Czy ktoś z was używa tego gripa z 30D ? Chodzi mi o to czy grip nie powoduje zawieszania się lustra itp?Pozdrawiam

Bolek02
13-10-2011, 13:37
http://allegro.pl/grip-bg-e2-pilot-canon-eos-20d-30d-40d-50d-wawa-i1821205642.html
Czy ktoś z was używa tego gripa z 30D ? Chodzi mi o to czy grip nie powoduje zawieszania się lustra itp?Pozdrawiam

To nie jest tak, że zamiennik powoduje zawieszenie zawsze i z każdym body. Nie dowiesz się jak nie przetestujesz konkretnego egzemplarza.
Jak nie chcesz mieć takiego problemu, to kup używany oryginał :)
Teraz duzo więcej nie zapłacisz za BG-E2N.

michael_key
13-10-2011, 20:33
Jak nie chcesz mieć takiego problemu, to kup używany oryginał :)
Teraz duzo więcej nie zapłacisz za BG-E2N.
Popieram.
To nie 2x więcej jak choćby w przypadku Gripa do 5D2
Popatrz sam (http://allegro.pl/listing.php/search?string=canon+bg-e2n&category=11729&sg=0&order=p&change_view=1&params_top_cookie=635c8699ec6a48ca70780f0e041b45ce 82fe39d8).

teo5ooD
14-10-2011, 09:14
WARTO! sam kupiłem org i jest rewelacyjny a miałem okazje widzieć zamiennika i szit...

natali12
20-10-2011, 14:18

Nie wiem czy warto, ponieważ nie używałam jak dotąd oryginalnego, ale w mojej 30d nie spotkałam się z takim problemem. Może inaczej. Przez dwa tygodnie miałam pożyczony od kolegi identyczny grip i narobiłam ze 200 fotek. Nie zauważyłam żadnego problemu.

lucas_g
01-04-2012, 08:21
Witam,

Ja mam pytanie odnośnie zamiennika BG-E7 firmy APUTURE z aukcji poniżej:

http://allegro.pl/canon-eos-7d-grip-battery-pack-aputure-bp-e7-i2238380164.html

Czy ktoś miał styczność z tym gripem i może napisać kilka słów??

Jeśli było, to proszę o info. Szukajki użyłem, ale nic nie znalazłem.

Pozdrawiam

gadget_zary
01-04-2012, 14:03
Wygląda tak samo jak inne zamienniki BG-E7 prócz profilowania pod palec na gumie (co mnie osobiście troche denerwuje w moim gripie). W tej cenie różnic raczej nie będzie zbyt znaczących.

Bffist
22-04-2012, 17:50
Szukałem czytałem ale jakoś mało info znalazłem.
Potrzebuje porównanie zamiennika bg-e2 firmy Newell i Aputure.
Newell kusi niższą ceną i dodatkowym akumulatorem, Aputure 15zł droższy i bez dodatkowego aku. Pytanie jak z jakością ? Czy lepiej dołożyć do aputure czy lepiej newella.
Grip raczej do dociążenia i poprawienia chwytu. Poza tym sprzęt hobbystyczny więc nie czuję potrzeby dokładania do oryginału.

Bolek02
23-04-2012, 20:04
Potrzebę zakupu oryginalnego gripa czujemy dopiero wtedy, gdy już inne rozwiązania zawiodły :( Szkoda tylko, że uczymy się na własnych błędach.

ChM
23-04-2012, 21:44
Do tej pory używałem tylko zamienników, tylko przy jednym (z 400D) sporadycznie, raz na miesiąc występowała zawiecha pokrętła w body, ale wystarczył reset gripa i kolejny miesiąc z głowy.
Teraz mam zamiennik do 50D firmy Delta, raczej rzadko używam, ze względu na wagę całości. Używałem z akumulatorkami AA, waga na całodniowe wycieczki zniechęcająca. Używam czasami i nie mam problemów.
Lepiej zaoszczędzić i te 300zł wydać na jakiś fajny weekend w górach. Takie jest moje zdanie/

Bffist
23-04-2012, 21:54
Potrzebę zakupu oryginalnego gripa czujemy dopiero wtedy, gdy już inne rozwiązania zawiodły :( Szkoda tylko, że uczymy się na własnych błędach.

jest sens dopłacać jeśli grip kupuje do dociążenia i poprawienia chwytu, a nie do pionowego spustu migawki i pokrętła ?

lucas_g
23-04-2012, 22:21
jest sens dopłacać jeśli grip kupuje do dociążenia i poprawienia chwytu, a nie do pionowego spustu migawki i pokrętła ?

Tutaj każdy powinien sam sobie odpowiedzieć na pytanie, czy oryginał jest niezbędny.

Ja stwierdziłem, że wolę kupić zamiennik. Ostatnio macałem zamienniki ALPHA i NEWELL do 7D. Lepsze wrażenie w moim odczuciu zrobił NEWELL. Dodam jeszcze, że znajomy korzysta z zamiennika tej firmy i nie stwierdził póki co żadnych problemów. Natomiast ciekawi mnie jak na tle najtańszych zamienników wypada droższy APUTURE i PHOTTIX. Dlatego prośba do forumowiczów, jeśli ktoś mógłby wrzucić jakiś krótki opis i ewentualnie fotki, to byłbym wdzięczny.

Bffist
24-04-2012, 11:08
Kupiłem Aputure, jako że nie było konkretnych opinii/odpowiedzi na moje pytanie wcześniej.
Więc jak jutro dojdzie zrobię mu jakieś fotki, może recke, a jak nie to tu wrzucę info z pierwszego wrażenia.

lucas_g
25-04-2012, 09:37
Bffist, wrzuć proszę fotki body razem z gripem oraz jakieś info. odnośnie pierwszego wrażenia.

Bffist
25-04-2012, 09:43
jak dojdzie, tak też uczynię.

janmar
25-04-2012, 11:00

Rzecz nie w funkcjach.Ma byc niezawodny.Mocowanie do aparatu,gniazdo statywu.To nie może zawieść bo grozi utratą sprzętu dużo kosztowniejszego [body,szkło].
To samo układ elektr.
Nie oceniam zamienników bo testów nie robiłem.Myślę że bywa róznie.Wiem że nie ma nic za darmo i coś co jest podobne, niekoniecznie jest takie samo.

Bolek02
25-04-2012, 12:11
Zwykle bywa tak, że jak się ma zawiesić sprzęt, to uczyni to w najmniej odpowiednim momencie. Koledzy piszą, że zawiesza im sie raz na tydzień i nie przeszkadza im to, bo świadomie zaoszczędzili 300zl. Ja uważam, że lepiej poszukać oryginalnej używki w dobrym stanie, dołozyć parę zł i nie mieć z tym problemów. Zamiennik nigdy nie będzie mechanicznie w 100% taki jak oryginał.

Bffist
25-04-2012, 13:03
No więc grip Aputure BP-E2 ( BG-E2 ) doszedł.

Pierwsze wrażenie ? Zdecydowanie nie jest to magnezowe body :p
Czuć że to plastik, aczkolwiek w dotyku przyjemny, coś jakby pół-mat.
Kolor ? minimalnie różni się od body, jednak bardziej widać to w dobrym świetle dopiero. Guma jak by trochę twardsza od oryginalnej, nie mniej jednak trzyma się dobrze i wygodnie. Łapsko się nie ześlizguje.
Po przykręceniu trzyma się sztywno - ostatnio spotkałem się z 5D i oryginalnym gripem który latał jak szalony - a był dokręcony na max. Tutaj jest sztywno.
Guziczki działają przyjemnie, czuć że się wciska guzik a nie kawałek gumy czy gąbkę. Włącznik On/Off przeskakuje przyjemnie, tak jak powinien. Tak samo pokrętło, ma swój należyty 'skok'. Jak dla mnie działa tak samo jak to na body.
Ale spust jak dla mnie zbyt mientki :p
Klapka na baterie chodzi fajnie, nie lata jak szalona. 'Dzynks' od jej otwierania, chodzi z miłym dla palca oporem. Czyt. sam ani przez przypadek się nie otworzy.

Póki co przestrzelałem pionowo siostre i koty. Trzyma się chwolnie, sztywno.
Machałem nad łóżkiem żeby sprawdzić czy coś się poluzuje nagle, ale nic. Nie było żadnych zwiech, chodzi wsjo jak trzo.

Jak dla mnie to jest tak:
Plusy :
+ dobre spasowanie, sztywno się trzyma.
+ wykonanie lepsze niż delta
+ guziczki chodzą przyjemnie
+ klapka na baterie

Minusy :
- spust migawki za miękki

Neutralne : ( to takie subiektywne, dla jednych minus, dla innych plus, mi obojętne )
* Guma mogła by być miększa
* Czerń gripa mogła by być czarniejsza - zgrało by się z body lepiej.

http://img85.imageshack.us/img85/1963/p4251190.jpg
Pkt 9 regulaminu forum

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img543.imageshack.us/img543/3994/p4251187.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/2162/p4251199.jpg)

dreamstorm
25-04-2012, 16:12
Dziś zamówiłem Newella do 5d mkII. Zdecydowałem się zaryzykować i nie dopłacać 70 zł do Phottixa. Zobaczę czy warto.

RadOs41
25-04-2012, 17:27
Kiedyś kupiłem zamiennik pod 5mkII, nie pamiętam już której firmy, ale na pewno był "z tych droższych". Co było w nim denerwujące? Ano to, że pod wpływem zmian nacisku dłoni spowodowanych operowaniem palcami na przyciskach, klapka od akumulatorów wciąż stukała. Nie była dobrze dopasowana. Było to bardzo irytujące podczas nagrywania filmów. Wymieniłem gripa - pomogło. Wniosek? Uważam, że zamienniki bywają często w pełni funkcjonalne, ale kupując zamiennik należy go koniecznie w sklepie przetestować razem z body. Pozdrawiam.
PS. A w starszych modelach (do 30, 40 50 czy 5) dosyć często zdarza się, że kruszy się zębatka kółka służącego do przykręcania gripa do korpusu.

mc_iek
25-04-2012, 17:35
No więc grip Aputure BP-E2 ( BG-E2 ) doszedł.

