PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania nowego....

Madeinblue
03-12-2007, 16:23
To jest pierwszy moj post na forum wiec - Czesc Wszystkim.

Mam kilka pytan na ktore ciezko mi znalezc odpowiedz wiec licze na pomoc osob bardziej obeznanych z tematem.
Z gory przepraszam ze nie przeszukiwalem histori forum ale na usprawiedliwienie moge napisac tylko ze tu gdzie jestem jest utrudniony dostep do sieci...

Ale wracajc do pytan
Wlasie jestem na etapie przesiadania sie z analogoa na cyfrowe.
Mam troche gratow ktore wykorzystywalem i nie wiem czy warto sie ich pozbyc i kupic dedykowane do cyfry czy zostawic.

Tak ogolnie to mam :
Body: EOS 500N, EOS 33
Szklo: chyba 28-115 i 70-300 Tamrona to zostalo z kitu od EOS 300
16mm Zenitar, 20mm Pentakon, 50mm Zeiss
lampa:420EZ

plan mam taki by kupic EOS 40D (jeszcze sie zastanawiam nad 5D)
Do tego 580EX II
a z obiektywami to sie pomysli w praniu

Do tej pory bylem samoukiem i kombinatorem i jakos zdawalo to egzamin.
Ale zaczely rodzic sie pytania, duzo pytan i bladzenie.

Do tej pory zajmowalem sie jednym typem fotografi sportowej ale przyszedl czas by troszeczke poszerzyc punkt widzenia na sport, reportaz i moze troche studia :)

Prosze mi powiedziec czy warto zostawic stara lampe dokupic fotocele i miec dodatkowe swiatlo (studio/plener) czy moze lepiej sprzedac ja dolozyc i dokupic cos bardziej potrzebnego?
Co z obiektywami?
Moj numer 1 to byla 16tka Zenitara i nadal chcialbym miec cos o tej ogniskowej.
Czy 40D to dobry wybor?

Czy jest w 3miescie ktos kto mial by chwile czasu by spotakac sie i wymienic spostrzezeniami lub pomoc w ukierunkowaniu?
Z gory dziekuje z pomoc.

Moje dotyczczasowe prace mozna zobaczyc na www.madeinblue.pl
Strona jest od jakiegos czasu nie uaktualniana za co z gory przepraszam.

Pozdrawiam z Cape Town
PAF

iktorn92
03-12-2007, 16:44
Heh no to masz problem. Skoro masz takie szkła to nawet jak kupisz 5d to nie będziesz zadowolony z jakości. Na 5d to sie po prostu nie sprawdzi.
Kup 40d jak masz kasę na 5d to dołóz do nowych szkieł. Sprzedał bym wszystko prócz zenitara i kupił jakaś porządna L albo najlepiej 2 i już po bólu. Zależy jaki cię ogniskowe interesują. Napisz tak ogólnie ile masz kasy na wszystko to doradzimy. Ja na początek (widzę że lubisz szeroko) kupił 16-35 ale w wer. 1 używane to ok 3000-3500zł. I ewentualnie coś jeszcze. Później ewentualnie jeszcze 70-200 2.8 jak do sportu.

Madeinblue
03-12-2007, 16:59
Kasa sie powoli znajdzie :)
obiektywy bede powoli wymienial na lepsze
co do 5D to martwi mnie jego waga, wielkosc i cena

a co z ta lampa zrobic? zostawic czy sprzedac za poldarmo :(
nie mam doswiadczenia w ladowych zdjeciach a chce troche sie pobawic wkoncu swiatlem...

Robson01
03-12-2007, 20:30
No nie przesadzajmy z tą różnicą wagi i wielkości między 5D a 40D. Chyba że masz bardzo drobne i delikatne dłonie :-)

ABJ
03-12-2007, 20:34
ja tez mialem dylemat, kupilem 40D i nie zaluje. Tylko, ze ja zmienialem system :)

popmart
03-12-2007, 20:43
pentacon 20mm ? a co to ? napisz coś bliżej ?

iktorn92
03-12-2007, 20:48
Kasa sie powoli znajdzie
obiektywy bede powoli wymienial na lepsze
co do 5D to martwi mnie jego waga, wielkosc i cena

Wiesz taki tok rozumowania jest dobry tyle ze 5d jest aparatem wg. już profi i teraz aby czerpać przyjemność z jego używania wg. mnie musisz mieć naprawdę dobre szkiełka. No i 5d nie ma wbudowanej lampy wiec zewnętrzna jak najbardziej tak. Wiesz zależy do czego potrzebujesz sprzętu. Robisz sport więc 6,5fps w 40d jak najbardziej w przeciwieństwie do 5d. Po drugie to chyba twoja pierwsza cyfra i ja bym nie skakał na głęboką wodę od razu 5d. kup coś z niższej półki naucz sie robić cyfrą foty a później full frame albo 1d. A lampę sprzedaj ona tylko do analoga...

