Zobacz pełną wersję : Canon A720 IS
Cukierpudel
29-08-2007, 15:38
Cześć, jestem tu nowy .
Kolega poprosił mnie o pomoc w wyborze aparatu fot. cyfrowego dla siebie - jako że znam się na tym trochę bardziej niż on.
Kolega upatrzył sobie Canona PowerShot a720is , ze względu na jego funkcje i ze względu na ponoć atrakcyjną ofertę cenową w sklepie. . .
Chciałem się spytać. Czemu tak mało na forum jest na temat tego aparatu. Zwykle dyskusja toczy się na temat czy 710 czy 630 , czy 640 . . .
Jedyne co zdążyłem zauważyć to że 720 ma większą ilość pixeli pozostając przy tego samego rozmiaru matrycy co 710. Kiedyś miałem Fuji S7000 w ktorym było to praktykowane i który miał znacznie gorszą jakość zdjęć od swoich poprzedników z mniejszą rozdzielczością. . .
Co do 720 z tego co widzę ma obracany wyświetlacz, czego nie ma 710 . I zdaje się że ma więcej ustawień iso (wyższe iso) .
EDIT:
Zapomniałem dodać. Kolega chce aparat głównie do zdjęć wycieczkowych , czy do pstrykania okazjonalnych fotek ze spotkań ze znajomymi.
PS A720IS to nowy aparat, za nowy. Pewnie nawet trudno będzie go kupić - dlatego tak mało o nim na forum, z tego samego względu trudno oceniać jakość, ale ja stawiam, że nie pogorszy się i do opisanych celów będzie bardzo dobry.
PS: 720 nie ma obracanego wyświetlacza (ekranu) !
Cukierpudel
30-08-2007, 00:26
Rzeczywiście. Nie ma obracanego ekranu, pewnie spojrzałem na A650 , ostatnio te dwa aparaty są razem w zestawieniach. Dzięki
Jeżeli to jest nowy aparat to cena pewnie jeszcze spadnie o 1/5 . Chyba nie warto go jeszcze kupować ?
o_andrzej
30-08-2007, 11:42
Jeżeli to jest nowy aparat to cena pewnie jeszcze spadnie o 1/5 . Chyba nie warto go jeszcze kupować ?
Porownywalem 720 i 710 i nie widze istotnych roznic. Byc moze nowy procesor cos wnosi nowego, ale to drobiazg. Natomiast 650 zostala istotnie poprawiona. Doszedl wiekszy zoom i stabilizacja obrazu, a wiec to, czego tej serii brakowalo. Matryca zawsze byla wieksza niz w serii 700, choc nie wiem czy podniesienie rozdzielczosci na horendalne 12 MP jej nie zaszkodzi. Aparaty serii 600 sa wieksze i ciezsze od 700, dla mnie to mialo znaczenie przy wyborze aparatu. Ale maja jedna wielka zalete (i wade przy okazji) - zasilanie na 4 paluszki. Ma to ogromne znaczenie przy robieniu zdjec z flaschem. Pamietam, ze pol roku temu mocno wahalem sie nad wyborem pomiedzy A630 i A710. Wybralem ten ostatni, ale teraz postawilbym na A650.
Warto chyba uzupełnić, że w A650 matryca ma 12 MPix, ale i jest większa: 1/1,8 cala - więc może jakość za bardzo nie ucierpi. Zasilanie 4 bateriami lub akumulatorami to chyba zaleta - jednak te na 2 sztuki wolno ładują lampę i częściej trzeba ładować akumulatory, tzn mniej zdjęć na komplecie.
Tak więc A650 na pewno jest bardziej zaawansowany, ale bawiłem się trochę A710 i uważam, że jest to niezły sprzęt na wakacje, okazjonalne fotki rodzinno - imprezowe, poręczny, dla niezbyt wymagającego fotografa. Nowy A720 podobno ma jeszcze szybszy AF (nowy procesor), lepsze usuwanie szumów i bajerki jak wykrywanie twarzy itp.
Wybór należy uzależnić od oczekiwań właściciela: jeśli będzie chciał "coś kombinować" np.: duże kadrowanie w komputerze, zdjęcia z różnej perspektywy na przykład tzw "żabiej", większe odbitki i może wydać 50% więcej (trzeba też większą kartę - to jednak 12 MP) to A650, w przeciwnym przypadku A720 będzie bardzo dobrą alternatywą.
o_andrzej
30-08-2007, 15:40
Warto chyba uzupełnić, że w A650 matryca ma 12 MPix, ale i jest większa: 1/1,8 cala - więc może jakość za bardzo nie ucierpi.
Pisalem, ze seria 6xx ma wieksza matryce niz 7xx. Wybierajac pomiedzy A630 i A710 czytalem wiele opinii na angielsko jezycznych serwisach, typu dpreview, ale i polskich, np. www.optyczne.pl. Zasakakujace wydalo mi sie to, ze poziom szumow obu tych aparatow jest zblizony do siebie. Matryca w A710, pomimo ze mniejsza niz w A630, nie daje wiekszych szumow. Jedyne wytlumaczenie sensowne to takie, ze jest matryca w A710 jest nowsza i byc nastapil jakis postep technologiczny w technologii matryc. Drugie wytlumaczenie to bardziej agresywne odszumianie procesorem, co jednak nie potwierdzilo sie w testach www.optyczne.pl. Mysle, ze zle nie bedzie.
A odnosnie A710, ktorego uzywam od stycznia. W sumie jestem zadowolony, choc nie widze jakiejs radykalnej poprawy zdjec w stosunku do A60, ktorego poprzednio uzywalem. Zasilanie 2 paluszkami zamiast 4 uwazam w sumie za wade. Zdarzaja sie pomylki automatycznego balansu bieli (AWB), zwlaszcza w lesie. Ale to bolaczka wszystkich cyfrowek. Autofokus dziala dobrze i szybko, makro i filmiki sa super. No i raz zacial sie obiektyw, co opisalem w inny watku.
Arct-77-uruS
01-09-2007, 09:35
Warto chyba uzupełnić, że w A650 matryca ma 12 MPix, ale i jest większa: 1/1,8 cala
A650 ma matryce 1/1,7"
A650 ma matryce 1/1,7"
fakt, masz rację, gratuluję spostrzegawczości !
chyba nie będziemy się kłócić o jedną dziesiąta cala ? :smile:
ale to nawet lepiej bo jest jeszcze trochę większa...
Bardzo ciekawym aparatem jest nowy model SX 100 IS - to jakby "720", ale z 10-krotnym zoomem. Droższa o ok. 150zł.
Witam.
Jakiś czas temu dostałem w ręce pierwszy aparat cyfrowy. Było świetnie, dzięki temu znalazłem prawdziwą pasję.
Teraz, gdy spojrzałem na swój obecny aparat technicznie - cholerstwo jest całkowicie, niemal do granic możliwości, automatyczne.
Chcę się szkolić w fotografii, poprawiać swoje błędy, korygować niedociągnięcia, więc nie chcę, aby aparat, jakim robię zdjęcia, robił wszystko za mnie. Nie w tym mam cel.
Zacząłem interesować się możliwościami aparatów, szukałem modelu możliwie manualnego. Oczywiście jak na razie wykluczam lustrzanki.
I tak podczas przeglądania któregośset z kolei aparatu trafiłem na Canona A720 IS. Bardzo przykuł moją uwagę właśnie tym, że różni się od mojego obecnego aparatu [Olympus FE-210] możliwościami manualnymi.
Cena co prawda, jak dla mnie, stanowi jakieś wyzwanie, ale z tym niemal na pewno podołam, bo zwykłem realizować postawione sobie cele.
Ale nie chcę kupić w ciemno. Chciałbym opinii jakiegoś użytkownika, który posiada owego Canona.
Mam też inne jeszcze pytanie - przeglądając specyfikację tego aparatu na serwisach fotografuj.pl oraz dpreview.com znalazłem subtelną różnicę.
Preselekcja czasu i przysłony według pierwszej jest możliwa, według drugiej - nie. Więc jest, czy też nie?
Pozdrawiam, liczę na jakiś odzew. ;)
Podstawowe pytanie - ile masz na to kasy?
Logicznie rzecz biorąc będąc usatysfakcjonowanym specyfikacją A720 sprawdziłem jego cenę.
Chciałbym, aby koszt zamknął się w 800 zł.
Z góry przepraszam za multipost - chcę po prostu odświeżyć jakoby temat.
Jakieś recenzje, opinie? Rady?
Bardzo fajny aparacik jak za taką cenę. Jedynie co mi się w nim nie podoba to na początku dość trudny w obsłudze w porównaniu z innymi modelami (ale od czego jest instrukcja).
Ja bawiłem się nim tylko na manualu i uważam że jak na początek wystarczy. Uważam że w porównaniu z innymi aparatami innych firm jest to jeden z lepszych.
A jak z preselekcjami czasu i przysłony? Są czy ich nie ma?
jest.
edit
Dodam że ten canon jest wg leszy niż wersje 6xx A i Ixusy.
A jak chcesz dać więcej to wersje S ale uważam że nie są one jakieś super
MariuszTB
23-11-2007, 23:25
Witam.
Gryfius - Jestem w takiej samej sytuacji - mam aparat w pełni automat, staram się robić jakieś fajne zdjęcia ale widzę że nie wychodzi że sprzęt ogranicza.
Tak samo chcę sie uczyć fotografować, cieszyć się swoją pasją....
A teraz najważniejsze - po wielu godzinach studiowania specyfikacji i testów aparatów zdecydowałem sie na A720.
Dlaczego? bo spełnia najwięcej moich założeń co do aparatu czyli w miarę mały, dobra jakośc wideo(chociaz bez kompresji i z dźwiękiem 11 000hz), dobre makro(1 cm), pełny manual, stabilizacja obrazu, duża szybkość działania(digic III).
myslę że dobrze wybralem, niebawem sie przekonam...pozdrawiam.
MariuszTB - kupiłeś aparat w sklepie internetowym? Jeśli tak, to jakim?
A może ktoś polecić jakiś rzetelny, sprawdzony kilkakrotnie sklep?
Mialem okazje pobawic sie A720 IS i zrobil na mnie bardzo dobre wrazenie - szczegolnie szybki AF jak na kompakt. Aparat pozwala robic zdjecia w trybie manualnym oraz preselekcji przeslony i czasu, do tego jest stabilizacja. Za ta kase to bardzo dobry wybor.
Co do sklepu to radze poszukac w wyszukiwarkach cen: (skapiec.pl, ceneo.pl) i poczytac opinie o sklepie (opineo.pl). Najlepiej znalezc jakis w swoim miescie - zawsze mozna odebrac osobiscie i obejrzec przed kupnem.
Witam jakie byście polecili aku do canona a720is??
co wogole sądzicie o takich
https://ssl.allegro.pl/item275820090_akumulatorki_aa_r6_3500mah_gwarancja _w_wa.html
czy lepiej kupić jakieś inne??
Ja bym się w takie nie aku nie pchał.
Ja polecam GP używam tylko tej firmy.
Kuzynka kiedyś sobie kupiła jakieś zwykłe i bardzo szybko jej padały.
i jeszcze mam pytanie odnosnie tego aparatu otóż po zrobieniu zdjęcia z lampą musze czekać okolo 8-10 sekund na możliwość zrobienia drugiego w tym czasie mruga pomarańczowa lampką czym to jest spowodowane ?? nie powinno być chyba aż tak długo czy to jest wina aku czy czegos inengo
Makudonarudo
28-11-2007, 11:15
jeśli bardzo często robisz zdjęcia z lampą to polecałbym przesiadkę na niższą serię a mianowicie a6xx.
Ja mam a610 na 4 akumulatorki . Rzadko robię na lampie , ale jak już robię to ona szybko się ładuje.
Raz robiłem tą samą scenkę moim a610 i jakimś a5xx na 2 aku.
