PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzenia obiektywu po kąpieli w słonej wodzie

romuszek
28-11-2007, 02:28
Mam pytanie jak w tytule.

czy obiektyw, który wpadł do morza w słoną wodę da się naprawić?

A co najważniejsze jaka cena :-)

Obiektyw jest zoomem typu L, Canon.

Nie znam dokładnych uszkodzeń, wiadome jest, że są plamy na szkłach wewnątrz.
Może dowiem sie cos więcej.

Może ktoś z innych użytkowników miał taki przypadek i coś o tym wie,
czy jest to naprawialne, czy też stuprocentowo nie? :D

Dzięki!

MateuszZ.
28-11-2007, 03:01
a co Ci wpadło tak z ciekawosci?

wojkij
28-11-2007, 15:07
Szklo napewno da sie odzyskac ale najprawdopodobniej do wymiany bedzie caly af i is(jesli jest), zwlaszcza jesli w tej soli juz troche lezy. Z tego co pamietam wymiana af w obiektywie klasy 70-200 2.8 to okolo 2k pln.

romuszek
28-11-2007, 20:05
W zasadzie to nie moje szkło, mogę je kupić.

Ale właśnie tego się obawiałem - naprawa może być nieopłacalna, chyba najlepiej zrezygnować z kupna, zwłaszcza że tanio go nie kupię.

bebesky
29-11-2007, 09:07
W zasadzie to nie moje szkło, mogę je kupić.

Ale właśnie tego się obawiałem - naprawa może być nieopłacalna, chyba najlepiej zrezygnować z kupna, zwłaszcza że tanio go nie kupię.

nie kupuj

BelYaal
29-11-2007, 09:28
Slona woda wyjatkowo zle dziala na elektronike, na metalowe przedmioty, praktycznie to byloby do wymiany, jest nawet sposob aby po kapieli w slonej wodzie, najszybciej jak sie da, wsadzic sprzet do wody slodkiej najlepiej destylowanej, aby wyplukac wszystko... tylko sa to srodki... "a moze sie uda"... rowniez bym nie kupowal.

romuszek
29-11-2007, 22:16
Ostatecznie nie kupiłem tego obiektywu, nie miałem możliwości obejrzenia go, autofokus nie działał, aparat nie był podłączany do sprawdzenia (zrozumiałe!), dowiedziałem się, że wpadł w wodę 4lata temu!!!

Po tym czasie to pewnie został tylko korpus...

Co najciekawsze, znalazł się chętny na licytacji za ponad 1500zł.

Zadzwoniłem do serwisu Canona, odpowiedziano mi, że istnieje możliwość naprawy, szanse na ożywienie w przypadku zalanych obiektywów to 50%.
Czasami uszkodzenie wodą sprawia, że naprawa jest nieopłacalna.
Jeśli byłoby to tylko lekkie zamoczenie, a obiektyw wymagałby tylko oczyszczenia i konserwacji to cena ok 200zł.

Pozdrowienia!

terminator
30-11-2007, 09:56
Też obserwowałem aukcję. Przy 300 zł uznałem, że to już przegięcie (za przycisk do papieru na biurko). Poszedł za ponad 1500. Pewnie ktoś czegoś nie doczytał. Albo ta 4-letnia sól z obiektywu taka cenna...