Mam identycznie wyglądającego MeiKe przykręconego do 50D. Mam go dopiero 1,5 miesiąca, ale nie stwierdziłem dotąd żadnych problemów. Działa jak trzeba. Siedzi sztywno i nie klekocze.

Bffist
25-04-2012, 18:20
Wyglądać wszystkie wyglądają identycznie. Pojawia się kwestia wykończenia, spasowania, i działania. Ja coś więcej o swoim napisze za jakiś czas, za krótko go jeszcze mam (;

A delta i meike to chyba to samo ? Przynajmniej jak macałem to była mowa alpha meike. Ale możliwe że coś pokręciłem lub źle zrozumiałem.

mc_iek
25-04-2012, 18:25
A delta i meike to chyba to samo ?

Możliwe.

Bolek02
25-04-2012, 18:26
Dziś zamówiłem Newella do 5d mkII. Zdecydowałem się zaryzykować i nie dopłacać 70 zł do Phottixa. Zobaczę czy warto.

Kupiłeś puchę za 7.000zł i oszczędzasz na gripie? - doświadczenie mówi, że to się nie może udać :(

xxkomarxx
25-04-2012, 18:27
Ostatnio kupiłem grip do 5dmk2 oryginał. Klasa sama w sobie. Kolega ma zamiennik i to nie ta liga.

Pichu
25-04-2012, 18:53
Ja zakupiłem zamiennik firmy photoolex, bardzo fajnie spasowany, guma dobrej jakości, plastiki też, koszyki na baterie spasowane idealnie, pilot na podczerwień działa świetnie (nawet odbija od ścian), no i nie muszę się bać używać statywu bo przez cale wnętrze gripa idzie metalowa płytka w której jest wmontowane mocowanie statywu, wiec solidnie wykonane. Kolor plastiku nie odbiega od oryginału. Szpara pomiedzy body a gripem praktycznie nie istnieje. Ma też wszystkie pozłacane styki. Wersja bez żadnych wyświetlaczy, jak grip canona. Polecam.

lucas_g
25-04-2012, 21:43
Bffist, świetna robota, wielkie dzięki za foto i opis.

Pozdrawiam

Hom_er
25-04-2012, 22:11
ja miałem Newella do 5dII i jeśli chodzi o spasowanie to spoko, jakość też :)

ale i tak po kilku miesiącach sprzedałem, dla mnie mój aparat + grip to zbyt wiele, i wyglądał też masakrycznie (za bardzo rzucał się w oczy). A jeśli chodzi o dodatkowy "prąd" to w razie potrzeby wymiana aku to 3 sekundy :)

dreamstorm
25-04-2012, 22:23
Kupiłeś puchę za 7.000zł i oszczędzasz na gripie? - doświadczenie mówi, że to się nie może udać :(

Ojtam, od razu 7 tys :), 5,5 dałem. Taki grip to nie jest jakiś rocket science, żeby nie dało się zrobić za 250 zł czegoś bardzo dobrej jakości. Co innego jest obiektyw, a co innego kawał plastyku w postaci gripa. Gdybym podejrzewał, że 5tka zostanie ze mną długo to bym na pewno brał używkę oryginalną, ale fajnie by było przesiąść się kiedyś na 5d mkIII. Niestety tym razem priorytetem są inne wydatki i pucha musi poczekać :/

gadget_zary
25-04-2012, 23:35
Od 2 lat mam grip Meike w 20d i od ponad pół roku też mam taki w 7d. Póki co wszystko ok. Zamiennik phottixa padł po kilku miesiącach z niewiadomej przyczyny,

Pichu
26-04-2012, 03:43
Tutaj foty mojego gripa w pełnej rozdzielczości.

http://www.itservice.comlu.com/foty/IMG_1031.JPG
http://www.itservice.comlu.com/foty/IMG_1033.JPG
http://www.itservice.comlu.com/foty/IMG_1036.JPG
http://www.itservice.comlu.com/foty/IMG_1039.JPG
http://www.itservice.comlu.com/foty/IMG_1040.JPG
http://www.itservice.comlu.com/foty/IMG_1041.JPG
http://www.itservice.comlu.com/foty/IMG_1048.JPG
http://www.itservice.comlu.com/foty/IMG_1049.JPG
http://www.itservice.comlu.com/foty/IMG_1051.JPG
http://www.itservice.comlu.com/foty/IMG_1054.JPG

Bolek02
26-04-2012, 08:34
Wygląd gripa to jedno a jego funkcjonalność to drugie. W przypadku gripa do 5D, 5DII czy 7D żaden plastikowy zamiennik nie zastąpi magnezowego oryginału. To nie ta liga.

Pichu
26-04-2012, 16:38
Używam 500D i ten grip w zupełności mi wystarczy, funkcjonalność ma identyczną jak oryginał.

mc_iek
26-04-2012, 16:59
żaden plastikowy zamiennik nie zastąpi magnezowego oryginału. To nie ta liga.

A czymże różni się praktyczność plastikowego od magnezowego gripa? Jeżeli w obu działa elektryka, elektronika i są dobrze wykonane mechanicznie?

Mixas
26-04-2012, 17:05
Z 50d używałem gripa delta i nie miałem z nim problemów. Tyle co mogę napisać z własnego doświadczenia.

Bolek02
26-04-2012, 19:01
A czymże różni się praktyczność plastikowego od magnezowego gripa? Jeżeli w obu działa elektryka, elektronika i są dobrze wykonane mechanicznie?

Przede wszystkim wagą ( dociążenie puchy przy długich tele ) wytrzymałością i nic nie skrzypi ani sie nie ugina :)

MaD77
26-04-2012, 19:25
Przy każdym aparacie miałem dotychczas gripy - zarówno oryginały, jak i zamienniki i wyrobiłem sobie zdanie, że dobry zamiennik też nie skrzypi, ani się nie ugina.

wojteketjow
26-04-2012, 19:43
Przede wszystkim wagą ( dociążenie puchy przy długich tele ) wytrzymałością i nic nie skrzypi ani sie nie ugina :)

Żeby ostrzec kolegów przed zakupem ferelnego zamiennika, podaj markę gripa który pod Twoim tele uginał sie i skrzypiał.

lucas_g
26-04-2012, 23:05
Pichu, gdzie można kupić taki grip jak Twój??

Mixas
26-04-2012, 23:41
Szukam gripa do 5d MK II nie chcę oryginała bo mnie nie stać na tą chwilę. Z tego co czytam to zamiennik firmy Newell całkiem dobrze się sprawdza. Ktoś używa może dać info czy warto?

Pichu
27-04-2012, 00:21
Pichu, gdzie można kupić taki grip jak Twój??

Ja swój zakupilem na angielskim ebayu

MORFu
27-04-2012, 19:08
Kilka miesięcy używałem zamiennika gripa do 40D (grip został zakupiony nowy), niestety po pewnym czasie wyczuwalne były pewne luzy, tudzież farba czy guma odchodziła. Po kupnie używanego gripa do 5D takich problemów nie zauważyłem :)
Tylko oryginałki ;)

dreamstorm
30-04-2012, 22:47
Newel założony już na 5d mk2. Żeby zdemontować klapkę baterii wystarczy przesunąć na bok taką pseudo śrubkę. Grip działa - pokazuje stan obu baterii i jakościowo też nie jest najgorzej. Sprawdzę jak będzie w praktyce.

Mixas
30-04-2012, 23:18
Zawszę używałem zamienników i tylko w 400d miałem jakieś problemy typu zawieszające się pokrętło. O Newelu czytałem pozytywne opinie dlatego czekam na wynik testu na 5d MK2.

violan
01-05-2012, 09:35
Wogóle to się dziwię po co grip ktos podpina do aparatu?
Aparat gabarytowo mniejszy i lżejszy jest bardziej poręczny.Baterie w orginale sa rowniez bardzo żywotne-a nawet jak przyjdzie potrzeba ich wymiany to jest rowniez czynnośc nie sprawiajaca klopotu i trwa moment.

gadget_zary
01-05-2012, 09:47
violan to podepnij sobie pod małą puszkę np. 70-200 2.8 albo 24-70 2.8 :). Grip nie każdemu pasuje, ja np. dziwnie się czuję jak go nie mam. No i przy pionowych kadrach jest niezastąpiony (chociaż czasami się łapie na tym że i tak robię tak jak bez gripa)

kajtek19891
01-05-2012, 10:00
Wogóle to się dziwię po co grip ktos podpina do aparatu?
Aparat gabarytowo mniejszy i lżejszy jest bardziej poręczny.
Miałeś kiedyś grip, masz jakieś większe/cięższe szkła?
Dla osób, które mają duże dłonie wygodniejsze jest większe body, szczególnie z podpiętymi cięższymi szkłami. Dla mnie nie problem "dźwigać" te kilkaset g więcej, dużo bardziej bolą palce po noszeniu body z tele bez gripa niż ręce po noszeniu zestawu z battery pack'iem. Dodatkowo zestaw cięższy = stabilniejszy przy zdjęciach z ręki. Drugi spust też się przydaje.
Drugi akumulator pomijam, tak jak napisałeś, nie problem wymienić, wymiana trwa kilka s.

Wiadomo grip landszafciarzowi do szczęścia nie potrzebny, ale dla osób robiących zdjęcia z ręki jest przydatny.

Minusem jest to, że aparat wygląda bardziej ponętnie dla potencjalnego złodzieja.

MaD77
01-05-2012, 10:23
Ja też nie wyobrażam sobie pracy bez gripa. Łapy mam spore i po odpięciu gripa aparat po prostu mi się z nich wymyka. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale tak jak poprzednicy wspomnieli przy cięższych szkłach grip dodatkowo stabilizuje, wyważa całość.