Moim byłem w stanie walnąć dwie foty ,gdy w tym samym czasie a5xx tylko jedną. a i czas ładowania lampy mi się dłużył niemiłosiernie....
i jeszcze mam pytanie odnosnie tego aparatu otóż po zrobieniu zdjęcia z lampą musze czekać okolo 8-10 sekund na możliwość zrobienia drugiego w tym czasie mruga pomarańczowa lampką czym to jest spowodowane ?? nie powinno być chyba aż tak długo czy to jest wina aku czy czegos inengo
Jesli "pójdzie" pełny błysk, to tak niestety jest. Oczekiwanie na ponowne naładowanie kondensatora to właśnie ok. 8-10 sekund.
W przypadku zdjęć z bliższej odlegości i, lub, przy ustawieniu lampy na mniejszy błysk, lampa uzyska szybciej ponowną gotowość do błysku.
czy lepiej kupić jakieś inne??
oczywiscie że inne :)
polecam
http://www.mmv.pl/produkty_new/produkty.php?id_grupy=67
dzieki za odpowiedzi a jeszcze
http://allegro.pl/item273979371__e%5D_super_szybka_4_kanaly_lcd_12v_ 110_230v_4a08.html
moze byc taka ładowarka??
i jeszcze co do aku sanyo 2700 lub energizer 2650 mogą być ??????dzięki za odpowiedzi
http://allegro.pl/item273979371__e%5D_super_szybka_4_kanaly_lcd_12v_ 110_230v_4a08.html
moze byc taka ładowarka??
nieszczególna:?
i jeszcze co do aku sanyo 2700 lub energizer 2650 mogą być ??????
OK.
Moje propozycje:
- opcja minimum ale przyzwoite
MW8168 + aku Sanyo 2700
http://www.allegro.pl/item273378214.html
- wypas :-)
BC-700 + aku Eneloop/Recyko/Infinium
http://www.allegro.pl/item272620195.html
http://www.allegro.pl/item272978649.html
http://www.allegro.pl/item273611080.html
Witam
Od wczoraj mam A 720 IS , wybrałam go po licznych przeglądach w necie.
Kupiłam go w Makro na raty bez odsetek (39,59 20-m-cy) i do tego kartę 2GB
oraz ładowarkę Sony z 4 aku po 2700 NO ! Zrobiłam 3 zdjęcia no i są całkim fajne , oczywiście w trybie Auto. I teraz mam pytanie do użytkowników tego aparatu, Jak powinno się nim fotografować aby zdjęcia były śliczne tzn jak usatwić parametry manualne w aparacie. Wiem , że jest instrukcja ufff 270 stron ale może ktoś juz ma opanowane zasady dobrych fotek i podzieli się ze mną . Jest to mój pierwszy aparat cyfrowy i tyle tego , że trudno opanować .
Pozdrawiam Nana :grin:
Witam.
dobre makro(1 cm
dobre makro to 1:1 ;) a 1cm to słaby parametr makro, ale wszystko przed Tobą :)
ale to i tak fajny aparat na początek
pozdrawiam
Nana napisał: Jak powinno się nim fotografować aby zdjęcia były śliczne tzn jak usatwić parametry manualne w aparacie.
Czytać i dużo ćwiczyć to po pewnym czasie sam będziesz wiedział
No tak :roll: :roll: :rolleyes: baaardzo dziękuję :wink:
Witam , ja używam ładowarkę i aku 2700 Sony do mojego A 720 IS bo czytałam na jakimś forum , że najbardziej ekonomiczne są ; Panasonic i Sony.
Co do GP to niestety nacięłam sie ,kupilam komplet 2500 w Media Markt za 165,- zł i krótko trzymają
Czytać i dużo ćwiczyć to po pewnym czasie sam będziesz wiedział
Raczej wiedziała. :)
Na początku przejdź w tryb programowy "P", możesz tam ustawić sobie balans bieli, czułość matrycy (ISO), siłę błysku, oraz korekcję naświetlenia +/- 2EV. Potem popróbuj trybu preselekcji czasu "Tv" i przysłony "Av", aż dojdziesz do ustawień manualnych "M".
Ale i tak najważniejszą radę udzielił już TomS. :)
Z tym czytaniem, to nie tylko chodziło o instrukcję obsługi. ;)
OOOO dzięki za te kilka słów , trzeba się zabrać za czytanie. Czy jest może instrukcja książkowa do tego aparatu , nielicząc oczywiście tej przy zakupie bo czytanie z komputera trochę niewygodne :twisted:
Pozdrawiam Nana
Dedykowana to wystarczy instrukcja. Czytaj książki o fotografii. Tu u góry w tym dziale, jest przyklejony wątek, który Ci podpowie jakie pozycje warto przeczytać.
No i oczywiście warto czytać forum. ;)
Czytać warto i nawet trzeba, ale nie zapomnij robić zdjęcia. ;)
Makudonarudo
02-12-2007, 16:23
Cykać cykać i jeszcze raz cykać , w różnych warunkach
I ANALIZOWAĆ swoje zdjęcia - SZCZEGÓLNIE te które nie wyszły.
Czyli nie kasuj od razu tylko je zostawiaj.
Z czasem już nabierzesz doświadczenia co jak ustawiać , a czego nie .
Na początek przyda się program camp2pc , on potrafi sortować zdjęcia np po czasie naświetlania , przysłonie , iso , czy tym czy lampa była użyta.
Na początku jak się przeanalizuje ze 40 zdjęć z jednego miejsca na różnych ustawieniach to można dojść już do wstępnych wniosków o co tu biega:)
(choć do tego typu experymentów potrzebny jest też statyw , ale to też trzeba nabrać doświadczenia aby wiedzieć kiedy on się przydaje)
Ja cały czas się uczę:) rzadko robię zdjęcia na lampie błyskowej , ale ostatnio poćwiczyłem takie zdjęcia zmieniając przy okazji siłę błysku, ISO oraz sam czas naświetlania.
Czyli ćwiczyć i ćwiczyć :)
Tylko to niestety (albo stety) wciąga:)
...A może ktoś polecić jakiś rzetelny, sprawdzony kilkakrotnie sklep?
Polecam agito.pl
Tam też kupiłem Canona A720. Zero problemów, szybko, zgodnie z zamówieniem, towar doskonale zapakowany.
Polecam.
szymek02
04-12-2007, 10:27
Jak na razie to paracik wydaje sie super. Co prawda mam mały problemgdyz zakupiony w sklepie internetowym ni eposiada polskiej instrukcji.
Jelsi ktoś miałby może wersje elektroniczną to bym się bardzo polecał: może na szymek02@tlen.pl
Pozdrawiam wszystkich użytkowników
szymek02
04-12-2007, 10:31
Ja kupiłem oststnio ten aparat przez sklep interenetowy - niestety okazało sie że importer nie ma instrukcji polskiej i teraz próbuje samemu podochodzić wszystkich funkcji.
Jesli ktoś ma taką instrukcje to bym sie polecał - szymek02@tlen.pl
jak już cos wyczaję w aparacie to dam znać - na razie wszystko jest ok.
Jak na razie to paracik wydaje sie super. Co prawda mam mały problemgdyz zakupiony w sklepie internetowym ni eposiada polskiej instrukcji.
Jelsi ktoś miałby może wersje elektroniczną to bym się bardzo polecał: może na szymek02@tlen.pl
hej co do instrukcji to jest na CD dołączonej do aparatu w pdf'ie, jeśli nie masz to daj znać to CI prześle, a co do samego aparatu to ja jestem zadowolony jedynie miałem hmm jakby problem z lampą że długo ją ładował ale zmiana akumulatorków pomogła i jest w miarę fotek troszkę porobiłem i nie narzekam na niego.
No tak :roll: :roll: :rolleyes: baaardzo dziękuję :wink:
Nie ma takiego guziczka Nana...ale czas leci tak szybko.Pozdrawiam:-)
fliegermaus
04-12-2007, 12:34
A nie było jej przypadkiem na dołaczonej płycie? Bo u mnie w ogóle nie było drukowanej instrukcji, tylko skrócona wersja po angielsku, za to pełną instrukcję znalazłem na CD.
szymek02
04-12-2007, 13:15
Instrukcja jest na CD ale po angielsku, nie ukrywam, że wolałbym po polsku.
Więc jeśli możecie to polecam sie na adres: szymek02@tlen.pl
z Góry wielkie dzieki
Witam ponownie. Moje urodziny i mikołaj [ :D ] coraz bliżej, toteż w najbliższym czasie liczę na napływ gotówki, co za tym idzie - nowy aparat, w końcu.
