Zobacz pełną wersję : Nowe wersje obiektywów Sigmy
Nowe wersje teleobiektywów Sigmy:
http://www.dpreview.com/news/0712/07120301sigmateles.asp#press70200
Kolekcjoner
03-12-2007, 22:06
Sigma wypusciła nowe wersje obiektywów: 50-150/2.8 (pod cropa) i 70-200/2.8 FF.
http://www.dpreview.com/news/0712/07120301sigmateles.asp
APO 50-150mm F2.8 II EX DC HSM
APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM
Jednej literki (a właściwie dwóch) mi brakuje w tych oznaczeniach - OS. Dlaczego jak zrobili te nowe wersje to nie dodali stabilizacji. Przecież aż się o to prosi.
Sigma wypusciła nowe wersje obiektywów: 50-150/2.8 (pod cropa) i 70-200/2.8 FF.
http://www.dpreview.com/news/0712/07120301sigmateles.asp
APO 50-150mm F2.8 II EX DC HSM
APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM
Jednej literki (a właściwie dwóch) mi brakuje w tych oznaczeniach - OS. Dlaczego jak zrobili te nowe wersje to nie dodali stabilizacji. Przecież aż się o to prosi.
Wpatrzyli się w Canona kanon subtelnych poprawek? Ale fakt: HSM, f2.8, OS i czarna obudowa - czegóż więcej trzeba? ;)
Kolekcjoner
03-12-2007, 22:58
(....)Wpatrzyli się w Canona kanon subtelnych poprawek? Ale fakt: HSM, f2.8, OS i czarna obudowa - czegóż więcej trzeba? ;)
No właśnie tego trzeba ale czemu tego nie ma :evil:???
No właśnie tego trzeba ale czemu tego nie ma :evil:???
1. Bo OS w Sigmie jest sporo mniej wydajny (teoretycznie ~2EV)niż obecna generacja IS w Canonach (teoretycznie ~4EV).
2. Bo wprowadzą te same szkła ale z OS za pół roku/rok by wydoić kolejne pieniążki z tych co się rzucą na obecnie wprowadzone nowości.
Kolekcjoner
04-12-2007, 18:06
1. Bo OS w Sigmie jest sporo mniej wydajny (teoretycznie ~2EV)niż obecna generacja IS w Canonach (teoretycznie ~4EV).
2. Bo wprowadzą te same szkła ale z OS za pół roku/rok by wydoić kolejne pieniążki z tych co się rzucą na obecnie wprowadzone nowości.
Jeśli prawdą będzie punkt 2. to w porządku. Pytanie tylko czy to nastąpi? Bo jeśli nie to wolę żeby było 2EV niż 0? Czy się mylę?
prawda szkoda tego Os ale naprawde licze na to szklo. juz bylo niezle a poprawione moze byc naprade oki. teraz to nawet kity wibitne robia wiec moze wreszcie opanowano optyke :):)
Albo wiedzą już coś odnośnie stabilizacji w korpusie ;)
Jeśli prawdą będzie punkt 2. to w porządku. Pytanie tylko czy to nastąpi? Bo jeśli nie to wolę żeby było 2EV niż 0? Czy się mylę?
"nie mylił się Mistrz taki, on umyślnie trąca..., melodyję zmąca" - Sigma pisze, że ma 3EV, więc tym bardziej warto byłoby poczekać.
Albo w wyczuli już pismo nosem co do stabilizacji w korpusie ;)
Ile procentowo jest na rynku aparatów (i będzie w najbliższym czasie) ze stabilizacją FF? ;)
Ile procentowo jest na rynku aparatów (i będzie w najbliższym czasie) ze stabilizacją FF? ;)
FF powiadasz? Ile procent użytkowników FF kupuje obiektywy Sigmy? ;)
to oczywiscie wszystko zalezy.....:grin:
ja za to szklo, takie jakie jest z poprawiona jakoscia ze znalezionym egzemplarzem bez bf/ff jestem w stanie zaplacic te 3k
Też nie wiem ;) Ale sama Sigma pisze, że adresuje 50-150 do "kropniętych", no to 70-200 jest chyba dla tych "normalnych"?