Zobacz pełną wersję : Nogi składane MN 678 do monopoda manfrotto 679
Przeszukałem forum i nie znalazłem na ten temat żadnych postów :-?
Zastanawiam się nad kupnem takich nóg do monopoda 679 B :http://foto-raj.pl/index.php?op=sklep&grupa=Statywy&podgrupa=Manfrotto&id=mn678&sortowanie=cena#tutaj
Czy ktoś używał coś takiego i jak to się sprawdza w praktyce ?.
Mam zamiar używać takich nóg w zestawie : monopod+ głowica kulowa + 5d/20d + 300/4 L iS - co o tym sądzicie ?
Z mojego doświadczenia niekiedy jest trudno utrzymać/zablokować tak monopod aby nie przenosił poruszenia na obiektyw i aparat.
Jarek Jaworski
24-11-2007, 15:06
Nogi o ktorych piszesz nie pasuja do 679B, tylko do 679 (bez literki "B"). Kiedys to przymierzalem i nie pasuja.
Monopod z rozkladanymi nogami to 682B.
Jego wady to:
dlugosc po zlozeniu
ciezar
irytujace stukanie zlozonych nog wewnatrz monopodu
(kameralne koncerty, kosciol)
nie mozna dostatecznie mocno dokrecic nog, zeby podczas przenoszenia nie odkrecaly sie.
mala stabilnosc przy pelnej wysokosci z zamontowanym uchwytem, lampa Canona i parasolka
Zalety:
wysokosc pozwalajaca swobodnie fotografowac bez pochylania sie.
uniwersalnosc pozwala uzywac jako monopodu i statywu na lampe z parasolka, blende
Mam jednak powazne watpliwosci czy taki sprzet rozwiaze twoje problemy. Moze jednak jakis statyw?
Dzięki Jarek za odpowiedź ... myślę ,że to mi wystarczy :razz: .
Gdybyś podzielił się swoimi doświadczeniami jak używasz monopoda aby nie poruszyć fotek ? Byłbym wdzięczny , ja próbuję z lepszym lub gorszym skutkiem dociskać go do ziemi lub znaleźć dodatkowy punkt oparcia/podparcia .
Mam statyw frottkę 055 Pro , jest bardzo ok ale nie zawsze można ją
(go) zabrać/zastosować :-?
Pozdrawiam
Koraf
Koraf - przeczytaj tutaj (http://www.outdooreyes.com/photo5.php3). Naprawdę odpowiednie, wytłumaczone w linku, ustawienie bardzo pomaga nie poruszyć zdjęć.
KMV10 dzięki za trafną podpowiedź i szybką reakcję . Zawsze lubiłem CB forum:idea: !
Pozdrawiam
Koraf