Wielkościowo się nie różnią tak bardzo wiec różnicy tutaj dużej nie ma. Ważną rzeczą są szkła mogę sie założyć że zrobisz lepsze foty 40d + dobre szkło niż 5d i jakiś szajs.

Druga sprawa to za ile czas uzbierasz kasę. Będzie to miesiąc pół roku rok? jeżeli dłużej niż kwartał to wg. mnie nie opyla ci się kupować 5d i czekać na szkła bo przez ten czas nie będziesz zadowolony z puchy. To chyba na tyle

Madeinblue
03-12-2007, 22:19
Po kolei to tak:
nie mam delikatnych dloni ale mam dosc delikatny kark :)
Do tej pory zajmowalem sie fotografowaniem i filmowaniem skokow spodochronowych. W tym wypadku kazdy gram sie liczyl gdy rozbudowalem kask.
Dlatego uzywalem 500tki byla lekka i nadzwyczaj dobra.
Aktualnie mam przerwe i w skakniu i w robieniu zdjec ale powoli zacznam sie przygotowywac do powrotu napewno jako fotograf a moze pozniej jako skoczek fotograf.
Nadszedl czas na cyfre i dlatego sobie szukam dobrego rozwiazania.
Dlamnie numer 1 zawsze byla jakosc. Dlatego staralem sie zawsze uzywac pozytywy i szukac dobrych pogodowch warunkow.
Z tego co widze mozliwosc pracy z RAW daje bardzo duze mozliwosc w osiagnieciu tego co tak bardzo w fotografi lubie :)

Jesli chodzi o szkla to tak naprawde moja 16tka Zenitara byla dla mnie numerem 1.
2.8 dawalo mi duze mozliwosc w lataniu i trzymaniu ostrosci.
Kolory jak widac w moich galeriach tez byly niczego sobie a korekty komputerem byl robione moze w 10%
Reszta poprostu byla ale bardzo zadko uzywana.
Moj Zeiss i Pentacon to spadek po dziadku fotografie i bylej NRD :)
A Tamrony KITowe no to jzu chyba nie trzeba wyjasniac.

Uprawiam kilka sportow, wiem jak na nie patrzec tak by wydobyc to co w nich jest fajne ale potrzbuje do tego narzedzi i warsztatu.
Dlatego pytam o dodatkowe swiatlo, czy warto zostawic ta 420EZ na statyw?

Przegladalem sobie obiektywy ale nie mam zabardzo rozezanania co kupic.
Zastanawiam sie napewno nad jednym mega szerokim stalo ogniskowym i 2 x zoom mniej wiecej taki jak sa te miej Tamrony.
Jak narazie szukam sobie w Sigmach co oni maja dla mnie do zaoferowania.

Jesli ktos jest zainteresowny tym co tam sobie kiedys robilem to zapraszam na strone MADEINBLUE.PL albo na plfoto.

Serdeczne dzieki za pomoc i ukierunkowanie.
Mam nadzieje ze wybory beda dobre a zakupy owocne.
Zostalo mi 9 dni do powrotu do Polski i tyle samo czasu na wykonanie zamowiec :)
Swoja droga mam ladny widok przez bulaj i taki fotogeniczny.
Blue sky, cumulusiki, morze i Gora Stolowa a pod nia Cape Town.....
Pikenie, ale mam tylko malutki IXUS i za duzo to zrobic nie moge :)

iktorn92
03-12-2007, 22:29
No to podsumowując :
Kup 40d Lepszy AF i 6,5Fps do tego jakąś L np. 16-35 albo coś tego typu byle by miało USM bo latać to sie lata szybko. No to tyle polecam sie na przyszłość:)

Madeinblue
03-12-2007, 22:48
a tak przepraszam ale pomylilem lampy
mam 420EX a nie 420EZ

nie mam tego sprzetu przy sobie i wkradl sie blad :)

iktorn92
03-12-2007, 23:40
AAAA to trochę zmienia. Zostaw ją będziesz jej używał z cyfrą i nowy wydatek ci odpadnie.