PDA

Zobacz pełną wersję : Koszt wymiany matrycy w EOS 350d ??

tombarton
01-12-2007, 21:59
Witam wszystkich serdecznie,

Jestem tu nowy i przeszukując forum nie natrafiłem na odpowiedź która mnie interesuje. Posiadam od dwóch lat Canona EOS 350d (kupiona nówka) i właśnie kilka dni temu oddałem go do serwisu. Ku mojemu zaskoczeniu "czyściciel" stwierdził, że mam porysowaną matrycę, tak jakby ktoś ją paluchem "pojechał".

Niby nie wpływa jakoś tam znacznie na jakość zdjęć, ale przy ISO 1600 jest już moim zdaniem to widoczne. W związku z tym zastanawiam się nad wymianą matrycy. Pytanie tylko jak to zwykle bywa o kasę.

Czy ktoś wie ile kosztuje wymiana matrycy w EOS 350d. Dodam, że sprzęt jest już po gwarancji, więc będzie to wymiana pełnopłatna.

Z góry dzięki za odpowiedź.

HenrykG
01-12-2007, 22:16
"czyściciel" stwierdził, że mam porysowaną matrycę, tak jakby ktoś ją paluchem "pojechał".

Nie można paluchem porysować matrycy - przed matrycą jest filtr. Jeżeli upaprany (paluchem?), to nie powinno być większych kłopotów z usunięciem zabrudzenia...

kris75
01-12-2007, 22:19
przed matryca masz w tym aparacie szklo - pelni ono funkje filtra dolnoprzepustowego i ewentualne zabrudzenia usuwane sa z powierzchni tego szkla a nie z matrycy. POza tym to szklo samo sie nie porysowalo :) ktos musial w tym mu pomoc.

Nol
01-12-2007, 22:37
Jeśli mówimy o rysach na filtrze, to wychodzą przy >f8 i na jasnym niebie. Jeśli masz syf na filtrze, to jak już powiedzieli przedmówcy da się temu zaradzić.

Półtora roku temu sam miałem pecha i lekko zarysowałem ten filtr. Koszt wymiany szacowano wtedy (serwis Canon na Żytniej) na ok. 750 zł. Ostatecznie zrezygnowałem z tej operacji po tym, jak zrobiłem ok tysiąca zdjęć i na żadnym z nich nie musiałem używać stempla :)

Udaj się lepiej do kogoś, kto poprawnie zdiagnozuje stan filtra.

//edit
A oprócz tego wrzuć jakieś zdjęcie, na którym Twoim zdaniem brud jest widoczny. Diagnoza postawiona przez czyściciela i Twój opis problemu wydaje mi się dziwny...

tombarton
01-12-2007, 22:41
ok. trochę już mi rozjaśniliście sytuację, wiem o co pytać przeglądacza mojego sprzętu.

Popdpowiedzcie jeszcze tylko jedno. Czy jeżeli okaże się, że porysowane jest to szkło chroniące matrycę to czy można je wymienić, ile to kosztuje, oraz czy ma to w ogóle sens ??

HenrykG
01-12-2007, 22:59
W dzisiejszych czasach wymienia się całe zespoły. I tak, prawdopodobnie, "szkło" musi być wymienione z całym zespołem matrycy

Nol
02-12-2007, 09:41
W dzisiejszych czasach wymienia się całe zespoły. I tak, prawdopodobnie, "szkło" musi być wymienione z całym zespołem matrycy

Nie jest tak. Można wymienić sam filtr nad matrycą - jest to informacja sprawdzona nie tylko przez amatorów fotografowania nieba (oni muszą ten filtr samodzielnie usunąć, bo wycina im interesujący kawałek widma), ale także serwis na Żytniej.

HenrykG
02-12-2007, 16:19
Nie jest tak

A to przepraszam ;)

KMV10
02-12-2007, 18:03
Nie jest tak. Można wymienić sam filtr nad matrycą - jest to informacja sprawdzona nie tylko przez amatorów fotografowania nieba (oni muszą ten filtr samodzielnie usunąć, bo wycina im interesujący kawałek widma), ale także serwis na Żytniej.
Co nie zmienia faktu, że serwis na Żytniej kiedyś można było nakłonić do wymiany samego filtra przed matrycą a później - wedle raportów zainteresowanych Canonierów - już nie bardzo. Tłumaczono to tym, że istnieje możliwość wprowadzenia zabrudzeń między matrycę i filtr. Jak jest aktualnie, trzeba by dopytać w serwisie. Wymiana samego filtra była znacznie mniej kosztowna niż całej matrycy - co jest jasne.