Widzę, że Canon, o jaki zapytałem jest bardzo fajny, ale do tego, aby go nie kupić, przekonuje mnie jedna mała rzecz... mianowicie brak zapisu w formacie RAW.
Często, robiąc zdjęcia, chciałbym mieć dosłownie to, co widzę, co mnie w danej scenie urzekło i zmotywowało do zrobienia zdjęcia. JPEG'i różnie niestety się zachowują.
I tu małe pytanie, nie całkiem związane z tematem, ale nie chcę zakładać nowego wątku.
Polecacie jakiś aparat, ceną i możliwościami równy A720 IS, ale żeby miał możliwość zapisania w formacie RAW...?
szymek02
07-12-2007, 10:58
Dziękuję za podesłanie instrukcji.
Miło mi, że można liczyć na taka współpracę.
Pozdrawiam
szymek02
07-12-2007, 11:00
Ja kupiłem oststnio ten aparat przez sklep interenetowy - niestety okazało sie że importer nie ma instrukcji polskiej i teraz próbuje samemu podochodzić wszystkich funkcji.
Jesli ktoś ma taką instrukcje to bym sie polecał - szymek02@tlen.pl
jak już cos wyczaję w aparacie to dam znać - na razie wszystko jest ok.
Dzięki wielkie za podesłanie instrukcji.
Pozdrawiam
Ja kupiłem go w mojecyfrowe.pl/e-cyfrowe.pl - Polecam ten sklep
jak już jest temat a 720 to podepnę się :) jeżeli ktoś wie to proszę o odpowiedź jaką max pojemność karty mogę włożyć do a 720is 4, 8 Gb ?
Aparat działa z kartami pamięciowymi SD, SDHC i MMC oraz z nowymi kartami MMCplus i HC MMCplus. Obsługiwana pojemność kart wynosi do 32GB. Model A720 IS jest dostarczany z kartą pamięciową 16MB.
Źródło: http://www.canon.pl/produkt/kategoria,Aparaty_cyfrowe,pro,PowerShot_A720_IS,p, 815.html
Do samych zdjęć nie potrzeba dużej karty (1GB wystarczy). Aparat nie zapisuje zdjęć jako pliki RAW, tylko jako JPG. Chyba, że dużo filmujesz... Maksymalny rozmiar pojedynczego filmu jaki możesz nagrać tym aparatem to 4GB.
Gryfius, a710 ze zmienionym softem (nie zmienia starego tylko jest jako podmenu) zapisuje pliki RAW. Ale poczekaj trochę z rok a wyjdzie wersja takiego softu na D..III (procek a720, a650, S5), bo 710 jedzie na D..II.
Mam inst. pdf PL na płycie do 720 ale mam taki transfer wysyłu że aż szkoda gadać. Może jak gdzieś się dorwę do innego peceta to wyślę, całość warzy 30MB. A póki co jak ktoś jest z białego to pisać.
Co do kart mam:
A720 i 2GB => ok 700 zdjęć. I połowy nie wykorzystujesz (siostra ma).
4GB to już strata pieniędzy, 1GB to może być ciasno. Za oszczędzone pieniądze wydaj na książkę, statyw (popytaj co jeśli już).
arex1973
28-12-2007, 18:32
Polecam Sanyo Eneloop, znakomite!
Używam także mniej znanych ale stosunkowo tanich i dobrze sprawujących się akumulatorków Europower 2700 mAh
arex1973
03-01-2008, 12:16
Zapomniałem podać źródła:
http://www.dodajmocy.pl/Akumulatorki/index.html
Jeszcze raz polecam
Ja polecam akumulatorki firmy Hama pojemnosc 2700 mAh
Uzywam ich w Canonie A550
Na jednym komplecie bez problemu 3 krotnie zapycham karte 1gb
Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym forum dlatego też witam wszystkich.
Mam pewien problem z moim Canonem A 720 IS.
