Zobacz pełną wersję : Ma moze ktos zepsuta stara lampe blyskowa ?
Hejka
Niestety odszedl do krainy wiecznych łowów kondensator w mojej starej lampie Agfatronic. Nie ma wlasciwie szansy kupic takiego samego w sklepie elektronicznym i w kazdym odsylaja mnie do serwisow fotograficznych w ktorych albo nie maja albo cena jest rowna cenie takiej lampy na allegro.
Zwracam sie wiec do Was moze ktos ma jakiegos niedzialajacego rupiecia i nie wie co z nim zrobic to ja chetnie zaopiekuje sie jego elektrolitycznym sercem :)
Moze tez ktos z Was wie skad mozna takiego kondziolka wymontowac to bylbym wdzieczy na informacje.
Jego parametry to 1500uF i 300V (ale i 200V nie byloby bardzo zle).
Pozdrawiam
DoMiNiQuE
17-04-2005, 01:45
zobacz tutaj (http://sklep.inter-chip.pl/cgi-bin/search?pd=80&element=dawaj_wszystkie_z_tego_dzialu) (1500UF 200V HP3 HITACHI)
Pszczola
17-04-2005, 02:33
A moze byc 1500uF 250V? Za 12,50 zł?
Do kupienia TUTAJ (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48390224)
KuchateK
17-04-2005, 10:40
Slabe te elektroniczne. Chociaz fakt ze nowe kondy tego typu sa warte zwykle co najmniej tyle co stara ruska lampa z nimi. Niestety koszt i wielkosc rosna wykladniczo z napieciem.
200V moze byc nieco malo... Na pewno bedzie taniej za to :D Ryzyko za malego napiecia to to ze kondensator skonczy bardzo gwaltownie swoj zywot :mrgreen: Liczyl bym w tym wypadku na solidna obudowe lampy :D Blyskadelka niestety stawiaja spore wymagania kondensatorom ze wzgledu na szybkie oddawanie energii i co za tym idzie duze prady.
Btw... Te kondy z allegro to Nippon Chemi-Con. Z tego co czytalem to jest to japan guru kondow i ponoc robia jedne z najlepszych kondensatorow na swiecie (jak nie najlepsze). Powinny miec zapas i byc solidne nawet popedzone na nieco wieksze napiecie. Jesli bym mial wybierac to zdecydowanie 250V jak 200.
A możeszmi podać dokładne wymiary tego kondziorka? Akurat pracuję w firmie, która jest dystrybutorem Nippona na Polskę :).
Masz calkowita racje KuchateK. 200V mialobyc w zupelnej ostatecznosci gdyz kiedy lampa funkcjonowala poprawnie osiagala napiecia rzedu 190 V tak wiec byloby na granicy i dlatego nie kupilem.
Najsmieszniejsze ze przed umieszczeniem tego posta przegladalem allegro ale w zyciu bym nie pomyslal ze takie kondziolki moga stac po 8 zl.
Dzieki wielkie chlopaki zawsze mozna na Was liczyc :) Zamowie i zobaczymy jak sie spisza.
Wymiary jego to 35x58.
Musze przyznac ze nie sadzilem ze bedzie taki odzew na forum o fotografii. Milo jednak zaskoczyc sie tak pozytywnie, szczegolnie ze nie stac mnie narazie nawet na 380ex a lampa wbudowana praktycznie do niczego sie nie nadaje.
KuchateK
17-04-2005, 18:30
Lampa na stopce ma zawsze mniej jak na glownym kondzie, wiec uwazaj.
Nie mierzylem na stopce tylko na kondziolku. Stopke przerobilem na niecale 4 V zeby sie dostosowac do wymogow canona.
KuchateK
17-04-2005, 20:30
O... to w takim razie jak sie miescisz z napieciem to to 250 ma ladny zapas. Bedzie dobry wybor. Za te pieniadze chyba nic lepszego nie znajdziesz.