ToleDo
01-05-2012, 10:34
Potwierdzam to co powiedzieli koledzy. Mam spore łapska i pierwszym zakupem z dodatków był grip który przy zakupie aparatu tylko przymierzyłem i wiedziałem ze to jest to.
Pewny chwyt, dłoń leży bardziej wygodnie. Pionowe kadry to mniej drżenia ręki i zmęczenia.
Ciężar zwiększony zamortyzowałem neoprenowym paskiem.
AD temat ...
Kupiłem używany zamiennik photixa i bardzo go sobie chwalę.
Jedyny minus to włącznik gripa który chodzi nieco "niemrawo".
Nie trzeszczy, nie rusza się, jest ogólnie OK.
Kilka razy zdarzyło mi się że baterie padły na dłuższym wyjeździe i mając koszyk na aku paluszki, mam je do lamp, zastąpiłem nimi i mogłem focic dalej :-)

violan
01-05-2012, 10:41
violan to podepnij sobie pod małą puszkę np. 70-200 2.8 albo 24-70 2.8 :). Grip nie każdemu pasuje, ja np. dziwnie się czuję jak go nie mam. No i przy pionowych kadrach jest niezastąpiony (chociaż czasami się łapie na tym że i tak robię tak jak bez gripa)

Właśnie czesto używam C5MkII z 70-200/2.8 i bez porównania lepszy mam komfort niż z grip-em.
Mam grip ,ale bardzo szybko poszedłdo kąta ,gdyż uważam to za zbędny gadżet absolutnie nic nie dajacy a tylko przeszkadzający.Szczególnie kiedy do puszki jest podpięty obiektyw ,który lekki nie jest i nie ma stablizacji.
Zwiększenie ciężaru całego zestawu -wg mnie tylko przeszkadza .

jacek_73
01-05-2012, 10:48
...Zwiększenie ciężaru całego zestawu -wg mnie tylko przeszkadza .

Bym się z tą tezą nie zgodził. I to nie tylko podpięcie gripa, ale także lampy (im większej tym lepiej) stabilizuje cały zestaw pozwalając uzyskiwać nieporuszone zdjęcia przy znacznie dłuższych czasach. Sprawdź zresztą sobie sam na 300 czy 400 mm (dobrze wtedy widać). :-)

Mixas
01-05-2012, 11:20
Wydaje mi się, że jak zawszę są to osobiste preferencje. Ja bez gripa czuję się jakbym nosił pół aparatu. Dla innej osoby będzie to zbędny wydatek. Nie mniej jednak ponawiam pytanie do użytkownikó Newela z 5d mk II czy mają z nim jakieś problemy?

Bffist
01-05-2012, 11:44
dobra dobra. Ale nie każdy ma "łapę", mogę dostać za to ostrzeżenie ale prawda jest taka że niektórzy to suchary, i takie 50d z 70-200 to ręka drży od ciężaru. Mi dzięki gripowi się dużo lepiej użytkuje aparat, lepszy chwyt, cięższy - tego mi było trzeba. Jak dla kogoś to bezsens niech nie kupuje, prosta sprawa.

dreamstorm
02-05-2012, 23:44
... Nie mniej jednak ponawiam pytanie do użytkownikó Newela z 5d mk II czy mają z nim jakieś problemy?

Dziś pierwszy raz wyruszyłem z nim w plener. Zrobiłem ok 300 fotek. Nie sprawiał żadnych problemów. Więcej będę mógł powiedzieć po roku użytkowania :)

michael_key
03-05-2012, 07:38
Wydaje mi się, że dla kogoś kto "masakruje" sprzęt zarobkowo nie powinno być kompromisów... oryginał. Pozostali śmiertelnicy powinni mieć dylematy. Nie mniej jednak cena idzie w parze z jakością i dlatego ja zamiast kupować zamiennik cierpliwe czekam na Made In Canon :-)

Goomis
07-05-2012, 00:38
dobra dobra. Ale nie każdy ma "łapę", mogę dostać za to ostrzeżenie ale prawda jest taka że niektórzy to suchary, i takie 50d z 70-200 to ręka drży od ciężaru. Mi dzięki gripowi się dużo lepiej użytkuje aparat, lepszy chwyt, cięższy - tego mi było trzeba. Jak dla kogoś to bezsens niech nie kupuje, prosta sprawa.

No ja jestem właśnie suchar (178cm wzrostu i coś koło 70kg) ale muszę mieć gripa. Do wczoraj miałem jedną piątkę z gripem i drugą bez, ale już nigdy więcej.

A poza tym mam kilka spostrzeżeń na temat zamiennik oryginał.
Do tej pory miałem zamiennik Alpha. Ogólnie nic złego nie mogę powiedzieć (znaczy z zacinającym kołkiem nauczyłem się żyć no i ostatnio (prawie po 3latach) zaczęła odłazić guma - no ale to drobiazgi). Jest dobrze spasowany nic nie trzeszczy. Ale jednak to zupełnie inna liga. Teraz mam na drugim body oryginał i jest bajka. Wykonanie dużo lepsze co od razu widać. Kupiłem oryginał dlatego, że chce wieszać aparat na reporter strapie no i wydawało mi się, że na oryginalnym gripie będzie to pewniejsze iii nie myliłem się. Znaczy sam grip sprawia wrażenie o wiele bardziej pewniejszej konstrukcji.

Bffist
07-05-2012, 21:20
Ja przed ostatnim wyjazdem na wywczas, zrobiłem samemu pasek nadgarstkowy.
Trzyma się świetnie, grip nie trzeszczy, nie lata. A przymocowany w jednym 'koluchu' na body i drugim w gripie.

Ogólnie na wyjeździe, porobiłem trochę fotek z gripem, praktycznie 4dni non stop trzymałem aparat w ręce. I nadal nie mogę gripowi Aputure nic zarzucić - póki co, i tfu! żeby tak zostało.

eeryk
05-06-2012, 21:37
Witam, chciałem kupić grip zamiennik do mojego 450d na eBay.co.uk ale jest tego tyle że nie wiem na który się zdecydować. Może byłby ktoś w stanie coś doradzić? http://www.ebay.co.uk/sch/i.html/?_nkw=Canon%20450d%20battery%20grip&redirect=mobile

Sent from Galaxy SII using Tapatalk 2

tlustyx
05-06-2012, 22:11
Witam, chciałem kupić grip zamiennik do mojego 450d
Od 1,5 roku używam grip Meike. Nie mam porównania do innych. Uważam, że bardzo przydatną rzeczą jest możliwość załadowania 6 baterii lub akumulatorków AA. Na co dzień używam go z 2 akumulatorami - z jednym wydaje mi się nie działa zbyt dobrze tzn. szybko pokazuje rozładowanie się baterii a jak ściągnę grip i włożę baterię do aparatu to są dwie kreski.
Co do trwałości to ostatnio na końcu troszkę odkleiła się guma, ale to od wciskania go do torby - za długi obiektyw :)

workinger
06-06-2012, 23:08
Ja od roku używam Phottix i też złego słowa powiedzieć nie mogę czasami muszę baterie włożyć dwa razy po nie widać jej w body, ale po tej operacji jest juz OK .

michael_key
07-06-2012, 21:12
No... dlatego ja (czytając m.in. takie posty) do tej pory nie mam gripa, bo jakoś do oryginału nie mogę dozbierać :D

jac+
07-06-2012, 21:31
Do trzech ostatnich aparatów miałem gripy (uznaję tylko oryginały). Jednak planując zakup 5D Mk II (względnie Mk III) wykluczam zakup do nich gripów. Oryginały są w cenach kosmicznych, a co do zamienników to patrzcie wyżej.

michael_key
07-06-2012, 21:46
No właśnie. Ja po użytkowaniu xxD z gripami tęsknię za nimi, choć jak wspomniałeś cena skutecznie blokuje marzenia :D

jac+
07-06-2012, 22:10
Chyba na niczym canon nie robi takiej przewałki w stosunku: zużyte materiały/cena jak na gripach. Najdroższy kawałek plastiku z elementami blaszano - miedzianymi w ofercie firmy. A może to ja z wiekiem robię się coraz bardziej skąpy... :)

michael_key
07-06-2012, 22:14
Raczej bardziej wnikliwy, tak bym to określił ;)
Ale to prawda.

tlustyx
08-06-2012, 00:03
No... dlatego ja (czytając m.in. takie posty) do tej pory nie mam gripa, bo jakoś do oryginału nie mogę dozbierać :D
To kup zamiennik :)
Może zamienniki nie są rewelacyjne, ale nie znaczy to, że nie zdatne do użytku. Może stosunek cena/jakość wypada na korzyść zamienników ;)

jan pawlak
08-06-2012, 07:44

Mam 1Ds2, miałem grip (oryginał) do 5D.
Z wyjątkiem sytuacji, gdy ktoś nagminnie robi kadry pionowe i poziome na zmianę, nie widzę sensu stosowania gripa.
Mnie się zdarzało w 1Ds2 obracać body do kadru pionowego !!

"Plusy dodatnie" :
- mniejsze, poręczniejsze body, wkładanie i wyjmowanie z plecaka/torby
- lżejsze
- zapasowe aku znacznie tańsze niż grip
- W 5D2 i 5D3 aku wystarcza na długo, wymiana szybka

"Plusy ujemne"
- potrzeba obracania body o 90 stopni
- mniej szpanersko ?

jp

michael_key
08-06-2012, 08:16
Z wyjątkiem sytuacji, gdy ktoś nagminnie robi kadry pionowe i poziome na zmianę, nie widzę sensu stosowania gripa.
Ja tam widzę sens i żadne argumenty mnie nie zbiją z tropu ;)
Ale nie zmienia to faktu, że cykam się (jak to ktoś jakiś czas temu powiedział) do aparatu za 7000 PLN kupić zamiennik za 200 PLN.

set21
08-06-2012, 10:08
Przymierzałem Aputure i Nowell ,ale jakość ich wykonania skłoniła mnie do zakupu oryginalnego gripa.
Kupiłem używkę na allegro. Warto było dopłacić 200 pln.

malwes
02-08-2012, 12:25
Czy może ktoś używa Meike BG-E9 (do Canona 60D) i mógłby dać znać jak wrażenia? Ogólnie przeczytałam większość wątków i jestem świadoma różnic od oryginału, niemniej jednak o tym modelu niewiele jest napisane i ciekawi mnie jak z nim statystycznie wygląda spasowanie i czy może jest coś "zdecydowanie na nie", o czym nie wiem, a powinnam ;)

Dziękuję z góry i pozdrawiam

Saapcio
02-08-2012, 13:35
Od kilku (ponad 3) lat mam Alphę podpiętą pod 40D.
Raz miałem stresik. Wszystko pogasło. Rozebrałem, przetarłem styki (serwetką), zebrałem do kupy i działa.
W moim jest wyświetlacz który się łatwo załącza w stan podświetlenia i to jest lekko irytujące (prądożerne). Drugi mankament to lekkie oszukiwanie przy wskazaniu naładowania baterii. Mam zapas w kieszeni, tak więc... Na statywie daje radę i żadnych dźwięków przy obiektywach ~70-200.

(Uprzedzam komentarze). Oczywiście, chciałbym mieć oryginał!!! Ale... :???:

Qba1983
02-08-2012, 21:22
Czy może ktoś używa Meike BG-E9 (do Canona 60D) i mógłby dać znać jak wrażenia? Ogólnie przeczytałam większość wątków i jestem świadoma różnic od oryginału...
a jakie to roznice? ja mam meike do 50d i szczerze po za lekka roznica tworzywa i braku napisow canona roznic brak.
meike to chinska kopia Canona wiec powinnas byc zadowolona

malwes
03-08-2012, 09:39
Qba, dziękuję. Ja nie mam zupełnie ciśnienia na oryginał. Wiem, że czasami są problemy z poprawnym odczytywaniem przez body wskaźników poziomu baterii oraz ze spasowaniem. To chyba dwie najczęściej pojawiające się uwagi do Meike na tym forum.
W takim razie przymierzam się do zakupu.
Pozdrawiam serdecznie.
Malwes

matijaz
03-08-2012, 16:58
Ja tam widzę sens i żadne argumenty mnie nie zbiją z tropu ;)
Ale nie zmienia to faktu, że cykam się (jak to ktoś jakiś czas temu powiedział) do aparatu za 7000 PLN kupić zamiennik za 200 PLN.
Mam od 2 lat zamiennik do 5D mkII. Grip trzyma się dzielnie, kosztował ok. 200, daje rade z dużymi szkłami i na statywie. Jedyne do czego mogę się przyczepić, to po otwarciu klapki na baterie, akumulatory same wysuwają się z prowadnic. Zawsze to 800zł w kieszeni np. na jakieś fajne szkło.

canonfun
03-08-2012, 18:26
ja kupiłem raz zamiennik - nigdy więcej. Nie wiem czy miałem pecha ale - słabo to z body współpracowało i jak będę kiedykolwiek kupował to tylko oryginał.

.Irwusek
03-08-2012, 21:07
Miałem grip do swojego canon 60d podróbkę i po 2 dniach zwróciłem do sklepu, spasowanie było nie za ciekawe, trochę skrzypiał jak stary fotel bujany :D do tego guma na gripie odchodziła, nie wiem czy trafiłem na taki felerny egzemplarz ale oddałem, później kupiłem oryginał wszystko pasuje idealnie, nic nie odstaje, skrzypi ;) Nie długo przy body 5d MKII też kupie oryginał, ale najpierw muszę sprzedać tego 60d i grip ;) Nie chce oszczędzać na tym elemencie :)

Qba1983
03-08-2012, 21:57
no ale jest podrobka i podrobka. taka delta np to masakra photix jako tako, ale do maike naprawde nie ma sie co przyczepic. normalnie jak by chinczycy formy z fabryki canona zarbali, kazda czesc taka sama(z zewnatrz)

Bolek02
04-08-2012, 19:12
no ale jest podrobka i podrobka. taka delta np to masakra photix jako tako, ale do maike naprawde nie ma sie co przyczepic. normalnie jak by chinczycy formy z fabryki canona zarbali, kazda czesc taka sama(z zewnatrz)

Jeśli miałeś możliwość porównać z oryginałem, to nie pisz takich rzeczy, bo to nieprawda. Skrzypi, luzy, okleiny badziewne z dość kiepskiej gumy, jakiś garb na środku, i jak to wogóle porównać do Canona ? Zamiennik to zamienik, może być lepszy lub gorszy ale nigdy tożsamy z oryginałem. Poza tym w 5D, 5D II, 7D itp... grip Canona jest magnezowy - pokaż mi taki zamiennik :)

Qba1983
07-08-2012, 18:09
nie wiem jak w 5d, itd pisalem ptrzeciez ze mowie o swoim 50d i gripie maike ktory nie trzeszczy i nic nie odchodzi!
jak cos nioedowiarkow zapraszam do lodzi(mozemy sie spotkac dam pomacac:-P )

Bolek02
07-08-2012, 20:17
OK, w takim razie porównaj sobie gumę z okładziny 50D i tę z gripa, tylko uczciwe i bez picu. Miałem swego czasu 50D i znam odpowiedź :) Używkę oryginalnego gripa do 50D można kupić już za 250 zeta, więc nie warto kombinować.
Popatrz np. tutaj http://allegro.pl/battery-pack-canon-bg-e2n-20d-30d-40d-50d-lodz-i2458009356.html

Kuba1
07-08-2012, 20:52
Posiadam od kilku tygodni grip Pixel Vertax do 5d Mk3. Nie miałem możliwości porównania z oryginałem (nie wiem nawet czy są już dostępne w Polsce). Jest wykonany solidnie, z resztą producent deklaruje wykonanie gripa z tych samych materiałów co oryginalny aparat i zastosowanie uszczelnień ;) - powtarzam, że nie miałem w rękach oryginału, więc nie wiem ile w tym prawdy co do uszczelnień. Wagowo jest w każdym razie słusznie ;). Grip zakupiłem na e-bay'u u sprawdzonego sprzedawcy, dotarł w tydzień od zakupu na aukcji (z Hong Kongu). Dotychczasowe użytkowanie nie sprawiło problemów, trzyma się pewnie aparatu, nie trzeszczy. Mankament jaki mnie lekko irytował na początku to to, że 3 przyciski pod kciukiem (AF-on, * i wybór AF) są typu "klikającego", w przeciwieństwie do miękkich na aparacie, co trochę daje wrażenie toporności. Joystick mechanicznie działa prawie identycznie, jest tylko minimalnie miększy niż ten na body.
Najlepsza w tym wszystkim była cena - wyszło ...290 PLN (wysyłka darmowa).
Kiedy w końcu będzie można pomacać w jakimś sklepie w Wawie oryginał, to się przespaceruję z ciekawości.

kaindox
25-08-2012, 15:36
Dzisiaj miałem okazję podpiąć tego gripa do nowej piątki i szczerze mówiąc jestem lekko rozczarowany.
Był to pierwszy grip z jakiego korzystałem dlatego nie mam porównania ale jakoś mnie nie przekonał. Zewnętrzny materiał jest ok w dotyku i wydaje się być solidny i dosyć zbliżony do tego na mk III ale...
-manipulator kierunkowy - wydawał się latać dosyć luźno (w porównaniu do tego na body) w dodatku jest o wiele bardziej wrażliwy na wciśnięcie, co powoduje że np ustawiając punkt AF często przypadkowo ustawiał mi się punkt AF na centralny
-koszyk na akumulatory oraz koszyk na baterie - wydawał się tak rachityczny, że bałem się w niego wcisnąć aku - pojawiło się nieprzyjemne wrażenie że zaraz usłyszę dźwięk pękającego plastiku (może po prostu nie jestem przyzwyczajony)
-ergonomia - największy minus tego rozwiązania. Jak pisałem nie wiem jak to wygląda w oryginale, i w gripach do innych body, ale tego niestety nie trzymało mi się wygodnie. Liczyłem że uchwyt będzie tak wyprofilowany jak ten w body (co by było idealne) niestety było do tego daleko. Najbardziej denerwowała ta część, na której opiera się podstaw kciuka, przy palcu wskazującym też nie było różowo.
Werdykt:
Oryginała za 1200zł i tak nie kupię choćby był dużo lepszy, Pixel kusi cztery razy mniejszą ceną ale dla mnie nie spełnia swej podstawowej roli - poprawy wygody pionowego uchwytu. No i nie da się wykorzystać nowego bajeru, jaką jest możliwość zaprogamowania pod przyciskiem podglądu głębi przełącznika trybu AF ONE SHOT -> AF AI SERVO

Bolek02
27-08-2012, 20:05
Do body za 13.000zł to juz wypada raczej kupić oryginał. Jak sie wydaje tyle kasy na sprzęt, to nie warto oszczędzać na gripie :)
Poza tym oryginał jest magnezowy przy całej serii 5D tak jak body, a zamiennik to zawsze plastik.

pawelo1
27-08-2012, 20:23
zgadzam się z Bolek02 jak się kupuje za tyle body to dziwnie to wygląda jak się oszczędza i kupuje zamiennik, który nie jest wyprodukowany z takich materiałów jak oryginał. Jakieś oszczędności muszą być w końcu cena 4 razy mniejsza gdyby był 2 razy tańszy od oryginału, materiały takie same i funkcjonalność oraz niezawodność to tak.

Kuba1
27-08-2012, 23:21
zgadzam się z Bolek02 jak się kupuje za tyle body to dziwnie to wygląda jak się oszczędza i kupuje zamiennik, który nie jest wyprodukowany z takich materiałów jak oryginał. Jakieś oszczędności muszą być w końcu cena 4 razy mniejsza gdyby był 2 razy tańszy od oryginału, materiały takie same i funkcjonalność oraz niezawodność to tak.
Miałeś w ręku ten grip, że wypisujesz te bajki?

pawelo1
27-08-2012, 23:42
to nie są bajki tylko tak jest. Nigdy zamiennik oryginałowi nie dorówna pod względem materiału użytego jak i funkcjonalności. Różne są przypadki działania takich gripów bo niedoróbki się zdażają, a na czymś trzeba oszczędzić produkcje. Jakby były takie oki i materiały użyte te same to by nikt oryginałów nie używał, więc różnica niestety musi być. Już ktoś pisał na forum o gripie pixel vertex do 5d III że jego jakość wykonania jest słaba. Jak kogoś stać na body za 12000 czy 8000 zł to na 1100 zł tym bardziej logiczne to jest. Ja mam 7d (co kosztowało 5000 zł) i mam grip oryginalny i nigdy nie zawiódł, a nie odpinam go wcale. Pomyśl logicznie zanim coś napiszesz.

Kuba1
28-08-2012, 00:01
to nie są bajki tylko tak jest. Nigdy zamiennik oryginałowi nie dorówna pod względem materiału użytego jak i funkcjonalności. Różne są przypadki działania takich gripów bo niedoróbki się zdażają, a na czymś trzeba oszczędzić produkcje. Jakby były takie oki i materiały użyte te same to by nikt oryginałów nie używał, więc różnica niestety musi być. Już ktoś pisał na forum o gripie pixel vertex do 5d III że jego jakość wykonania jest słaba. Jak kogoś stać na body za 12000 czy 8000 zł to na 1100 zł tym bardziej logiczne to jest. Ja mam 7d (co kosztowało 5000 zł) i mam grip oryginalny i nigdy nie zawiódł, a nie odpinam go wcale. Pomyśl logicznie zanim coś napiszesz.Miałeś w ręku ten grip, że wypisujesz te bajki?

pawelo1
28-08-2012, 00:05
naucz się czytać ze zrozumieniem i nie powtarzaj sie. Idź do sklepu pomacać oryginał bo widać że nigdy w rękach nie miałeś skoro tak piszesz i różnicy jeszcze nie widzisz. Pozdro

Kuba1
28-08-2012, 03:27
naucz się czytać ze zrozumieniem i nie powtarzaj sie. Idź do sklepu pomacać oryginał bo widać że nigdy w rękach nie miałeś skoro tak piszesz i różnicy jeszcze nie widzisz. PozdroPonieważ rozumiem co czytam, dlatego powtórzyłem pytanie, którego, mimo że proste - Ty nie zrozumiałeś. Wypisujesz nie tylko w tym wątku kategoryczne opinie o sprzętach, których nie miałeś w ręku. Dodatkowo jesteś dość mocno nieuprzejmy w stosunku do osób, których nawet nie znasz. Ile Ty masz lat chłopie(?). Może pomyliłeś fora?

kaindox
28-08-2012, 05:34
naucz się czytać ze zrozumieniem i nie powtarzaj sie. Idź do sklepu pomacać oryginał bo widać że nigdy w rękach nie miałeś skoro tak piszesz i różnicy jeszcze nie widzisz. Pozdro
Kuba1 ma rację pytając się, czy miałeś w ręku ten grip. Wygląda na to że nie, więc nie rozumiem tych kategorycznych opinii na nie.
Ja się nie bawiłem oryginałem, dlatego się nie wypowiadam na jego temat, piszę o tym gripie, którego miałem w rękach.
Argument że jeśli kogoś stać na body to powinien wybulić na oryginał to argument na miarę śp. Lepera. CO ma jedno wspólnego z drugim? Nie każdy kupuje ten aparat dla magnezowej obudowy.

Jakieś oszczędności muszą być w końcu cena 4 razy mniejsza gdyby był 2 razy tańszy od oryginału, materiały takie same i funkcjonalność oraz niezawodność to tak. Skąd wiesz że materiały nie są takie same- macałeś obydwa? Macałeś chociaż jeden z nich? Jeśli nie to skąd wiesz że się różnią? Nie każdy kupuje aparat dla magnezowej obudowy. Solidny plastik może komuś wystarczyć, zwłaszcza jeśli gripa używa okazjonalnie.

Bangi
28-08-2012, 08:04
Mam zaminnik gripa do 550d ALPHA DIGITAL (Meike), nigdy w rękach oryginału nie miałem, ale ten zamiennik nie budzi żadnych zastrzeżeń. I co z tego, że może wykonany z innych materiałów, skoro działa w pełni i absolutnie nigdy (a mam już prawie drugi rok) nie zawiódł. Jakość wykonania zresztą też nie budzi zastrzeżeń. Jedyne co było na początku to nieładnie pachniał, ale po tygodniu przestał pachnieć w ogóle.
Nie chcę oczywiście krytykować oryginałów lub namawiać do zamienników, każdy ma swój portfel i podejmuje sam decyzję, ale ja uważam, że jak można na czymś zaoszczedzić, szczególnie jak się jest amatorem, to czemu nie? Dwie dodtakowe baterie też mam zamienniki i również żadnych zastrzeżeń.

pawelo1
28-08-2012, 12:09
Ponieważ rozumiem co czytam, dlatego powtórzyłem pytanie, którego, mimo że proste - Ty nie zrozumiałeś. Wypisujesz nie tylko w tym wątku kategoryczne opinie o sprzętach, których nie miałeś w ręku. Dodatkowo jesteś dość mocno nieuprzejmy w stosunku do osób, których nawet nie znasz. Ile Ty masz lat chłopie(?). Może pomyliłeś fora?

zawsze udzielam odpowiedzi w temacie o których mam pojęcie,interesuje się i daną rzecz posiadam. Nie należe do osób, które tylko posty nabijają żeby tylko coś napisać. Mam oryginał i zawsze będzie różnica dlatego tyle zamienniki kosztuja bo to jest plastik nic więcej i jego jakość będzie zawsze zauwżalna. Nie miałeś oryginału nigdy dlatego tak będziesz bronił zamienników i dlatego tak piszesz proste. Jak ktoś czegoś nie miał to się nie wypowiada to jest prosta zasada bo wtedy porównania nie masz. Czy grip do 7d czy 5d III jest z tych samych materiałów i okładzin zrobiony tak jak pisał to Bolek02. Mam kolege, który ma zamiennik więc mam porównanie. Gripa nie kupuje się dla nazwy canon czy nikon tylko jego funkcjonalności i niezawodności. Ja każdemu pomoge i nigdy nie odmawiam taki jestem, więc nie pisz w ten sposób że kategoryczne opinie o sprzętach wyrażam. Nikt żadnego żalu jak Ty nie ma tylko był zadowolony z pomocy. Kaindox sam masz zamiennik i czytałem twój post jak go opiniujesz, więc widać jaki jesteś zadowolony. Jakby materiały były takie same to grip nie kosztował by 4 razy mniej tylko chociaż 2 razy tyle czemu takiego zamiennika nie zrobią żeby był idealny,dopracowany i miał to samo co oryginał pomyśl troche a cena np. 450-500 zł mowa o 5D III. Oszczędzać na produkcji czymś trzeba niestety idzie to w parze z jakością. Gripa jak się kupuje to się go nie odpina co troche tylko jest przyspawany do body. Ja non stop gripa używam bo lubie zdjęcia w pionie a i wyważenie lepsze body i więcej zdjęć zostanie wykonanych. Jestem amatorem nie profesjonalistą. Patrzy się na niezawodność i jakość użytych materiałów żeby nigdy nie zawiódł w najmniej oczekiwanym dla Ciebie momencie.Każdy ma inne zdanie i to jest normalne.Jeden woli dołożyć czy uzbierać nawet i kupić oryginał, a 2 ma kase a i tak kupi zamiennik bo tacy ludzie jeszcze bardziej oszczędzają. Ja wyraziłem swoją opinie jak każdy tutaj bo po to jest forum, aby wyrażać swoją opinie a komuś może być ona pomocna. Czas pokaże jak się zamieniki będą sprawować po intensywnym używaniu.

Kuba1
28-08-2012, 15:21
zawsze udzielam odpowiedzi w temacie o których mam pojęcie,interesuje się i daną rzecz posiadam. Nie należe do osób, które tylko posty nabijają żeby tylko coś napisać. Mam oryginał i zawsze będzie różnica dlatego tyle zamienniki kosztuja bo to jest plastik nic więcej i jego jakość będzie zawsze zauwżalna. Nie miałeś oryginału nigdy dlatego tak będziesz bronił zamienników i dlatego tak piszesz proste. Jak ktoś czegoś nie miał to się nie wypowiada to jest prosta zasada bo wtedy porównania nie masz. Czy grip do 7d czy 5d III jest z tych samych materiałów i okładzin zrobiony tak jak pisał to Bolek02. Mam kolege, który ma zamiennik więc mam porównanie. Gripa nie kupuje się dla nazwy canon czy nikon tylko jego funkcjonalności i niezawodności. Ja każdemu pomoge i nigdy nie odmawiam taki jestem, więc nie pisz w ten sposób że kategoryczne opinie o sprzętach wyrażam. Nikt żadnego żalu jak Ty nie ma tylko był zadowolony z pomocy. Kaindox sam masz zamiennik i czytałem twój post jak go opiniujesz, więc widać jaki jesteś zadowolony. Jakby materiały były takie same to grip nie kosztował by 4 razy mniej tylko chociaż 2 razy tyle czemu takiego zamiennika nie zrobią żeby był idealny,dopracowany i miał to samo co oryginał pomyśl troche a cena np. 450-500 zł mowa o 5D III. Oszczędzać na produkcji czymś trzeba niestety idzie to w parze z jakością. Gripa jak się kupuje to się go nie odpina co troche tylko jest przyspawany do body. Ja non stop gripa używam bo lubie zdjęcia w pionie a i wyważenie lepsze body i więcej zdjęć zostanie wykonanych. Jestem amatorem nie profesjonalistą. Patrzy się na niezawodność i jakość użytych materiałów żeby nigdy nie zawiódł w najmniej oczekiwanym dla Ciebie momencie.Każdy ma inne zdanie i to jest normalne.Jeden woli dołożyć czy uzbierać nawet i kupić oryginał, a 2 ma kase a i tak kupi zamiennik bo tacy ludzie jeszcze bardziej oszczędzają. Ja wyraziłem swoją opinie jak każdy tutaj bo po to jest forum, aby wyrażać swoją opinie a komuś może być ona pomocna. Czas pokaże jak się zamieniki będą sprawować po intensywnym używaniu.
Yyyyyyy, wystarczy.

kaindox
28-08-2012, 17:17
zawsze udzielam odpowiedzi w temacie o których mam pojęcie,interesuje się i daną rzecz posiadam. Nie należe do osób, które tylko posty nabijają żeby tylko coś napisać. Mam oryginał i zawsze będzie różnica dlatego tyle zamienniki kosztuja bo to jest plastik nic więcej i jego jakość będzie zawsze zauwżalna.
Chciałbym zauważyć ze Twoje wypowiedzi nie dotyczą tego jak fantastyczny jest oryginał tylko tego jak beznadziejny jest zamiennik o czym nie możesz mieć pojęcia, bo go w rękach nie miałeś. Ja wypowiadałem się natomiast tylko i wyłącznie o gripie, którego testowałem.

Nie miałeś oryginału nigdy dlatego tak będziesz bronił zamienników i dlatego tak piszesz proste. Jak ktoś czegoś nie miał to się nie wypowiada to jest prosta zasada bo wtedy porównania nie masz.
Nigdzie nie broniłem zamienników. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem tylko teraz ze zrozumieniem

Kaindox sam masz zamiennik i czytałem twój post jak go opiniujesz, więc widać jaki jesteś zadowolony.
Nigdzie nie pisałem że mam zamiennik, tylko że miałem okazję przetestować go chwilę w sklepie
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem tylko ze zrozumieniem

Jakby materiały były takie same to grip nie kosztował by 4 razy mniej tylko chociaż 2 razy tyle czemu takiego zamiennika nie zrobią żeby był idealny,dopracowany i miał to samo co oryginał pomyśl troche a cena np. 450-500 zł mowa o 5D III. Oszczędzać na produkcji czymś trzeba niestety idzie to w parze z jakością.

Jeśli uważasz że na cenę oryginalnych akcesoriów ma wpływ tylko jakość użytych materiałów to gratuluję.
Mam nadzieję że chociaż w św. Mikołaja już nie wierzysz.

Gripa jak się kupuje to się go nie odpina co troche tylko jest przyspawany do body. Ja non stop gripa używam bo lubie zdjęcia w pionie a i wyważenie lepsze body i więcej zdjęć zostanie wykonanych. Jestem amatorem nie profesjonalistą. Patrzy się na niezawodność i jakość użytych materiałów żeby nigdy nie zawiódł w najmniej oczekiwanym dla Ciebie momencie.Każdy ma inne zdanie i to jest normalne.Jeden woli dołożyć czy uzbierać nawet i kupić oryginał, a 2 ma kase a i tak kupi zamiennik bo tacy ludzie jeszcze bardziej oszczędzają. Ja wyraziłem swoją opinie jak każdy tutaj bo po to jest forum, aby wyrażać swoją opinie a komuś może być ona pomocna. Czas pokaże jak się zamieniki będą sprawować po intensywnym używaniu.

Reszty nie skomentuję bo to lekko przyciężkawy bełkot

jacek_73
28-08-2012, 17:35
...
Reszty nie skomentuję bo to lekko przyciężkawy bełkot

A ja się skuszę :)

Czas pokaże jak się zamieniki będą sprawować po intensywnym używaniu.

Po moim intensywnym użytkowaniu zamienniki sprawują się dokładnie tak samo jak oryginał...czyli są zużyte. :)

kaindox
28-08-2012, 18:10
A resztę kasy pewnie przepiłeś :) ?

jacek_73
28-08-2012, 18:43
A resztę kasy pewnie przepiłeś :) ?

Nie do końca :) Resztę kasy przeznaczam na wymianę zużytych zamienników, najczęściej również zamiennikami. Ale to nie reguła. I dopiero to co zostaje przepijam :)

Bolek02
28-08-2012, 18:58
Tak sie sklada, ze posiadam do swoich puszek oryginalne gripy Canon-a. Przerabiałem wcześniej sporo zamienników i żaden mnie nie przyciągnął ze wzgledu na ograniczoną funkcjonalność i dość plastikowe wykonanie. Zarówno grip do 5DII oraz do 7D posiadają konstrukcje magnezowe i żaden zamiennik tego niestety nie oferuje. Testowałem zamienniki o których pisano, że warte rozważenia i ciągle mi czegoś brakowało :(
Zdecydowałem sie na zakup lekko używanych oryginałów ( obydwa z drugiej ręki, jak nowe) w rozsądnych cenach 500-600zł. To super kompromis jak za oryginały Canon-a w stanie sklepowym, musicie przyznać. Trochę cierpliwości i da się upolować :) To jak oryginał leży w ręce bezcenne.

pawelo1
28-08-2012, 19:50
Chciałbym zauważyć ze Twoje wypowiedzi nie dotyczą tego jak fantastyczny jest oryginał tylko tego jak beznadziejny jest zamiennik o czym nie możesz mieć pojęcia, bo go w rękach nie miałeś. Ja wypowiadałem się natomiast tylko i wyłącznie o gripie, którego testowałem.

Jak cytujesz to całą wypowiedź nie część. Widać że źle czytałeś posta bo wyraźnie napisałem że miałem w rękach kolegi zamiennik więc porównanie mam do oryginalnego. Oryginałów nie trzeba zachwalać bo każdy wie jak się sprawują kto je oczywiście posiada, a kto nie ma i nie macał czy używał to zawsze będzie za zamiennikami taka prawda. Ergonomia pracy, użyte materiały jak i niezawodność z oryginałem bezcenna. Lepiej nawet kupić używanego gripa jeśli ktoś żałuje na nowy bo cena będzie dużo niższa niż bawić się w zamienniki. Kaindox to nie było do Ciebie z tym bronieniem zamienników tylko do Kuba1. Kaindox sam testowałeś w sklepie tu się pomyliłem że masz go i już edycji nie było, więc wiesz jaki jest zamiennik z jakiego materiału i swoje sugestie opisałeś w swoim poście i oki. Bełkotu żadnego nigdy nie pisze i nie pisałem tylko fakty poparte w rzeczywistości.

Kiedy w końcu będzie można pomacać w jakimś sklepie w Wawie oryginał, to się przespaceruję z ciekawości

Oryginały są dostępne już dawno w sklepach i problemu z ich dostaniem nie ma żeby pomacać nawet. Kuba1 mieszkasz ponoć w dużym mieście jak Warszawa, gdzie sklepów foto nie brakuje to tym bardziej powinienieś wiedzieć gdzie mozna je dostać a nie pisać gdzie można pomacać. Jest np. fotoforma i tam napewno będzie i możesz pomacać.

Bolek02 ja tam Cie doskonale rozumiem tylko szkoda że inni tego nie potrafią pojąć. Pisałem wcześniej o tym samym w moich postach, które zostały skrytykowane niesłusznie, ale to już nie mój problem. Bicie piany jak to ktoś powiedział zawsze musi być bo inaczej świat byłby za piękny.

Heilsberg
28-08-2012, 23:56
Pozwalam sobie tylko stwierdzić, że zamiennik zamiennikowi nierówny. Są już zamienniki ze stopu magnezowego, które wielu użytkowników bardzo sobie chwali i wręcz nie widzi różnicy z oryginałem (prócz ceny oczywiście).

Kolekcjoner
29-08-2012, 00:06
Prosiłbym jednak ostudzić nieco temperaturę dyskusji 8-).
Do kolegi pawelo1 prośba o staranniejsze edytowanie postów - będzie łatwiej zrozumieć 8-).

Nie do końca :) Resztę kasy przeznaczam na wymianę zużytych zamienników, najczęściej również zamiennikami. Ale to nie reguła. I dopiero to co zostaje przepijam :)

To mało, w sumie :mrgreen:.

Kuba1
29-08-2012, 02:10
Pozwalam sobie tylko stwierdzić, że zamiennik zamiennikowi nierówny. Są już zamienniki ze stopu magnezowego, które wielu użytkowników bardzo sobie chwali i wręcz nie widzi różnicy z oryginałem (prócz ceny oczywiście).
Na przykład wspomniany Vertax do 5dMk3.

kaindox
29-08-2012, 05:31
Jak cytujesz to całą wypowiedź nie część. Widać że źle czytałeś posta bo wyraźnie napisałem że miałem w rękach kolegi zamiennik więc porównanie mam do oryginalnego.

Miałeś w rękach jeden zamiennik a tymczasem jest kilka firm które je robi z lepszym lub gorszym skutkiem. Ty na podstawie jednego wypowiadasz się o różnych modelach kilku producentów . To tak jakby na podstawie obcowania z obiektywem Canona 50mm 1,8 stwierdzić że wszystkie obiektywy tej firmy to plastikowe wydmuszki które rozpadają się w rękach.

rysib
29-08-2012, 11:12
Na przykład wspomniany Vertax do 5dMk3.

Wiesz może, czy ten uchwyt będzie pasował do MKII? Nie ukrywam że dżojstik w uchwycie przydałby mi się.

pawelo1
29-08-2012, 11:39
nie będzie pasował bo jest tylko dedykowany do 5d III. Za dobrze by było jakby był wstecz kompatybilny. To firmy by mało co zarobiły na tym, a tak muszą być jakieś zmiany jak w body to i grip dostosowany taki już polityka marketingowa. To samo jest z płytami głównymi do kompa wychodzą nowe procki to już inny socket mają płyty i trzeba płyte kupować nową. Tak jak np. procek sandy bridge ma gniazdo LGA 1155 i nie jest wstecznie kompatybilny z nowszym prockiem ivy bridge LGA 1156 bo różnica wynosi pomiędzy tymi gniazdami tylko jeden pin. Ten grip jest do 5D II Vertax E-6 For Canon 5D Mark II--PIXEL ENTERPRISE LIMITED (http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=160)

Kuba1
29-08-2012, 12:10
Wiesz może, czy ten uchwyt będzie pasował do MKII? Nie ukrywam że dżojstik w uchwycie przydałby mi się.
Nie pasuje oczywiście. Natomiast ich dedykowany do 5d2 jest sprzed lat i nie wiem jak konstrukcyjnie, bo nie miałem.

MrSpike
29-08-2012, 13:01
uzywalem phottix'a do 30D. po sprzedazy 30D pnp grip przeszedl do zakupionego 50D. do komfortu uzytkowania zastrzezen zadnych. fakt, w gripie po 2 latach padl przycisk, ale koszt nowego (tym razem meike) razem z tym co zaplacilem za phottix'a to 50% ceny oryginalu. dla mnie sensu przeplacania za oryginal, aby miec znaczek canon'a na gripie wiec nie ma.

gadget_zary
29-08-2012, 13:16
Mi dzisiaj zaczął wariować grip meikke przy 20d. Ale po mocniejszym dociśnięciu przy przykręcaniu wszystko wróciło do normy.

Heilsberg
29-08-2012, 13:18
przeplacania za oryginal, aby miec znaczek canon'a na gripie wiec nie ma sensu.

Oryginalny grip do 7D nie ma nawet znaczka Canona.

Arni
29-08-2012, 13:18
Ja mam zamiennik Meike i bardzo go sobie chwalę. Kosztował, szczególnie porównując z systemowym, śmieszne pieniądze, a spisuje się wzorowo i pasuje idealnie. Materiały, z których jest wykonany nie wyróżniają się od tych, z których zrobiony jest 60D.

4kwiatek
29-08-2012, 14:58
Hi...

Już to kiedyś pisałem - miałem i mam oryginalny grip do 350D. Cechy:
Znaczek Canon, odklejająca się i niespasowana (za duża !!!) guma, zacinające się kółko, wariująca puszka przy zasilaniu z gripa. Trzeszczenie plastiku pod naciskiem. Czy kupię następny oryginał ? Nie wiem.
Obecnie puszka chodzi bez gripa i bez problemów. Co ciekawe - zacinanie się kółka w gripie - powodowało też "zacięcie" kółka w puszce (przysłona zmieniała się tylko w jedną stronę bez względu na kierunek kręcenia). Po odjęciu gripa - dolegliwość znikła (usuwała ją też co ciekawe - zmiana szkła - ale to odkryłem później).

Kupiony w sklepie jednej z galerii handlowych w W-wie - bodaj w Arkadii - żeby nie było że "lewizna z All*".

Oczywiście zebrałem w poście doświadczenia z kilku lat - ale kilka razy kosztowało mnie to trochę nerwów.

Pozdrawiam...

Bolek02
29-08-2012, 18:05
grip BG-E2N mozna miec spokojnie za 557 zl w Krakowie, cena 650 jest dla mnie przesadzona.

Oryginalny BG-E2N lekko używany na aukcjach 200-300zł czyli m/w tyle co zamiennik :)

--- Kolejny post ---

Oryginalny grip do 7D nie ma nawet znaczka Canona.

No i co z tego wynika ??? Bez napisu gorzej się zdjęcia robi ???

--- Kolejny post ---

Oświeć nas Kolego, jaki to producent robi magnezowe zamienniki ???

jacek_73
29-08-2012, 19:03
...

A który producent robi magnezowe oryginały?

gadget_zary
29-08-2012, 19:07
np. BG-E7 ori ma magnezowy szkielet, tak jak puszki canona

Heilsberg
30-08-2012, 09:59
No i co z tego wynika ??? Bez napisu gorzej się zdjęcia robi ???
Mi nie przeszkadza brak napisu i da się zdjęcia robić ale niektórzy potrzebują napisu Canon, białego koloru i czerwonego paska. A tutaj Canon ich oszukał i na oryginalnym gripie nie dał napisu.

A czytałeś w ogóle ten wątek? Oświecam Cię Kolego - cofnij się parę wpisów wstecz to znajdziesz odpowiedź.

Bolek02
30-08-2012, 15:15
A który producent robi magnezowe oryginały?

Canon do modeli 5D, 5dII i 7D :) Nie wiedziłleś :) Ja osobiście używam, to wiem :)

--- Kolejny post ---

Mi nie przeszkadza brak napisu i da się zdjęcia robić ale niektórzy potrzebują napisu Canon, białego koloru i czerwonego paska. A tutaj Canon ich oszukał i na oryginalnym gripie nie dał napisu.

A czytałeś w ogóle ten wątek? Oświecam Cię Kolego - cofnij się parę wpisów wstecz to znajdziesz odpowiedź.

Nie oszukał, bo dał produkt jakościowo nienaganny. Napis, to dodatek dla lanserów, a nie ludzi ceniących wygodę użytkowania.

Czytałem wątek, ale to nieprawda, że są zamienniki magnezowe i wygladają jak body - NIE MA NIC TAKIEGO :)

Heilsberg
30-08-2012, 15:39
Jeśli miałeś w ręku te Vertaxy i prawdą jest co piszesz, że są plastikowe to nie mam powodu by nie wierzyć. Ja ich w ręku nie miałem. Ale w paru recenzjach piszą ludzie, że to stop magnezu a producent podobno daje nawet zapewnienie na piśmie, że materiał identyczny z materiałem body. Przynajmniej tak jest przy gripie do Nikona D800. Więc producent kłamie w żywe oczy a ludzie piszący recenzję nie odróżniają plastiku od stopu magnezu? Trudno mi w to uwierzyć.

gadget_zary
30-08-2012, 16:20
Wg. tego co piszą na zagranicznych forach to Pixel Vertax ma metalowy szkielet, ale jaki to metal to nikt nie potwierdził :)

Bolek02
30-08-2012, 16:25
Tak się sklada, że miałem toto w ręce i istotnie jest sporo cięższe od innych wcześniej oglądanych zamienników. Jednak nie przypomina w niczym tych magnezowych od Canon-a. Na pewno nie wygląda tak jak body. Nie wiem jak to jest w nikonie, bo nie widziałem.Ja wiele różnych gripów testowałem i zawsze było coś nie tak. Dlatego szukałem cierpliwie okazji na zakup oryginalnych gripów w rozsądnej cenie. Obydwa aktualnie używane zakupilem z drugiej ręki jak nowe za 500 - 600zl. obydwa są jeszcze na gwarancji sklepowej :) Każdy robi jak uważa i nie bierz tego do siebie, bo zupełnie nie o to chodzi.

Heilsberg
30-08-2012, 17:32
Ależ ja osobiście miałem zamiennik w 400D i nie narzekałem. Teraz mam oryginał w 7D i też nie narzekam. Ale chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie powinno się zamienników wrzucać do jednego wora. Są gorsze, są lepsze, są plastikowe, są metalowe, są tańsze i droższe. Oryginały też nie zawsze są super bo niektórzy problemy z nimi mają. Mi się dwa razy zdarzyło, że zablokował się aparat i odpięcie i przypięcie gripa dopiero go odblokowało. I akurat to był oryginał.
A to, że każdy sam decyduje i wybiera jest oczywiste i jasne jak słońce.
Nie biorę nic do siebie, tylko mnie tekst " Oświeć nas Kolego" rozluźnił bo nie zwykłem by się do mnie tak zwracano.:)

maki1000
30-08-2012, 18:59
Testował już ktoś PIXEL VERTAX BG-E11 do Canon 5D III ? Nigdzie nie mogę opinie znaleźć :(

gadget_zary
31-08-2012, 00:55
Poczytaj kilka stron wcześniej... bo widać za bardzo nie szukałeś

maki1000
31-08-2012, 08:52
Poczytaj kilka stron wcześniej... bo widać za bardzo nie szukałeś

Czytałem, ale niewiele tam jest - jedna osoba trzymała go w rękach i to widać średnio nastawiona do zamienników :)
Chciałbym opinii kogoś kto go użytkuje. Dla mnie nie ma żadnego znaczenia czy faktura okleiny pasuje do tej z body, czy grip jest z magnezu, plastiku, złota itp. Ważne żeby nie trzeszczał. Chciałbym się dowiedzieć czy wszystko działa jak powinno, nie wiesza body, czy są jakieś problemy z prądem, czy dżojstik dobrze pracuje.

gadget_zary
31-08-2012, 09:01
Napisz do kolegi Kuba1 który ten grip posiada (a nie tylko go trzymał:P).

maki1000
31-08-2012, 09:04
Napisz do kolegi Kuba1 który ten grip posiada (a nie tylko go trzymał:P).

dzięki

lucas_g
31-08-2012, 09:36
PIXEL VERTAX

Fotki: Canon 5D MKIII - Neowin Forums - Page 2 (http://www.neowin.net/forum/topic/1062700-canon-5d-mkiii/page__pid__595117971__st__15#entry595117971)

I dwa słowa o gripie: Canon 5D Mark III + Pixel Vertex Grip | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/robbiekhan/7846966084/)

Flanel
13-09-2012, 21:33
Testował już ktoś PIXEL VERTAX BG-E11 do Canon 5D III ? Nigdzie nie mogę opinie znaleźć :(

Zakupiłem go parę dni temu. Trochę byłem zaskoczony że kosztował mnie mniej niż Phottix do 5dmk2. Wrażenie początkowe - starannie wykonany, jest joystick, fajnie wyprofilowany - na oko tak samo jak oryginał. Jedynie jakość plastiku jest taka jak zawsze, to nie to samo co w oryginale. Tworzywo jest chropowate, i w dotyku raczej nie powala, ale już sama guma jest ok. Spasowany bardzo ładnie, wszystko działa jak trzeba. Joystick jest ciut bardziej delikatny i ma większy skok niż ten na body, ale działa dobrze. Ogólne wrażenie - jest imo trochę lepiej niż w zamiennikach od 5dmk2 - a cena - 305 pln jest bardzo atrakcyjna. 2 lata gwarancji - mnie nic więcej nie potrzeba. Używałem raz oryginału - z 30D, potem po kolei każdą piątkę ( i, ii ) miałem już z chińczykiem, i do tej pory się nieprzewiozłem, więc kontynuuję tradycję. Jutro jadę na weselę, przetestuję w " boju ".