Mianowicie, dziś zauważyłem na wyświetlaczu dwie plamki, jedna jest większa i czerwonego koloru, druga jest mniejsza i biała. Ta większa, czerwona jest zlokalizowana przy prawej krawędzi wyświetlacza mniej więcej w połowie wysokości, a ta druga, mniejsza, biała jest nieco wyżej. Zaniepokoiły mnie one, bo na obiektywie nie widzę żadnych kropek, które mogłyby być przenoszone na wyświetlacz. Dodam jeszcze, że te kropki nie występują w trybie przeglądania zdjęć. Odgórnie pomyślałem o martwych pikselach, ale wystepowałyby zarówno podczas robienia zdjęć jak i przeglądania, ale jest tak, że podczas robienia zdjęć tylko są te kropki/plamki.
Co możecie mi poradzić? :(
dareckiV
12-06-2008, 10:46
Witam!
Niedawno kupilem ten aparat i narazie niemam czasu czytac tej grubej instrukcji obslugi a bede musial porobic jutro kilka zdjec nocnych, czy ktos moglby mi powiedziec co i jak poustawiac zeby zdjecia nie wyszly rozmyte? Probowalem w trybie nocnym i na niskim ISO 80 ale i tak wyszly rozmyte a podobno ten aparat robi bardzo dobre zdjecia nocne.
Dzieki za help.
silver76
13-06-2008, 09:50
co i jak poustawiac zeby zdjecia nie wyszly rozmyte?
Dzieki za help.
Przede wszystkim niezbędny jest statyw! Nie wiem czy masz, nie pisałeś o tym.
Przy długich czasach naświetlania statyw jest niezbędny. :smile:
dareckiV
13-06-2008, 12:22
niestety niemam statywu, ale co zrobic jak zdjecia beda ruchomych rzeczy to i tak statyw nic nie da
silver76
13-06-2008, 12:28
No niestety, zdjęcia nocne + ruchome obiekty = niemożliwe :)
Nie zrobisz zdjęcia ruchomemu obiektowi dając czas naświetlania np. 2sek. Wyjdą ci mazy, chyba że to jest celem fotografującego, np. "rozjeżdżone" światła, itp.
W niedzielę stałem się szczęsliwym posiadaczem tego Canona :)
Niestety póki co nie miałem jeszcze okazji, żeby się nim porządnie pobawić, ale jeszcze przyjdzie na to pora :)
W niedługim czasie mam zamiar kupić do niego tulejkę (http://allegro.pl/item378436620_tul_canon_a700_a710_a720_a710is_a720 is_a730is_58m.html] (http://allegro.pl/item378436620_tul_canon_a700_a710_a720_a710is_a720 is_a730is_58m.html)) i konwerter szerokokątny (http://allegro.pl/item380637977_konwerter_wide_makro_0_5_58mm_japan_ 3miasto.html). Co o tym sądzicie? Pytam w szczególności o konwerter bo ponoć często zdarza się, że aparat nie łapie prawidłowo ostrości po podpięciu takich konwerterów... Uprzedzając pytania - zanim kupię taki zestawik mam zamiar go potestować (o ile będzie taka możliwość w sklepie) więc nie zakupię tego w ciemno.
Piotrek10020
05-06-2012, 21:36
Zawiodłem się na tym aparacie Po 4 latach użytkowania wyrobiły się zaczepy od pojemnika baterii napisałem do serwisu odpowiedzieli że nie mają części do naprawy aparatów chociaż się reklamują że reperują wszystkie aparaty wszystkich typów ten serwis na ulicy żytniej w Warszawie i to autoryzowany serwis producenta . Zadzwoniłem do canona poinformować ich o tym to mi powiedzieli by dzwonić do serwisu bo to nie ich sprawa był to jakiś nie kompetentny człowiek nie dbający o swoją firmę . Wniosek jest prosty canon produkuje aparaty jednorazowego użytku zepsuje się do śmieci bo nie produkują części zamienny do swoich modeli aparatów . A do swoich serwisantów wybierają firmy które nie umieją naprawić aparatu .
morlight
07-06-2012, 11:56
... Wniosek jest prosty canon produkuje aparaty jednorazowego użytku zepsuje się do śmieci bo nie produkują części zamienny do swoich modeli aparatów ... .
To się nazywa "marketing" ,proszę kolegi :wink: