Zobacz pełną wersję : Komputer ze zdjęciami i jego zabezpieczenie.
Postawiłem sobie na Linuxie kompa, który służy mi tylko i wyłącznie jako bank zdjęć.
Na nim trzymam wszystkie moje ważne zdjęcia i chcąc go dodatkowo zabezpieczyć, doszedłem do wniosku, żeby podpiąć go pod UPS-a.
Jakiej firmy powinien to być UPS i jakie powinien mieć parametry ?
Postawiłem sobie na Linuxie kompa, który służy mi tylko i wyłącznie jako bank zdjęć.
Na nim trzymam wszystkie moje ważne zdjęcia i chcąc go dodatkowo zabezpieczyć, doszedłem do wniosku, żeby podpiąć go pod UPS-a.
Jakiej firmy powinien to być UPS i jakie powinien mieć parametry ?
Nikt z was nie używa UPS-a ? :shock: :shock: :shock:
Używamy - od kilkuset VA do kilkuset KVA. ;)
Ile masz kasy na zakup i jaka moc Cię interesuje?
Jakie typowe braki energetycznie występują tam gdzie ma działać ten komputer?
Przed czym chcesz ten komputer zabezpieczyć poprzez UPS?
Moim zdaniem APC i koniec. Choćby stary, używany z nowym aku z allegro.
A parametry takie jakie potrzebne do Twojego komputera. Moim zdaniem trochę szkoda byłoby nie skorzystać z UPS do podtrzymywania zasilania w stacji roboczej, monitorze i czym tam jeszcze.
mor_feusz
24-11-2007, 23:06
no......... Ja mam doswiadczenia tylko z APC (z jakims BELKIN'em tez przez jakis czas mialem doczynienia). W nowszych (drozszych) mozesz podlaczyc do sieci i zarzadzac przez www (ale to raczej "enterprise" rozwiazanie). Mam (moze troche przesadnie) 650 APC i z 17CRT oraz desktopem (XP, 2 napedy optyczne) 5 HDD (kontroler w srodku - system w mirroringu - dane raid 5) dalej podlaczona drukarka i zestaw 5.1 Creative wytrzymywal mi ok 50 min (kiedys esty robilem) no i Streamer (DLT). Dolaczony oczywiscie byl soft (troche prymitywny) PowerShute (stara wersja) i jak cos sie dzialo to wylaczal.
Potem przeszedlem na laptopy i dyski zew - juz nie potrzebuje.
W kazdej firmie, ktorej pracowalem tylko i wylacznie APC - moge polecic jak najbardziej (teraz moj UPS u tesciow).
Mialem kiedys kilka ale jak sie wyprowadzalem do UK ot porozdawalem znajomym.
Kumpel na 280 (APC) mial router - proxy (fakt - linux i stary komp i 2 hdd - 1 na system i 1 na "cachowanie") i mu ponad godzine trzymal.
Moim zdaniem nie ma co oszczedzac na UPSie - APC maja naprawde dobre baterie - i trzymaja dlugo. Dodatkowo zycie baterii tez jest OK. przez 3 lata wymienilem w swojej 650 baterie tylko raz (poniewaz jak zaczalem uzywac to juz byla "wysluzona")
Kurcze bede w styczniu w PL i mam jescze 1 650 (czy tam 680 - nie pamietam numeru) ale bez baterii - jak chcesz to Ci moge wyslac - lezy w piwnicy (sucha - kuperzeczy tam jeszcze mam). Trocje to wazy (o ile chcesz czekac 2 miesiace)
Moge Ci powiedziec dokladnie jaki to model (o ile jeszcze tesciowie nie wyrzucili) izapytaj sie o baterie - jak Ci podpasi - UPS jest Twoj (oczywiscie koszty przesylki pokrywasz i to koniec - zadnego haczyka - nie potrzebny mi - a lezy i "sie marnuje")
Zależy przed czym chcesz zabezpieczyć. Jeżeli przed wyłączeniem się, to rzeczywiście UPS. Jeżeli przed utratą zdjęć to polecam RAID 5 - trochę kosztowne, ale warto. Jeżeli przed kradzieżą zdjęć, to może device mapper i target dm-crypt cię zadowoli?
Kompa chcę zabezpieczyć przed różnymi rodzajami spięć, zwarć, i mylnego podania 380 V przez zakłady energetyczne / koledze na skutek takiej pomyłki poszły wszystkie urządzenia właśnie podpięte do gniazdka, a elektrownia po dwóch latach sądzenia się w sądach wypłaciła każdemu po 10 000 PLN :lol: /.
Calliactis
02-12-2007, 18:02
Kupiłem Musteka 1000VA - utrzymuje wysokożerczy zestaw + 20" LCD przez ok 12 minut - potem zaczyna już ostro 'pikać' - a że mam dyski RAID i najmniejszy corrupt może powalić system plików, to w tym czasie komputer i tak zdąży się sam wyłączyć przez dołączone oprogramowanie - jakbym przy nim nie był z jakiegoś powodu...
a że mam dyski RAID i najmniejszy corrupt może powalić system plików,
To masz chyba jakieś zaprzeczenie RAIDa ...
Tomasz1972
03-12-2007, 09:21
To masz chyba jakieś zaprzeczenie RAIDa ...
Chyba za ma RAID 0 :)
Calliactis
03-12-2007, 15:45
Chyba za ma RAID 0 :)
exactly :)
System, PS, AutoCAD i jeszcze kilka aplikacjia zapiernicza jak szalone... ale nie mam nigdy pewności czy mi się nie sypnie system... :(
Myśliałem o dokupieniu jeszcze 2 dysków i przerzucić się na RAID 10...
mor_feusz
03-12-2007, 15:48
Rob codzinne obrazy (incremental - np Acronis True image)
Calliactis
03-12-2007, 20:25
Rob codzinne obrazy (incremental - np Acronis True image)
W zasadzie to samo otrzymuję dokupując 2 dyski do tego co mam i postawić całość na RAID 10. Odpada mi wtedy sprawa codziennego archiwizowania. Tak czy inaczej mam 2x 500GB dające 1TB przestrzeni - i mam na tym w zasadzie ok. 30% wolnego miejsca... :/... Co tydzien lub dwa archiwizuję obrobione pliki, projekty i dokumenty. Na płycie głownej mam dwa sterowniki RAID - wiec nawet jak jeden się zje....e to jest drugi - gorzej jask dysk poleci ;/... ale powiem szczerze - ta WYDAJNOŚĆ mi się podoba...
najlepszym rozwiazaniem jest dysk zewnetrzny. ostatnio kupilem 500 GB Maxtora One Touch 4 Plus na FireWire i chodzi wysmienicie. Mozna sobie wszystkie pliki na dysku zaszyfrowac jak sie ma ochote albo stworzyc haslo dostepu do dysku :) do wyboru do koloru :D
Calliactis
05-12-2007, 11:53
To nie jest głupi pomysł :) Po szczerze mówiąc, to chciałbym mieć możliwość do mirroru plików na dysku - gdyby główny komp się spier... :) Ile kosztował Cię taki dysk? A może jest jakiś który działa w sieci? Ma interfejs ethernet?