Bolek02
14-09-2012, 14:24
Jak za te pieniądze, to grip wyglada zarąbiście. Wykonanie naprawdę porządne. Co do materiałów nie wypowiadam się, bo czas pokaże. Ciekawie jak się będzie sprawował. Jedyne co mi się w nim nie podoba, to metoda załadunku akumulatorów. Osobiście wolę załadunek poprzeczny, bo łatwy dostęp, ale to rzecz gustu.

centur
24-10-2012, 12:43
witam, kupiłem niedawno Grip do 650d Meike BG-E8 i zauważyłem że fatalnie wskazuje poziom naładowania oryginalnego akumulatora i zaskakująco szybko wyłącza aparat a po odepnięciu gripa i załadowania aku bezpośrednio do 650-tki wskazuje jeszcze 2 kreski i dość długo robi zdjęcia. Czy to normalne w wypadku zamienników ???? Dodam ze z akumulatorkami eneloop pracuje wyśmienicie ale z LP-E8 fatalnie !!!

Bangi
24-10-2012, 13:39
Ja miałem MEIKE BG-E8 do 550d i w przypadku oryginalnego aku wszystko było jak trzeba.
Jak używałem z zamiennikami (jednocześnie dwoma) to body pokazywało prawie cały czas, że jest full, po zrobieniu (wielu) zdjęć, nagle pozywał, że jest prawie pusty i dość szybko aku padały. Po naładowaniu od nowa. Jak dla mnie nie przeszkadzało to jakoś szczególnie w robieniu zdjęć, ale trzeba było po prostu o tym pamiętać by się nie zdziwić. Zawsze miałam oryginalny aku w zapasie.

centur
24-10-2012, 13:56
gdyby problem dotyczył zamiennika LP-E8 to pewnie siedziałbym cicho ale wkurza mni że chodzi oryginalny aku dodatkowo nie zawsze załapują styki i czasami muszę przeładować kasetę z aku kilka razy aby mieć w ogóle zasilanie :-/, dzwoniłem do Foto-Tip ale odesłali mnie do serwisu i kazali go podesłać, jakby co to zamienią na inny egzemplarz ....

Bangi
24-10-2012, 14:36
To im odsyłaj.
Możliwe, że jest po prostu jakiś problem, konkretnie z Twoim egzemplarzem.
Ja ze swoim gripem żadnych problemów nie miałem.

lucas_g
24-10-2012, 20:37
Hej,

Ja wreszcie zdecydowałem się na zamiennik Phottix. Całkiem dobrze wykonany, guma praktycznie różni się od oryginału.

Jedna tylko rzecz mnie zastanawia. Na aku LP-E6 wszystko działa jak należy. Natomiast na 6 aku. AA Sanyo Eneloop (w pełni naładowanych) aparat zwalnia serię. Czy ktoś tak miał i wie czym to może być spowodowane??

gadget_zary
26-10-2012, 19:59
Może kwestia innego napięcia

Wysyłane z mojego PMP5097CPRO za pomocą Tapatalk 2

centur
13-11-2012, 12:19
a ja mam jeszcze pytanie z innej beczki, oryginalny aku LP-E8 ma pojemność 1120mAh, ładując do gripa 6 aku eneloopa każdy po 2000mAh to mam pojemnośc ok 12.000mAh w porównaniu do 1120 z jednego oryginalnego aku. Oczywiście nie spodziewam sie że na 6 aku aparat będzie działał ponad 10x dłuzej ale pytanie, o ile dłuższej pracy mogę się spodziewać na 6 eneloopach załadowanych do gripa w stos do oryginalnego aku ???? Pytam bo mam dylemat czy kupić zamiennik aku czy też 6 eneloopów bo cana prawie taka sama i tak szczerze to skłaniam się do tego 2 rozwiązania....

Bangi
13-11-2012, 13:09
a ja mam jeszcze pytanie z innej beczki, oryginalny aku LP-E8 ma pojemność 1120mAh, ładując do gripa 6 aku eneloopa każdy po 2000mAh to mam pojemnośc ok 12.000mAh w porównaniu do 1120 z jednego oryginalnego aku. Oczywiście nie spodziewam sie że na 6 aku aparat będzie działał ponad 10x dłuzej ale pytanie, o ile dłuższej pracy mogę się spodziewać na 6 eneloopach załadowanych do gripa w stos do oryginalnego aku ???? Pytam bo mam dylemat czy kupić zamiennik aku czy też 6 eneloopów bo cana prawie taka sama i tak szczerze to skłaniam się do tego 2 rozwiązania....

To chyba tak nie działa... Nie znam się dokładnie, ale z tego co czytałem taka konfiguracja daje ok. połowę mniej psryknięć niż oryginlany aku, ale nie potrafię tego wyjaśnić.

centur
13-11-2012, 13:16
To chyba tak nie działa... Nie znam się dokładnie, ale z tego co czytałem taka konfiguracja daje ok. połowę mniej psryknięć niż oryginlany aku, ale nie potrafię tego wyjaśnić.

co takiego ??? niemożliwe, nie wierze bo nie ma to żadnego sensu. Wiem że pewna część energii pójdzie na straty bo trzeba zasilić grip przez który będzie przepływać prąd ale mz to co napisałeś nie trzyma się kupy...

jellyeater
13-11-2012, 13:54
Liczy się jeszcze napięcie. AA ma 1.2V. Musisz połączyć szeregowo 6 Sztuk by mieć nominalne 7.2V oryginału. W rzeczywistości będzie więcej, bo po naładowaniu akumulator AA ma z 1.3V. Czyli łącznie będzie 7.8V pojemności 2000 mAh.

Tak czy siak na 6 eneloopach powinien działać dłużej. Inna sprawa jak to mało wygodne jest.

centur
13-11-2012, 14:15
pytanie tylko o ile dłużej, niestety nie mogę znaleźć nigdzie testów porównawczych typu oryginalny aku vs 6xAA

4kwiatek
13-11-2012, 14:16
Hi...

A przypadkiem nie jest tak że aparat stwierdzi że aku są puste wcześniej niż to naprawdę stanie ? Eneloopy są "puste" gdy osiągną 0,9V. Moim zdaniem aparat (podobnie jak lampy) stwierdza to dużo wcześniej nie wykorzystując po prostu całej pojemności baterii. Myślę że łatwo to sprawdzić mierząc napięcie w pełni naładowanych dobrym miernikiem (nie ładowarką !) i takich które aparat stwierdził że są "puste".

Pozdrawiam...

Kuba1
13-11-2012, 14:38
[...] Pytam bo mam dylemat czy kupić zamiennik aku czy też 6 eneloopów bo cana prawie taka sama i tak szczerze to skłaniam się do tego 2 rozwiązania....Czy bierzesz pod uwagę czas ładowania Eneloop'ow w por. do akumulatora LP-E..?

centur
13-11-2012, 14:54
biorę, dla mnie nie stanowi to problemu, bardziej liczy się wydajność zestawu a grip i tam mam na stałe doczepiony bo uchwyt w 650d jest stanowczo za mały

Kuba1
13-11-2012, 20:22
biorę, dla mnie nie stanowi to problemu, bardziej liczy się wydajność zestawu a grip i tam mam na stałe doczepiony bo uchwyt w 650d jest stanowczo za małyCzyli po rozładowaniu Eneloop'ów odłożysz aparat na 10 godzin, czy masz też 2x LP-E?

centur
13-11-2012, 22:36
Kuba, napisałem juz że to nie problem... nie jestem zawodowym fotografem poza tym mam oryginalny aku, wszytsko obija się o kwestię, jak długo pociągnie zestaw z eneloopami

Kuba1
13-11-2012, 23:26
Kuba, napisałem juz że to nie problem... nie jestem zawodowym fotografem poza tym mam oryginalny aku, wszytsko obija się o kwestię, jak długo pociągnie zestaw z eneloopamiLooz, po prostu patrząc na Twoje zdjęcia pomyślałem, że jesteś z tych co im to cholernie robi ;). Sam się zastanawiam ile pociągnie, bo eneloopów mam kilkanaście, ale jestem zbyt leniwy żeby to sprawdzić :). Aczkolwiek, powiem Ci, że wcześniej do gripa 550D zakupiłem bardzo tanie zamienniki LP-E i trzymało to tak samo jak oryginały (też miałem dwa). Generalnie można było spokojnie robić dwa długie koncerty (w sensie dwa dni koncertowe) ciągle pstrykając, bez automatycznego podglądu zdjęcia. Teraz do 5D3 również zakupiłem takie same zamienniki LP-E i jest tak samo wydajnie. Od użycia Eneloopów w body właśnie odstręcza mnie czas ich ładowania, bo poza tym są genialne.

centur
14-11-2012, 17:28
Looz, po prostu patrząc na Twoje zdjęcia pomyślałem, że jesteś z tych co im to cholernie robi ;).

???? :confused:
a tak przy okazji mojego gripa (jeśli to kogoś interesuje), dziś dostałem telefon z serwisu że grip jest nienaprawialny i zostanie wymieniony na nowy z nowej serii którą dostaną za ok 2 tygodnie, a tak zachwalaliście tego Meike'a :-? co do eneloopów - po prostu pożycze od zaprzyjaźnionego ślubniaka 6 sztuk i sam przetestuje, z wynikiem się podziele .....

Kuba1
14-11-2012, 18:20
Looz, po prostu patrząc na Twoje zdjęcia pomyślałem, że jesteś z tych co im to cholernie robi .???? :confused:
[]...Noo, że brak prądu w aparacie powoduje, że czują się nieswojo - ja np. tak mam ;).

set21
14-11-2012, 18:50
W instrukcji 5d3 jest napisane ,LP E6 ok.950 zdjec ,grip +2 LP E6 dwa razy wiecej fotek.
grip z 6 bteriami AA ok 270 zdjec.
Pewnie z enelopami bedzie troche wiecej .

Kuba1
14-11-2012, 19:18
W instrukcji 5d3 jest napisane ,LP E6 ok.950 zdjec ,grip +2 LP E6 dwa razy wiecej fotek.
Pewnie z enelopami bedzie troche wiecej .A, no to nawet jak by było 3x więcej to i tak bez sensu. BTW, w którym miejscu instrukcji to jest napisane, bo nie mogę znaleźć?

centur
14-11-2012, 19:24
Pewnie z enelopami bedzie troche wiecej .

to do d**y z takim rozwiązaniem