Zobacz pełną wersję : 70-200 do studia ?
Witam,
ogladajac ostatnimi czasy tv, kilka razy widzialem jak zdjecia studyjne byly wykonywane jakas dluga L-ka. Mysle ze moze to byc 70-200 np 2.8. Teraz pytanie dlaczego ? Rozumiem reporterow ganiajacych za gwizdami z taka lufa, ale w studio ? Czy szanowni koledzy do fotografii studyjnej tez uzywaja jakiejs dlugiej L-ki ? Nie lepiej uzywac stalek typu 50 czy 85mm ? O ile poczatek ogniskowej (70mm) wydaje sie byc ok, to np. przy 200mm nie dosc ze trzeba byc bardzo daleko od modela/modelki, to jeszcze mozemy liczyc np na jakies przeklamania w proporcjach twarzy... prosze o oswiecenie :)
pozdrawiam
aBe
Olszewski
03-12-2007, 19:55
Przy 200mm z tego co słyszałem zmniejsza się nosek, uszy i takie inne, za to niektóre modelki będą cię uwielbiały :) Ale nie wiem jak to jest dokładnie w rzeczywistości, ale już widziałem jak się robi portrety 70-200/4.0 L
ja 70-200 używam do zdjęć dowodowych :) i do tego nadaje się w studiu idealnie :)
Tomasz1972
03-12-2007, 20:22
dłuższe szkło = mniej tła i gratów w kadrze .
Znam ludzi uwielbiających robić takimi "długimi lufami". Jest tylko jeden drobiazg. Trzeba mieć duże studio. ;-)
Witam.
Zależy, co chcesz fotografować w tym studiu. Ostatnio robiłem jedzenie (chleby, bułki, torty) i 70-200 f/4 razem z setką macro i 50mm f/1.4 (na cropie) sprawdzały się wyśmienicie. Do ludzi tez lepsze ogniskowe dłuższe, niż krótsze.
Widzialem jak byly focone cale postacie tym szklem, dlatego wydalo mi sie to dziwne bo trzeba byc bardzo daleko od obiektu fotografowanego ;)
Do postaciówek długi obiektyw > krótki obiektyw, choćby przez bardziej płaską perspektywę i łatwiejsze operowanie małą głębią ostrości.
Wszystko zależy od wielkości studia. Stać kogoś na wynajęcie hangaru, to i 600mm może wykorzystać. Tylko głupio dzwonić do modelki, żeby się inaczej ustawiła.
dłuższe szkło = mniej tła i gratów w kadrze .
czyzby az tak? jesli 50tke otworzy sie do 1.2/1.4 to chyba i tak nie bedzie widac wielu gratow w tle? jak sie myle to strzelcie w pysk.
Tez widzialem filmik na ktorym koles jakims tele robil portrety... tez mi dziwnie to wygladalo... a studio mial malutkie...
Pozdrawiam,
Robert
Moze to o szpan chodzi... biala dluga lufa robi swoje ;) bardziej profi sie wyglada.
czyzby az tak? jesli 50tke otworzy sie do 1.2/1.4 to chyba i tak nie bedzie widac wielu gratow w tle? jak sie myle to strzelcie w pysk.
Nie chodzi o bokeh, tylko o perspektywę. Mniej gratów wchodzi w kard.
Jak możemy się umówić z tym strzelaniem? ;)
Nie chodzi o bokeh, tylko o perspektywę. Mniej gratów wchodzi w kard.
Jak możemy się umówić z tym strzelaniem? ;)
co się odwlecze, to nie uciecze ;)
Pozdr.
Lesio'73
04-12-2007, 19:52
Moze to o szpan chodzi... biala dluga lufa robi swoje ;) bardziej profi sie wyglada.
Ale przecież 70-200 to nie jest wcale dużo. "Klasyczne" portretówki to 85 i 135 mm więc o co biega w tym pytaniu? Nie wszyscy robią na APS-C.
70-200 f/2,8 to rewelacyjne szkło więc nie widzę nic dziwnego w tym, że ludzie z niego korzystają. Chyba nie po to wydaje się ponad 4kPLN żeby chować szkło w szafie:???:
Za 2kPLN masz już 70-200 f/4 więc o szpanie chyba też nie może być mowy:roll: Z czasem pewne rzeczy powszednieją, a białe lufki to już ludzie na plaże noszą:wink: