Zobacz pełną wersję : whibal g6
hej
tyle sie mowilo o oplatach celnych za sprzet foto a ja nadal nie jestem pewien jednej rzeczy. zakupilem przed chwila whibal'a na stronie rawworkflow.com i moje pytanko to:
czy ta przesylka (poczta priorytetowa) zostanie oclona?
moze ktos z forumowiczow sie spotkal z podobna sytuacja, bo poraz pierwszy zamawiam ze sklepu zagranicznego
Nie mam czasu wchodzić na tą stronkę, ale:
- jeżeli przesyłka jest spoza Unii
- nie jest oznaczona jako gift
- jej wartość jest większa niż 20$
- w środku znajduje się paragon
to dostaniesz cło. a cło to zło.
Canclerz
03-12-2007, 18:38
Kupowałem g6 z rawworkflow.com, przesyłka do Polski nie została oclona.
no to mam dwie skraje opinie :D, moze jeszcze jedna?
adalbert
03-12-2007, 19:18
Proszę bardzo :) - kupowałem kilka sztuk whiballa - na sumę przekraczającą 200$ - brak naliczenia cła - przyszło w zwykłej kopercie pocztą lotniczą.
i oto mi chodzilo, juz jestem spokojny. wielkie dzieki za wypowiedz.
moze nie na temat ale ten kawalek plastiku naprawde jest wart 30/40/50 dolcow?:p Pytam bo moze przy aktualnym kursie warto zamowic wieksza ilosc.
eh, dopiero doczytałem czym jest 'whibal' :)
Przy tak małym 'czymś' raczej cła nie dadzą:)
dobra, odebralem dzisiaj (co prawda lezal jakies 2 dni w skrzynce jak dobrze pamietam, nie mam zbyt duzo czasu nawet na zagladanie w skrzynke) whibal'a i po pierwszych fotach w trudnych warunkach (zarowe-halogenowe + podswietlenie lcd + lampka 60w) po prostu opadla mi szczeka. z zakupu jestem jak najardziej zadowolony.
ps. podsuncie pomysl zonce (mezowi??) taki pomysl na prezent pod choinke, naprawde warto
SebaWolf
14-12-2007, 10:04
jeśli ktoś zamawiałby większą ilość chętnie się piszę na jedną sztunię :)
photographus
14-12-2007, 10:36
Ja też :)
ja też bym się pisał, chociaż najelpszą metodą na skopany WB na zdjęciu jest przerobienie go na B&W:)
Domyslam sie, ze nie udalo wam sie zrobic zbiorczego zamowienia...
Moze zrobimy jakies zapisy:-) i ktos to cudo zamowi?
Czy w polsce nikt tego nie sprzedaje?
W ostatecznosci mozna sie pokusic o Digi Grey... Jaka roznica w balansie z Digi Grey? Ktos testowal obie?
Pozdrawiam
ja też bym się pisał, chociaż najelpszą metodą na skopany WB na zdjęciu jest przerobienie go na B&W:)
No to tłumaczy wysyp czarno-białych fotek w necie.
pozdr
Rafal913
20-04-2008, 19:33
Obejrzałem filmy z zastosowaniem tego i...
SZOK !!!
Czyt. ^^
Ja się na to pisze :)
Janusz Body
20-04-2008, 19:49
Obejrzałem filmy z zastosowaniem tego i...
SZOK !!!
Czyt. ^^
Ja się na to pisze :)
Weź sobie kartke papieru foto. Używaj w ten sam sposób. Będziesz miał to samo znacznie taniej.
ISTOTNE: Papier foto :)
Rafal913
20-04-2008, 22:00
Weź sobie kartke papieru foto. Używaj w ten sam sposób. Będziesz miał to samo znacznie taniej.
Z ciekawości chyba pojade jutro do sklepu i kupie :)
Obojętnie jaki ?
hmmm... skoro to takie proste, to może forumowe identyfikatory mogły by być z drugiej strony takim whibalem? Z tym papierem foto chodzi o kolor czy o jakieś dodatkowe właściwości nieznane mi, laikowi? :)
Identyfikator i tak z drugiej strony jest taki jak z pierwszej a jakby robienie go na szaro z drugiej strony miało podnieść jego koszt to chyba i tak nie do takich kwot jak oryginalny whibal... a może się mylę...
Janusz Body
21-04-2008, 09:13
hmmm... skoro to takie proste, to może forumowe identyfikatory mogły by być z drugiej strony takim whibalem? Z tym papierem foto chodzi o kolor czy o jakieś dodatkowe właściwości nieznane mi, laikowi? :) ....
No nie takie proste ale też nie nazbyt trudne. Papier foto nie ma zafarbu (ok nie powinien mieć ;) ) tj. jego L*a*b powinien być a=b=około zera czyli to co ma whibal. Z plastikiem trochę trudniej bo trzeba by znaleźć taki o w/w właściwościach. Jakie L jest używane w whibalu i papierze to... nie pamiętam :) ale nie ma to jakiegoś super znaczenia. Papier foto ma tendencję do żółknięcia pod wpływem śwaitła - czyli trzeba co jakiś czas brać nową kartkę - szczególnie żółkną papiery Canona. Kawałek plastiku trzeba by zmierzyć spektrofotometrem... :)
Tak na upartego to dobry papier druarski też jest niezły choć też żółknie.
Pisałem o tym w T&T :) :) :)
Kawałek plastiku trzeba by zmierzyć spektrofotometrem... :)I tak, przynajmniej według zapewnień producenta, jest Whibalem. Rzekomo każdy jego egzemplarz jest sprawdzany.
Janusz Body
21-04-2008, 09:25
I tak, przynajmniej według zapewnień producenta, jest Whibalem. Rzekomo każdy jego egzemplarz jest sprawdzany.
Może i jest ale... plastik też się zmienia pod wpływem światła. Tablice Gretaga (GretagMacbeth 24 pola formatu A4), która jest wzorcem daleko lepszym od whibala też zalecają wymieniać co dwa lata
Może i jest ale... plastik też się zmienia pod wpływem światła. Tablice Gretaga (GretagMacbeth 24 pola formatu A4), która jest wzorcem daleko lepszym od whibala też zalecają wymieniać co dwa lata
Dlatego 'zrobic pomiar' i szybko schowac do ciemnej szafeczki i wytrzyma do konca naszego zycia:)
Może i jest ale... plastik też się zmienia pod wpływem światła. Tablice Gretaga (GretagMacbeth 24 pola formatu A4), która jest wzorcem daleko lepszym od whibala też zalecają wymieniać co dwa lataZapewne masz rację, wszystko zależy od tego jak dalece musisz się zbliżyć na fotkach do ideału. Sam pisałeś w T&T, że taka idealna wierność oddania barw jest niezbędna tylko w katalogach farb. Myślę, że skala przebarwień tych wszystkich kart jest tak niewielka, że przy "normalnej" fotografii nie ma co się nimi przejmować.
PS. Czy Ty nie miałeś być teraz gdzieś w okolicach Singapuru?
Janusz Body
21-04-2008, 09:32
...
PS. Czy Ty nie miałeś być teraz gdzieś w okolicach Singapuru?
Jeszcze jestem w Dubaju. Za parę godzin mam samolot do Singapore :)
justanimage
21-04-2008, 09:35
No nie takie proste ale też nie nazbyt trudne. Papier foto nie ma zafarbu (ok nie powinien mieć ;) ) tj. jego L*a*b powinien być a=b=około zera czyli to co ma whibal. Z plastikiem trochę trudniej bo trzeba by znaleźć taki o w/w właściwościach. Jakie L jest używane w whibalu i papierze to... nie pamiętam :) ale nie ma to jakiegoś super znaczenia. Papier foto ma tendencję do żółknięcia pod wpływem śwaitła - czyli trzeba co jakiś czas brać nową kartkę - szczególnie żółkną papiery Canona. Kawałek plastiku trzeba by zmierzyć spektrofotometrem... :)
Tak na upartego to dobry papier druarski też jest niezły choć też żółknie.
Pisałem o tym w T&T :) :) :)
A czy zwykly papier xero czy do drukarki ma jakis zafarb?
Mnie na oko on wyglada na... biały :)
Janusz Body
21-04-2008, 09:37
Praktycznie ZAWSZE ma - jest lekko żółtawy :)
Porównaj np. kartki kilku producentów, to zobaczysz, że biel bieli nierówna.